Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Graft-De Rijp

Verordening bestrijding onkruid

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Graft-De Rijp
Officiële naam regelingVerordening bestrijding onkruid
CiteertitelVerordening bestrijding onkruid
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is van rechtswege vervallen op grond van artikel 28 van de wet Arhi door de fusie van de gemeente Alkmaar met de gemeente Graft-De Rijp en de gemeente Schermer in 2015.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-01-201101-01-2017nieuwe regeling

21-10-1971

De Uitkomst, 04-01-2011

Rb10-054

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Graft-De Rijp;

overwegende dat de raad van de voormalige gemeente Graft bij besluit van 19 maart 1970 heeft vastgesteld de ‘verordening tot bestrijding van de akkerdistel en zaadverspreidend onkruid in de gemeente Graft’;

dat krachtens het bepaalde in artikel 3, eerste lid van de Wet van 4 februari 1970 tot opheffing van de gemeente Graft en De Rijp en vorming van een nieuwe gemeente Graft-De Rijp de op de dag, voorafgaande aan de datum van herindeling, voor een overgaand gebied geldende gemeentelijke voorschriften, gedurende twee jaren na die datum voor dat gebied hun rechtskracht behouden, voorzover deze voorschriften door het bevoegde gezag der nieuwe gemeente niet eerder voor dat gebied vervallen worden verklaard.

dat krachtens het bepaalde in artikel 3, tweede lid van eerder genoemde wet het bevoegde gezag der nieuwe gemeente verplicht is binnen twee jaren na de datum van herindeling te bepalen welke van de in het eerste lid bedoelde gemeentelijke voorschriften voor het gebied van de nieuwe gemeente zullen gelden;

dat het wenselijk is gebleken dat de verordening voor de gehele gemeente rechtskracht heeft;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 oktober 1971, nr. 3157;

B E S L U I T :

de bij besluit van de raad van de voormalige gemeente Graft van 19 maart 1970 vastgestelde ‘Verordening tot bestrijding van de akkerdistel en zaadverspreidend onkruid in de gemeente Graft’, van toepassing te verklaren voor het gehele gebied van de gemeente Graft-De Rijp.

Artikel 1

  • 1 De gebruiker of bij het ontbreken daarvan de eigenaren van gronden, welke in geldende bestemmingsplannen een agrarische bestemming hebben, zijn verplicht deze te zuiveren van akkerdistel en zaadverspreidend onkruid, voordat deze tot bloei zijn gekomen.

  • 2 Onder eigenaar wordt in deze verordening ook verstaan degene die de eigenaar bij het beheer vertegenwoordigt en voorts eenieder, die krachtens enig zakelijk recht, bezit daaronder begrepen, beschikking heeft over de gronden.

Artikel 2

Indien naar het oordeel van burgemeester en wethouders de bij artikel 1, 1e lid, opgelegde verplichting niet of niet behoorlijk wordt nagekomen, zenden deze naar gebruiker of, naar de onderscheiding in artikel 1, de eigenaar van de desbetreffende grond een schriftelijke lastgeving om zijn grond binnen een in die lastgeving genoemde termijn van akkerdistels en/of zaadverspreidend onkruid te zuiveren.

Artikel 3

Indien bij nalatigheid van de gebruiker, onderscheidenlijk de eigenaar, om binnen de krachtens het vorige artikel gestelde termijn gevolg te geven aan de hem verstrekte last, burgemeester en wethouders op grond van artikel 210 der gemeentewet besluiten op kosten van de nalatige de grond van akkerdistels en/of zaadverspreidend onkruid te doen zuiveren, winnen zij omtrent de te bezigen bestrijdingsmiddelen vooraf het advies van de Rijkslandbouwconsulent in dit gebied.

Artikel 4

Met het handhaven van de bepalingen en met het opsporen en constateren van overtredingen dezer verordening zijn, behalve de personen daartoe door de wet aangewezen, mede belast de ambtenaren, die daarvoor door burgemeester en wethouders worden aangewezen. Zij hebben daartoe tussen zonsop- en zonsondergang het recht van vrije toegang tot alle gronden.

Artikel 5

  • 1 Onverminderd de bevoegdheid van burgemeester en wethouders tot het op kosten van de nalatige doen zuiveren van de grond van akkerdistels en zaadverspreidend onkruid wordt overtreding van de bepalingen dezer verordening of het niet voldoen aan een lastgeving, bedoeld in artikel 2, gestraft met hechtenis van ten hoogste 2 maanden of een geldboete van ten hoogste driehonderd gulden.

  • 2 Ten aanzien van een naamloze vennootschap, een wederkerige verzekerings- of waarborgmaatschappij, een coöperatieve of andere rechtspersoonlijkheid bezittende vereniging of een stichting zijn de bestuurders respectievelijk de bestuursleden verplicht er voor te zorgen, dat door het zedelijk lichaam onder hun bestuur de bepalingen van deze verordening worden nageleefd.

Artikel 6

Deze verordening kan worden aangehaald als ‘Verordening bestrijding onkruid’ en treedt in werking met ingang van de dag, volgende op die, harer afkondiging.

Artikel 7

De op 20 december 1968 vastgestelde ‘Verordening tot bestrijding van de akkerdistel en zaadverspreidend onkruid in de gemeente Graft’ wordt hierbij ingetrokken.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Graft-De Rijp, gehouden op 21 oktober 1971.

de secretaris                                        de voorzitter