Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nieuwkoop

Verordening monumentencommissie 2010 gemeente Nieuwkoop

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNieuwkoop
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening monumentencommissie 2010 gemeente Nieuwkoop
CiteertitelVerordening monumentencommissie 2010 gemeente Nieuwkoop
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De Verordening Monumentencommissie, vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 31 maart 2009, wordt ingetrokken op het in artikel 10 genoemde tijdstip.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art 84
  2. Monumentenwet 1988, art. 15
  3. Erfgoedverordening 2010 gemeente Nieuwkoop, art. 1, onder e
  4. Subsidieverordening monumentenzorg 2010 gemeente Nieuwkoop, art. 1 onder j

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-201026-07-2018Nieuwe regeling

23-09-2010

Witte Weekblad, 06-10-2010

2010-0091c

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening monumentencommissie 2010 gemeente Nieuwkoop

 

 

Artikel 1 Taak

  • 1

    De monumentencommissie is de op basis van art. 15 Monumentenwet 1988 ingestelde commissie met als taak het college op verzoek of uit eigen beweging te adviseren over de toepassing van de Monumentenwet 1988, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Erfgoedverordening 2010 gemeente Nieuwkoop, de Subsidieverordening Monumentenzorg 2010 gemeente Nieuwkoop en het gemeentelijk beleid inzake cultuurhistorisch erfgoed.

  • 2

    Over planologische maatregelen waarbij beschermde gemeentelijke monumenten, beschermde rijksmonumenten en / of beschermde gemeentelijke dorpsgezichten als bedoeld in de Erfgoedverordening 2010 gemeente Nieuwkoop zijn betrokken, dient de commissie door het college om advies te worden gevraagd.

  • 3

    Voorts brengt de commissie advies uit in alle aangelegenheden waarover het college haar advies vraagt.

  • 4

    De besluiten die het college neemt naar aanleiding van adviezen van de commissie worden zo spoedig mogelijk aan de commissie meegedeeld.

Artikel 2 Samenstelling

  • 1

    De commissie bestaat uit maximaal zes leden, inclusief de voorzitter.

  • 2

    In de commissie dient zo mogelijk deskundigheid op de volgende gebieden vertegenwoordigd te zijn: (restauratie)architectuur, archeologie, bouwkunst, bouwkunde, bouwgeschiedenis, lokale geschiedenis, monumentenrecht en bestuur.

  • 3

    Van de leden wordt verwacht dat zij betrokken zijn bij de taakstelling en het inhoudelijke werk van de commissie en zo mogelijk een band met de Nieuwkoopse regio hebben.

  • 4

    De commissie wordt bijgestaan door een door het college aangewezen secretaris, die geen lid is en geen stemrecht heeft.

  • 5

    De commissie is bevoegd om ambtenaren, adviseurs en deskundigen te horen en in te schakelen, met dien verstande dat toestemming van het college nodig is indien aan het horen of inschakelen van adviseurs en deskundigen kosten voor de gemeente verbonden zijn.

Artikel 3 Benoeming en ontslag

  • 1

    De leden worden voor een periode van vier (4) jaar, zo mogelijk gelijk met de raadsperiode, ¬door het college benoemd en kunnen éénmaal worden herbenoemd. De leden treden af volgens een door de commissie op te stellen rooster.

  • 2

    De commissie kiest uit haar midden een voorzitter.

  • 3

    Een lid kan ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan het college. Hij blijft zijn functie uitoefenen totdat in de opvolging is voorzien.

  • 4

    Wanneer het college blijkt dat een lid zijn taak niet of niet behoorlijk vervult, kunnen zij dit lid ontslaan als lid van de commissie.

  • 5

    Ambtenaren die in dienst zijn bij de gemeente Nieuwkoop kunnen geen lid zijn van de commissie.

Artikel 4 Financiën

  • 1

    De leden van de commissie ontvangen voor hun werkzaamheden een presentiegeldvergoeding en een reiskostenvergoeding die door het college jaarlijks worden vastgesteld.

  • 2

    Tevens ontvangen de leden van de commissie een door het college vast te stellen bedrag voor werkzaamheden die zij buiten de vergaderingen om ten dienste van de commissie verrichten, met dien verstande dat enkel die werkzaamheden worden vergoed waarvan de leden vooraf aan de secretaris kenbaar hebben gemaakt dat ze die zouden gaan verrichten.

Artikel 5 Vergaderingen

  • 1

    De vergaderingen van de commissie zijn openbaar en kunnen door eenieder als toehoorder worden bijgewoond.

  • 2

    In afwijking van het bepaalde in het eerste lid kan de vergadering, of een deel daarvan, in beslotenheid plaatsvinden, wanneer de meerderheid van het aantal aanwezige leden daarom verzoekt of de voorzitter het nodig acht.

  • 3

    Het college en de gemeentesecretaris kunnen de besloten vergaderingen als toehoorder bijwonen.

  • 4

    De commissie vergadert eenmaal per vier (4) weken of zo vaak als het college of de voorzitter dit nodig acht, dan wel nadat tenminste drie leden schriftelijk en onder opgaaf van redenen om een vergadering hebben verzocht.

  • 5

    De voorzitter belegt de vergaderingen in overleg met de secretaris. De secretaris zorgt ervoor dat de agenda, spoedeisende gevallen uitgezonderd, tenminste zeven dagen van te voren wordt verzonden met vermelding van de te behandelen onderwer¬pen en inclusief de bijbehorende stukken.

  • 6

    Bij verhindering van de voorzitter wordt deze vervangen door een door de commissie, voorafgaand aan de vergadering, aan te wijzen lid.

Artikel 6 Gang van zaken tijdens de vergadering en besluitvorming

  • 1

    De vergadering wordt niet gehouden als blijkens de presentielijst niet tenminste de helft van de leden ter vergadering aanwezig is.

  • 2

    Als een vergadering als gevolg van het bepaalde onder het eerste lid niet doorgaat, dan wordt zo mogelijk met een tussentijd van tenminste vierentwintig (24) uur een nieuwe vergadering belegd. Wanneer ook dan het vereiste aantal leden niet is opgekomen, wordt over de op de agenda vermelde onderwerpen beraad¬slaagd en geadviseerd door de aanwezig zijnde leden.

  • 3

    De commissie adviseert bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen wordt de advisering aangehouden tot de volgende vergadering. Als de stemmen dan andermaal staken beslist de voorzitter. De minderheid kan vorderen dat haar afwijkende mening uit het advies blijkt.

  • 4

    Adviezen worden met redenen omkleed en door de voorzitter en de secretaris getekend.

  • 5

    Op voorstel van de voorzitter kan de advisering plaatsvinden door toezending van een voorstel aan de leden, die daarover schriftelijk of per e-mail hun mening kenbaar kunnen maken.

  • 6

    De commissie, alsook de voorzitter, kan geheimhouding opleggen omtrent hetgeen in een besloten vergadering is behandeld en omtrent de inhoud van de stukken die aan de commissie worden overgelegd. Geheimhouding wordt in acht genomen door de leden die bij de behandeling aanwezig waren, de secretaris en diegenen die ingevolge artikel 2, vierde lid, aanwezig waren. De geheimhouding wordt in acht genomen tot de commissie of de voorzitter de geheimhouding opheft.

Artikel 7 Verslaglegging

  • 1

    Van het besprokene in een vergadering wordt door de secretaris een zakelijk verslag gemaakt met vermelding van de door de commissie uitgebrachte adviezen.

  • 2

    Dit verslag wordt in de eerstvolgende vergadering van de commissie vastgesteld en door de voorzitter en de secretaris ondertekend.

  • 3

    De secretaris draagt zorg voor het ter kennisneming brengen van het verslag aan het college.

Artikel 8 Jaarverslag

Van de werkzaamheden van de commissie wordt jaarlijks, vóór 1 april van het daaropvolgende jaar, een schriftelijk verslag gemaakt dat ter kennis wordt gebracht aan het college.

Artikel 9 Intrekken oude regeling

De Verordening Monumentencommissie, vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 31 maart 2009, wordt ingetrokken op het in artikel 10 genoemde tijdstip.

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op het tijdstip waarop de Erfgoedverordening 2010 gemeente Nieuwkoop en de Subsidieverordening Monumentenzorg 2010 gemeente Nieuwkoop in werking treden.

Artikel 11 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als "Verordening monumentencommissie 2010 gemeente Nieuwkoop”.