Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Nijefurd

Verordening lokale Adviesraad Wmo

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Nijefurd
Officiële naam regeling Verordening lokale Adviesraad Wmo
CiteertitelVerordening lokale Adviesraad Wmo
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpGeen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet maatschappelijke ondersteuning art. 9, 11 en 12

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-200801-01-2011Nieuwe regeling

09-09-2008

Friso, 16-09-2008

Geen

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Nijefurd,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 juli 2008,

gelet op artikel 9, 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo),

besluit: vast te stellen de verordening lokale Adviesraad Wmo.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • 1.

    lokale cliëntenparticipatie Wmo: de gestructureerde wijze waarop de gemeente de zelforganisaties van belanghebbenden in de gemeente betrekt in de beleidsvorming, uitvoering en evaluatie van de Wmo;

  • 2.

    lokale Adviesraad Wmo: de door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen en in deze gemeente actief zijnde vertegenwoordigers van zelforganisaties van belanghebbenden op het gebied van de Wmo. De vertegenwoordigers zijn voor deze taak voorgedragen door de zelforganisaties.

Artikel 2 Doelstellingen

De cliëntenparticipatie Wmo heeft de volgende doelstellingen:

  • 1.

    het bewerkstelligen dat belanghebbenden bij de Wmo door zelforganisaties vanuit onafhankelijke positie optimaal betrokken zijn bij de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het lokale Wmo-beleid;

  • 2.

    het bijdragen aan de totstandkoming of verbetering van het lokale Wmo-beleid.

Artikel 3 Beleidsterrein

Het gemeentelijk beleid met betrekking tot de Wmo bestaande uit de beleidsvoorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie.

Artikel 4 Samenstelling en Werkwijze

  • 1. In het kader van de cliëntenparticipatie Wmo vragen burgemeester en wethouders de lokale adviesraad Wmo tijdig om advies.

  • 2. De lokale adviesraad Wmo is ook gerechtigd uit eigen beweging advies uit te brengen aan burgemeester en wethouders.

  • 3. Burgemeester en wethouders vragen de lokale adviesraad Wmo in ieder geval om advies bij de onderwerpen als bedoeld in artikel 3.

  • 4. Het advies wordt op een zodanig tijdstip gevraagd, dat het van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit.

  • 5. Het advies van de lokale adviesraad Wmo wordt aan de gemeenteraad gestuurd. In het geval burgemeester en wethouders in een voorstel aan de gemeenteraad afwijken van het advies van de lokale adviesraad Wmo, wordt tevens aangegeven op welke gronden van het advies van de adviesraad is afgeweken.

  • 6. Burgemeester en wethouders voorzien de lokale adviesraad Wmo van begrijpelijke informatie ten behoeve van het naar behoren kunnen functioneren van de adviesraad. Het betreft hier alle informatie die noodzakelijk is om beleid en uitvoering te begrijpen en om te kunnen reageren op plannen voor ontwikkelingen en wijzigingen. De informatie wordt desgevraagd in speciale leesvorm aangeleverd (braille, grootletterschrift, daisy-rom).

  • 7. Tussen Burgemeester en wethouders en de lokale adviesraad Wmo vindt minimaal 1x per jaar een structureel overleg plaats, waarvoor beide partijen punten kunnen agenderen. De adviesraad ontvangt hiervoor een uitnodiging van de contactambtenaar.

  • 8. Van overleg en afspraken met de lokale adviesraad Wmo doen burgemeester en wethouders binnen redelijke termijn schriftelijke rapportage aan de lokale adviesraad Wmo. Daarbij wordt in ieder geval aangegeven wat er met de door de adviesraad gegeven adviezen is gedaan.

  • 9. De gemeente wijst een vaste contactambtenaar aan als aanspreekpunt voor de lokale adviesraad Wmo. De lokale adviesraad Wmo en de contactambtenaar hebben minimaal 4x per jaar structureel overleg. De adviesraad ontvangt hiervoor een uitnodiging van de contactambtenaar.

  • 10. De samenwerking tussen de gemeente en de lokale adviesraad Wmo wordt jaarlijks geëvalueerd.

  • 11. Indien er geen lokale adviesraad Wmo of een andere vorm van cliëntenparticipatie binnen de gemeente functioneert, zullen burgemeester en wethouders de totstandkoming van een dergelijk orgaan actief bevorderen.

Artikel 5 Faciliteiten

  • 1. Burgemeester en wethouders stellen aan de lokale adviesraad Wmo zodanige middelen ter beschikking dat de lokale adviesraad Wmo redelijkerwijze in staat kan worden geacht om in het kader van de uitvoering van deze verordening haar taken uit te voeren. Hierbij zijn in ieder geval vergoedingen voor de volgende onkosten inbegrepen: speciale faciliteiten vanwege beperking, deskundigheids-bevordering, documentatie, ondersteuning, kantoorkosten, overleg achterban, PR, overleg met andere doelgroepen, vacatiegeld conform het regionale platform.

  • 2. De middelen als bedoeld in het eerste lid worden jaarlijks toegekend op basis van een begroting. De Algemene Subsidieverordening van de gemeente Nijefurd  is hierop van toepassing.

  • 3. Voor niet reguliere activiteiten kan de adviesraad bij burgemeester en wethouders een subsidie aanvragen.

Artikel 6 Slotbepalingen

  • 1. In alle gevallen waarin deze verordening met betrekking tot de Wmo niet voorziet, beslissen burgemeester en wethouders na overleg met de lokale adviesraad Wmo.

  • 2. Deze verordening kan worden aangehaald als verordening lokale adviesraad Wmo.

  • 3. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 oktober 2008.