Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

MINISTERIËLE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 7de november 2007 ter uitvoering van artikel 63, derde lid, van de Algemene landsverordening Landsbelastingen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingMINISTERIËLE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 7de november 2007 ter uitvoering van artikel 63, derde lid, van de Algemene landsverordening Landsbelastingen
CiteertitelMinisteriële beschikking aanwezigheid belastingambtenaren van de Verenigde Staten van Amerika
Vastgesteld door
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpbelasting

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene landsverordening Landsbelastingen , artikel 63, derde lid

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-11-2007Nieuwe regeling

07-11-2007

P.B. 2007, no. 92

n.v.t.

Tekst van de regeling

Intitulé

MINISTERIËLE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 7de november 2007 ter uitvoering van artikel 63, derde lid, van de Algemene landsverordening Landsbelastingen

Artikel 1

In deze ministeriële beschikking wordt verstaan onder:

  • a.

    Verdrag: het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van de Nederlandse Antillen, en de Verenigde Staten van Amerika inzake de uitwisseling van gegevens met betrekking tot belastingen;

  • b.

    belanghebbende: een belanghebbende als bedoeld in artikel 4, derde lid, onderdeel c, van het Verdrag.

Artikel 2

De Minister kan een verzoek tot aanwezigheid van ambtenaren van de Belastingdienst en belanghebbenden van de Verenigde Staten van Amerika bij een onderzoek op het grondgebied van de Nederlandse Antillen inwilligen, indien:

  • a.

    er indicaties zijn van grensoverschrijdende onregelmatigheden of fraude van beduidende omvang in één van beide of in beide Staten;

  • b.

    de complexiteit de aanwezigheid van een ambtenaar of een belanghebbende wenselijk maakt;

  • c.

    er dreiging is van termijnoverschrijding en de aanwezigheid van de ambtenaren of belanghebbenden van de Verenigde Staten van Amerika het onderzoek kan bespoedigen.

Artikel 3

De Verenigde Staten van Amerika zal in gelijksoortige gevallen ambtenaren van de Nederlandse Antillen toelaten.

Artikel 4

  • 1. Het verzoek is gemotiveerd en wordt schriftelijk ingediend bij de Minister.

  • 2. Het verzoek vermeldt de stappen welke de Verenigde Staten van Amerika zelf heeft ondernomen om de gewenste informatie te verkrijgen en maakt onderdeel uit van een verzoek om een bepaald onderzoek in te stellen ten behoeve van inlichtingenverstrekking.

Artikel 5

Indien het verzoek wordt ingewilligd, stelt de Minister de bevoegde autoriteit van de Verenigde Staten van Amerika zo spoedig mogelijk in kennis van het tijdstip en de plaats van het onderzoek. In het andere geval stelt de Minister de bevoegde autoriteit van de Verenigde Staten van Amerika in kennis van de redenen van afwijzing van het verzoek.

Artikel 6

Het onderzoek staat onder leiding van en wordt verricht door een belastingambtenaar van de Nederlandse Antillen. De bezoekende ambtenaar is bevoegd aanwezig te zijn bij het onderzoek.

Artikel 7

  • 1. Aan de ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika worden, op verzoek, de gegevensdragers beschikbaar gesteld waarvan de inzage in het kader van het onderzoek van belang is.

  • 2. De Minister verstrekt, op verzoek, de tijdens het onderzoek door de ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika geïdentificeerde gegevensdragers aan diens ambtgenoot van de Verenigde Staten van Amerika. De ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika gebruikt de tijdens het onderzoek verkregen informatie niet eerder dan deze door de Minister is verstrekt.

  • 3. De Verenigde Staten van Amerika zendt, in onderling overleg, binnen redelijke termijn de verstrekte gegevensdragers terug aan de Nederlandse Antillen.

Artikel 8

  • 1. Een ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika, die aanwezig is op het grondgebied van de Nederlandse Antillen, wordt expliciet door of namens de bevoegde autoriteit van zijn staat voorzien van een officiële machtiging waaruit blijkt dat hij optreedt namens de Verenigde Staten van Amerika. De eerste volzin is van overeenkomstige toepassing op de belanghebbende, met dien verstande dat hij voorzien is van een officiële aanwijzingsbrief en een legitimatiebewijs.

  • 2. De ambtenaar, genoemd in het eerste lid, toont zijn ambtelijke status aan door middel van een akte van aanstelling dan wel een ander legitimatiebewijs, dat door de dienst waartoe hij behoort is verstrekt.

Artikel 9

Een ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika, die aanwezig is in het kader van een onderzoek op het grondgebied van de Nederlandse Antillen, geniet dezelfde bescherming en bijstand als ambtenaren van het Land. Met betrekking tot eventuele strafbare feiten, die ten aanzien van de ambtenaren van de Verenigde Staten van Amerika worden begaan of die deze ambtenaren mochten begaan, worden zij gelijk gesteld met ambtenaren in dienst van het Land.

Artikel 10

Deze ministeriële beschikking wordt in het Publicatieblad geplaatst.

Artikel 11

Deze ministeriële beschikking treedt in werking met ingang van de dag na die van de uitgifte van het Publicatieblad, waarin deze geplaatst is.

Artikel 12

Deze ministeriële beschikking kan worden aangehaald als: Ministeriële beschikking aanwezigheid belastingambtenaren van de Verenigde Staten van Amerika.