Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gelderland

Verordening schadebestrijding diersoorten in Gelderland

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGelderland
OrganisatietypeProvincie
Officiële naam regelingVerordening schadebestrijding diersoorten in Gelderland
CiteertitelVerordening schadebestrijding diersoorten in Gelderland
Vastgesteld doorgedeputeerde staten
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpnatuur en landschap, flora en fauna

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Flora- en Faunawet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-04-200613-07-2018Onbekend

09-05-2006

Provinciaal Blad 2006/53

nr. 2006-009905

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening schadebestrijding diersoorten in Gelderland

Vastgesteld bij besluit van Provinciale Staten van 18 september 2002, nr. H - 595 (Provinciaal Blad nr. 2002/79 van 3 oktober 2002). In werking getreden op 14 november 2002. Laatstelijk gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 9 mei 2006, nr. 2006-009905 (Provinciaal Blad nr. 2006/53 van 11 mei 2006). Op 1 april 2006 in werking getreden.

Artikel 1.

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Flora- en Faunawet;

  • b.

    het besluit: Besluit beheer en schadebestrijding dieren (Stbl. 2000, no. 521);

  • c.

    dieren, diersoorten, grondgebruiker: hetgeen daaronder wordt verstaan in de wet.

Artikel 2.

Van de diersoorten, die in het besluit zijn genoemd, worden in bijlage 1 van deze verordening die soorten die in Gelderland veelvuldig belangrijke schade aanrichten, aangewezen.

Artikel 3.

  • 1

    Ter voorkoming van belangrijke schade veroorzaakt door de in bijlage 1 genoemde diersoorten is het de grondgebruiker, in afwijking van het verbod genoemd in artikel 10 van de wet, toegestaan om op de door hem gebruikte gronden of in of aan door hem gebruikte opstallen handelingen te verrichten bedoeld in dat artikel.

  • 2

    In aanvulling op hetgeen krachtens het eerste lid is toegestaan, is het de grondgebruiker, in afwijking van de verboden genoemd in de artikelen 9, 11 en 12 van de wet, toegestaan tevens handelingen te verrichten bedoeld in die artikelen.

  • 3

    Deze toestemming geldt uitsluitend voor de in bijlage 2 van deze verordening genoemde diersoorten, aantallen dieren, perioden, percelen, middelen en handelingen.

Artikel 4.

Gedeputeerde Staten zijn bevoegd bijlage 1 en 2 van deze verordening te wijzigen.

Artikel 5.

Deze verordening treedt in werking zes weken na de datum van publicatie in het Provinciaal Blad.

Artikel 6. 

Deze verordening wordt aangehaald als: "Verordening schadebestrijding diersoorten in Gelderland".

Gedeputeerde staten van Gelderland

Toelichting Op grond van artikel 65, lid 4 kan bij provinciale verordening worden toegestaan dat de grondgebruiker in afwijking van de artikelen 9, 10, 11 en 12 handelingen, bedoeld in die artikelen, verricht op de door hem gebruikte gronden of in of aan door hem gebruikte opstallen. De reden hiervoor is dat deze soorten op veel plaatsen in Gelderland belangrijke schade veroorzaken en dat in geval van dreigende belangrijke schade de getroffen grondgebruiker zonder tussenkomst van een faunabeheereenheid of zonder ontheffing direct kan optreden. Zowel de Vogelwet als de Jachtwet kenden voorheen een dergelijke regeling voor grondgebruikers, zij het, dat de soorten en toegestane handelingen aanmerkelijk uitgebreider waren. De Flora- en faunawet kent echter als uitgangspunt, dat beschermde in het wild levende dieren zo veel mogelijk met rust gelaten moeten worden. Desalniettemin is het gewenst dat de grondgebruiker veelvuldig belangrijke schade veroorzakende dieren ook weg kan jagen. Daarom moet de grondgebruiker de betrokken dieren in afwijking van het verbod van artikel 10 opzettelijk kunnen verontrusten. Dit zal veelal effectief zijn. Voor enkele soorten zal dit niet het geval zijn. In die gevallen ligt het in de rede de grondgebruiker ook toestemming te geven voor opsporen, bemachtigen en doden. Een uitzondering met betrekking tot opzettelijke verontrusting is gemaakt voor ganzen op percelen gelegen binnen de door Gedeputeerde Staten aangewezen foerageergebieden en voor ganzen aangewezen Vogelrichtlijngebieden. Dit ter uitvoering van afspraken gemaakt binnen het Beleidskader Faunabeheer door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, verschillende belangengroepen, waaronder de LTO Nederland en natuurbeschermingsorganisaties, en de provincies. Sinds 1 april 2004 is de provincie niet meer bevoegd met betrekking tot zwarte kraai en kauw; deze zijn door de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij op de landelijke vrijstellingslijst geplaatst.

Om van de vrijstelling in de verordening gebruik te maken dient de grondgebruiker in het bezit te zijn van een geldige jachtakte. Wanneer hij deze niet bezit, kan hij, conform de Flora- en faunawet, een jachtaktehouder machtigen namens hem de schadebestrijding ter hand te nemen.

Bijlage 1 als bedoeld in artikel 2 van de Verordening schadebestrijding diersoorten in Gelderland

Nederlandse naam

wetenschappelijke naam

Brandgans

Branta leucopsis*  

Kolgans

Anser albifrons*

Grauwe gans

Anser anser*

Rietgans

Anser fabalis*

Knobbelzwaan

Cygnus olor  

Wilde eend

Anas platyrhynchos

Smient

Anas penelope

Meerkoet

Fulica atra

Holenduif

 Columba oenas

Huismus

Passer domesticus

Ringmus

Passer montanus

Spreeuw

Sturnus vulgaris

Roek

Corvus frugilegus

Ekster

Pica pica

Haas

Lepus europaeus

Fazanten woelrat

 

* Met uitsluiting van 15 september tot 1 april daaropvolgend in de door Gedeputeerde Staten als zodanig aangewezen ganzenopvanggebieden en in alle Vogelrichtlijngebieden met uitzondering van de Veluwe.

BIJLAGE 2 als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Verordening schadebestrijding diersoorten in Gelderland

Roek In geheel Gelderland: van zonsopkomst tot zonsondergang op percelen met bedrijfsmatige teelt van pit- en steenvruchten van 1 mei tot 1 november

met dien verstande dat het gebruik van het geweer is toegestaan voor afschot van ten hoogste 10 roeken per schadeperceel per dag in de genoemde periode.

Spreeuw In geheel Gelderland: van zonsopkomst tot zonsondergang op percelen met bedrijfsmatige teelt van pit- en steenvruchten van 1 mei tot 1 november

Toegestane handeling

Het doden, verwonden, opsporen en te bemachtigen met gebruikmaking van een geweer met inachtneming van de regels daaromtrent gesteld in de wet en het Besluit beheer en schadebestrijding dieren.

Woelrat

In geheel Gelderland op percelen met bedrijfsmatige boomkwekerij en fruitteelt,

Toegestane handeling

Het doden, verwonden, opsporen en bemachtigen met behulp van klemmen, life-traps, en/of chemische bestrijdingsmiddelen die krachtens de Bestrijdingsmiddelen wet 1962 zijn toegestaan.