Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Kaag en Braassem

Verordening op het wachtlijstbeheer Wsw SWA-gemeenten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKaag en Braassem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening op het wachtlijstbeheer Wsw SWA-gemeenten
CiteertitelVerordening wachtlijstbeheer Wsw SWA-gemeenten
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet sociale werkvoorziening, art. 12 lid 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-06-201101-01-2015Nieuwe regeling

23-05-2011

Witte Weekblad, 15-06-2011

11.043

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening op het wachtlijstbeheer Wsw SWA-gemeenten

De raad van de gemeente Kaag en Braassem, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 5 april 2011,

gelet op- artikel 12 lid 2 van de Wet sociale werkvoorziening, dat aan de gemeenteraad de bevoegdheid toekent om bij verordening regels te stellen over de volgorde waarin de ingezetenen die op de wachtlijst zijn geplaatst voor een dienstbetrekking als bedoeld in artikel 2, eerste lid Wsw in aanmerking worden gebracht;- het doel van de Wet sociale werkvoorziening, te weten het bieden van aangepaste arbeid die aansluit bij de capaciteiten en de mogelijkheden van de Wsw-geïndiceerde aan zoveel mogelijk arbeidsgehandicapten die zijn geïndiceerd voor de Wsw;- de gemeenschappelijk regeling SWA waarbij –binnen de grenzen van de wet– de colleges van B&W van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Rijnwoude de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening hebben opgedragen aan het openbaar lichaam SWA;- het belang van eensluidende verordening op het wachtlijstbeheer van de deelnemende gemeenten aan SWA en het bedrijfseconomische belang van SWA dat indirect een financieel belang vormt van de gemeente;- dat het in verband met het bovenstaande gewenst is dat de raden van Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Rijnwoude een gelijkluidende verordening vaststellen.

besluit

vast te stellen de navolgende Verordening Wachtlijstbeheer Wsw SWA-gemeenten.  

Artikel 1 Definities

  • 1

    SWA: de Gemeenschappelijke Regeling SWA

  • 2

    Wsw: de Wet sociale werkvoorziening

  • 3

    Wachtlijst: de samengevoegde lijst van inwoners van de gemeenten die deelnemen aan SWA met een Wsw-indicatie, die wachten op plaatsing op een werkplek in het kader van de Wsw.

Artikel 2 Plaatsingsvolgorde

  • 1

    Voor het in aanmerking komen voor een dienstbetrekking in het kader van de Wsw geldt de volgorde van plaatsing op de wachtlijst, waarbij de datum van de indicatiebeschikking bepalend is.

  • 2

    De gemeente informeert de geïndiceerde over de plaatsing op de wachtlijst.

  • 3

    In afwijking van het bepaalde in lid 1 worden wachtlijstkandidaten met voorrang geplaatst wanneer daarmee voorkomen kan worden dat één of meer deelnemende gemeenten –gezien de door het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid gehanteerde methode van taakstelling en afrekening- geconfronteerd wordt met terugvordering van rijkssubsidie.

  • 4

    Indien er zich in de SWA-organisatie een vacature voordoet waarvan de invulling naar het oordeel van de directie van SWA van belang is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en daarmee voor de goede uitvoering van de Wsw, zal bij hoge uitzondering in afwijking van het bepaalde in lid 1 en lid 2 de langstwachtende geschikte kandidaat geplaatst worden. Hierover vindt overleg plaats met de betreffende gemeente(n).

Artikel 3 Schoon houden van de wachtlijst

  • 1

    Het bestuur van SWA draagt zorg voor periodieke controle of de geïndiceerde die op de wachtlijst voldoen aan de vereisten en beschikbaarheid zoals bedoeld in de Wsw.

  • 2

    Een geïndiceerde die niet langer aan de vereisten voldoet, wordt in de gelegenheid gesteld, zich te verweren tegen een voornemen tot besluit hem af te voeren van de wachtlijst.

  • 3

    Wanneer dit verweer geen aanleiding is, het oordeel te herzien, wordt betrokkene afgevoerd van de wachtlijst.

Artikel 4 Plaatsing door of via SWA

Wanneer er een geïndiceerde van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop of Rijnwoude zijn of haar Wsw-functie bij of via een Sw-bedrijf elders beëindigt, wordt deze plaats ingevuld door of via SWA.

Artikel 5 Evaluatie

Het in artikel 2 geformuleerde plaatsingsbeleid wordt jaarlijks regionaal geëvalueerd. Indien de evaluatie hier aanleiding toe geeft wordt deze verordening aangepast.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag volgend op haar bekendmaking.

Artikel 7 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: “Verordening Wachtlijstbeheer Wsw SWA-gemeenten”.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Kaag en Braassem gehouden op 23 mei 2011.

de griffier,                                 de voorzitter,drs. B.S.M. Sepers                 mr. K.M. van der Velde-Menting 

Toelichting 1 Korte toelichting op de verordening

Het wachtlijstbeheer blijft (als zijnde een collegetaak) opgedragen aan het bestuur SWA. Het beleid ten aanzien van het wachtlijstbeheer berust (via de verordenende bevoegdheid) bij de individuele gemeenteraden. Het gaat niet om een verplichting maar om een facultatieve taak. Zouden gemeenteraden geen verordening op het wachtlijstbeheer vaststellen dat dient SWA uit te gaan van het toepassen van het fifo-principe (first in first out) per gemeente.

De geringe aantallen en het daardoor relatief willekeuriger wordende verloop, kunnen er voor zorgen dat de kleinere gemeenten verstrikt raken in de eisen en voorwaarden die het rijk straks stelt. Het kan zijn dat een gemeente niet aan zijn taakstelling kan voldoen, omdat er geen enkele Wsw-plaats wordt vrijgemaakt door de inwoners van die gemeente.

Het fifo-principe is een prima methode als het wordt toegepast op een regionale schaal. In al zijn eenvoud geeft het uitdrukking aan een gevoel van rechtsgelijkheid. Omdat elke Wsw-geïndiceerde per definitie tot een zeer kwetsbare groep behoort is er geen behoefte om uitzonderingsposities te creëren voor doelgroepen die nog kwetsbaarder zouden zijn.

Het belang van eensluidende verordening op het wachtlijstbeheer van de deelnemende gemeenten aan SWA en het bedrijfseconomische belang van SWA dat indirect een financieel belang vormt van de gemeente. Het vaststellen van een gelijkluidende wachtlijstverordening zorgt ervoor dat:a) het fifo-principe niet per individuele gemeente gaat geldenb) het fifo-principe wel regionaal gaat geldenc) de mogelijkheid ontstaat van het tijdelijk uitwisselen van “contingenten” , zodat alle gemeenten aan hun verplichtingen ten opzichte van het ministerie kunnen voldoen.

Op deze wijze kan worden gegarandeerd dat individuele gemeenten hun taakstelling halen. Ook kan het principe dat een vrijkomende Wsw-plaats in beginsel bezet wordt door een inwoner van dezelfde gemeente in regionaal verband praktischer worden ingevuld.