Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oldambt

APV (Nadere regels maken en veranderen uitweg)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOldambt
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAPV (Nadere regels maken en veranderen uitweg)
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 2:12 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Oldambt

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-12-201124-11-2016-

08-11-2011

Streekblad

vernieuwde regelgeving
01-11-2010-

05-10-2010

nieuwe regelgeving

Tekst van de regeling

Intitulé

APV (Nadere regels maken en veranderen uitweg)

Nadere regels beoordeling meldingen maken en veranderen van een uitweg. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt;Overwegende dat het, in het kader van de harmonisatie van regelgeving in de nieuwe gemeente Oldambt, het nastreven van continuïteit en de rechtszekerheid en –gelijkheid, wenselijk en noodzakelijk wordt geacht de te hanteren regels bij de beoordeling en de behandeling van meldingen voor het maken en het veranderen van een uitweg op de openbare weg op elkaar af te stemmen;Dat deze nadere regels hun juridische basis vinden in artikel 2:12 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Oldambt, waarbij het verboden is een uitweg te maken naar de weg of verandering te brengen in een bestaande uitweg naar de weg;Dat de uitwegvergunningsplicht ten gevolge van de doorgevoerde harmonisatie en deregulering van regelgeving voor de nieuwe gemeente Oldambt is komen te vervallen  en is vervangen door een meldingsplicht;Dat het college in het kader van de openbare orde of de woon- en leefomgeving nadere regels kan stellen;Dat op basis van de bestaande regels en de te doen gebruikelijke gedragslijnen in de voormalige gemeenten nadere regels ter zake van de beoordeling van meldingen voor het maken en veranderen van een uitweg zijn opgesteld;Dat het wenselijk en doelmatig wordt geacht op basis daarvan een nieuwe “vaste gedragslijn” vast te stellen en te verheffen tot nadere regels, om deze voor de toekomst te kunnen gebruiken als formeel toetsingskader in het kader van de beoordeling van concrete meldingen;Dat ter voorkoming van misverstanden en interpretatieverschillen een verfijning in de redactie wordt toegevoegd tot uitdrukking brengen dat het niet wordt toegestaan een uitweg te realiseren voor (personen) auto’s bij tussenwoningen behorende tot zgn. geschakelde/ rijtjeswoningen, dit i.v.m. het voorkomen van a) het verlies van één of meer openbare parkeerplaatsen, b) ongewenste aantasting van het uiterlijk aanzien van de openbare ruimte, c) geluid- en trillingshinder bij de buren en d) aantasting van het vrije uitzicht van buren;Dat hierop in bijzondere gevallen, zoals medische noodzaak, lichamelijke beperkingen, e.d. tijdelijk kan worden afgeweken, tenzij op een adequate wijze een andere oplossing voor het probleem kan worden geboden (bijv.: middels het aanwijzen van een tijdelijke gehandicapten parkeerplaats);Gelet op artikel 2:12 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Oldambt (A.P.V.-Oldambt) en de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht;

Artikel 1  

b e s l u i t:tot gewijzigde vaststelling van de volgende nadere regels ten aanzien van de afhandeling van meldingen tot het maken of veranderen van een uitweg op de openbare weg:a) iedere woning en/of huisperceel heeft (behoudens privaatrechtelijke rechten van derden) het recht op één goede en adequate ontsluiting op de openbare weg van een maximale breedte van vier meter, tenzij deze uitweg wordt gecombineerd met die van het naastgelegen perceel dan wordt de maximale breedte voor beide percelen gezamenlijk zeven meter (genoemde maten zijn gemeten aan de zijde van de openbare weg);b) 1) tussenwoningen behorende tot zgn. geschakelde/rijtjeswoningen, worden hiervan uitgezonderd, dit ter voorkoming van o.a. verlies van één of meer openbare parkeerplaatsen, ongewenste aantasting van het uiterlijk aanzien van de openbare ruimte, geluid- en trillingshinder bij de buren en aantasting van het vrije uitzicht van buren;2) In bijzondere gevallen (medische noodzaak, lichamelijke beperkingen, e.d.) kan ten gunste van de belanghebbende tijdelijk worden afgeweken van deze nadere regel, onder b-1, indien sprake is van bijzondere feiten of omstandigheden danwel toepassing daarvan tot onbillijkheden van overwegende aard kan leiden, tenzij op een adequate wijze een andere oplossing voor het probleem kan worden geboden (bijv.: door het aanwijzen van een tijdelijke gehandicapte parkeerplaats);c) ieder bedrijf en/of bedrijfsperceel op een bedrijventerrein heeft (behoudens privaatrechtelijke rechten van derden) het recht op één goede en adequate ontsluiting op de openbare weg van een maximale breedte van zes meter, en in bijzondere omstandigheden en voor zover het perceel dit toelaat een maximale breedte van acht meter;d) alleen ingeval van bijzondere en zwaarwegende omstandigheden, afhankelijk van persoonlijke omstandigheden (bijv. handicap) danwel zakelijke omstandigheden (bijv. extra ontsluiting t.b.v. bedrijfsgedeelte), mede gelet op de aard en de ligging van de woning, het bedrijf en/of het perceel en na een grondige afweging van individuele en algemene belangen, zulks in relatie tot het formele toetsingskader, neergelegd in artikel 2:12 van de A.P.V.-Oldambt, bestaat de mogelijkheid op een eventuele 2e uitweg te maken.

Aldus gewijzigd vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt in zijn vergadering van 8 november 2011.De secretaris, De burgemeester,H.J.J. Groothuis. P. Smit.