Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
ISD De Rijnstreek

Handhavingsverordening ISD De Rijnstreek 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieISD De Rijnstreek
Officiële naam regelingHandhavingsverordening ISD De Rijnstreek 2010
CiteertitelHandhavingsverordening ISD De Rijnstreek 2010
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet werk en bijstand, artikel 8a en 8b
  2. WIJ, artikel 12, lid onderdeel c.
  3. IOAW, artikel 35, lid 1 onderdeel c.
  4. IOAZ, artikel 35, lid 1 onderdeel c.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2010nieuwe regeling

29-06-2010

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavingsverordening ISD De Rijnstreek 2010

Het algemeen bestuur van de ISD De Rijnstreek.

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de ISD De Rijnstreek van 31 mei 2010

gelet op

artikel 8a en 8b van de Wet werk en bijstand

artikel 12 lid onderdeel c. WIJ

artikel 35 lid 1 onderdeel c. IOAW

artikel 35 lid 1 onderdeel c. IOAZ

artikel 5 van de Gemeenschappelijke regeling;

overwegende dat met betrekking tot bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand of inkomensvoorziening, alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet, in het kader van het financieel beheer regels gesteld dienen te worden, welke in een verordening worden neergelegd;

B E S L U I T

vast te stellen de

Handhavingsverordening ISD De Rijnstreek 2010”

Artikel 1. Begripsomschrijving

  • 1. In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a.

      De wetten: de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet Investeren in Jongeren (WIJ), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ).

    • b.

      bijstand: Algemene bijstand, bijzondere bijstand

    • c.

      Inkomensvoorziening: een inkomensvoorziening als bedoeld in de WIJ, IOAW of IOAZ

    • d.

      het dagelijks bestuur: het dagelijks bestuur van de ISD De Rijnstreek;

    • e.

      het algemeen bestuur: het algemeen bestuur van de ISD De Rijnstreek;

    • f.

      fraude: het ten onrechte geheel of gedeeltelijk ontvangen van een uitkering door het verstrekken van onjuiste of onvolledige inlichtingen aan de ISD De Rijnstreek;

    • g.

      misbruik: het ontvangen van een uitkering in strijd met de wettelijke voorschriften, waarbij het ten onrechte ontvangen aan de belanghebbende te wijten is;

    • h.

      oneigenlijk gebruik: het ontvangen van een uitkering volgens de regels van de wet, maar in strijd met of buiten de bedoeling die bij de totstandkoming van die wet heeft bestaan;

    • i.

      belanghebbende: degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken;

  • 2. De begrippen die in de verordening worden gebruikt hebben een gelijkluidende betekenis als de omschrijving in de WWB, de WIJ, IOAW of de IOAZ.

Artikel 2. Beleidsplan handhaving

Het dagelijks bestuur stelt een beleidsplan vast waarin de preventie van misbruik en oneigenlijk gebruik is geregeld. Hierin wordt tenminste aangegeven:

  • -

    de visie van de ISDR op handhaving;

  • -

    aanpak fraudepreventie (het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet);

  • -

    aanpak frauderepressie (het opsporen van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet).

Artikel 3. Afstemming en terugvordering

Indien de belanghebbende onjuiste, onvolledige of in het geheel geen inlichtingen verstrekt die van belang zijn of kunnen zijn voor de bepaling van de hoogte, de duur en de voortzetting van de bijstand, de inkomensvoorziening dan wel de voortzetting het werkleeraanbod op grond van de WIJ, stemt het dagelijks bestuur de bijstand, de inkomensvoorziening of het werkleeraanbod af conform hetgeen hierover is bepaald in de Afstemmingsverordening Wet Werk en Bijstand ISD De Rijnstreek 2009, de maatregelen verordening WIJ of de maatregelen verordening IOAW/IOAZ ISD De Rijnstreek, onverminderd de mogelijkheid tot terugvordering van de eventueel ten onrechte ontvangen bijstand of inkomensvoorziening.

Artikel 4. Aangifte bij het Openbaar Ministerie

Leidt het niet nakomen van de informatieverplichting tot een benadelingsbedrag van € 12.000 of hoger, dan is het dagelijks bestuur verplicht proces-verbaal op te maken en aangifte te doen

bij het Openbaar Ministerie.

Artikel 6. Slotbepaling

In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het dagelijks bestuur.

Artikel 7. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: “Handhavingsverordening ISD De Rijnstreek 2010”.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 juli 2010, onder gelijktijdige intrekking van de “Handhavingsverordening Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren ISD De Rijnstreek 2009”

ISD De Rijnstreek“ vastgesteld door het algemeen bestuur van de ISD De Rijnstreek op 6 oktober 2009.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van de Intergemeentelijke sociale dienst De Rijnstreek d.d. 29 juni 2010.

de secretaris, de voorzitter,

E.Kingma M.J. Dresden

Nota-toelichting

Toelichting

In artikel 8a en 8b van de WWB, artikel 12 lid onderdeel c. WIJ artikel 35 lid 1 onderdeel c. IOAW/IOAZ is bepaald dat de gemeenteraad in het kader van het financiële beheer bij verordening regels stelt voor de bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand of inkomensvoorziening, alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet. Gemeenten moeten zelf bepalen op welke wijze het handhavingsbeleid wordt gevoerd. Artikel 8a van de WWB, artikel 12 lid onderdeel c. WIJ en artikel 35 lid 1 onderdeel c. IOAW/IOAZ stellen het vaststellen van handhavingsregels verplicht, maar geven niet aan welke regels dit expliciet moeten zijn. Het doel van artikel 8a WWB en artikel 35 lid 1 onderdeel c. IOAW/IOAZ is de handhaving van de Wet en het fraudebeleid op de agenda van de gemeenteraden te zetten.

Artikel 8a van de WWB en artikel 12 lid 1 onderdeel c. WIJ, artikel 35 lid 1 onderdeel c. IOAW/IOAZ verlangen dat het algemeen bestuur de regels voor het eigen handhavingsbeleid op hoofdlijnen vaststelt in een verordening. Het dagelijks bestuur krijgt daarmee de mogelijkheid om nadere invulling te geven aan de verordening in de vorm van een beleidsplan hoogwaardige handhaving.

Wat is handhaving?

De term handhaving wordt gehanteerd in plaats van fraudebestrijding omdat handhaving meer uit gaat van het bevorderen van de spontane naleving van de wetgeving. Het ideaalbeeld is dat burgers spontaan regels naleven. Dit is niet altijd realiteit. De inspanningen van de overheid moeten wel gericht zijn op stimulering van deze spontane naleving. Daar waar dit niet lukt, wordt repressief opgetreden.

Handhaving zijn alle activiteiten van de overheid die er op gericht zijn dat regels worden nageleefd. In het geval van de WWB, de IOAW en de IOAZ gaat het erom dat misbruik en oneigenlijk gebruik van de bijstand zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Toelichting (artikelsgewijs)

Artikel 1 Begripsomschrijving

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 2 Beleidsplan handhaving

Op grond van artikel 8a en 8b WWB artikel 12 lid onderdeel c. WIJ en artikel 35 lid 2 onderdeel c. IOAW/IOAZ dient het Algemeen bestuur in het kader van het financieel beheer bij verordening regels vast te stellen voor de bestrijding van ten onrecht ontvangen bijstand alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet. Hiermee heeft het Algemeen bestuur de verplichting gekregen om eigen regels op te stellen over handhaving.

In de Handhavingsverordening wordt op hoofdlijnen het beleid rondom handhaving vastgesteld. In de verordening is aangegeven dat met het vaststellen van een handhavingsbeleidsplan een nadere invulling zal volgen van de handhavingsregels.

Artikel 3 Afstemming en terugvordering

In dit artikel wordt verwezen naar de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand ISD De Rijnstreek, de

maatregelen verordening WIJ en de maatregelen verordening IOAW/IOAZ ISD De Rijnstreek. Voor de WWB, de WIJ en de IOAW en IOAZ zijn de beleidsregels “Terugvordering Wet werk en bijstand ISD De Rijnstreek” van toepassing.

Artikel 4. Aangifte bij het Openbaar Ministerie

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 5 Verantwoording

In dit artikel wordt invulling gegeven aan de opdracht die door het algemeen bestuur, in het kader van haar kaderstellende en controlerende taak, aan het dagelijks bestuur is opgedragen. In dit artikel worden de onderdelen genoemd waarover in ieder geval verantwoording wordt afgelegd aan het algemeen bestuur.

Artikel 6 Slotbepaling

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 7 Citeertitel

Dit artikel spreekt voor zich.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Dit artikel spreekt voor zich.