Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSVERORDENING van de 9de December 1971 houdende regelen betreffende het houden van algemene volkstellingen.

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 9de December 1971 houdende regelen betreffende het houden van algemene volkstellingen.
CiteertitelLandsverordening Volkstellingen
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Landsverordening van de 29ste augustus 1930 (P.B. 1930, no. 85), zoals gewijzigd, laatstelijk bij de Overdrachtslandsverordening III: Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters (P.B. 1952, no. 85).

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

31-12-198001-04-1980art. 3, 4, 5, 7, 9

18-12-1980

P.B. 1980, no. 312

onbekend
11-12-1971Nieuwe regeling

09-12-1971

P.B.1971, no. 171

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 9de December 1971 houdende regelen betreffende het houden van algemene volkstellingen.

Artikel 1

  • 1. Op telkenmale bij landsbesluit te bepalen tijdstippen worden in de Nederlandse Antillen algemene volkstellingen gehouden.

  • 2. Bij een algemene volkstelling worden gegevens, waardoor inzicht kan worden verkregen in de structuur van de bevolking van de Nederlandse Antillen, verzameld over allen, die op een bij het in het eerste lid bedoeld landsbesluit te bepalen tijdstip hun werkelijke woonplaats binnen de Nederlandse Antillen hebben, ongeacht of zij op dat tijdstip al dan niet in het Eilandgebied hunner werkelijke woonplaats zijn, alsmede over allen, die zonder werkelijke woonplaats in de Nederlandse Antillen te hebben op vorengenoemd tijdstip aldaar tenminste een jaar verblijven dan wel vermoedelijk zullen verblijven.

  • 3. Voor de toepassing van deze landsverordening en de ter uitvoering daarvan gegeven voorschriften worden geacht in de Nederlandse Antillen werkelijke woonplaats te hebben zij die in een der bevolkingsregisters in de Nederlandse Antillen staan ingeschreven.

Artikel 2

  • 1. De Minister va Economische Zaken, kan in overeenstemming met de Minister van Algemene Zaken en Financiën, bepalen, dat ten behoeve van een algemene volkstelling een of meer proefstellingen worden gehouden. Bij zodanige proefstellingen worden gegevens verzameld over een beperkt aantal personen, die behoren tot door de eerstgenoemde Minister aan te wijzen categorieën.

  • 2. Bij een krachtens het eerste lid vastgestelde beschikking worden tevens nadere regelen gesteld ten aanzien van de te houden proefstelling alsmede ten aanzien van de daarbij door de Gezaghebbers e de Bestuurscolleges te verlenen medewerking.

  • 3. Een krachtens het eerste lid vastgestelde beschikking, zomede een beschikking tot wijziging of intrekking daarvan, wordt in het Publicatieblad bekend gemaakt.

  • 4. Een krachtens het eerste lid vastgestelde beschikking, zomede een beschikking tot wijziging daarvan, treedt in werking dan veertien dagen na de dag van de in het derde lid bedoelde bekendmaking.

Artikel 3

De uitkomsten van een algemene volkstelling of een proefstelling worden, voor zover dat naar het oordeel van de Directeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek voor praktijk of wetenschap nuttig is, openbaar maakt.

Artikel 4

De Directeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek is belast met het houden van een algemene volkstelling krachtens artikel 1 of van een proefstelling krachtens artikel 2.

Artikel 5

De Directeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek stelt aan de Bestuurscolleges die, bij een algemene volkstelling verzamelde, gegevens ter beschikking, die nodig zijn om te onderzoeken of de personen, opgenomen in de bevolkingsregisters daarin terecht zijn opgenomen, en of alle daarvoor in aanmerking komende personen in die registers voorkomen.

Artikel 6

  • 1. De Gezaghebbers en het Bestuurscolleges verlenen medewerking aan de uitvoering van het bij of krachtens de landsverordening bepaalde.

  • 2. De kosten welke voortvloeien uit het verlenen van de in het eerste lid bedoelde medewerking komen ten laste van ’s Lands kas.

Artikel 7

Alle burgerlijke autoriteiten, colleges en ambtenaren zijn verplicht aan de Directeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek en aan de Gezaghebbers en de Bestuurscolleges op hun verzoek zoveel mogelijk medewerking te verlenen bij de vervulling van de hun bij of krachtens deze landsverordening opgedragen taken.

Artikel 8

  • 1. Bij of krachtens landsbesluit, houdende algemene maatregelen, worden ten aanzien van de algemene volksinstellingen nadere regelen gesteld.

  • 2. Bij het in het eerste lid bedoelde landsbesluit dienen in ieder geval regelen te worden gegeven ten aanzien van de aard van de te verzamelen gegevens, de categorieën van personen waaromtrent die gegevens zullen worden verzameld en de door de Gezaghebbers en de Bestuurscolleges ingevolge artikel 6, eerste lid, te verlenen medewerking.

  • 3. Het in het eerste lid bedoelde landsbesluit houdende algemene maatregelen zomede een wijziging daarvan, treedt niet eerder in werking dan veertien dagen na de afkondiging daarvan.

Artikel 9

  • 1. Op daartoe strekkend verzoek gedaan door of namens de Directeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek is een ieder verplicht naar waarheid en met inachtneming van de daaromtrent gestelde regelen de gegevens te verstrekken, welke worden gevraagd krachtens het Landsbesluit als bedoeld in artikel 1 of de beschikking als bedoeld in artikel 2.

  • 2. Zij, die uit hoofde van hun stand, beroep of ambt tot geheimhouding verplicht zijn , kunnen zich verschonen van het verstrekken van gegevens doch uitsluitend voor zover betreft hetgeen hun in hun hoedanigheid is toevertrouwd.

  • 3. Een ieder kan zich verschonen van het vertrekken van gegevens, indien hij daardoor zichzelf, een van zijn bloed- of aanverwanten in de rechte lijn of in de zijlijn in de tweede of derde graad, zijn echtgenoot of vroegere echtgenoot aan het gevaar van een strafrechtelijke vervolging zou blootstellen.

  • 4. Het niet nakomen van de in het eerste lid bedoelde verplichting wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twee weken of een geldboete van ten hoogste vijfhonderd gulden.

  • 5. Het in het vierde lid strafbaar gestelde feit is een overtreding.

Artikel 10

  • 1. Een ieder, die met enigen werkzaamheid ter uitvoering van deze landsverordening is belast, is verplicht tot geheimhouding van al hetgeen, bij het verrichten van die werkzaamheden te zijner kennis is gekomen, behoudens voor zover de vervulling van zijn uit de voering van deze landsverordening voortvloeiende taak mededeling vordert.

  • 2. Hij die opzettelijk enig geheim schendt hetwelk hij ingevolge het eerste lid verplicht is te bewaren, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste een jaar of geldboete van ten hoogste zesduizend gulden.

  • 3. Hij aan wiens schuld te wijten is de schending van enig geheim, hetwelk hij ingevolge het eerste lid verplicht is te bewaren, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van ten hoogste zeshonderd gulden.

  • 4. Het in het tweede lid van dit artikel strafbaar gestelde feit is een misdrijf. Het in het derde lid van dit artikel strafbaar gestelde feit is een overtreding.

  • 5. Indien een der in dit artikel strafbaar gestelde feiten tegen een bepaalde persoon gepleegd is, wordt het slechts vervolgd op diens klacht.

Artikel 11

De Landsverordening van de 29ste augustus 1930 (P.B. 1930, no. 85), zoals gewijzigd, laatstelijk bij de Overdrachtslandsverordening III: Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters (P.B. 1952, no. 85), vervalt.

Artikel 12

Deze Landsverordening welke kan worden aangehaald als ‘Landsverordening Volkstellingen’ treedt in werking met ingang van de dag na die van haar afkondiging.