Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Graft-De Rijp

Referendumverordening

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Graft-De Rijp
Officiële naam regelingReferendumverordening
CiteertitelVerordening op het niet-correctief raadgevend referendum voor de gemeente Graft-De Rijp
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is van rechtswege vervallen op grond van artikel 28 van de wet Arhi door de fusie van de gemeente Alkmaar met de gemeente Graft-De Rijp en de gemeente Schermer in 2015.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-01-201101-01-2017nieuwe regeling

15-02-1996

De Uitkomst, 04-01-2011

Rb10-054

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Graft-De Rijp;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 januari 1996; nr. 96-7;

Gelet op de gemeentewet;

B E S L U I T:

Vaststellen:

De REFERENDUM-VERORDENING voor de gemeente Graft-De Rijp

Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

a. referendum: een raadplegende volksstemming, waarbij de kiezers zich uitspreken over een door de raad vastgesteld onderwerp en over welk onderwerp de gemeenteraad de eindbeslissingsbevoegdheid heeft;b. deelnemers: zij die krachtens de bepalingen van deze verordening gerechtigd zijn aan het referendum deel te nemen;kiezer: kiesgerechtigd is degene die op de drieënveertigste dag voorafgaande aan de dag waarop het referendum wordt gehouden, blijkens het bevolkingsregister van de gemeente, woonachtig is in Graft-De Rijp, mits deze uiterlijk p de dag van de stemming de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt en voorts onder voorwaarden, zoals in de Kieswet ten aanzien van kiesgerechtigden is vermeld;c. raad: de gemeenteraad van Graft-De Rijp.

Artikel 2

Een referendum wordt gehouden onder de burgers van het gehele grondgebied van de gemeente.

Artikel 3

Een referendum kan worden gehouden tegelijk met aan andere verkiezing, zoals bepaald in de Tijdelijke referendumwet.

Artikel 4

  • 1 Alleen een concept-besluit van de gemeenteraad kan onderwerp van een referendum zijn.

  • 2 De volgende concept-besluiten kunnen géén onderwerp van een referendum zijn:a. besluiten over voorstelen, gedaan aan de raad als beroepsorgaan en tot het voeren van rechtsgedingen;b. besluiten over voorstellen, gericht op het voor kennisgeving aannemen van nota’s, rapporten en dergelijke;c. besluiten over voorstellen inzake individuele kwesties, zoals benoemingen, ontslagen, schorsingen en verlening van kwijtschelding, en met betrekking tot geldelijke voorzieningen voor ambtsdragers en hun nabestaanden;d. besluiten tot het vaststellen van de begroting;e. besluiten met betrekking tot het vaststellen van gemeentelijke tarieven en belastingen;f. besluiten waarvan de inwerkingtreding of uitvoering niet kan worden uitgesteld vanwege ermee gemoeide spoedeisende gemeentelijke belangen;g. besluiten waarbij het belang van het referendum niet opweegt tegen de verantwoordelijkheid van de raad voor kwetsbare groepen en hun plaats in de samenleving, zoals bijvoorbeeld vluchtelingen, asielzoekers of statushouders.h. Besluiten in het kader van deze verordening.i. Besluiten als bedoeld in artikel 8 van de Tijdelijke refrendumwet.

Hoofdstuk 2 BESLISSING EN INITIATIEF

Artikel 5

  • 1 Een referendum kan alleen worden gehouden indien de raad daartoe heeft besloten. 

  • 2 Een verzoek aan de raad om te besluiten tot het houden van een referendum kan uitsluitend worden gedaan vanuit de burger(s).

Hoofdstuk 3 PROCEDURE

Artikel 6

Op het houden van een referendum krachtens deze verordening zijn van toepassing de artikelen 4 en 5 en het bepaalde onder de hoofdstukken 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 van de Tijdelijke referendumwet, met dien verstande dat daar waar in de teksten wordt gesproken over een besluit gelezen dient te worden een concept-besluit.

Artikel 7

Wanneer de raad heeft besloten een concept-raadsbesluit aan een referendum te onderwerpen wordt het desbetreffende raadsvoorstel op de gangbare wijze behandeld, met dien verstande dat het concept-besluit, zoals dat luidt na verwerking van de door de raad aanvaarde amendementen, niet instemming wordt gebracht, maar wordt aangehouden.

Hoofdstuk 4 VRAAGSTELLING

Artikel 8

  • 1 Aan de kiezers wordt de vraag voorgelegd of zij vóór dan wel tegen het concept-besluit zijn.

  • 2 De vraagstelling wordt door de raad vastgesteld.Indien de raad dat nodig oordeelt wordt de referendum-vraag door een onafhankelijke redactiecommissie opgesteld. De raad benoemt de leden van deze commissie.

Hoofdstuk 5 BESTUURLIJKE EN AMBTELIJKE COÖRDINATIE

Artikel 9

Burgemeester en wethouders regelen de bestuurlijke en ambtelijke coördinatie van het referendum.

Hoofdstuk 6 STATUS VAN HET REFERENDUM EN RAADSBESLUIT

Artikel 10

  • 1 Bij ieder besluit tot het houden van een referendum wordt tevens beslist of de uitslag van het referendum al dan niet direct gevolgd wordtIndien is besloten de uitslag te volgen is lid 2 van dit artikel van toepassing.

  • 2 Indien degenen, die een stem hebben uitgebracht in het kader van het referendum, zich in meerderheid uitspreken voor of tegen het concept-raadsbesluit, beslist dat deel van de raad dat zich bij een besluit van de raad om een referendum te houden heeft uitgesproken voor zelfbinding, dienovereenkomstig;

  • 3 In, zo mogelijk, de eerste vergadering van de raad, na het houden van het referendum (doch niet later dan 3 maanden daarna), vindt besluitvorming plaats over het aangehouden raadsvoorstel/concept-besluit dat aan het referendum werd onderworpen.

Hoofdstuk 7 STRAFBEPALING

Artikel 11

Met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft degene die bij de stemming:a. stembiljetten, volmachtbewijzen of referendumkaarten namaakt of vervalst met het oogmerk deze als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken.b. Stembiljetten, volmachtbewijzen of referendumkaarten die hij zelf heeft nagemaakt of vervalst of waarvan de valsheid of vervalsing hem, toen hij deze ontving, bekend was, opzettelijk als echt en onvervalst gebruikt of door anderen doet gebruiken dan wel deze met het oogmerk om deze als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, in voorraad heeft;c. Stembiljetten, volmachtbewijzen of referendumkaarten voorhanden heeft met het oogmerk deze wederrechtelijk te gebruiken of door anderen te doen gebruiken;d. Als gemachtigde stemt voor een persoon, wetende dat deze is overleden.

Hoofdstuk 8 SLOTBEPALINGEN

Artikel 12

Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag van de maand, volgend op die waarin de verordening is bekend gemaakt.

Artikel 13

Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening op het niet-correctief raadgevend referendum voor de gemeente Graft-De Rijp”.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad der gemeente Graft-De Rijp, gehouden op 15 februari 1996.

, voorzitter.

, secretaris.