Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Oostflakkee

Verordening marktgeld Oostflakkee 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Oostflakkee
Officiële naam regelingVerordening marktgeld Oostflakkee 2010
CiteertitelVerordening marktgeld Oostflakkee 2010
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpbelasting, heffing

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Regeling vervangt Verordening marktgeld 2002.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 229, lid 1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-12-200901-10-2014nieuwe regeling

17-12-2010

Ons Eiland, Eilandennieuws 24-12-2010

2009-XV-8

Tekst van de regeling

De Raad van de Gemeente Oostflakkee;

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van d.d. 7 december 2009;

gelet op de artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel a en b, van de Gemeentewet;besluit vast te stellen de: VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN MARKTGELD 2010 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    markt: de door het college van burgemeester en wethouders ingestelde warenmarkt;

  • b.

    standplaats: de ruimte die voor de duur van de markt op het marktterrein is aangewezen voor het uitoefenen van de markthandel;

  • c.

    vergunninghouder: degene aan wie door het college van burgemeester en wethouders vergunning is verleend voor het innemen van een standplaats.

Artikel 2 Belastbaar feit

Onder de naam “marktgelden” worden rechten geheven ter zake van het genot van door of vanwege het gemeentebestuur verstrekte diensten – genoemd in deze verordening – bestaande uit het ter beschikking stellen van een standplaats voor het uitoefenen van de markthandel en daarmee verband houdende handelingen en/of het gebruik van verstrekte hulpmiddelen.

Artikel 3 Belastingplicht

Het marktgeld wordt geheven van de vergunninghouder voor een standplaats.

Artikel 3a Belastingtijdvak

Het belastingtijdvak is gelijk aan een kalenderjaar.

Artikel 4 Tarief

  • 1.

    Het marktgeld bedraagt voor een standplaats als bedoeld in artikel 1, onder b, per kalenderjaar:a. per eenheid van 3 meter of een gedeelte daarvan, per jaar € 110,00;b. elke volgende strekkende meter wordt vermeerderd met € 35,00.

  • 2.

    Voor gebruik van elektriciteitsaansluitingen wordt boven op het tarief als bedoeld in het eerste lid, per aansluiting en per kalenderdag een toeslag van € 3,00 exclusief BTW in rekening gebracht.

  • 3.

    Een gedeelte van een kalenderdag of van een strekkende meter wordt voor een gehele kalenderdag of een gehele meter gerekend.

Artikel 5 Wijze van heffing

De marktgelden als bedoeld in artikel 3 worden geheven door middel van een gedagtekende kennisgeving, nota of andere schriftuur, waarop het bedrag wordt vermeld.

Artikel 6 Ontstaan van belastingschuld

De marktgelden als bedoeld in artikel 3 zijn verschuldigd bij aanvang van het kalenderjaar of, zo dit later is, bij de aanvang van de belastingplicht.

Artikel 7 Heffing naar tijdsgelang

  • 1.

    Indien de belastingplicht als bedoeld in artikel 3 in de loop van het kalenderjaar aanvangt, zijn de marktgelden en/of elektriciteit verschuldigd voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat kalenderjaar verschuldigde marktgelden en/of elektriciteit als er in dat kalenderjaar na de aanvang van de belastingplicht nog volle kalendermaanden overblijven.

  • 2.

    Indien de belastingplicht in de loop van het kalenderjaar eindigt wegens intrekking van de vergunning op grond van artikel 13 van de Marktverordening 2004, bestaat, indien belanghebbende daartoe een verzoek indient, aanspraak op ontheffing voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat kalenderjaar verschuldigde marktgelden en/of elektriciteit als er in dat kalenderjaar, na het einde van de belastingplicht nog volle kalendermaanden overblijven.

  • 3.

    Indien aan de vergunninghouder gedurende het kalenderjaar wegens ziekte ontheffing is verleend als bedoeld in artikel 19 van de Marktverordening 2004, voor een aaneengesloten periode van ten minste een kalender, bestaat aanspraak op ontheffing gedurende die periode in het kalenderjaar, mits geen vervanging als bedoeld in artikel 19, tweede lid, van de Marktverordening Oostflakkee 2004 heeft plaatsgevonden.

Artikel 8 Tijdstip en termijn van betaling

  • 1.

    In afwijking in zoverre van artikel 9, eerste lid, van de Invorderingswet 1990 moeten de markgelden als bedoeld in artikel 3 worden betaald in één termijn die vervalt op de laatste dag van de kalendermaand volgend op de kalendermaand die in de dagtekening van de kennisgeving, nota of andere schriftuur is vermeld.

  • 2.

    De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in het eerste lid gestelde termijnen.

Artikel 9 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en de invordering van het marktgeld.

Artikel 10 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De ‘Verordening marktgeld 2002’ vastgesteld bij raadsbesluit van 10 januari 2002, wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoemde datum van ingang van de heffing, met dien verstande dat zij van kracht blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 3.

    De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2010

  • 4.

    Deze verordening wordt aangehaald als ‘Verordening marktgeld Oostflakkee 2010’.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Oostflakkee, gehouden op 17 december 2009.de voorzitter.de griffier.