Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Reeuwijk

Regels voor verkoop en doorverkoop van bouwgrond en woningen 2003

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Reeuwijk
Officiële naam regelingRegels voor verkoop en doorverkoop van bouwgrond en woningen 2003
CiteertitelRegels voor verkoop en doorverkoop van bouwgrond en woningen 2003
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerpWoningbouw/ ruimtelijke ordening/ milieu

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is van rechtswege vervallen op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling per 1 januari 2013.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-05-200301-01-2013Van rechtswege vervallen op grond van artikel 28 Wet algemene regels herindeling per 1 januari 2013

31-03-2003

Onbekend

Agendapunt 6, raadsvergadering 31-03-2003

Tekst van de regeling

Regels voor de verkoop en doorverkoop van bouwgrond en woningen 2033

 

 

A. Begripsbepalingen

 

In deze regels wordt verstaan onder:

 

Ingezetene

Degene die twee jaar of langer in het bevolkingsregister van de gemeente Reeuwijk is opgenomen er feitelijk in de gemeente hoofdverblijf heeft in een voor permanente bewoning aangewezen woonruimte.

Het hebben van een briefadres in de gemeente wordt niet beschouwd als het hebben van ingezetenschap van de gemeente.

 

Economisch gebondene

Economische binding aan de gemeente Reeuwijk: de binding van een persoon aan Reeuwijk, daarin gelegen dat die persoon, met het oog op de voorziening in het bestaan, een redelijk belang heeft zid te vestingen in Reeuwijk, met dien verstande dat een economische binding in elk geval wordt aangenomen ten aanzien van personen die voor de voorziening in het bestaan zijn aangewezen op het duurzaam verrichten van arbeid binnen of vanuit Reeuwijk.

Onder het begrip "duurzaam" wordt verstaan een dienstverband van minimaal één jaar en gedurendE een aantal uren dat tenminste overeenstemt met de helft van het aantal uren dat (met inachtneming van de aard van de werkzaamheden) een normale werkweek uitmaakt.

 

Maatschappelijk gebondene

Maatschappelijke binding: de binding van een persoon aan Reeuwijk, daarin gelegen dat die persoor een redelijk met de plaatselijke samenleving verband houdend belang heeft zich in Reeuwijk te vestigen, met dien verstande dat een maatschappelijke binding in elk geval wordt aangenomen ten aanzien van personen die gedurende de voorafgaande tien jaar tenminste zes jaar onafgebroken ingezetene zijn geweest van Reeuwijk.

 

Bl-score

Bewoningsduurscore en leeftijdscore: een getal gelijk aan het aantal volledige maanden dat het huishouden ononderbroken (blijkend uit het bevolkingsregister) woonachtig is in de huidige zelfstandige woonruimte, respectievelijk een getal gelijk aan het aantal volledige maanden dat de leeftijd van (de hoofdaanvrager van) het huishouden dat niet (meer) beschikt over zelfstandige woonruimte, de 18 jaar overtreft.

 

 

 

B. Verkoop percelen bouwgrond en woningen aan kopers I bewoners

 

 

  • 1.

    Voor de verkoop van percelen bouwgrond aan kopers I bewoners is de toewijzing onderworpen aan goedkeuring van burgemeester en wethouders. Bij de toewijzing moet de volgorde van de hierna vermelde procedure worden aangehouden.

 

 

Burgemeester en wethouders hebben de bevoegdheid nadere regels te stellen om woningen die bestemd zijn voor specifieke doelgroepen ten goede te laten komen aan personen die daartoe behoren (bijvoorbeeld: seniorenwoningen worden in eerste instantie te koop aangeboden aan personen vanaf 55 jaar en ouder).

Wanneer blijkt dat bepaalde groepen woningzoekenden in onvoldoende mate voor een woning in aanmerking komen, kunnen door burgemeester en wethouders bij de per publicatie aangeboden woningen, aanvullende en zonodig aangepaste criteria worden gesteld.

Ook in verband met het doelgroepen beleid kunnen burgemeester en wethouders nadere voorwaarden stellen ten aanzien van het inkomen in relatie tot de koopprijs van de

aangeboden woningen.                     .

Burgemeester en wethouders zijn verplicht de besluiten waarmee zij gebruik maken van hun bevoegdheid nadere regels en/of voorwaarden te stellen, te nemen voordat de betreffende woningen te koop worden aangeboden.

De nadere regels en/of voorwaarden dienen opgenomen te worden in de advertentie(s) waarmee de woningen te koop worden aangeboden.

 

 

                                   Voorwaarden met betrekking tot bezettingsnorm.

 

Een woning wordt als passend aangemerkt wanneer de verhouding tussen het aantal personen van het huishouden en het aantal kamers van de woning overeenkomt met onderstaande tabel.

Als kamer wordt aangemerkt de woonkamer en elke afzonderlijke slaapkamer.

 

 

Aantal personenaantal kamers
 Minimaal passendmaximaal passend
1 persoon13
2 personen24
3 personen34
4 personen45
5 personen45
6 personen46
7 personen en meer5 

 

Het hoofd van een éénoudergezin wordt voor de toepassing van deze tabel voor twee personen geteld.

Verwachte gezinsuitbreiding wordt voor de berekening van het aantal personen meegeteld, wanneer dienaangaande een schriftelijke verklaring van een bevoegd geneeskundige is overgelegd.

 

Wanneer een woning niet als passend kan worden aangemerkt, wordt de gegadigde niet in de gelegenheid gesteld de woning te kopen.

 

 

2. Volgordebepaling bouwgrond en nieuwbouw-koopwoningen.

 

Toelatingscriteria.

In eerste instantie kunnen in aanmerking komen.

a. ingezetenen van de gemeente Reeuwijk

b. economisch gebondenen aan de gemeente Reeuwijk

c. maatschappelijk gebondenen aan de gemeente Reeuwijk.

Ten aanzien van belangstellenden die economisch- of maatschappelijk aan de gemeente zijn gebonden, geldt dat zij bij het inschrijfformulier bewijsstukken van hun binding aan de gemeente alsmede een uittreksel van de bevolkingsadministratie van de woongemeente voegen. Dit uittreksel dient om de BL-score te kunnen vaststellen.

Inschrijfformulieren waarbij deze gegevens ontbreken, worden terzijde gelegd.

 

 

Bijzondere voorrang.

Er geldt een bijzondere voorrang voor gegadigden die in Reeuwijk in de hierna genoemde volgorde een van de volgende woningen vrijmaken.

1. een huurwoning met een kale huurprijs tot 440,12 Euro per maand

2. een huurwoning met een kale huurprijs van 440,13 Euro tot 565,72 Euro per maand 3. een woning in eigendom met een WOZ-waarde van maximaal 90.000,00 Euro.(gebaseerd op WOZ-taxaties per 01-01-1999).

 

De hierboven genoemde huurprijzen en WOZ-waarde kunnen door burgemeester

en wethouders worden gewijzigd naar aanleiding van een hertaxatie en wijzigingen in de huurprijsgrenzen op grond van de Huursubsidiewet.

 

Indien meerdere gegadigden voldoen aan de achtereenvolgens hiervoor genoemde bijzondere voorrang, is de BL-score bepalend voor de volgorde waarop zij in aanmerking komen voor een aanbod een woning te kopen.

In die situaties waarbij er sprake is van een gelijke BL-score bij twee of meer gegadigden, beslist het lot hun onderlinge volgorde.

Deze loting kan worden verricht door de makelaar in het bijzijn van de betrokken Gegadigden, wanneer de betrokken gegadigden daarmee kunnen instemmen. Wanneer Deze unanieméinstemming ontbreekt, dient de loting door een notaris te worden verricht.

 

Deze volgordebepaling is ook van toepassing wanneer aan andere groepen dan personen met een bijzondere voorrang, woningen of bouwgrond wordt aangeboden

 

Vervolgens mag, uitsluitend na overleg en onder goedkeuring van burgemeester en Wethouders, worden overgegaan tot "vrije verkoop" .

Burgemeester en wethouders kunnen hierbij nadere voorwaarden stellen.

 

 

3. Verantwoording

 

Na de sluiting van de inschrijftermijn stellen burgemeester en wethouders een volgorde­lijst samen met de individuele BL-score van alle tijdig aangemelde gegadigden.

Deze lijst ligt gedurende 10 werkdagen na de sluiting van de inschrijftermijn voor iedere belanghebbende ter inzage. Gedurende deze termijn is het mogelijk schriftelijk een verzoek tot herziening van de individueel toegekende BL-score in te dienen. Dit om kennelijke fouten te herstellen.

Per woning of per project wordt achteraf het aantal ontvangen reacties publiekelijk bekend gemaakt, alsmede de BL-score van degene(n) die een aanbod om een woning te kopen hebben gehad.

 

 

Verkoop regulerende bepaling.

 

Verkoop van nieuwbouw koopwoningen binnen 7 jaar.

 

Om uit oogpunt van huisvestingsbeleid op langere termijn de bewoningsduur te verlengen en daarmee tevens de vraag naar nieuwbouwwoningen te beperken, is de koper / aannemer verplicht in de akten van van doorlevering van de woningen ten behoeve aan eerste eigenaar/bewoner de volgende bepalingen op te nemen:

 

"Indien de grond en de daarop te stichten of reeds gestichte woning binnen een termijn van 7 jaar na de datum waarop de notariële eigendomsoverdracht van de bouwgrond of woning aan de eerste eigenaar/bewoner heeft plaatsgevonden, wordt vervreemd voor een hoger bedrag dan Euro ... ... '" ...(op deze plaats dient de bouwer in zijn koopover­eenkomst met de eerste eigenaar/bewoner de voor de onderhavige woning geldende koopsom, inclusief kosten grondaankoop, in te vullen) 9s de vervreemder aan de gemeente een winstmatigingsheffing verschuldigd, die op de volgende wijze wordt berekend".

 

Gedurende de eerste periode van een jaar na de datum van eigendomsoverdracht van de woning aan de koper, zal de heffing 100% bedragen van het verschil tussen:

a: de verkoopsom van de woning en

b: een bedrag gelijk aan de som van de oorspronkelijke koopprijs van de grond en van

de oorspronkelijke bouwkosten, deze bouwkosten vermeerderd met een breuk waarvan de teller aangeeft het prijsindexcijfer voor de bouwkosten van nieuwbouw­woningen zoals opgegeven door het Centraal Bureau voor de Statistiek, laatstelijk bekend op het tijdstip van de levering van de woning en waarvan de noemer aangeeft het prijsindexcijfer van de bouwkosten van nieuwbouwwoningen laatstelijk erkend op het tijdstip waarop de woning gereed kwam.

 

De heffing is zonder nadere ingebrekestelling en rechterlijke tussenkomst onmiddellijk Opeisbaar en invorderbaar".

 

Voor het tweede jaar 90% van het hiervoor vermelde verschil.

Voor het derde jaar 80% van het hiervoor vermelde verschil, enzovoort.

Na het zevende jaar is geen winstmatigingsheffing verschuldigd.

De heffing zal in alle gevallen worden verlaagd met een forfaitair percentage van 20 van de oorspronkelijke koopprijs van de grond en bouwkosten. Dit forfaitair percentage geldt ter compensatie van eventueel in de woning aangebrachte duurzame voorzieningen, kosten van tuinaanleg en alle bijkomende kosten wegens het in eigendom verkrijgen van de woning.

De verlaging zal nooit groter zijn dan het bedrag van de heffing zelf.

De vervreemder is verplicht de alsvoren berekende heffing op de datum van het passeren van de akte van levering van het verkochte aan de gemeente te voldoen.

 

Burgemeester en wethouders zijn niet bevoegd (ook niet op individuele gronden) toestemming te verlenen voor afwijkingen op het vorengaande.

 

Reeuwijk, 6 februari 2003