Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Oostflakkee

Verordening Wmo-adviesraad gemeente Oostflakkee 2008

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Oostflakkee
Officiële naam regelingVerordening Wmo-adviesraad gemeente Oostflakkee 2008
CiteertitelVerordening Wmo-adviesraad gemeente Oostflakkee 2008
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpWmo

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet maatschappelijke ondersteuning

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200801-01-2011nieuwe regeling

13-12-2007

Ons Eiland, Eilandennieuws

2007-XI-9

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Oostflakkee;gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, d.d. 26 november 2007;overwegende, dat cliëntenparticipatie erg belangrijk is gelet op het bepaalde in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning;besluit:vast te stellen de navolgende verordening: Verordening Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee gemeente Oostflakkee 2008

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • 1.

    Wet: de Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • 2.

    Het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oostflakkee;

  • 3.

    Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee: het orgaan, in het kader van cliënt- en burgerparticipatie zoals bedoeld in de wet, ingesteld door de raad gezamenlijk met de gemeenteraden van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland;

  • 4.

    De overige begrippen die in deze Verordening worden gehanteerd, zijn ontleend aan de Wet of de Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Oostflakkee 2007, tenzij in de Verordening uitdrukkelijk anders is bepaald. Inhoudelijk dient aan deze begrippen dezelfde betekenis en invulling te worden gegeven, als omschreven in artikel 1 van de Wet resp. de Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Oostflakkee 2007.

Artikel 2 Samenstelling

  • 1.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee bestaat uit ten hoogste 13 leden.

  • 2.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vertegenwoordigt in elk geval de volgende doelgroepen:- gehandicapten (2 zetels, bij voorkeur 1 zetel namens de lichamelijk gehandicapten en 1 zetel namens de verstandelijk gehandicapten),- senioren (2 zetels),- vrijwilligers (1 zetel),- mantelzorgers (1 zetel),- afnemers hulp bij het huishouden (1 zetel),- chronisch zieken (1 zetel),- psychiatrie/verslavingszorg (1 zetel),- jongeren (1 zetel),- afnemers van wijk- en buurthuiswerk (1 zetel)- kerken (van diverse denominaties; 2 zetels).

  • 3.

    De leden verrichten hun werkzaamheden in de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zonder last, maar voeren waar nodig wel ruggespraak met hun achterban.

Artikel 3 De voorzitter

  • 1.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee heeft een onafhankelijk voorzitter, welke door het college in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland wordt benoemd op voordracht van een speciaal in te stellen selectiecommissie.

  • 2.

    De selectiecommissie ten behoeve van de voordracht van een onafhankelijk voorzitter zal bestaan uit:a. 3 leden van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee,b. 1 van de 4 wethouders die deel uitmaken van de Portefeuillehouders Agenda Commissie Maatschappelijke Aangelegenheden,c. 1 ambtelijk medewerker van één van de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 3.

    De voorzitter wordt benoemd voor een periode van 4 jaar en kan ten hoogste één maal worden herbenoemd.

  • 4.

    Herbenoeming van de voorzitter vindt plaats op voordracht van een selectiecommissie zoals bedoeld in lid 1.

  • 5.

    De voorzitter bekleedt officieel niet het lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee en heeft derhalve geen stemrecht.

Artikel 4 Benoeming en zittingsduur

  • 1.

    Het college verzoekt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, schriftelijk aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, om een voordracht te doen voor kandidaten en plaatsvervangende kandidaten voor de volgende zittingsperiode van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, in overeenstemming met de doelgroepenverdeling zoals genoemd in artikel 2, lid 2.

  • 2.

    De voor te dragen kandidaten en plaatsvervangende kandidaten dienen in principe woonachtig te zijn op Goeree-Overflakkee. Wanneer namens een doelgroep hierdoor geen als geschikt aan te merken kandidaat of plaatsvervangende kandidaat voorgedragen kan worden, kan het college in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, naar aanleiding van een hiertoe ingediend gemotiveerd schriftelijk verzoek, incidenteel besluiten van dit principe af te wijken.

  • 3.

    Het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee is onverenigbaar met het lidmaatschap van de gemeenteraad dan wel het college van burgemeester en wethouders van één van de gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 4.

    Naar aanleiding van de ontvangen voordrachten zoals bedoeld in lid 1 benoemt het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, de leden en plaatsvervangende leden van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee voor een periode van 4 jaar.

  • 5.

    Zittende leden en plaatsvervangende leden kunnen, na hernieuwde voordracht hiertoe door de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, hoogstens één maal worden herbenoemd.

  • 6.

    Wanneer de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee voor een doelgroep binnen 3 maanden na het daartoe ingediende verzoek geen schriftelijke voordracht heeft ingediend, dan wel schriftelijk heeft laten weten niet tot een voordracht te zullen komen, kan het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, besluiten de betreffende zetel in de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee tijdelijk ter invulling aan een andere relevante doelgroep aan te bieden.

  • 7.

    Bij tussentijdse vacatures geschiedt de benoeming voor de duur van de resterende zittingsperiode.

Artikel 5 Beëindiging van het lidmaatschap

  • 1.

    Het lidmaatschap of het plaatsvervangend lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee eindigt in elk geval door:- het aflopen van de zittingsperiode;- overlijden;- het nemen van ontslag;- beëindiging van het lidmaatschap van de organisatie namens welke het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap wordt bekleed.

  • 2.

    Het college kan, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, op aanbeveling van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap vervallen verklaren, indien het betreffend lid drie achtereenvolgende vergaderingen zonder geldige reden verzuimd heeft.

Artikel 6 Organisatie

  • 1.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee benoemt uit zijn midden een secretaris, een penningmeester en een algemeen adjunct.

  • 2.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee stelt een huishoudelijk reglement op, waarin tenminste de volgende zaken zijn vastgelegd:- de taken en bevoegdheden welke bij mandaat worden opgedragen aan de voorzitter, de secretaris en de penningmeester;- de wijze waarop door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester jaarlijks verantwoording wordt afgelegd over de uitvoering van de taken en bevoegdheden welke hen bij mandaat zijn opgedragen;- een in te stellen quorum voor vergaderingen en besluiten;- de wijze waarop besluitvorming inzake interne aangelegenheden tot stand komt;- de wijze waarop besluitvorming inzake het uitbrengen van adviezen zoals bedoeld artikel 7, lid 1 sub a. tot stand komt;- het minimaal aantal jaarlijks te houden vergaderingen;- de openbaarheid dan wel beslotenheid van vergaderingen;- de wijze waarop het huishoudelijk reglement gewijzigd kan worden.- de wijze waarop de leden en plaatsvervangend leden zijn of worden gelegitimeerd door de achterban welke zij vertegenwoordigen en de wijze waarop de leden en plaatsvervangend leden de communicatie en terugkoppeling naar de achterban welke zij vertegenwoordigen vormgeven.

Artikel 7 Taken

  • 1.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee heeft tenminste de volgende taken:a. Het verstrekken van schriftelijke adviezen – gevraagd en ongevraagd – aan de colleges van burgemeester en wethouders en/of gemeenteraden van de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee gezamenlijk of aan één der 4 gemeenten individueel, over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk beleid als bedoeld in artikel 1, lid 1 onder g van de wet of daaraan gerelateerde beleidsterreinen, bezien vanuit de positie van vragers naar maatschappelijke ondersteuning, alsmede over de uitvoering hiervan en de uitgaven welke ermee gemoeid zijn.b. Het op een actieve wijze verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatie omtrent maatschappelijke ondersteuning en de vragers naar maatschappelijke ondersteuning, om de onder a. genoemde adviesrol zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.c. Het bevorderen van overleg en samenwerking tussen organisaties, instellingen, groeperingen en personen die in of door de gemeente te maken krijgen of willen krijgen met maatschappelijke ondersteuning.d. Het actief informeren van vragers naar maatschappelijke ondersteuning over de mogelijkheden tot het verkrijgen van maatschappelijke ondersteuning.e. Het verlenen van medewerking aan evaluaties en klanttevredenheidsonderzoeken in relatie tot beleid en uitvoering van de wet.

  • 2.

    Ter uitvoering van de onder 1. genoemde taken stelt de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee per kalenderjaar een activiteitenplan en een bijbehorende begroting op, binnen de door het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, vastgestelde financiële kaders, en dient dit plan voor 1 november van het jaar voorafgaand aan het betreffende kalenderjaar in bij de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 3.

    Ter verantwoording van de wijze waarop invulling is gegeven aan de onder 1. genoemde taken stelt de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee per kalenderjaar een jaarverslag en een jaarrekening op, welke voor 1 mei van het jaar volgend op het betreffende kalenderjaar wordt aangeboden aan de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 4.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee adviseert niet over klachten, bezwaarschriften en/of andere zaken die op individuele cliënten van één van de gemeenten op Goeree-Overflakkee betrekking hebben.

Artikel 8 Informatievoorziening en overleg

  • 1.

    Het college draagt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, zorg voor het tijdig en volledig aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee verstrekken van alle informatie, welke voor een goede taakvervulling noodzakelijk te achten is.

  • 2.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee nodigt tenminste één maal per half jaar de 4 wethouders, welke deel uitmaken van de Portefeuillehouders Agenda Commissie Maatschappelijke Aangelegenheden, uit voor een overlegvergadering en stelt hen in de gelegenheid voor dit overleg onderwerpen op de agenda te laten plaatsen.

Artikel 9 Vergoedingen

  • 1.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee kan besluiten tot het instellen van presentiegeld voor het deelnemen aan de reguliere vergaderingen.

  • 2.

    De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee kan besluiten om voor de voorzitter, de secretaris en de penningmeester een toe te kennen presentiegeld tot een hoger bedrag vast te stellen dan voor de overige leden.

  • 3.

    De besluiten als bedoeld in lid 1 en lid 2 van dit artikel dienen te worden opgenomen in het huishoudelijk reglement, zoals genoemd in artikel 6, lid 2.

  • 4.

    Het presentiegeld zal niet hoger worden vastgesteld dan € 60,-- per vergadering., met een maximum van 6 te vergoeden vergaderingen per kalenderjaar.

  • 5.

    Bij het instellen van een presentiegeld worden geen nadere vergoedingen verstrekt voor reiskosten ten behoeve van het bijwonen van de vergaderingen.

Artikel 10 Faciliteiten

  • 1.

    Het college stelt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, jaarlijks een vastgesteld budget aan financiële middelen beschikbaar.

  • 2.

    Het budget mag jaarlijks, op grond van een ingediende begroting, vrijelijk door de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee worden ingezet voor inhoudelijke activiteiten, deskundigheidsbevordering en diverse organisatiekosten. Onkostenvergoedingen worden slechts op declaratiebasis verstrekt.

  • 3.

    Het college kan op verzoek van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vergaderruimte beschikbaar stellen aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 11 Onvoorziene omstandigheden

In situaties waarin deze verordening niet voorziet, neemt het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Dirksland, een bindend besluit. Alvorens een dergelijk besluit te nemen zal op overeenstemming gericht overleg plaatsvinden met de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 12 Evaluatie

Deze verordening wordt in het 2e jaar van elke zittingsperiode geëvalueerd door de colleges van de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee en de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2008.

Artikel 14 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening WMO-adviesraad gemeente Oostflakkee 2008”.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Oostflakkee, gehouden op 13 december 2007.de voorzitter.de griffier.

1 op de verordening Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee gemeente Oostflakkee 2008

Artikel 1: begripsbepalingenDit artikel definieert enige in de verordening gehanteerde begrippen, en verwijst voor het overige naar de begripsdefinities zoals die zijn geformuleerd in de Wet maatschappelijke ondersteuning zelf, of in de Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Oostflakkee.Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 2: samenstellingIn het 1e lid wordt de omvang bepaald van het maximum aantal leden dat in de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zitting neemt. Gekozen is voor een maximum van 13 leden, zodat bij een volledige bezetting er in principe geen staking van stemmen kan plaatshebben.Het 2e lid ziet op diversiteit in de samenstelling van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee. Getracht is om de belangrijkste doelgroepen van het Wmo-beleid alle een plaats te geven, waarbij aan sommige doelgroepen vanwege hun belang of omvang extra gewicht is gegeven door hen 2 zetels toe te delen, waar aan andere doelgroepen 1 zetel beschikbaar wordt gesteld. Het is niet de bedoeling dat de leden van de Wmo-adviesraad in hun functioneren slechts de belangen van hun eigen achterban behartigen. Er wordt van ieder een inzet verwacht voor het totale beleidsveld van de Wmo. Het ligt echter voor de hand dat de inbreng van leden van groter gewicht is bij onderwerpen die specifiek gericht zijn op de doelgroep(en) die zijn vertegenwoordigen.

Artikel 3: de voorzitterDe Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee kent een onafhankelijk voorzitter. De onafhankelijkheid wordt onderstreept door de bepaling in lid 5 dat de voorzitter officieel niet het lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee bekleed en derhalve geen stemrecht heeft. De reden voor de keuze is gelegen in het feit dat van de voorzitter meer wordt verwacht dan het leiden van de vergaderingen en het mede vormgeven van het dagelijks bestuur. Naast deze gebruikelijke taken wordt aan de voorzitter een makelaarsrol toebedacht tussen de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee en de gemeenten. Om deze intermediaire positie goed in te kunnen vullen, is een onafhankelijke positie noodzakelijk. Voor het selecteren en benoemen van een voorzitter is dan ook een aparte procedure ingericht, waarbij de gemeenten zowel bestuurlijk als ambtelijk inbreng hebben. Daarnaast zal de voorzitter geen rechtstreekse binding hebben met één van de doelgroepen van het Wmo-beleid, en evenmin binding met één der gemeentebesturen.

Artikel 4: benoeming en zittingsduurBenoeming van de leden van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vindt plaats door de colleges van de 4 gemeenten, op voordracht van de zittende Wmo-adviesraad (voor de eerste zittingsperiode vindt de voordracht plaats door de informeel opererende Wmo-adviesraad in oprichting). Tegelijk met de voordracht en benoeming van de leden vindt voordracht en benoeming van plaatsvervangend leden plaats, eveneens per geleding. De wijze van voordracht wordt geregeld in lid 1, de benoeming wordt geregeld in lid 4. In lid 2 wordt bepaald dat de te benoemen leden (en plaatsvervangers) bij voorkeur woonachtig zijn in het werkingsgebied van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee. Omdat naast deskundigheid in belangenbehartiging ook betrokkenheid bij de lokale en regionale situatie van groot belang geacht wordt, is gekozen dit als voorwaarde te stellen. Als vanuit een of meerdere doelgroepen niet aan deze voorwaarde voldaan kan worden, kunnen de colleges in overweging nemen voor deze doelgroepen alsnog leden van buiten het eiland toe te laten.Lid 3 bepaalt dat het lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, evenals het voorzitterschap onverenigbaar is met het bekleden van een functie in het gemeentebestuur van één van de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee.Het 5e lid bepaalt dat leden en plaatsvervangers na hun benoeming ten hoogste eenmaal herbenoemd kunnen worden. Hiermee wordt een zekere doorstroming in de bezetting van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee bewerkstelligd, met als oogmerk het met enige regelmaat inbrengen van nieuwe inzichten. Dezelfde bepaling is overigens opgenomen in artikel 3, met betrekking tot het voorzitterschap.Het zou kunnen gebeuren dat vanuit een bepaalde geleding geen geschikte kandidaat kan worden voorgedragen. Om te voorkomen dat hierdoor een zittingsperiode met een onvolledige bezetting gewerkt wordt, is in het 6e lid vastgelegd dat de colleges in een dergelijke situatie kunnen besluiten de zetel tijdelijk aan een andere doelgroep beschikbaar te stellen.In lid 7 worden vervangingen geregeld, bij het ontstaan van tussentijdse vacatures.

Artikel 5: beëindiging van het lidmaatschapDe situaties waarin het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, al dan niet tussentijds, in elk geval vervalt, zijn vastgelegd in het 1e lid.Om er voor te zorgen dat het lidmaatschap niet als een te vrijblijvende opdracht wordt beschouwd, is bepaald dat de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zelf de beëindiging van het lidmaatschap van een lid of plaatsvervanger kan aanvragen bij de colleges van de 4 gemeenten, waneer de betreffende persoon 3 achtereenvolgende vergaderingen zonder geldige reden verzuimd heeft te bezoeken. Op deze wijze heeft de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zelf een instrument in handen om van alle leden en plaatsvervangers een minimale inspanningsverplichting af te dwingen.

Artikel 6: organisatieGezien de omvang van het takenpakket en het belang dat aan een goed functioneren van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee wordt gehecht, is het van belang dat er een dagelijks bestuur wordt benoemd. Dit wordt geregeld in het 1e lid. Vervolgens wordt in lid 2 de opdracht gegeven om in een huishoudelijk reglement tenminste een aantal zaken vast te leggen, zodat er transparantie ontstaat in de werkwijze van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee. Deze zaken omvatten in elk geval de verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden, de wijze van besluitvorming en enige andere organisatorische bepalingen.

Artikel 7: takenTot de taken van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee worden in elk geval gerekend de advisering aan gemeenten, zowel gevraagd als ongevraagd, informatieverzameling over alles wat met de Wmo verband houdt, het bevorderen van overleg en samenwerking, het verstrekken van informatie aan de doelgroepen van de Wmo en het meewerken aan gemeentelijke evaluaties en klanttevredenheidsonderzoeken. Naar eigen inzicht kan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee ook andere taken op zich nemen, mits deze in verband staan met de doelstellingen van de Wmo.De wijze waarop de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zijn taken denkt te gaan uitvoeren dient jaarlijks te worden vastgelegd in een beleids- of activiteitenplan met bijbehorende begroting. Deze begroting dient te passen in binnen de financiële kaders die door de 4 gemeenten zijn aangebracht, tenzij bepaalde activiteiten met financiële middelen van derden zullen worden uitgevoerd. Het plan en de begroting dienen voorafgaand aan het betreffende jaar aan de 4 gemeenten ter instemming worden aangeboden, en na afloop van het kalenderjaar ook te worden verantwoord aan de 4 gemeenten. Het 4e lid van dit artikel bepaalt expliciet dat de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zich niet zal bezighouden met klachten, bezwaarschriften en/of andere vormen van behartiging van individuele belangen van cliënten van één van de 4 gemeenten.

Artikel 8: informatievoorziening en overlegOm een goed functioneren van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee te bewerkstellingen en een harmonieuze samenwerking met de 4 gemeenten tot stand te brengen, is het van groot belang dat de 4 gemeenten actief, tijdig en volledig alle informatie verstrekken die redelijkerwijs noodzakelijk te achten is. Daarnaast dient tenminste één maal per half jaar een overlegvergadering plaatsvinden tussen de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee en de 4 gemeenten, om zodoende in een rechtstreeks contact de lopende zaken met elkaar te bespreken.

Artikel 9: vergoedingenHet wordt aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zelf overgelaten of er voor het deelnemen aan de vergaderingen een presentiegeld beschikbaar gesteld wordt (lid 1). De colleges van de 4 gemeenten willen hieromtrent geen dwingend standpunt innemen, vanuit de gedachte dat de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zelf, door middel van het activiteitenplan en de begroting, de besteding van het beschikbare budget mag regisseren. Daarom wordt in dit artikel volstaan met het expliciet benoemen van de mogelijkheid voor de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee om een presentiegeld in te stellen, met dien verstande dat deze mogelijkheid begrensd wordt door het noemen van een maximaal bedrag per persoon per vergadering en een maximum aantal vergaderingen per jaar waarvoor presentiegeld ontvangen mag worden (lid 4). Aangezien de leden van het dagelijks bestuur naar verwachting meer werk zullen hebben aan hun lidmaatschap wordt ook de mogelijkheid gecreëerd om voor hen een hoger presentiegeld vast te stellen dan voor overige leden (lid 2).Voor het presentiegeld wordt geen apart budget beschikbaar gesteld. De uitgaven komen dus ten laste van de reguliere begroting van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee. De hoogte van het te verstrekken presentiegeld, en de frequentie van het aantal vergaderingen waarvoor presentiegeld verkregen kan worden, hebben daarmee dus rechtstreeks invloed op het voor activiteiten beschikbare budget.

Artikel 10: faciliteitenDe faciliteiten die jaarlijks door de 4 gemeenten aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee beschikbaar worden gesteld zijn tweeledig van aard. In eerste instantie wordt op verzoek van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vergaderruimte beschikbaar gesteld in de gemeentehuizen.Daarnaast wordt jaarlijks een vastgesteld budget beschikbaar gesteld, waarbij elke gemeente 25% van het totaalbedrag voor zijn rekening neemt.

Artikel 11: onvoorziene omstandighedenDit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 12: evaluatieDit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 13: inwerkingtredingDit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Artikel 14: citeertitelDit artikel behoeft geen nadere toelichting.