Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Centrum

Beleidsregels trouwlocaties stadsdeel Centrum 2008

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Centrum
Officiële naam regelingBeleidsregels trouwlocaties stadsdeel Centrum 2008
CiteertitelBeleidsregels trouwlocaties stadsdeel Centrum 2008
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerpRuimtelijke ordening, grondbeleid en bouwen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: Onbekend

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Stadsdeelnieuws nr 25, jaargang 4, 30 juni 2008

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-06-200819-03-2016nieuwe regeling

30-06-2008

Stadsdeelnieuws nr 25, jaargang 4, 30 juni 2008

07/8098/BW

Tekst van de regeling

Inhoud

1 Inleiding

In stadsdeel Centrum is het mogelijk om op verschillende plaatsen te trouwen. Daarnaast wordt de huwelijksplechtigheid steeds vaker gecombineerd met een receptie of een feest. In sommige gevallen is dit in strijd met het bestemmingsplan en ondervinden omwonenden feitelijk hinder van dit gebruik.

Het doel van de beleidsregels trouwlocaties is om duidelijk te maken op welke plaatsen een huwelijk voltrokken kan worden en of de huwelijksfestiviteiten daarna op dezelfde locatie mogen plaatsvinden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen panden mét en zonder horecabestemming. Daarnaast is er ook aandacht voor trouwen op een boot.

2   Trouwlocaties

2.1   Criteria aan trouwlocaties

In artikel 1:63 van het Burgerlijk Wetboek staat dat het huwelijk voltrokken wordt in de aanwezigheid van minimaal twee en ten hoogste vier meerderjarige getuigen in het openbaar en in het gemeentehuis ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Trouwen mag dus niet overal, maar slechts op die plaatsen die aangewezen zijn als 'gemeentehuis'. Bij het aanwijzen van trouwlocaties moeten heldere en objectieve criteria als uitgangspunt dienen. Als het gaat om trouwlocaties staan de begrippen veiligheid, openbaarheid en bereikbaarheid centraal. Bovendien moet een trouwlocatie representatief zijn.

Veiligheid

Alle gebouwen dienen te voldoen aan de normen op het gebied van brandveiligheid. Op het moment dat er meer dan 50 personen in een pand verblijven is een gebruiksvergunning nodig. Echter, ook bij de aanwezigheid van minder personen is de eigenaar verplicht te voldoen aan de bepalingen uit het Bouwbesluit en de Bouwverordening.

Openbaarheid

Uit artikel 1:63 BW blijkt dat een huwelijk wordt voltrokken in openbaarheid. Mede daarom is het onmogelijk om woningen aan te wijzen als trouwlocatie, aangezien woningen niet openbaar zijn.

Bereikbaarheid

Een trouwerij trekt (veel) publiek aan en deze mensen moeten zonder problemen de locatie kunnen bereiken. Naast een goede bereikbaarheid is het van belang dat trouwerijen niet tot ongewenste verkeersopstoppingen leiden. Parkeergelegenheid in de nabijheid van de locatie is daarom van belang.

Representatief

De locatie dient representatief te zijn als huis der gemeente. In principe geldt als uitgangspunt dat er geen strijd ontstaat met het beginsel van 'goede smaak'. Bepaalde, historisch, beladen plekken worden bijvoorbeeld niet aangewezen als trouwlocatie.

Boten

Het is ook mogelijk om op een boot te trouwen. Vanzelfsprekend gelden voor boten dezelfde regels als voor gebouwen. Daarnaast geldt voor boten vanzelfsprekend een aantal nautische regels. Men mag niet te hard of gevaarlijk varen en indien er gestopt wordt, mag ander vaarverkeer niet gehinderd worden. In de praktijk wordt een rederij aangewezen als 'huis der gemeente' en op die manier kan er op meerdere boten getrouwd worden. Uiteraard dient de huwelijksvoltrekking plaats te vinden op het water van het stadsdeel en moet voor de boot een vergunning zijn afgegeven voor passagiersvervoer te water. De ambtenaar en de bode worden in principe altijd binnen een uur opgehaald en weer afgezet bij het Stadhuis.

Vanzelfsprekend geldt dit voorschrift niet voor boten die op een vaste plek liggen en niet door de grachten kunnen varen.

Overige criteria

Een trouwlocatie moet toegankelijk zijn voor minder validen. Dit kan een probleem opleveren bij boten en bepaalde gebouwen. Indien de locatie moeilijk toegankelijk is, heeft de exploitant de plicht om te organiseren dat de minder validen het gebouw wel kunnen betreden.

Een trouwlocatie moet een gebouw of een boot zijn. Het is dus niet mogelijk om in de open lucht - bijvoorbeeld het strand of een park - te trouwen. De trouwlocatie moet voorzien zijn van bijvoorbeeld een microfoon, die noodzakelijk is bij grote drukte. Bovendien moet er een tafel zijn voor het tekenen van de akte en stoelen voor het bruidspaar en de ambtenaren. Daarnaast dient er altijd een aparte ruimte te zijn voor de ambtenaar van de burgerlijke stand en in deze ruimte moet er een afsluitbare kast zijn.

Overzicht van de criteria

De criteria op een rij:

  • de locatie moet voldoen aan de (brand)veiligheid;

  • de locatie moet openbaar zijn;

  • de locatie moet bereikbaar zijn;

  • de locatie dient representatief te zijn;

  • de locatie moet een gebouw of een boot zijn;

  • er is extra aandacht voor de toegankelijkheid van minder invaliden;

  • de locatie moet voorzien zijn van akoestische versterking, tafels en stoelen;

  • er moet een aparte ruimte met afsluitbare kast zijn voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Voor boten gelden de aanvullende regels:

  • de boot houdt zich aan alle nautische regels;

  • de boot vaart niet te hard, hinderlijk of gevaarlijk;

  • de ambtenaren worden binnen een uur opgehaald en afgezet bij het Stadhuis.

  • de huwelijksvoltrekking vindt plaats in het water van stadsdeel Centrum

  • voor de boot moet een vergunning zijn afgegeven voor passagiersvervoer te water

2.2   Horeca of geen horeca?

Een trouwerij en een feest gaan in de meeste gevallen hand in hand. Steeds meer mensen willen de trouwerij en het feest op dezelfde locatie laten plaatsvinden. Dat is soms in strijd met geldende wet- en regelgeving. In bestemmingsplannen staan de toegestane functies beschreven. Het geven van een besloten feest valt onder de horecabestemming en die staan apart aangegeven in het bestemmingsplan. Het dagelijks bestuur gaat terughoudend om met het uitbreiden van horecabestemmingen, omdat deze functie een grote invloed heeft op het woon- en leefklimaat. Horeca kan bij omwonenden immers tot overlast leiden.

Geen horeca

Op dit moment zijn er trouwlocaties met én zonder horecabestemming. Voor locaties, die geen horecabestemming hebben, is het niet toegestaan om na de huwelijksvoltrekking een feest of een borrel te geven. Slechts het proosten met een drankje vlak na de plechtigheid is toegestaan.

Horeca

In panden met een horecabestemming mag na de plechtigheid wel een feest worden gegeven. Er is een complicerende factor. In stadsdeel Centrum zijn er vier horecacategorieën:

  • Horeca I is een snackbar en fastfood,

  • Horeca II is een disco of zaalverhuur,

  • Horeca III zijn cafés en eetcafés,

  • Horeca IV zijn bijvoorbeeld restaurants en lunchrooms.

Formeel zijn feesten in het kader van een trouwerij zaalverhuur (horeca II). Deze strikte regulering past niet bij de huidige praktijk. Een voorbeeld ter verduidelijking. Een restaurant is aangewezen als trouwlocatie. Na de plechtigheid wordt eerst een drankje gedronken en vervolgens wordt - conform de bestemming -  uitgebreid gedineerd. Na het diner wordt nog even gedanst. Formeel zou het stadsdeel dan moeten optreden tegen het dansen, aangezien dit een overtreding is van het bestemmingsplan.

Het Dagelijks Bestuur vindt deze opstelling te rigide en stelt het volgende voor. Op locaties met een horecabestemming mag aansluitend aan de huwelijksvoltrekking een huwelijksfeest worden gehouden, ongeacht de horecacategorie. Op zich is dansen in een café of restaurant niet verboden, mits dat past binnen het karakter van het etablissement. De gebruikelijke restricties uit de Wet Milieubeheer (geluid) en brandveiligheid (bijvoorbeeld het maximum aantal personen) en de Drank- en Horecawet blijven van kracht. Dit is in overeenstemming met het nieuwe Horecabeleidsplan dat in het najaar van 2008 vastgesteld zal worden.

Wanneer op trouwlocaties met een horecabestemming echter een huwelijksfeest wordt gegeven los van de huwelijksvoltrekking, dan mag dit alleen conform de toegestane horecacategorie.

Horeca C

Dit is een nieuwe horecacategorie voor zelfstandige horeca die gekoppeld is aan de culturele activiteiten in een pand. Deze nieuwe horecacategorie wordt beschreven in het concept horecabeleidsplan 2008. Panden die in aanmerking komen voor de aanduiding Horeca C zijn culturele of maatschappelijke instellingen met een programmering die bestaat uit een mix van verschillende activiteiten. Horeca maakt onderdeel uit van deze activiteiten. Sommige culturele of sociaal maatschappelijke instellingen beschikken over een bijzonder pand of zaal die voor verhuur geschikt is. Omdat zalenverhuur de culturele programmering van deze instellingen mede mogelijk maakt, wil het stadsdeel dit toestaan middels horeca C. Voorwaarde is daarbij dat zalenverhuur de culturele of sociaal maatschappelijke component van de programmering niet verdringt. In deze zin staat de horeca-activiteit ten dienste van de cultuurfunctie.

Het geven van een trouwfeest aansluitend aan de huwelijksvoltrekking wordt daarmee toegestaan op trouwlocaties met horeca C. Ook het geven van huwelijksfeesten los van de huwelijksvoltrekking is toegestaan op trouwlocaties met horeca C, mits het geven van trouwfeesten de culturele of sociaal maatschappelijke programmering op deze locatie niet verdringt.

Panden die een eenduidige programmering hebben, zoals musea en theaters, komen niet in aanmerking voor horeca C. De reden hiervoor is dat voor deze panden de additionele horeca in de regel voldoet; de horeca staat ten dienste van de hoofdfunctie.

Additionele horeca

Additionele horeca is een aanvullende en ondergeschikte functie binnen de hoofdfunctie van een pand. Theaters, musea en bioscopen zijn voorbeelden die vaak additionele horeca hebben. Deze panden hebben overigens geen horecafunctie.

De belangrijkste verschillen tussen additionele horeca en horeca zijn:

- openingstijden

- toegankelijkheid

- geen reclame voor het horecagedeelte

- geen terras.

Additionele horeca is altijd ondergeschikt aan de hoofdfunctie. De openingstijden zijn nagenoeg gelijk aan die van de hoofdfunctie en het horecagedeelte is slechts toegankelijk via de hoofdfunctie. In principe moet men meestal een kaartje kopen (bioscoop, musea...) om toegang te krijgen. Zoals gezegd is een terras en reclame niet toegestaan bij additionele horeca.

Bij trouwlocaties wordt gekeken naar de hoofdfunctie om te bepalen of na de huwelijksplechtigheid een feest gegeven mag worden. Dit houdt in dat bij een museum met additionele horeca, dat is aangewezen als trouwlocatie, na de huwelijksvoltrekking slechts een drankje kan worden geschonken om te proosten. Er mag dus geen feest worden gegeven op deze locatie.

Onderstaande tabel maakt het een en ander inzichtelijk.

tabel
 HuwelijksvoltrekkingHuwelijksfestiviteiten aansluitend aan de voltrekkingHuwelijksfestiviteiten los van de voltrekking
Gemengde bestemming zonder zelfstandige horeca              Ja                          Nee                          Nee
Gemengde bestemming met zelfstandige horeca             JaJa, ongeacht de horecacategorie Ja, mits passend binnen de toegestane horecacategorie
2.3   Handhaving

Bij het opstellen van regels moet altijd aandacht zijn voor de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid. De toetsingscriteria voor het aanwijzen van een trouwlocatie staan hierboven beschreven. Vervolgens zullen toezichthouders in de gaten moeten houden of de exploitanten zich aan de afspraken houden.

Geen horeca

Bij panden zonder horecabestemming mag slechts na de huwelijksvoltrekking een toost met een drankje worden uitgebracht. Voor deze toost is geen aparte exploitatievergunning of drankvergunning nodig. Feesten in welke vorm dan ook zijn verboden. Indien wordt geconstateerd dat er op deze locaties toch feesten worden gegeven, dan zal er worden gehandhaafd en dit zal gevolgen hebben voor het besluit tot aanwijzing als trouwlocatie. Deze regel geldt ook voor panden met een additionele horecavergunning. Conform het bestemmingsplan is er in deze panden immers geen horeca toegestaan.

Horeca

Trouwlocaties mét een horecabestemming mogen aansluitend op de huwelijksplechtigheid een feest / diner geven los van de horecacategorie, mits dat past binnen het karakter van het etablissement. Overigens dient de exploitant wel te blijven voldoen aan algemene regels op het gebied van milieu (geluid), brandveiligheid en de regels uit de Drank- en Horecawet.

Wanneer op trouwlocaties met een horecabestemming een huwelijksfeest wordt gegeven los van de huwelijksvoltrekking, dan mag dit alleen conform de toegestane horecacategorie.

2.4   Procedure aanwijzing tot trouwlocatie

Het verzoek om als trouwlocatie te worden aangewezen, wordt door de exploitant van de locatie ingediend bij de sector Publiek Welzijn en Economie (PWE), afdeling Publiekscontacten. Het verzoek wordt getoetst aan de hand van de genoemde criteria. Aan de sector Bouwen en Wonen, afdeling Vergunningen Gebruik, wordt gevraagd of het betreffende pand een horecabestemming heeft. Vragen over (brand)veiligheid kunnen ook door de sector Bouwen en Wonen beantwoord worden.

De aanvrager krijgt schriftelijk een antwoord op zijn verzoek waarin ook de voorwaarden met betrekking tot horeca vermeld staan. Dit antwoord is een besluit in de zin van de Awb.

2.5   Het boeken van een trouwlocatie

De afdeling Publiekscontacten beheert de lijst met trouwlocaties. Indien een toekomstig bruidspaar wil trouwen, dan moet er eerst een afspraak gemaakt worden met de afdeling Publiekscontacten. Voordat een afspraak kan worden gemaakt moet er aan alle eisen voor een toekomstig huwelijk worden voldaan en moeten de relevante documenten bij de afdeling Burgerzaken op het stadsdeelkantoor in de Stopera liggen. Tijdens de afspraak wordt er een optie genomen op een bepaalde datum zodat de aanwezigheid van de ambtenaren gewaarborgd is. Vervolgens dient het toekomstig bruidspaar een afspraak te maken met een trouwlocatie (van de lijst). Binnen twee weken moet de afspraak met de trouwlocatie op papier komen te staan. Vervolgens neemt het toekomstige bruidspaar contact op met afdeling Publiekscontacten en dan wordt de optie op die datum definitief.

2.6    Beleidsregels trouwlocaties op een rij

De beleidsregels met betrekking tot trouwlocaties op een rij:

  • de locatie moet voldoen aan de (brand)veiligheid;

  • de locatie moet openbaar zijn;

  • de locatie moet bereikbaar zijn;

  • de locatie dient representatief te zijn;

  • de locatie moet een gebouw of boot zijn;

  • er is extra aandacht voor de toegankelijkheid van minder invaliden;

  • de locatie moet voorzien zijn van akoestische versterking, tafels en stoelen;

  • er moet een aparte ruimte met afsluitbare kast zijn voor de ambtenaar van de burgerlijke stand;

  • indien een pand geen horecabestemming heeft mag er geen feest worden gegeven. Na de plechtigheid mag slechts geproost worden met een drankje;

  • in een horecagelegenheid mag wel een feest worden gegeven aansluitend aan de huwelijksvoltrekking;

Voor boten gelden de aanvullende beleidsregels:

  • de boot houdt zich aan alle nautische regels;

  • de boot vaart niet te hard, hinderlijk of gevaarlijk;

  • de ambtenaren worden binnen een uur opgehaald en afgezet bij het Stadhuis;

  • de huwelijksvoltrekking vindt plaats in het water van stadsdeel Centrum;

  • voor de boot moet een vergunning zijn afgegeven voor passagiersvervoer te water.

Conform artikel 4:84 Algemene wet bestuursrecht handelt het bestuursorgaan conform de vastgestelde beleidsregels. Dat is slechts anders als dit voor een of meer belanghebbenden gevolgen zal hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregels te dienen doelen.

2.7   Trouwlocaties stadsdeel Centrum 2008

De meest actuele lijst met trouwlocaties is verkrijgbaar bij de sector Publiek Welzijn en Economie (PWE). De afdeling Publiekscontacten beheert de lijst met trouwlocaties.

tabel
1. AmstelhotelProfessor Tulpplein  1
2. American Hotel      Leidsekade 97 
3. Grand Hotel Amrâth AmsterdamPrins Hendrikkade 108
4. Artis      Plantage Middenlaan  41-43   
5. Barbizon Palace, St OlofskapelPrins Hendrikkade 59-72
6. De Heeren van AemstelThorbeckeplein 5
7. Hotel Krasnapolsky           Dam 9
8. Hotel de L'Europe              Nieuwe Doelenstraat  2-8 
9. Pulitzer  Hotel     Prinsengracht 315-331
10. The Grand Hotel    Oudezijds Voorburgwal 197
11. Odeon    Singel 460
12. Museum het Rembrandthuis      Jodenbreestraat 4
13. V.O.C. Café Schreierstoren      Prins Hendrikkade 94-95       
14. West-Indisch Huis                 Herenmarkt 99 
15. De Industrieele Groote Club      Dam 27
16. SupperclubJonge Roelensteeg 21 
17. Proeflokaal In de OlofspoortNieuwe Brugsteeg 13
18. HortusPlantage Middenlaan 2a
17. Felix Merites     Keizersgracht 324
18. Restaurant 't Markerhuisje2e Wittenburgerdwarsstraat 133
19. BethaniënkloosterBarndesteeg 6/b (in aanvraag)
tabel
20.Amstelkerk                          Amstelveld 10
21. Boedha Tempel                      Zeedijk  106-118        
22. Betty Asfalt Complex               N.Z. Voorburgwal 282      
23. De Bazel (gemeentearchief)Vijzelstraat 32
24. De Burcht, Vakbondsmuseum    Henri Polaklaan  9
25. Cristofori                            Prinsengracht 581-583
26. Heren aan de GrachtHerengracht  572
27. Ons Lieve Heer op Solder        Oudezijds Voorburgwal 40
28. Museum Geelvinck Hinlopen Huis  Keizersgracht 633
29. De Oude Kerk                Oudekerksplein  23
30. De Rode Hoed                      Keizersgracht 102
31. Uilenburger Synagoge              Nieuwe Uilenburgerstraat  91
32. Het Scheepvaartmuseum          Kattenburgerplein 1
33. De Duif Kerk                       Prinsengracht  756
34. TuschinskiReguliersbreestraat   26-34
35. Het MuziektheaterWaterlooplein 22
36. Seven One SevenPrinsengracht 717
37. Scheepswerf 't KromhoutKruithuisstraat 25
38. De BazelVijzelstraat 32
39. PosthoornkerkHaarlemmerstraat 124
40. StadhuisAmstel 1
41. Regardz Meeting Center Amsterdam CentrumStationsplein 51-53
42. Evangelisch Luthersch Diakonie (Oude mannnen en Vrouwen gasthuis)Nieuwe Kerkstraat 159
tabel
39. CanalCompany Weteringschans 26
40. De Prins van Oranje SalonbootSteiger 16 (achter CS)
41. WatertaxiStationsplein 8
42. Rederij LoversPrins Hendrikkade t/o 25-27
43. Rederij de NederlandenSingel 309 A
44. Rederij 't SmidtjeRuysdaelkade 174
45. Classic Boat Tours (Kuipersdijk 13, Enkhuizen)Prof. Tulpplein 31-D
46. Rederij Vlaun Prinsengracht 31-D
47. De Rederij Recht Boomsloot 47-C

3   Zienswijzen op concept beleidsregels trouwlocaties

3.1   Inleiding

De concept beleidregels trouwlocaties hebben vanaf 8 oktober 2007 gedurende 6 weken ter inzage gelegen op het Stadhuis en het Gemeentelijk Informatiecentrum voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, de 'Zuiderkerk'. Verder zijn de huidige exploitanten van trouwlocaties, als direct belanghebbenden, per brief op de hoogte gesteld van de concept beleidsregels trouwlocaties en zij hebben tot 20 november 2007 de tijd gehad om schriftelijk te reageren.

Er zijn twee zienswijzen ontvangen. Door Advocatenkantoor Meester is een zienswijze ingediend namens de volgende trouwlocaties: A matter of Taste, Stadsherstel c.q. Amstelkerk, Cristofori, De Burcht, De Duif, De Posthoornkerk, De Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum, Het Bethaniënklooster en Pathé theaters c.q. Tuschinski. De tweede zienswijze is ontvangen van Amsterdam Properties B.V.

3.2   Zienswijzen

Voordat de reactie van het DB op de zienswijzen wordt gegeven is het van belang de huwelijksvoltrekking goed af te bakenen en te onderscheiden van de huwelijksfestiviteiten. De huwelijksvoltrekking betreft het geven van het ja-woord waarbij de ambtenaar van burgelijke stand aanwezig is en de huwelijksfestiviteiten betreft de receptie, het diner, en/ of het dansfeest; kortom de festiviteiten die worden gehouden wanneer het huwelijk al is voltrokken. Door aanwijzing van bijzondere trouwlocaties worden locaties aangewezen als 'gemeentehuis' met het oog op de huwelijksvoltrekking. Huwelijksfestiviteiten vallen in tegenstelling tot de huwelijksvoltrekking onder horeca en daarvoor moet de locatie (dus) een horecafunctie hebben.

In de zienswijze ingediend door Advocatenkantoor Meester wordt de term 'huwelijksactiviteiten' gebruikt. Daarmee wordt door de indieners van de zienswijze bedoeld de huwelijksvoltrekking en de huwelijksfestiviteiten samen. Naar aanleiding van deze zienswijze is gekeken hoe het onderscheid tussen huwelijksvoltrekking en huwelijksfestiviteiten in relatie tot wat wel en niet is toegestaan op de trouwlocaties inzichtelijker kan worden weergegeven. Met dat doel is aan het einde van paragraaf 2.2 een overzichtstabel toegevoegd.

Advocatenkantoor Meester

De door Advocatenkantoor Meester ingediende zienswijze voert de volgende argumenten aan met het doel om 'de onderhavige concept beleidsregels niet (ongewijzigd) in werking te laten treden' en/of 'het verzorgen van huwelijksactiviteiten op alle locaties mogelijk te maken door middel van een vrijstelling ex artikel 19 lid 3 WRO van het bestemmingsplan'.

In de zienswijze wordt aangegeven dat de mogelijkheid om huwelijksfestiviteiten te verzorgen, hetgeen uit de aanwijzing tot bijzondere trouwlocatie voortvloeit, niet beperkt kan worden tot die locaties die over een horecabestemming beschikken. Dit zou in strijd zijn met het karakter van de aanwijzing tot bijzondere trouwlocatie en met het gelijkheidsbeginsel.

De zienswijze stelt dat de aanwijzing als bijzondere trouwlocatie en daarmee het ter beschikking mogen stellen van een ruimte ten behoeve van een huwelijksplechtigheid strikt genomen dient te worden aangemerkt als zalenverhuur, hetgeen bestemmingsplantechnisch alleen is toegestaan op grond van de bestemming horeca II. De aanwijzing als bijzondere trouwlocatie zou daardoor in zich dragen dat zalenverhuur is toegestaan en dat de locatie de bestemming horeca II wordt toegekend.

Reactie db:

Juist om huwelijksfestiviteiten (borrel/diner/ dansfeest) op meer locaties mogelijk te maken dan nu het geval is, wordt in dit concept beleidsregels gesteld dat deze mogen plaatsvinden op alle bijzondere trouwlocaties met een horeca bestemming, ongeacht welke categorie horeca. Dit zal conform het nieuwe horecabeleidsplan zijn, waarin wordt aangegeven dat 'dansen in een café of restaurant niet verboden is, mits dat past binnen het karakter van het café of restaurant'.

Verder wordt er in de zienswijze aangegeven dat het stadsdeel een keuze moet maken door huwelijksactiviteiten (dus het ja-woord geven en/of het feest daarna) op alle bijzondere trouwlocaties (met en zonder horeca bestemming) toe te staan of alleen op locaties met een horeca II bestemming, want anders worden de bijzondere trouwlocaties zonder horecabestemming onevenredig benadeeld.

Reactie db:

Bijzondere trouwlocaties zonder horecabestemming hebben niet voor niets geen horecabestemming, daarom is het ook logisch op deze locaties geen huwelijksfestiviteiten (borrel/ diner/ dansfeest) toe te staan, omdat deze geschaard worden onder horeca-activiteiten.

Tot slot stelt de zienswijze dat tal van bijzondere trouwlocaties beschikken over de benodigde vergunningen in het kader van additionele horeca, dus dat het voor de hand liggend is om aan alle bijzondere trouwlocaties deze vergunningen voor additionele horeca te verstrekken.

Reactie db:

De vergunningen voor additionele horeca worden verstrekt op basis van de hoofdactiviteit van de desbetreffende instelling en niet op basis van het feit dat de locatie is aangewezen om ook huwelijksvoltrekkingen te mogen laten plaatsvinden. Er is dus geen reden om op basis van het aanwijzen als bijzondere trouwlocatie vergunningen voor additionele horeca te verstrekken.

Amsterdam Properties B.V.

Amsterdam Properties B.V., als vastgoedinvesteerder en verhuurder van gebouw Cristofori, voorziet dat door de beleidsregels trouwlocaties een levensvatbare exploitatie van historische panden onmogelijk wordt. Amsterdam Properties B.V. ziet zich hierdoor genoodzaakt haar investeringsbeleid bij te stellen. De zienswijze spreekt over een reeks van activiteiten die huurders van het pand Cristofori organiseren op de locatie. Naast huwelijksfestiviteiten, worden er ook activiteiten als concerten, lezingen en besloten diners georganiseerd.

Reactie db:

Voor wat betreft de huwelijksfestiviteiten is een horecabestemming met een passende horecacategorie noodzakelijk, tenzij de huwelijksfestiviteiten op dezelfde locatie aansluitend aan een huwelijksvoltrekking plaatsvinden. In dat geval volstaat een horecabestemming (ongeacht de horecacategorie).

Activiteiten als concerten, lezingen en besloten diners, de laatste voorzover niet gerelateerd aan een huwelijksvoltrekking, worden niet door de voorliggende beleidsregels gereguleerd. Het horecabeleidsplan, dat op dit moment nog moet worden vastgesteld, zal hier een antwoord op geven.

3.3   Geen aanpassing beleidsregels trouwlocaties

Deze zienswijzen geven verder geen aanleiding om de beleidsregels trouwlocaties aan te passen.