Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leek

Verordening op de clientenraad gemeente Leek

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeek
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening op de clientenraad gemeente Leek
CiteertitelVerordening op de clientenraad gemeente Leek
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 92

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-04-199701-04-2018Nieuwe regeling

08-04-1997

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening op de cliëntenraad gemeente Leek.

Burgemeester en wethouders der gemeente Leek;

 

gelet op het bepaalde in artikel 92 van de Gemeentewet;

 

B E S L U I T E N:

 

vast te stellen de Verordening op de cliëntenraad gemeente Leek.

Artikel 1

De cliëntenraad wordt ingesteld als een commissie, zoals omschreven in artikel 92 van de Gemeentewet.

Artikel 2
  • 1.

    De cliëntenraad heeft, namens de cliënten (de uitkeringsgerechtigden) van de Afdeling Sociale Zaken van de sector Welzijn, tot taak burgemeester en wethouders van Leek van advies te dienen over de vorming, de uitvoering, de controle en de evaluatie van het gemeentelijk beleid inzake de uitvoering van de Algemene bijstandswet en andere (wettelijke) regelingen, die recht geven op een (periodieke) uitkering, in welke vorm dan ook.

  • 2.

    De cliëntenraad is niet bevoegd te adviseren naar aanleiding van klachten, bezwaarschriften en andere zaken die op individuele cliënten betrekking hebben.

  • 3.

    De cliëntenraad kan niet adviseren over de verplichte uitvoering door de gemeente van wettelijke voorschriften, voor zover bij deze uitvoering geen ruimte is gelaten voor eigen gemeentelijk beleid.

Artikel 3

De leden van de cliëntenraad worden benoemd door het college van burgemeester en wethouders, op voordracht van de (voorlopige) cliëntenraad.

Artikel 4
  • 1.

    De cliëntenraad bestaat uit minimaal 5 en maximaal 9 leden waarvan:

    • a.

      minimaal de helft van het aantal leden bij benoeming een periodieke uitkering ontvangt ingevolge de Algemene bijstandswet of een andere (wettelijke) regeling waarvan de uitvoering berust bij de Afdeling Sociale Zaken van deze gemeente;

    • b.

      maximaal 2 leden, worden afgevaardigd door de werknemersorganisaties (FNV en CNV).

Artikel 5 Zittingsduur en beëindiging lidmaatschap.

  • 1.

    De leden van de cliëntenraad worden benoemd voor een periode van 4 jaar.

  • 2.

    Aftredende leden kunnen terstond worden herbenoemd, met dien verstande dat herbenoeming slechts twee maal kan plaatsvinden.

  • 3.

    De benoeming in een tussentijdse vacature geschiedt binnen 3 maanden nadat de vacature is ontstaan.

  • 4.

    Het in een tussentijdse vacature benoemde lid treedt af op het tijdstip, waarop diens voor ganger had moeten aftreden.

  • 5.

    Als leden, als bedoeld in artikel 4.1, onder a. geen uitkering meer ontvangen via de gemeente Leek, eindigt het lidmaatschap na afloop van de benoemingsperiode, of zoveel eerder indien men geen feitelijke verblijfplaats in de gemeente Leek houdt.

Artikel 6

De cliëntenraad benoemt uit zijn midden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester en hun plaatsvervangers.

Artikel 7
  • 1.

    De cliëntenraad wordt door of vanwege het college van burgemeester en wethouders voorzien van de voor een goede uitvoering van zijn taak benodigde informatie.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders stelt de cliëntenraad faciliteiten en middelen beschikbaar om zijn taak naar behoren te kunnen uitvoeren, een en ander op basis van een door de gemeenteraad vast te stellen budget.

Artikel 8 Adviesbevoegdheid

  • 1.

    In het kader van de in artikel 2, lid 1, genoemde taak brengt de cliëntenraad desgevraagd of uit eigen beweging schriftelijk advies uit aan het college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    In het geval dat het college van burgemeester en wethouders in een voorstel aan de gemeenteraad afwijkt van het advies van de cliëntenraad, wordt in dit voorstel aangegeven op welke gronden van het advies is afgeweken.

  • 3.

    In het geval dat het college van burgemeester en wethouders beslist in afwijking van het advies van de cliëntenraad, worden de redenen daarvan aan de cliëntenraad medegedeeld.

  • 4.

    Indien de cliëntenraad besluit een door het college van burgemeester en wethouders gevraagd advies niet uit te brengen, geeft hij van dit besluit onverwijld kennis aan het college onder vermelding van de beweegredenen.

  • 5.

    Burgemeester en wethouders horen vooraf de cliëntenraad over alle voorstellen aan de gemeenteraad, die betrekking hebben op de hoofdlijnen van de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk beleid ten aanzien van uitkeringsgerechtigden.

Artikel 9 Werkwijze.

  • 1.

    De cliëntenraad vergadert minimaal 2 x per jaar en voorts zo dikwijls als het door de voorzitter nodig geoordeeld wordt of door tenminste twee zitting hebbende leden schriftelijk met opgaaf van redenen aan de voorzitter wordt gevraagd.

  • 2.

    De voorzitter draagt zorg dat de oproepingen, spoedeisende gevallen uitgezonderd, tenminste 14 dagen voor de te houden vergadering geschieden. Indien sprake is van een spoedeisend geval, zal de voorzitter de leden van de cliëntenraad inhoudelijk de argumenten betreffende het spoedeisende karakter mededelen.

  • 3.

    De vergadering van de cliëntenraad zijn openbaar.

  • 4.

    Er wordt besloten vergaderd, indien tenminste twee van de aanwezige leden dit vorderen of indien de voorzitter dit noodzakelijk acht.

  • 5.

    De cliëntenraad kan omtrent het in besloten vergadering behandelde en omtrent de inhoud van de stukken welke aan hem worden voorgelegd geheimhouding opleggen. De geheimhouding wordt zowel door de leden bij de behandeling aanwezig, als door de leden, die op andere wijze van het behandelde en van de stukken kennis nemen, in acht genomen, totdat de cliëntenraad haar opheft.

  • 6.

    De voorzitter kan omtrent de inhoud van de stukken als bedoeld in lid 5 voorlopige geheimhouding opleggen. Hij geeft hiervan terstond kennis aan de cliëntenraad.

  • 7.

    Van de opgelegde geheimhouding en de opheffing daarvan maakt de secretaris melding op de stukken.

Artikel 10 Besluitvorming.

  • 1.

    Besluiten van de cliëntenraad worden bij meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen genomen.

  • 2.

    Indien bij het nemen van een besluit door geen der leden stemming wordt gevraagd, wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen.

  • 3.

    Wanneer een besluit niet met algemene stemmen is aangenomen, wordt in het verslag van de vergadering dan wel in het eventueel uitgebrachte advies melding gemaakt van de bij de bespreking naar voren gebrachte afwijkende mening alsmede van de stemverhouding.

  • 4.

    De cliëntenraad mag niet beraadslagen of besluiten als niet tenminste de helft van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is.

  • 5.

    Indien op grond van het gestelde in het voorgaande lid een vergadering niet kan worden gehouden, schrijft de voorzitter binnen 2 weken een nieuwe vergadering uit, die ongeacht het aantal aanwezigen, kan beraadslagen en besluiten. Op de agenda voor deze vergadering mogen geen nieuwe punten worden opgenomen.

  • 6.

    De cliëntenraad dient over personen schriftelijk te stemmen.

  • 7.

    Bij staking van de stemmen wordt het onderwerp in de eerstvolgende vergadering opnieuw in stemming gebracht. Staken de stemmen dan opnieuw, dan wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

Artikel 11

Deze verordening treedt in werking op de dag na vaststelling door het college van burgemeester en wethouders.

Aldus vastgesteld in de vergadering van

burgemeester en wethouders van Leek

d.d. 8 april 1997

de secretaris, de burgemeester,

(drs. J de Noord) (S. de Jong)