Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Boskoop

Handhavingsverordening gemeente Boskoop 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Boskoop
Officiële naam regelingHandhavingsverordening gemeente Boskoop 2009
CiteertitelHandhavingsverordening gemeente Boskoop 2009
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet werk en bijstand, art. 8a;
  2. Wet investeren in jongeren, art. 12, eerste lid, onderdeel c

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-200901-01-2015nieuwe regeling

24-09-2009

1.844.5 / 6965

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Boskoop;

Gelet op artikel 8a van de Wet werk en bijstand;Gelet op artikel 12, eerste lid , onderdeel c van de Wet investeren in jongeren;Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 september 2009;

overwegende dat:- het noodzakelijk is bij verordening regels te stellen met betrekking tot misbruik en oneigenlijk gebruik van de Wet werk en bijstand en de Wet investeren in jongeren;- handhaving op gelijke wijze van toepassing is op de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze gewezen zelfstandigen

besluit vast te stellen de

HANDHAVINGSVERORDENING GEMEENTE BOSKOOP 2009

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:a. WWB: Wet werk en bijstand;b. WIJ: Wet investeren in jongeren;c. IOAW: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers; d. IOAZ: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze gewezen zelfstandigen;e. handhaving: alle activiteiten van de gemeente die er op gericht zijn dat de WWB, WIJ, IOAW en IOAZ worden nageleefd; f. risicoprofielen: vaste kenmerken die gelden voor een bepaalde groep belanghebbenden;g. signaal: gegevens of het ontbreken van gegevens, waardoor onduidelijkheid bestaat over het recht op uitkering, de hoogte daarvan en/of het werkleeraanbod;h. sociale recherche: door de gemeente aan een andere gemeente of instantie uitbestede taken op het gebied van sociale recherche;i. uitkering: de uitkering op grond van de WWB, IOAW en IOAZ alsmede de inkomensvoorziening op grond van de WIJ;j. werkleeraanbod: het aanbod bedoeld in artikel 5 lid 1 van de WIJ;k. college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boskoop. 

Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de WWB, WIJ, IOAW, IOAZ, de Algemene wet bestuursrecht en de Aanwijzing Sociale Zekerheidsfraude.

Hoofdstuk 2 Bestrijding misbruik

Artikel 2 Bestrijding misbruik

  • 1 Voorlichting over de rechten en plichten ingevolge de WWB, WIJ, IOAW en IOAZ wordt gegeven bij de aanvraag, gedurende de uitkering en het werkleeraanbod.

  • 2 Het college draagt zorg voor duidelijke formulieren en een optimale dienstverlening.

Artikel 3 Controles

  • 1 Het college controleert de gegevens van belanghebbenden bij de aanvraag, bij periodieke heronderzoeken, de indiening van de verantwoordings- en inlichtingenformulieren en bij nadere onderzoeken. Daarbij worden tenminste de volgende instanties geraadpleegd:

    • a.

      het Inlichtingenbureau;

    • b.

      de Gemeentelijke basisadministratie;

    • c.

      het Suwinet.

  • 2 Het college voert, naast de controles genoemd onder lid 1, nadere onderzoeken op maat uit, waarbij onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van risicoprofielen met een verhoogd risico of signalen.

  • 3 De inhoud van het nadere onderzoek en de wijze waarop het onderzoek wordt uitgevoerd, wordt afgestemd op het risicoprofiel of het signaal.

  • 4 De controle kan tevens gericht zijn op gezinsleden.

Artikel 4 Meldingen

  • 1 Meldingen over mogelijk misbruik, al of niet anoniem, kunnen worden gedaan bij de Gemeentewinkel, via de website van de gemeente of bij de sociale recherche.

  • 2 Het college maakt in voorlichting kenbaar waar meldingen gedaan kunnen worden.

Artikel 5 Opsporing

  • 1 De opsporings- en vervolgingtaken worden uitgevoerd door sociaal rechercheurs van de sociale recherche.

  • 2 De sociale recherche voert de nadere onderzoeken uit, indien er twijfels zijn over het recht op uitkering en/of het werkleeraanbod en de noodzakelijke informatie niet wordt verkregen van de belanghebbende of externe instanties.

Artikel 6 Aangifte

Indien het fraudebedrag boven de aangiftegrens uitkomt, wordt proces verbaal opgemaakt en aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie conform de regels van de Aanwijzing sociale zekerheidsfraude.

Artikel 7 Maatregelen

  • 1 Indien belanghebbende zich niet of onvoldoende houdt aan de inlichtingenplicht, dan verlaagd het college de uitkering conform de regels van de Afstemmingsverordening.

  • 2 Een maatregel op grond van artikel 12 van de Afstemmingsverordening, wordt niet opgelegd, zolang de gedraging wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie.

  • 3 Het opleggen van de maatregel blijft definitief achterwege, indien ter zake van de gedraging tegen de belanghebbende een strafvervolging is ingesteld en het onderzoek ter terechtzitting een aanvang heeft genomen, dan wel het recht tot strafvordering is vervallen.

Hoofdstuk 3 Oneigenlijk gebruik

Artikel 8 Controles op voldoen aan arbeidsplicht en werkleeraanbod

  • 1 Aan de hand van de verantwoordingsformulieren, periodieke en incidentele onderzoeken wordt gecontroleerd of belanghebbende met een WWB, IOAW of IOAZ uitkering zich voldoende houdt aan de opgelegde arbeidsverplichtingen.

  • 3 Indien belanghebbende zich, zonder dat sprake is van dringende redenen, naar het oordeel van het college niet of onvoldoende houdt aan de verplichtingen genoemd in het eerste en tweede lid, wordt een maatregel opgelegd op grond van de Afstemmingsverordening.

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

Artikel 9 verslaglegging

  • 1 Het college legt de gegevens vast die noodzakelijk zijn om te kunnen nagaan hoe de handhaving is uitgevoerd en welke resultaten zijn bereikt.

  • 2 Het college informeert de gemeenteraad periodiek over de handhaving in een beleidsverslag.

Artikel 10 Onvoorziene omstandigheden

In gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

Artikel 11 Inwerkingtreding

  • 1 Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 oktober 2009.

  • 2 Met het in werking treden van deze verordening komt de Verordening handhaving Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ, zoals vastgesteld op 16 december 2004, te vervallen.

Artikel 12 Citeerartikel

Deze verordening wordt aangehaald als: “Handhavingsverordening gemeente Boskoop 2009”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad voornoemd,gehouden op 24 september 2009,de griffier, de voorzitter,

Toelichting 1 Artikelsgewijze toelichting Handhavingsverordening gemeente Boskoop 2009

Algemene toelichtingMet deze verordening wordt invulling gegeven aan de, in artikel 8a Wet werk en bijstand (WWB) en artikel 12 Wet investeren in jongeren (WIJ), gegeven opdracht om regels te stellen met betrekking tot het bestrijden van misbruik en oneigenlijk gebruik van de WWB en de WIJ. Deze regels zijn op gelijke wijze van toepassing voor de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze gewezen zelfstandigen (IOAZ). Een goed financieel beheer bij de uitvoering van bedoelde wetten brengt met zich dat daarbij ook voortdurend aandacht bestaat voor de bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik.Een gedegen handhavingsbeleid is belangrijk, omdat dit voorkomt dat ten onrechte gemeenschapsgeld wordt uitgegeven. Ook beperkt een goed handhavingsbeleid de uitgaven op het Inkomensdeel. Een overschrijding van het Inkomensdeel komt voor 100% ten laste van de gemeente. Als de gemeente bij overschrijding van het Inkomensdeel een aanvullende uitkering bij het Ministerie van SZW aanvraagt, onderzoekt het ministerie namelijk ook of de gemeente de uitkeringen rechtmatig en doelmatig heeft verstrekt. Een eventueel overschot van het toegekende Inkomensdeel kan naar vrije keuze worden ingezet.Hoofdstuk 1. Algemene bepalingenArtikel 1. BegripsomschrijvingIn dit artikel zijn een aantal begrippen omschreven die expliciet van toepassing zijn voor handhaving. Voor het overige wordt aangesloten bij de begrippen van de WWB, WIJ, IOAW, IOAZ, Awb en de Aanwijzing Sociale Zekerheidsfraude.Hoofdstuk 2. Bestrijding misbruikArtikel 2. Bestrijding misbruikMet de bepalingen in artikel 2 verplicht het college zich tot het regelen van voorlichting, het maken van heldere formulieren en het waarborgen van een goede dienstverlening. De wijze waarop dit gebeurt is een belangrijke taak, die ligt bij de Gemeentewinkel.Artikel 3. ControlesIn dit artikel is vastgelegd welke controles worden uitgevoerd. Met de koppeling van gegevens via het Inlichtingenbureau en Suwinet kunnen al veel gegevens gecontroleerd worden. Daarnaast vinden nadere onderzoeken plaats afhankelijk van de uitkomst van het risicoprofiel of op grond van een signaal. Het risicoprofiel is ontwikkeld aan de hand van landelijke gegevens; ervaringen in de praktijk zijn hierin meegenomen. De nadere acties kunnen zijn: het opvragen van specifieke informatie bij cliënt, huisbezoek, raadplegen externe instanties, extra controle op arbeidsverplichting enz.Artikel 4. MeldingenDe gemeente is voor het opsporen van fraude, naast eigen onderzoek, ook afhankelijk van meldingen van derden. Zo kunnen inwoners van Boskoop worden aangespoord mogelijke fraudegevallen door te geven. Het onjuist verstrekken van gegevens wordt vervolgd onder artikel 225 Wetboek van strafrecht (valsheid in geschrifte) en valt onder de categorie misdrijven.Artikel 5. Opsporing De gemeente heeft de opsporings- en vervolgingstaken uitbesteed aan het Regionaal Instituut Sociale Recherche van de gemeente Gouda. In dit artikel is bepaald wanneer de Sociale Recherche zal worden ingeschakeld.Artikel 6. Aangifte Voor het doen van aangifte zijn landelijk afspraken gemaakt, waarbij de regels zijn vastgelegd in de Aanwijzing Sociale Zekerheidsfraude (laatstelijk vastgesteld 23-12-2008). Wanneer de gedraging een strafbaar feit oplevert, dient het college hiervan proces verbaal op te maken en aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie als het bedrag waarvoor is gefraudeerd boven de aangiftegrens uitkomt. Met de vaststelling van de Aanwijzing Sociale Zekerheidsfraude is de aangiftegrens opgehoogd van € 6.000,-- naar € 10.000 ,-. De uitzonderingsbepalingen zijn in de Aanwijzing opgenomen.Artikel 7. Maatregelen In dit artikel is vastgelegd dat de uitkering wordt verlaagd conform de bepalingen van de Afstemmingsverordening, als niet wordt voldaan aan de plicht alle informatie te verstrekken welke nodig is voor de vaststelling of het recht op uitkering. Er wordt geen maatregel opgelegd zolang en voor zover er sprake is van de situaties bedoeld in het tweede en derde lid. Afstemming met het Openbaar Ministerie dient plaats te vinden. Dit artikel is niet van toepassing voor de IOAW en IOAZ. In deze wetten is de boete (artikel 20a) geregeld en is vastgelegd dat, zodra voor een zelfde gedraging een boete is opgelegd, het recht tot strafvordering vervalt (artikel 62a).Artikel 8. Controles op voldoen aan arbeidsplicht en werkleeraanbod De handhavingsverordening heeft niet alleen betrekking op misbruik, maar ook op oneigenlijk gebruik van de wet. Onder oneigenlijk gebruik kan worden verstaan het gebruik maken van de wet terwijl dat niet nodig is. Het gaat dan in hoofdzakelijk om de arbeidsverplichtingen of de verplichtingen verbonden aan het werkleeraanbod. Inzet van re-integratievoorzieningen is een effectief middel om oneigenlijk gebruik tegen te gaan.Hoofdstuk 4. SlotbepalingenArtikel 9, 10, 11 en 12. Verslaglegging, Onvoorziene omstandigheden, Inwerkingtreding en Citeer- artikel Deze artikelen behoeven geen toelichting.