Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Dirksland

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Dirksland
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010
CiteertitelUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet milieubeheer, art. 10.23
  2. Gemeentewet, art. 156, lid 3
  3. Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-04-201019-05-2014nieuwe regeling

23-03-2010

Gemeenteblad 2010, 13

2010.00563

Tekst van de regeling

Burgemeester en wethouders van Dirksland;

overwegende dat: de raad op 17 december 2009 heeft vastgesteld de Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010; de raad in deze verordening de bevoegdheid tot het vaststellen van nadere regels met betrekking tot bepaalde in deze verordening aangewezen onderwerpen heeft gedelegeerd aan burgemeester en wethouders; het nodig geoordeeld wordt nadere regels vast te stellen;

gelet op artikel 10.23, eerste lid van de Wet milieubeheer, artikel 156, derde lid van de Gemeentewet en de Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010;

b e s l u i t e n :

vast te stellen het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan dan wel mede verstaan onder:a. verordening: de Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010;b. inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel, bijvoorbeeld een huisvuilzak, minicontainer, afvalemmer, kca-box of big bag, ten behoeve van één huishouden;c. inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of -plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, wijkcontainer of brengdepot, ten behoeve van meerdere huishoudens;d. ISGO: het Intergemeentelijk Samenwerkingverband Goeree-Overflakkee als publiekrechtelijk rechtspersoon belast met het beheer van de regionale milieustraat, welke milieustraat is gevestigd te Middelharnis aan het adres Johannespolderseweg 19.

Artikel 2 Aanwijzing inzamelende instanties

  • 1 Als inzameldienst op grond van artikel 2, eerste lid van de verordening wordt aangewezen: N.V. IRADO, gevestigd te Schiedam.

  • 2 Als inzamelaar op grond van artikel 2, tweede lid van de verordening worden aangewezen:a. groente-, fruit- en tuinafval: N.V. IRADO en het ISGO;b. klein chemisch afval: het ISGO en Van Gansewinkel;c. glas: het ISGO en Van Gansewinkel;d. oud papier en karton: het ISGO en privaatrechtelijke rechtspersonen die een subsidie met de gemeente hebben gesloten;e. textiel: privaatrechtelijke rechtspersonen die als zodanig positief zijn beoordeeld door het Centraal Fonds Fondsenwerving;f. wit- en bruingoed: de gemeente Dirksland, het ISGO en de leverancier of winkelier in het kader van het Besluit beheer wit- en bruingoed;g. bouw en sloopafval: het ISGO;h. grof tuinafval: het ISGO;i. asbest en asbesthoudend afval: het ISGO;j. grof huishoudelijk afval: het ISGO en N.V. IRADO;k. huishoudelijk restafval: het ISGO en N.V. IRADO;l. oud ijzer en metalen: het ISGO en de heer J. van Meurs te Middelharnis.

Artikel 3 Omschrijving categorieën huishoudelijke afvalstoffen

De volgende omschrijvingen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen worden op grond van artikel 3, tweede lid, van de verordening vastgesteld:a. groente-, fruit- en tuinafval: dat deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische oorsprong is, beperkt is van omvang en apart wordt ingezameld;b. klein chemisch afval: huishoudelijke afvalstoffen zoals vermeld op de KCA-lijst van het ministerie van VROM;c. glas: op kleur gescheiden éénmalige glasverpakkingen zoals flessen, potten en andere glazen verpakkingen, met uitzondering van vlakglas, (glas)keramiek, gloei- en spaarlampen, TL-lampen, nagellakflesjes, stenen kruiken, porselein, kristal, spiegels, doppen van flessen, kunststofflessen en kurken;d. oud papier en karton: huishoudelijk oud papier en karton dat droog en schoon en niet vervuild is met andere afvalfracties, met uitzondering van drankenkartons voor zuivel en frisdranken, ordners en ringbanden met metaal en/of plastic onderdelen, geplastificeerd papier, sanitair papier, behang, vinyl en doorslagpapier;e. kunststof verpakkingen: verpakkingen van kunststof zoals bedoeld in het kader van de Raamovereenkomst verpakkingen;f. textiel: kleding, lakens, dekens, handdoeken en dergelijke, schoeisels, grote lappen stof en gordijnen die schoon zijn, niet vervuild met andere afvalfracties en niet eerder gebruikt als bijvoorbeeld poets- of verflappen;g. elektrische- en elektronische apparatuur: de producten zoals genoemd in de Regeling beheer elektrische- en elektronische apparatuur;h. bouw- en sloopafval: harde steenachtige materialen, zoals puin, gasbeton, dakpannen, serviesgoed, sloophout en isolatiematerialen;i. verduurzaamd hout: hout dat is geïmpregneerd, te herkennen aan groene of bruine kleur, zoals bielzen of tuinhout;j. grof tuinafval: plantaardige- of organische afvalstoffen door aard, samenstelling of omvang niet vallend onder groente-, fruit- en tuinafval en vrijkomend bij de aanleg, het onderhoud of verwijdering van particulier groen, zoals grof loofafval, snoeihout et cetera, met uitzondering van bielzen, tuinhekken en tuinschuttingen;k. asbest en asbesthoudend materiaal: afval waarin zich asbest bevindt;l. grof huishoudelijk afval: volumineus of zwaar huishoudelijk afval dat door afmeting of gewicht niet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan worden aangeboden; m. huishoudelijk restafval: afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft na scheiding in andere deelstromen genoemd in artikel 3 van de verordening.

Artikel 4 Aanwijzing inzamelmiddelen en -voorzieningen

Op grond van artikel 4, tweede lid van de verordening worden de volgende inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen aangewezen:a. voor huishoudelijk restafval van de gebruiker van een perceel: een minicontainer;b. voor groente-, fruit- en tuinafval van de gebruiker van een perceel: een minicontainer;c. voor huishoudelijk restafval van de gebruikers van een groep percelen: een verzamelcontainer;d. voor groente-, fruit- en tuinafval van de gebruikers van een groep percelen: een verzamelcontainer;e. voor glas: een wijkcontainer;f. voor kunststof verpakkingen: een wijkcontainer;g. voor textiel: een wijkcontainer.

Artikel 5 Afzonderlijk ter inzameling aanbieden

(gereserveerd)

Artikel 6 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

  • 1 Krachtens artikel 10, derde lid, van de verordening worden de volgende regels vastgesteld voor het gebruik van de van gemeentewege verstrekte inzamelmiddelen:a. het beheer van de inzamelmiddelen die in bruikleen zijn verstrekt door of namens de gemeente, berust bij de gemeente;b. de inzameldienst is bevoegd om de container te voorzien van een sticker waarop staat vermeld: een barcode, de afvalstroom waarvoor de container is bestemd, het volume van de container, een postcode, een plaatsnaam, een straatnaam of een huisnummer.c. de door of namens de gemeente verstrekte inzamelmiddelen behoren bij de woning;d. de gebruiker van een perceel dient zich tot de gemeente te wenden indien bij een verhuizing naar een perceel geen of een kapot door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel wordt aangetroffen, bij verdwijning, vermissing of beschadiging van een door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel;e. de inzamelmiddelen blijven eigendom van de gemeente en worden bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden;f. de gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen inzamelmiddelen als ware deze zijn eigendom;g. de gebruiker is verplicht de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt;h. in het inzamelmiddel en de inzamelvoorziening mogen geen hete vloeistoffen, hete as of andere hete voorwerpen worden gedeponeerd die tot beschadiging van het inzamelmiddel kunnen leiden;i. de verstrekte inzamelmiddelen voor huishoudelijk restafval en groente-, fruit- en tuinafval mogen alleen worden gereinigd met water;j. ter voorkoming van maden dienen in een warme periode vlees- en visresten te worden gedeponeerd in de container die het eerst voor lediging in aanmerking komt.

  • 2 Krachtens artikel 10, vierde lid van de verordening worden de volgende regels vastgesteld omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden:a. het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in containers dient ordelijk te geschieden door plaatsing van de container op het voetpad, zo dicht mogelijk bij de rijweg, of, bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de openbare weg, dan wel op een inzamel- of clusterplaats, zodanig dat het voetgangers- en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen en waarbij aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd;b. indien de weg zodanig smal is dat het voor de inzameldienst niet mogelijk is deze weg in te rijden, dient het inzamelmiddel aan het begin van deze weg te worden geplaatst;c. er mogen maximaal twee minicontainers per perceel gelijktijdig ter inzameling worden aangeboden;d. inzamelmiddelen dienen goed gesloten te zijn en inzamelingvoorzieningen moeten na gebruik goed gesloten worden;e. uit de inzamelmiddelen en de inzamelvoorzieningen mag geen huishoudelijk afval steken;f. het huishoudelijk restafval en het groente-, fruit- en tuinafval dat in een inzamelvoorziening wordt gedeponeerd, dienen zich in afgesloten huisvuilzakken te bevinden, welke huisvuilzakken dienen te voldoen aan de desbetreffende NEN-norm (KOMO-keurmerk);g. afvalstoffen welke ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en welke na inzameling daardoor in de container zijn achtergebleven, dienen onverwijld door de aanbieder uit de container te worden verwijderd;h. het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen en het eigen gewicht van het ter lediging aangeboden minicontainer mag in zijn totaliteit niet zwaarder zijn dan 80 kilogram;i. klein chemisch afval mag niet op of aan de openbare weg worden aangeboden, maar moet persoonlijk worden overhandigd aan de inzamelaar of bij de regionale milieustraat van het ISGO;j. de inzameling van grof huishoudelijk afval, elektrische en elektronische apparatuur en oud ijzer en metalen vindt op afroep plaats, waarbij de aanbieder voor deze inzameling een afspraak dient te maken met het ISGO, telefoon 0187-487711;k. grof huishoudelijk afval mag bij het overdragen of het aanbieden geen groter volume hebben dan twee kubieke meter;l. kleinere stukken grof huishoudelijk afval moeten zoveel mogelijk in één of meer bundels samengedrukt en –gebonden worden overgedragen of aangeboden waarbij een bundel niet langer mag zijn dan twee meter, niet breder dan een halve meter en niet zwaarder dan 25 kilogram;m. de regionale milieustraat van het ISGO wordt aangewezen als brengdepot waar de afvalstoffen als vermeld in artikel 3, eerste lid, van de verordening kunnen worden achter gelaten; n. bij de afgifte van afvalstoffen bij de regionale milieustraat zijn de acceptatievoorwaarden van het ISGO van toepassing;o. degene die de afvalstoffen aflevert moet zich bij de regionale milieustraat kunnen legitimeren.

  • 3 Op grond van artikel 10, vijfde lid van de verordening moeten grof huishoudelijk afval, elektrische en elektronische apparatuur en oud ijzer en metalen zonder inzamelmiddel maar wel gescheiden ter inzameling worden aangeboden.

Artikel 7 Dagen en tijden voor het ter inzameling aanbieden

  • 1 Op grond van artikel 11, eerste lid, van de verordening, worden voor de inzameling van de volgende categorieën huishoudelijke afvalstoffen de volgende dagen en tijden vastgesteld:a. groente-, fruit- en tuinafval kan in de gemeente elke woensdag van de even week ter inzameling worden aangeboden;b. huishoudelijk restafval kan in de gemeente elke woensdag van de oneven week ter inzameling worden aangeboden;c. het inzamelmiddel dient vanaf 07.00 uur op de inzameldag op de weg te worden geplaatst en het dient op die dag om 20.00 uur van de weg verwijderd te zijn.

  • 2 Klein chemisch afval wordt door de inzameldienst ingezameld op de derde zaterdag van de maand:a. te Herkingen op de 1-Februariweg van 08.30 uur tot 09.30 uur;b. te Dirksland op de Philipshoofjesweg van 09.45 uur tot 10.45 uur;c. te Melissant op de Kerkhofweg van 11.00 uur tot 12.00 uur.

  • 3 De in artikel 6, tweede lid, onder j, genoemde categorieën van huishoudelijke afvalstoffen dienen op de afgesproken woensdag vanaf 07.00 uur op een voor het inzamelmaterieel goed bereikbare plaats bij de woning klaar te staan.

  • 4 In verband met geluidhinder mogen wijkcontainers bestemd voor het deponeren van glas, tussen 7.00 uur en 20.00 uur worden gebruikt.

Artikel 8 Het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

(gereserveerd)

Artikel 9 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst

(gereserveerd)

Artikel 10 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst

(gereserveerd)

Artikel 11 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan een ander dan de inzameldienst

(gereserveerd)

Artikel 12 Intrekking en inwerkingtreding

  • 1 Het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2004 wordt ingetrokken.

  • 2 Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die van zijn bekendmaking.

Artikel 13 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Dirksland 2010.

Ondertekening

Dirksland, 23 maart 2010.

Burgemeester en wethouders voornoemd,De secretaris,        De loco- burgemeester,K. Kasteleijn.                    P.J.Koningswoud.