Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Centrum

Notitie Sampling op locaties

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Centrum
Officiële naam regelingNotitie Sampling op locaties
CiteertitelNotitie Sampling op locaties
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpNatuur, milieu en beheer openbare ruimte

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum ondertekening inwerkingtredingsbesluit: Onbekend

Bron bekendmaking inwerkingtredingsbesluit: Stadsdeelnieuws nummer 9, jaargang 2, 27 februari 2006

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, artikel 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-02-200619-03-2016nieuwe regeling

27-02-2006

Stadsdeelnieuws nummer 9, jaargang 2, 27 februari 2006

06-488/OR

Tekst van de regeling

Inhoud

1  Inleiding

Sampling is het voor reclamedoeleinden voorwerpen, reclamemonsters of ander materiaal onder het publiek te verspreiden of te doen verspreiden. Artikel 8.9 lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bepaalt dat het verboden is, “op of aan de weg eetwaren te bereiden, of voor reclamedoeleinden voorwerpen, reclamemonsters of ander materiaal onder het publiek te verspreiden of te doen verspreiden.”

Artikel 8.9 lid 2 APV omvat onder meer het samplingverbod. Het verbod op sampling is in 1994 in de APV opgenomen aangezien het samplen van producten verontreiniging kan veroorzaken. Zoals uit de bepaling blijkt ziet het samplingverbod alleen toe op verspreidingsactiviteiten die het doel hebben om reclame te maken. Indien geen sprake is van handelsreclame is de verbodsbepaling niet van toepassing. Het samplingverbod geldt dan ook niet voor het verspreiden van gedrukte of geschreven stukken waarin gedachten of gevoelens worden geopenbaard als bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Grondwet. Hierbij kan worden gedacht aan het verspreiden van drukwerk door politieke partijen of religieuze instellingen. Ook campagnes die door Politie, dienst Stadstoezicht en andere overheidsinstellingen, politieke partijen en ideële instellingen worden gevoerd vallen niet onder het samplingverbod van artikel 8.9 lid 2 APV. Hierbij is immers geen sprake van handelsreclame. Het is voor handhavers momenteel dan ook niet mogelijk om bij deze activiteiten op grond van het samplingverbod verbaliserend op te treden.

Artikel 8.9 lid 5 APV voorziet in de mogelijkheid tot het verlenen van een ontheffing van het samplingverbod. Deze ontheffing kan worden geweigerd met het oog op het belang van het voorkomen van verontreiniging, de openbare orde en veiligheid en gelet op het belang van de kwaliteit van de openbare ruimte.

In deze notitie wordt aandacht geschonken aan het in de notitie vervatte voorstel om samplinglocaties te wijzigen (paragraaf 2), de jaarontheffing te vervangen door een dagontheffing (paragraaf 3), de uitkomsten van het samplingonderzoek dat in 2005 is gehouden (paragraaf 4) en het samplen van producten die zijn verpakt in Petflessen (paragraaf 5). De paragraven 2, 3 en 5 bevatten voorstellen tot aanpassing van het ontheffingenbeleid sampling uit 1998.

2  Samplinglocaties

Voor een houder van een ontheffing van het samplingverbod zijn er op dit moment tien locaties beschikbaar voor samplingacties. Het gaat om de volgende locaties:

  • Muntplein, tussen toren en snoepkraam

  • Hoek Rokin met Spui, noordzijde

  • Leidseplein, waar voorheen Wim Kan’s beeld stond

  • Hoek Rembrandtplein met Regulierbreestraat, zuidzijde

  • Nieuwezijds Voorburgwal, naast entree Magna Plaza

  • Hoek Nieuwezijdsvoorburgwal met Paleisstraat, voor de AH

  • Hoek Nieuwendijk met Martelaarsgracht

  • Plantage Kerklaan, naast entree Artis

  • Hoek Koningsplein met Singel, bij begin bloemenmarkt

  • Haarlemmersluis, noordzijde

Voorgesteld wordt om de locatielijst per 1 januari 2006 aan te passen en als volgt vast te stellen:

locatie 1:  Leidseplein, tegenover Heineken Hoek

locatie 2:  Hoek Rembrandtplein met Regulierbreestraat, zuidzijde

locatie 3:  Nieuwezijds Voorburgwal, naast entree Magna Plaza

locatie 4:  Hoek Nieuwezijds Voorburgwal met Paleisstraat voor de Albert Heyn

locatie 5:  Hoek Nieuwendijk met Martelaarsgracht

locatie 6:  Hoek Koningsplein met Singel, bij begin Bloemenmarkt

locatie 7:  Haarlemmersluis, noordzijde

locatie 8:  Hoek Rokin met Spui, noordzijde

Dit betekent dat de locaties Muntplein en Plantagekerklaan komen te vervallen:

De locatie Muntplein wordt zeer intensief gebruikt door (voetgangers)verkeer. Voor een samplinglocatie is daar geen ruimte meer.

  • De locatie Plantagekerklaan wordt weinig gebruikt voor samplingactiviteiten. Daarom kan deze locatie vervallen.

Het samplingonderzoek (zie onder 4) stelt vast dat de locatie Hoek Rokin met Spui, noordzijde onder druk staat in verband met de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn. Gelet op de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zal deze locatie tot aan het einde van de werkzaamheden niet beschikbaar zijn voor samplingactiviteiten.

De samplinglocaties zullen op de dag dat Koninginnedag wordt gevierd niet beschikbaar zijn voor samplingactiviteiten.

In de bijlage van deze notitie staan de locaties aangegeven. De samplinglocaties zijn de grijze vlakken op de kaartjes.

Het voorstel om de locaties aan te passen is door het Dagelijks Bestuur vrijgegeven voor schriftelijke inspraak, uitgezonderd de beschikbaarheid van de locatie hoek Rokin met Spui noordzijde dat voortkomt uit werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn en de recente conclusies van het samplingonderzoek. In het kader van de inspraak is het voorstel rondgestuurd aan de samplende ondernemingen, de Vereniging Amsterdam City, MKB Nederland en de wijkteams van politie. Daarnaast is het voorstel op de internetpagina www.centrum.amsterdam.nl gepubliceerd en is een aankondiging gedaan in het Amsterdams Stadsblad.

De ondernemersvereniging Nieuwendijk heeft op de aanpassing van de samplinglocaties gereageerd, in die zin dat zij de plek hoek Nieuwendijk met de Martelaarsgracht vanwege verkeersveiligheid ook willen laten vervallen. Deze locatie functioneert echter al jaren als samplinglocatie. In deze periode is niet gebleken dat er op deze locatie problemen ontstaan.

3  Dagontheffing in plaats van jaarontheffing

Een ontheffing voor samplingactiviteiten wordt op dit moment verstrekt in de vorm van een jaarontheffing. Indien ontheffinghouders van plan zijn om op een bepaalde dag van de ontheffing gebruik te gaan maken dienen zij op voorhand per fax mededeling te doen van de samplingactie. In de praktijk gebeurt dit soms op het laatste moment. Deze werkwijze maakt het moeilijk om handhavende instanties tijdig in te lichten over een op stapel staande samplingactie. Voorgesteld wordt om per 1 januari 2007 geen nieuwe jaarontheffingen af te geven, maar om over te gaan tot het verlenen van dagontheffingen. Voor elke samplingactie zal per locatie een aparte ontheffing, met daarbij een locatietekening, worden afgegeven. Hierbij is het uitgangspunt dat het verstrekken van de dagontheffing kostendekkend zal moeten zijn. Dit betekent dat de prijs van een dagontheffing voor sampling zal overeenkomen met de prijs voor een objectvergunning. De dagontheffing sampling moet tenminste vier weken voorafgaand aan de samplingactie worden aangevraagd. Jaarontheffingen die voor 1 januari 2007 zijn afgegeven blijven geldig tot de op de ontheffing vermelde datum. Bij deze ontheffingen zal blijven gelden dat per fax voorafgaand aan de samplingactie toestemming moet worden gevraagd. Het voorstel om de jaarontheffing te vervangen door een dagontheffing is net zoals de aanpassing van de locaties door het Dagelijks Bestuur vrijgegeven voor schriftelijke inspraak.

In de dagontheffing wordt een bepaling opgenomen dat verontreiniging ten gevolge van de samplingactie direct opgeruimd dient te worden. Indien hieraan geen gevolg wordt gegeven geschiedt de opruiming door de gemeente voor rekening van de ontheffinghouder.

4 Onderzoek samplingbeleid

Het huidige samplingbeleid is in 2003 geëvalueerd. In de evaluatie is geconstateerd dat samplingacties geen positieve bijdrage hebben geleverd aan de kwaliteit van de openbare ruimte. De evaluatie mondde uit in een reeks aanbevelingen voor toekomstig ontheffingenbeleid, met als voornaamste aanbeveling dat sampling van consumptieve goederen (goederen die kunnen worden gegeten of gedronken) niet meer mogelijk zou moeten zijn, gezien de invloed hiervan op de kwaliteit van de openbare ruimte. De uitkomsten van de evaluatie zijn in het najaar van 2003 op het voorlichtingscentrum op het stadhuis ter visie gelegd. Daarnaast is de evaluatie rondgestuurd aan verschillende ondernemingen die in het bezit zijn van een jaarontheffing van het verbod op sampling. De bedrijven die in Amsterdam samplen hebben destijds aangegeven tegen een aanscherping van het ontheffingenbeleid te zijn. Samplende ondernemingen die bezwaar hebben tegen de aanbevelingen wijzen met name op het verlies aan werkgelegenheid in de sector ten gevolge van een aanscherping van het ontheffingenbeleid. Daarnaast stellen zij dat de vervuiling met name het gevolg is van illegale samplingacties en dat er eerder sprake is van een handhavingprobleem.

Aangezien precieze informatie over de omvang van de vervuiling die met sampling gepaard gaat ontbrak en er ook geen inzicht was in de verhouding tussen illegale en legale sampling is besloten om in 2005 onderzoek te doen naar de vervuiling die met sampling gepaard gaat. In dat kader is door het meetteam van de Reiniging, dat ook verantwoordelijk is voor het inventariseren van de schoonheidsgraden, in de zomerperiode van 2005 de vervuiling van de bij de afdeling vergunningen voor de zaterdag aangemelde samplingacties vastgelegd. Indien er op zaterdag een samplingactie was aangemeld is de vervuiling op vooraf vastgelegde punten rond de samplinglocaties door middel van het maken van foto’s gemeten. De mate van vervuiling is vervolgens beoordeeld. Als referentiekader hebben hierbij de huidige schoonheidsgraden van de openbare ruimte gegolden.

Naar aanleiding van het onderzoek moet allereerst worden vastgesteld dat er in de zomer van 2005 niet bijzonder veel samplingactiviteiten op zaterdag hebben plaatsgevonden. Het is niet waarschijnlijk dat dit te maken heeft met het samplingonderzoek, aangezien niet op voorhand bekend is gemaakt op welke dag of tijdstip er voor het onderzoek gemeten zou gaan worden. Het aantal legale aangemelde samplingactiviteiten is over het algemeen niet bijzonder hoog te noemen. Zo zijn er in de gehele maand juni slechts 4 acties aangemeld, in juli 6 acties (waarvan 5 in de laatste week), de topmaand augustus kent 23 aangemelde acties en in september waren er 2. Overigens gaan niet alle aangemelde acties ook daadwerkelijk door. De samplende ondernemingen beschikken immers over een jaarontheffing. Het aanmelden van een actie kost niet meer dan het verzenden van een fax. Indien de actie niet doorgaat wordt deze doorgaans dan ook niet meer afgemeld.

De conclusies van het samplingonderzoek zijn als volgt:

  • De openbare ruimte raakt niet extreem vervuild door samplen met een ontheffing.

  • Een aantal verspreidingsbureaus houden zich niet aan de locaties waarvoor een ontheffing is afgegeven en samplen ook op andere plaatsen.

  • De volgende locaties zijn niet geschikt om een ontheffing te verlenen in verband met de gebruiksdruk en de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn: Muntplein en Rokin.

  • Uit eerder onderzoek is aangetoond dat illegaal samplen (flyeren) de openbare ruimte in uitgaansgebieden zoals Rembrandtplein extreem vervuilen, hierop zou gehandhaafd moeten worden.

Het samplingonderzoek heeft geen gegevens opgeleverd die een verbod op het samplen van consumptieve goederen rechtvaardigen. Het feit dat de schoonheidsgraad niet echt weg zakt heeft waarschijnlijk deels te maken met het feit dat deze door de dag door de reiniging wordt bijgehouden. In dat proces wordt alle vervuiling meegenomen, dus ook de eventuele vervuiling ten gevolge van samplingacties. Wel komt het onderzoek tot de conclusie dat handhaving van zowel legale (staat men op de juiste plaats) als illegale handhaving (flyeren) van groot belang is. Daarom wordt voorgesteld om in 2006 specifiek aandacht te geven aan de wijze van handhaving van samplingactiviteiten en dit mee te nemen in de sectorale uitwerking van de integrale handhaving.

5 Samplen van producten die verpakt zijn in Petflessen

Tijdens het samplingonderzoek is nauwelijks vervuiling aangetoond als resultaat van de aangemelde samplingacties. In één geval was er wel aantoonbare vervuiling. Het ging in dat geval om verspreiding van een product van Knorr. Het product was verpakt in een zogeheten Petfles, een fles gemaakt van hard plastic. Ook in voorgaande jaren is reeds geconstateerd dat de Petfles veel problemen geeft voor de reiniging. De Petflessen blijven hangen in de reinigende zuigers die door de reiniging worden gebruikt. Daarom wordt voorgesteld om het verspreiden van producten die zijn verpakt in een fles gemaakt van hard plastic (Petfles) niet langer te vergunnen, gelet op het effect van het samplen van Petflessen op de kwaliteit van de Openbare Ruimte.

6 Conclusie

Samenvattend zal het samplingbeleid uit 1998 als volgt worden aangepast:

  • De locaties Muntplein en Plantagekerklaan komen te vervallen.

  • De samplinglocaties zullen op de dag dat Koninginnedag wordt gevierd niet beschikbaar zijn voor samplingactiviteiten.

  • De locatie Rokin is tot het einde van de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn niet voor samplingactiviteiten beschikbaar.

  • De samplinglocaties worden met grijze vlakken op kaartjes weergegeven. De ontheffing is alleen bedoeld voor samplingactiviteiten op de aangegeven locatie.

  • De jaarontheffing wordt per 1 januari 2007 vervangen door een dagontheffing.

  • Het samplen van producten die zijn verpakt in hard plastic (Petflessen) is niet meer toegestaan.