Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Oost

Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Stadsdeel Oost

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Oost
Officiële naam regelingMandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit Stadsdeel Oost
CiteertitelBevoegdhedenregeling Stadsdeel Oost
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpAmbtelijke organisatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene wet bestuursrecht,
  2. Gemeentewet,

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-10-201005-04-2011Wijziging bevoegdhedenregister DB: wijziging mandaat in Cluster Dienstverlening en wijziging mandaat aan DMB ivm invoering Wabo; Wijziging bevoegdhedenregister stadsdeelvoorzitter: wijziging volmachtbesluit; Toevoeging tabel bij bevoegdhedenregister DB

19-10-2010

Amsterdams Stadsblad, 2010, 22

217851; 217867
12-10-201003-05-201019-10-2010Wijziging bevoegdhedenregister DB: wijziging mandaat aan DMO; Wijziging bevoegdhedenregister stadsdeelvoorzitter: wijziging mandaat aan DMO

12-10-2010

Amsterdams Stadsblad, 2010

216382; 216524
10-08-201013-07-2010Wijziging bevoegdhedenregister DB: wijziging mandaat aan DMO; Wijziging bevoegdhedenregister stadsdeelvoorzitter: wijzinging mandaat aan DMO

10-08-2010

Amsterdams Stadsblad, 2010

209969; 209975
13-07-201010-08-2010Wijziging bevoegdhedenregister DB: diversen

13-07-2010

Amsterdams Stadsblad, 2010

205430
05-05-201001-05-201013-07-2010nieuwe regeling

05-05-2010

Amsterdams Stadsblad, 2010, 18

147910; 147912

Tekst van de regeling

Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

1. Begripsbepaling

a. Onder mandaat wordt verstaan: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen;

b. Onder ondermandaat wordt verstaan: een door een gemandateerde verleend mandaat van een aan hem gemandateerde bevoegdheid;

c. Onder ondertekeningsmandaat wordt verstaan: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan een besluit te ondertekenen;

d. Onder machtiging wordt verstaan: de overdracht van een bevoegdheid die noch als een besluit, noch als privaatrechtelijke rechtshandeling kan worden aangemerkt;

e. Onder volmacht wordt verstaan: de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten;

f. Onder bevoegdhedenregister wordt verstaan: het register behorende bij dit besluit waarin ten aanzien van het uitoefenen van bevoegdheden vermeld wordt aan welke functionarissen mandaat, machtiging of volmacht wordt verleend.

2. De algemene bepalingen die zijn opgenomen voor mandaat gelden tevens voor bevoegdheden verkregen op grond van volmacht en machtiging.

Artikel 2 Verlening mandaat en ondermandaat

1. Ten aanzien van het uitoefenen van de bevoegdheden die zijn opgenomen in het bij dit besluit behorende bevoegdhedenregister wordt aan de daarin vermelde functionarissen hierbij mandaat verleend om namens het Dagelijks Bestuur besluiten te nemen.

2. Het Dagelijks Bestuur kan te allen tijde zelf de gemandateerde bevoegdheden uitoefenen.

3. Schriftelijk ondermandaat wordt alleen en uitsluitend verleend zoals vermeld in het bevoegdhedenregister. Schriftelijk ondermandaat, zonder toestemming van het daartoe bevoegd gezag, is niet toegestaan.

Artikel 3 Reikwijdte mandaat

1. Dit mandaat omvat de bevoegdheid om namens het Dagelijks Bestuur besluiten te nemen.

2. De mandaatverlening omvat tevens de bevoegdheid om, terzake van de bevoegdheden opgenomen in het bij dit mandaatbesluit behorende bevoegdhedenregister, te verlenen, te ontheffen, te verdagen, te weigeren, in te trekken, te wijzigen, voorschriften of voorwaarden te stellen, niet in behandeling te nemen, te verzoeken om aanvullende gegevens en aanvraagformulieren vast te stellen.

3. De uitoefening van de in het bevoegdhedenregister genoemde bevoegdheden omvat tevens de behandeling en afdoening van correspondentie alsmede de ondertekening van die stukken die betrekking hebben op aangelegenheden die op het werkterrein van de afdeling liggen, waaronder mede is te verstaan de bekendmaking - zowel op elektronische wijze als op papier - van de genomen besluiten en voorts het uitoefenen van taken en bevoegdheden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht voor wat betreft het werkterrein van de afdeling, met uitzondering van het beslissen op bezwaar- en beroepschriften.

4. De mandaatverlening omvat tevens het aanwijzen van toezichthouders als bedoeld in artikel 5:11 van de Algemene wet bestuursrecht, voor zover de afdeling is belast met de uitvoering van een wettelijke regeling op grond waarvan toezichthouders kunnen worden aangewezen.

5. De mandaatverlening omvat tevens de bevoegdheid ter zake van alle op grond van de Wet openbaarheid van bestuur te nemen besluiten, voor zover deze betrekking hebben op aangelegenheden die op het werkterrein van de afdeling liggen.

6. De mandaatverlening omvat tevens de bevoegdheid om te beslissen ter zake besluiten inzake inning en/of betaling van bestuurlijke geldschulden, voor zover deze betrekking hebben op het werkterrein van de afdeling.

7. De mandaatverlening omvat tevens de bevoegdheid tot het toekennen van een dwangsom in het kader van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen, voor zover deze betrekking heeft op het werkterrein van de afdeling.

8. De mandaatverlening omvat tevens de bevoegdheid om te beslissen omtrent het aanzeggen en toepassen van bestuursdwang en het opleggen van een dwangsom.

Artikel 4 Grenzen aan het mandaat

1. De mandaatverlening omvat niet de bevoegdheid beleidsregels vast te stellen ten aanzien van de genoemde bevoegdheden.

2. Het mandaat is niet van toepassing op gevallen waarvoor nog geen sprake is van een vastgesteld beleidskader en evenmin sprake is van een vaste beleidslijn voortvloeiend uit eerder genomen beslissingen in vergelijkbare gevallen, tenzij dit nadrukkelijk wordt vermeld in het register of sprake is van een gebonden beschikking.

3. Van de gemandateerde bevoegdheid mag geen gebruik worden gemaakt indien met de besluitvorming buiten het terzake vastgestelde beleidskader dan wel de vaste beleidslijn wordt getreden.

4. De mandaatverlening is niet van toepassing ingeval het Dagelijks Bestuur op grond van artikel 169 lid 4 en 5, van de Gemeentewet gehouden is de stadsdeelraad vooraf en zo snel mogelijk inlichtingen te verstrekken.

5. Een gemandateerde kan de aan hem toekomende bevoegdheid niet uitoefenen indien hij tevens belanghebbende is.

6. Ten aanzien van de gemandateerde bevoegdheden die financiële gevolgen hebben, geldt dat hiervoor in de lopende begroting sluitend voorzien dient te zijn.

Artikel 5 Wijze van ondertekening

In de ondertekening wordt tot uitdrukking gebracht dat de bevoegdheid namens het Dagelijks Bestuur wordt uitgeoefend (zie toelichting bij dit artikel).

Artikel 6 Plaatsvervanging

Voor de uitoefening van de in dit bevoegdhedenregister opgenomen bevoegdheden kan een plaatsvervanger worden aangewezen voor de functionaris aan wie de bevoegdheid is ondergemandateerd. Een en ander is neergelegd in het organisatiebesluit.

Artikel 7 Wijzigingen

1. Bij wijzigingen in de in dit bevoegdhedenregister genoemde wetten en verordeningen treden de dan vigerende desbetreffende wetten en verordeningen daarvoor in de plaats.

2. Wijzigingen in de mandaatverhoudingen en verleende ondermandaten worden opgenomen in dit bevoegdhedenregister.

Artikel 8 Rapportage/Verantwoording

De gemandateerden rapporteren in ieder geval een keer per jaar aan het Dagelijks Bestuur of de voorzitter van het Dagelijks Bestuur, ieder voor zover het de eigen bevoegdheid betreft, over de wijze waarop gebruik is gemaakt van de gemandateerde bevoegdheden. De wijze waarop ondergemandateerden rapporteren/verantwoording afleggen aan de gemandateerden wordt neergelegd in het organisatiebesluit.