Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leiden

Beleidsregel "Sociaal Medische Indicatie Wet Kinderopvang"

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeiden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel "Sociaal Medische Indicatie Wet Kinderopvang"
CiteertitelBeleidsregel "Sociaal Medische Indicatie Wet Kinderopvang"
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

12-03-200501-01-200529-03-2011nieuwe regeling

08-03-2005

Stadskrant, 11 maart 2005

B&W 05.0270

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel "Sociaal Medische Indicatie Wet Kinderopvang"

Beleidsregel bij Raadsbesluit Verordening Wet kinderopvang Leiden Beleid Sociaal-medische indicatie (SMI) Tot het moment van het in werking treden van artikel 23 van de Wet kinderopvang, op welk moment paragraaf 2 van de Verordening wet kinderopvang in werking zal treden, zijn de volgende artikelen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2005 van toepassing op de doelgroep Sociaal-medische indicatie.

Doelgroep

Tot de gemeentelijke doelgroep Sociaal-medische indicatie (SMI) kunnen personen behoren:

  • a.

    die niet onder de Wet kinderopvang vallen, en

  • b.

    met een lichamelijke, zintuigelijke, verstandelijke of psychische beperking van wie is vastgesteld dat een of meer van deze beperkingen opvang van hun kind of kinderen noodzakelijk maken, of

  • c.

    met een kind ten aanzien van wie is vastgesteld dat kinderopvang in het belang van een goede en gezonde ontwikkeling van dat kind noodzakelijk is

Overgangsregeling 2005:

Ouders die in 2004 voor de opvang van hun kinderen op basis van sociaal-medische indicatie gebruik maakten van een door de gemeente Leiden gesubsidieerde kinderopvangplaats, kunnen gebruik maken van een overgangsregeling, waarbij de eerdere beoordeling van de noodzaak van kinderopvang wordt gezien als indicatiestelling. Ook ouders die geen gebruik maakten van een gesubsidieerde plaats, buiten de Wet kinderopvang vallen en die hun situatie voor 1 januari 2005 bij de gemeente kenbaar hebben gemaakt, kunnen van deze overgangsregeling gebruik maken.

De overgangsregeling houdt in dat deze ouders in 2005 een tegemoetkoming kunnen krijgen in de kosten van kinderopvang, welke gebaseerd is op maximaal 94% van de kosten van de opvang, waarbij het door het Rijk vastgestelde maximumuurtarief wordt gehanteerd. Indien een van de ouders een werkgever heeft welke ook een bijdrage in de kosten van de kinderopvang levert, wordt dit op de gemeentelijke bijdrage in mindering gebracht.

Nieuwe aanvragen:

Indien ouders in 2005 een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang op basis van Sociaal-medische indicatie betrekt het College bij haar besluitvorming het advies van een onafhankelijke organisatie die beschikt over adequate deskundigheid. Het College besluit over de aanvraag binnen acht weken na ontvangst van alle benodigde gegevens. Het College kan dit besluit ten hoogste met vier weken verdagen.

De tegemoetkoming is gebaseerd op maximaal 94% van de kosten van de opvang, waarbij het door het Rijk vastgestelde maximumuurtarief wordt gehanteerd. Indien een van de ouders een werkgever heeft welke ook een bijdrage in de kosten van de kinderopvang levert, wordt dit op de gemeentelijke bijdrage in mindering gebracht.