Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Oost

Verordening op de Rekeningcommissie Zeeburg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Oost
Officiële naam regelingVerordening op de Rekeningcommissie Zeeburg
CiteertitelVerordening op de Rekeningcommissie Zeeburg
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerp
Eigen onderwerp

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, artikelen 91 en 149

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-01-200605-05-2010nieuwe regeling

 

Zeeburgjournaal, 2006, 6

2006/501

Tekst van de regeling

Verordening

Artikel 1 Benoeming leden en samenstelling commissie

1. De commissie wordt samengesteld uit raadsleden en/of duo raadsleden.

2. Ten aanzien van commissieleden die geen raadslid zijn is artikel 4 van de verordening voor de Commissie van Advies van overeenkomstige toepassing.

3. De benoeming geschiedt zo spoedig mogelijk na het tijdstip waarop de bij verkiezing wegens periodieke aftreding gekozen leden van de stadsdeelraad hun ambt hebben aanvaard, en wel voor een zittingsduur gelijk aan die der leden van de zittende stadsdeelraad.

4. Wijzigingen van de samenstelling van de commissie in een lopende zittingsperiode zal telkens bij tussentijdse verkiezingen plaatsvinden en bij raadsbesluit worden vastgesteld.

5. Indien een lid van een van de commissies tijden de zittingsperiode wordt ontslagen, benoemt de stadsdeelraad zo spoedig mogelijk een nieuw lid.

6. Een voorstel tot schorsing of ontslag is met redenen omkleed, wordt schriftelijk ingediend en ten minste een maand voor de resterende zittingsduur van de stadsdeelraad ingediend.

7. Diegene, die ter vervulling van de tussentijdse ontstane vacature lid van de commissie wordt, heeft daarin zitting voor de resterende zittingsduur van de stadsdeelraad.

8. De commissie kiest uit haar midden een voorzitter. Tevens kiest zij uit haar midden een plaatsvervangend voorzitter.

9. De functie van secretaris wordt bekleed door de (loco-)griffier.

Artikel 2 Taken

1. De commissie heeft de volgende taken:

a. adviseren aan de stadsdeelraad omtrent het verslag van de accountant over het jaarlijkse onderzoek in boekhoudkundige zin naar deugdelijkheid, de juistheid en de rechtmatigheid van de ontwerpjaarrekening van het stadsdeel;

b. onderzoek naar de deugdelijkheid van de onderliggende verantwoordingsstukken van het financieel en boekhoudkundig beleid en beheer;

c. de controle op de verantwoording en besteding van fractiebudgetten;

d. jaarlijks, voor de eerste dag van de maand waarin de stadsdeelraad de ontwerpjaarrekening behandelt, brengt de commissie in het openbaar een schriftelijk verslag uit aan de stadsdeelraad van haar bevindingen. Daarin is opgenomen een advies van goedkeuring van de bevindingen en decharge van het Dagelijks Bestuur. Tevens is daarbij opgenomen het advies naar aanleiding van de controle op de verantwoording en besteding van fractiebudgetten;

e. optreden als commissie voor de rekenkamer van Stadsdeel Zeeburg, zoals bedoeld in artikel 3 van de verordening op rekenkamer. De voorzitter van de rekeningcommissie is tevens voorzitter van de Commissie voor de Rekenkamer;

f. optreden als Auditcommittee, zoals ingesteld bij besluit van de raad van sSadsdeel Zeeburg d.d. 22 november 2005. De voorzitter van de rekeningcommissie is tevens voorzitter van het Auditcommittee.

Artikel 3 Werkwijze

1. De commissie vergadert net zo vaak als zij dit voor haar functioneren nodig acht.

2. De commissievergadering kan alleen doorgang vinden als tenminste de helft van de leden aanwezig is.

3. De besluiten worden bij meerderheid van stemmen genomen. Bij staking der stemmen is de stem van de voorzitter bepalend.

4. Het bepaalde in de vorige leden sluit niet uit, dat een minderheidsstandpunt ter kennis aan de stadsdeelraad wordt gebracht.

5. De openbare verslagen worden via de raadsvoorzitter op de agenda van de raadsvergadering geplaatst.

6. In de vergadering van de stadsdeelraad is ieder lid van de commissie vrij de bedoelde verslagen nader toe te lichten.

7. Door of namens het Dagelijks Bestuur worden de voor het onderzoek van de rekeningen benodigde stukken ter beschikking van de commissie gesteld.

8. De commissie kan inlichtingen vragen aan het Dagelijks Bestuur of, via de griffier en in overleg met de stadsdeelsecretaris, een ambtenaar van het stadsdeel ter vergadering uitnodigen voor het verkrijgen van mondelinge toelichtingen.

9. De commissie is bevoegd tot het opvragen en inzien van bescheiden, boekhouding, besluiten en verslagen die zij voor haar onderzoek naar de juistheid van een financiële verantwoording en/of het gevoerde financiële beleid nodig acht.

10. De vergadering van de commissie wordt in het openbaar gehouden.

11. De deuren van een openbare vergadering worden gesloten, wanneer een der aanwezige leden dit verlangt of de voorzitter dit nodig acht. De commissie besluit vervolgens dat met gesloten deuren verder zal worden vergaderd, wanneer blijkt dat bij de verdere beraadslagingen in het openbaar private of openbare belangen wezenlijk zouden kunnen worden geschaad. De vergadering blijft toegankelijk voor raads- en commissieleden.

12. De vaststelling van het verslag van de vergadering geschiedt eerst dan, indien de meerderheid van de leden, hetzij ter vegadering, hetzij schriftelijk, haar mening omtrent het desbetreffende ontwerpverslag kenbaar heeft gemaakt.

13. De in bovenstaande leden beschreven werkwijze geldt eveneens voor de Commissie voor de Rekenkamer en voor het Auditcommittee.

Artikel 4 Naam van de verordening

De verordening kan worden aangehaald als: Verordening op de Rekeningcommissie Zeeburg.

Artikel 5 Ingangsdatum van de verordening

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag van haar vaststelling.