Overheidsorganisatie | Deelgemeente Amsterdam - Nieuw-West |
---|---|
Officiële naam regeling | Uitvoeringsregeling Klachtbehandeling stadsdeel Osdorp |
Citeertitel | Uitvoeringsregeling klachtenbehandeling stadsdeel Osdorp |
Vastgesteld door | gedelegeerde functionaris |
Onderwerp | |
Eigen onderwerp | Bestuurlijke organisatie |
Geen
Algemene wet bestuursrecht, hoofdstuk 9 Awb (art. 9:2 en art. 9:13 Awb)
Geen
Datum inwerking- treding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerking- treding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
01-05-2009 | 26-08-2010 | nieuwe regeling | 01-05-2009 Westerpost, editie 3, 29 april 2009 | Westerpost, editie 3, 29 april 2009 |
1. Een klacht: is een uiting van ongenoegen over de wijze waarop stadsdeel Osdorp als bestuursorgaan zich in een bepaalde aangelegenheid heeft gedragen. Een klacht kan schriftelijk of mondeling worden ingediend. Wanneer in deze Regeling over klacht wordt gesproken, wordt hier zowel een schriftelijke als mondelinge / telefonische klacht bedoeld.
2. Een klacht is niet een uiting van ongenoegen over een beslissing van stadsdeel Osdorp over zijn bevoegdheid om een verzoekschrift in behandeling te nemen, of over de ontvankelijkheid van een verzoeker of zijn verzoekschrift.
3. Een klacht is niet een uiting van ongenoegen over de behandeling van een klacht door stadsdeel Osdorp of over een oordeel van het stadsdeel over een gedraging zoals genoemd in lid 1.
1. Een ieder heeft het recht om over wijze waarop stadsdeel Osdorp als bestuursorgaan zich in een bepaalde aangelegenheid jegens hem of een ander heeft gedragen, een klacht in te dienen bij dat bestuursorgaan.
2. Een gedraging van een persoon, werkzaam onder de verantwoordelijkheid van het stadsdeel, wordt aangemerkt als een gedraging van het stadsdeel.
1. Het stadsdeel draagt zorg voor een behoorlijke behandeling van mondelinge en schriftelijke klachten over zijn gedragingen en over gedragingen van medewerkers of organisatieonderdelen die onder zijn verantwoordelijkheid werkzaam zijn.
2. Mondelinge klachten worden vastgelegd op het daarvoor bestemde registratieformulier.
Voor de afhandeling van klachten heeft het stadsdeel een door de stadsdeelsecretaris benoemde klachtencoördinator en plaatsvervangend klachtencoördinator. Deze werken overeenkomstig de “Werkinstructie klachtenafhandeling”, die als bijlage aan deze Uitvoeringsregeling is toegevoegd.
Tegen een besluit inzake de behandeling van een klacht over het stadsdeel kan geen beroep worden ingesteld.
1. De behandeling van een klacht geschiedt door de klachtencoördinator, voor zover deze niet bij de gedraging waarop de klacht betrekking heeft, betrokken is geweest. Hij oefent zijn taken uit namens het dagelijks bestuur van het stadsdeel en adviseert de stadsdeelsecretaris over zijn bevindingen. Hij baseert zich hierbij op, onder meer, de behoorlijkheidvereisten van de Nationale Ombudsman (bijlage 2 van deze regeling).
2. Indien een klacht betrekking heeft op een gedraging van de klachtencoördinator wijst de stadsdeelsecretaris een andere behandelaar van de klacht aan.
3. Indien de klacht betrekking heeft op een gedraging van de stadsdeelsecretaris vindt behandeling plaats door de klachtencoördinator en adviseert hij de voorzitter van het dagelijks bestuur.
4. Indien de klacht betrekking heeft op een gedraging van het dagelijks bestuur, dan wel de voorzitter of een lid ervan, vindt behandeling plaats door het dagelijks bestuur.
1. De klachtencoördinator, of zijn plaatsvervanger, is bevoegd een zaak aan te merken als klacht.
2. Indien een schriftelijke klacht betrekking heeft op een gedraging jegens de klager en voldoet aan de vereisten van dit lid, zijn de artikelen 6 en 8 t/m 14 van de Regeling van toepassing. De klacht wordt ondertekend en bevat tenminste:
a. de naam en het adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van de gedraging waartegen de klacht is gericht.
3. Een klacht die klager per e-mail indient wordt beschouwd als een schriftelijke klacht.
4. Indien de klacht in een andere taal dan de Nederlandse is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van de klacht noodzakelijk is, dient de indiener zorg te dragen voor een vertaling.
5. Een mondeling / telefonisch ingediende klacht wordt door de klachtencoördinator op schrift gesteld en verder volgens dezelfde procedure als schriftelijke klacht afgehandeld.
1. Het stadsdeel is niet verplicht de klacht te behandelen indien zij betrekking heeft op een gedraging:
a. waarover reeds eerder een klacht is ingediend die met inachtneming van de artikelen 2:1 en volgende van de Regeling is behandeld;
b. die langer dan een jaar voor de indiening van de klacht heeft plaatsgevonden;
c. waartegen door de klager bezwaar gemaakt had kunnen worden;
d. waartegen door de klager beroep kan of kon worden ingesteld;
e. die door het instellen van een procedure aan het oordeel van een rechterlijke instantie onderworpen is, dan wel onderworpen is geweest, of,
f. zolang ter zake daarvan een opsporingsonderzoek op bevel van de officier van justitie of een vervolging gaande is, dan wel indien de gedraging deel uitmaakt van de opsporing of vervolging van een strafbaar feit en ter zake van dat feit een opsporingsonderzoek op bevel van de officier van justitie of een vervolging gaande is.
2. Het stadsdeel is niet verplicht de klacht te behandelen indien het belang van de klager dan wel het gewicht van de gedraging kennelijk onvoldoende is, zulks ter beoordeling van het stadsdeel.
3. Van het niet in behandeling nemen van de klacht wordt de klager zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vier weken na ontvangst van de klacht door de klachtencoördinator schriftelijk in kennis gesteld.
1. De klachtencoördinator van het stadsdeel bevestigt schriftelijk binnen vijf werkdagen de ontvangst van de klacht.
2. De ontvangstbevestiging bevat in ieder geval de volgende gegevens:
a. de datum waarop de klacht is ontvangen;
b. de termijn waarbinnen de klacht zal worden afgehandeld;
c. de naam en het telefoonnummer van de klachtencoördinator;
d. de procedure van hoor en wederhoor;
e. de mogelijkheid om de tekst en de klachtregeling op te vragen of via internet te lezen.
3. Een kopie van de klacht wordt door de klachtencoördinator doorgestuurd naar het desbetreffende organisatieonderdeel.
1. De klachtencoördinator handelt de klacht af binnen zes weken na ontvangst van de klacht.
2. De klachtencoördinator kan de afhandeling voor ten hoogste vier weken verdagen. Van de verdaging wordt door de klachtencoördinator schriftelijk mededeling gedaan aan de klager en aan degene op wiens gedraging de klacht betrekking heeft.
3. De klachtencoördinator zendt aan degene op wiens gedraging de klacht betrekking heeft, een afschrift van de klacht alsmede van de daarbij meegezonden stukken.
1. De klachtencoördinator neemt na ontvangst van de klacht contact op met het organisatieonderdeel op wie de klacht betrekking heeft en bemiddelt zonodig tussen klager en organisatieonderdeel.
2. De klachtencoördinator kan na ontvangst van de klacht onderzoeken of de klacht direct op te lossen is (de z.g. “informele klachtbehandeling”), zulks uitsluitend na instemming door de klager.
3. Zodra het stadsdeel naar tevredenheid van de klager aan diens klacht tegemoet is gekomen, vervalt de verplichting tot het verder toepassen van dit hoofdstuk. Het naar tevredenheid van de klager tegemoetkomen aan de klacht wordt schriftelijk bevestigd door de klachtencoördinator.
1. De klachtencoördinator stelt de klager en degene op wiens gedraging de klacht betrekking heeft, in de gelegenheid te worden gehoord.
2. Van het horen van de klager kan worden afgezien indien de klacht kennelijk ongegrond is dan wel indien de klager heeft verklaard geen gebruik te willen maken van het recht te worden gehoord.
3. Van het horen wordt door de klachtencoördinator een verslag gemaakt.
1. De stadsdeelsecretaris stelt namens het stadsdeel de klager schriftelijk en gemotiveerd in kennis van de bevindingen van het onderzoek naar de klacht door de klachtencoördinator, alsmede van de eventuele conclusie die het stadsdeel daaraan verbindt.
2. Bij de kennisgeving, als bedoeld in lid 1, wordt vermeld dat klager desgewenst een verzoekschrift bij de Gemeentelijke Ombudsman kan indienen indien klager zich niet kan vinden in de bevindingen van het onderzoek of de eventuele conclusie.
De klachtencoördinator draagt zorg voor de registratie van de bij hem ingediende klachten. Hij rapporteert aan de stadsdeelsecretaris over voortgang en afhandeling van de geregistreerde klachten en publiceert jaarlijks een verslag van de afgehandelde klachten in het Burgerjaarverslag.
Het stadsdeel is bevoegd in individuele gevallen af te wijken van het bepaalde bij of krachtens deze Uitvoeringsregeling, indien naar zijn oordeel toepassing van het bepaalde in de regeling, uit oogpunt van behoorlijk bestuur, tot een voor de klager onevenredig nadelig oordeel zou leiden.
De Uitvoeringsregeling wordt aangehaald als “Uitvoeringsregeling klachtenbehandeling stadsdeel Osdorp”.
De regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking van de Regeling in het huis-aan-huis-blad De Westerpost.