Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Zuid

Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Zuid
Officiële naam regelingVerordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999
CiteertitelVerordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerp
Eigen onderwerpEconomische zaken

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Winkeltijdenwet, art. 3

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-05-199926-02-2010nieuwe regeling

21-05-1999

Amsterdams Stadsblad, 12-05-1999

DIV nr. 99/528

Tekst van de regeling

Verordening

Paragraaf 1 Algemene bepalingen
Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet (Staatsblad 1996, nr. 182);

  • b.

    het Vrijstellingenbesluit: besluit van 21 maart 1996, houdende verlening van enige vrijstellingen van de verboden van de Winkeltijdenwet (Staatsblad 1996, nr. 183);

  • c.

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

  • d.

    staanplaats: een staanplaats als omschreven in artikel 1.1, onder l, van de Verordening op de  straathandel;

  • e.

    avondwinkel: een winkel waar uitsluitend of hoofdzakelijk eet  en drinkwaren plegen te worden verkocht zoals bedoeld in artikel 3, vierde lid, van de Winkeltijdenwet;

  • f.

    winkeliersvereniging: een rechtspersoon in de zin van artikel 2:26 van het Burgerlijk Wetboek,  waarbinnen winkeliers zich per winkelstraat of gebied hebben georganiseerd.

Artikel 2. Overschrijving, beperkingen en voorschriften
  • 1. Het Dagelijks Bestuur kan op verzoek van de houder van een ontheffing deze overschrijven op naam van de rechtverkrijgende.

  • 2. Het Dagelijks Bestuur kan beperkingen en voorschriften verbinden aan vrijstellingen en ontheffingen.

Artikel 3. Weigeren

Het Dagelijks Bestuur weigert een ontheffing indien:

  • a.

    bij de aanvraag de vergunning, vereist ingevolge de Vestigingswet Bedrijven 1954, niet kan worden overgelegd;

  • b.

    naar hun oordeel moet worden aangenomen dat de exploitatie van de winkel respectievelijk de staanplaats, op basis van de ontheffing, gevaar zal opleveren voor de openbare orde of veiligheid dan wel het woon  en leefklimaat ter plaatse op ontoelaatbare wijze nadelig zal beïnvloeden

Artikel 4. Intrekken of wijzigen van de ontheffing

De ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste dan wel onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van omstandigheden of inzichten, opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door  het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    indien de exploitatie van de winkel respectievelijk de staanplaats op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde of veiligheid dan wel het woon  en leefklimaat ter  plaatse op ontoelaatbare wijze nadelig beïnvloedt;

  • d.

    indien de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    indien van de ontheffing gedurende een periode van drie achtereenvolgende maanden geen gebruik is gemaakt;

  • f.

    indien de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Paragraaf 2 Werkdagen
Artikel 5. Ontheffing op werkdagen
  • 1. Het Dagelijks Bestuur kan op een daartoe strekkende aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet genoemde verboden, voor zover die betrekking hebben op werkdagen. De ontheffing kan worden verleend ten behoeve van de vormen van detailhandel die in het Vrijstellingenbesluit worden vrijgesteld voor de zon- en feestdagen.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde ontheffing kan worden verleend voor de periode van 22.00 tot 06.00 uur indien en voor zover het Vrijstellingenbesluit dat toelaat.

Paragraaf 3 Zon- en feestdagen
Artikel 6. Vrijstelling zon- en feestdagen
  • 1. Het Dagelijks Bestuur kan voor ten hoogste vier nader aan te wijzen dagen per kalenderjaar vrijstelling verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde vrijstelling kan worden verleend voor de periode van 07.00 uur tot 22.00 uur.

  • 3. Het Dagelijks Bestuur stelt deze dagen niet vast dan na overleg te hebben gevoerd met de winkeliersverenigingen in het stadsdeel Zuideramstel.

  • 4. Het Dagelijks Bestuur stelt deze dagen niet vast dan na de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Amsterdam en Haarlem in de gelegenheid te hebben gesteld daarover binnen een door hen te stellen termijn advies uit te brengen.

Artikel 7. Ontheffing zon- en feestdagen
  • 1. Het Dagelijks Bestuur kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, ten behoeve van:

    a. bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    b. het uitstallen van goederen.

  • 2. De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen en beurzen.

Artikel 8. Verbod op straatverkoop van bepaalde goederen op zon- en feestdagen

Het Dagelijks Bestuur kan bepalen dat de vrijstelling, genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit, niet geldt voor het stadsdeel of delen daarvan.

Paragraaf 4 Toerisme
Artikel 9. Vrijstelling ten behoeve van toerisme
  • 1. De stadsdeelraad kan vrijstelling verlenen van de in artikel 2 van de wet genoemde verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, ten behoeve van op het stadsdeel of een deel daarvan gericht toerisme.

  • 2. De stadsdeelraad verleent de in het eerste lid bedoelde vrijstelling slechts in overleg met Burgemeester en Wethouders en na advies van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Amsterdam en Haarlem.

  • 3. De vrijstelling wordt niet verleend indien de aantrekkingskracht voor dat toerisme niet geheel of nagenoeg geheel is gelegen buiten de verkoopactiviteiten die door de vrijstelling worden mogelijk gemaakt.

Artikel 10. Ontheffing ten behoeve van toerisme
  • 1. Het Dagelijks Bestuur kan op een daartoe strekkende aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet genoemde verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, ten behoeve van op het stadsdeel of een deel daarvan gericht toerisme.

  • 2. De ontheffing wordt geweigerd indien de aantrekkingskracht voor dat toerisme niet geheel of nagenoeg geheel is gelegen buiten de verkoopactiviteit die door de ontheffing wordt mogelijk gemaakt.

Paragraaf 5 Avondwinkels
Artikel 11. Ontheffing avondwinkels
  • 1. Na verkregen toestemming van Burgemeester en Wethouders kan het Dagelijks Bestuur ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid van de wet vervatte verboden ten behoeve van een avondwinkel.

  • 2. Het Dagelijks Bestuur meldt een ontheffingsverlening terstond aan Burgemeester en Wethouders.

  • 3. De in het eerste lid bedoelde ontheffing kan worden verleend voor de periode tussen 22.00 en 06.00 uur op werkdagen en 16.00 en 0.00 uur op zon- en feestdagen.

  • 4. In een avondwinkel dienen uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren te worden verkocht met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid van de Drank- en Horecawet (Staatsblad 1964, nr. 386).

Paragraaf 6 Slotbepalingen
Artikel 12. Overgangsbepalingen
  • 1. De op basis van de Verordening Winkeltijden Stadsdeel Buitenveldert 1996 verleende vrijstellingen en ontheffingen ten behoeve van op het stadsdeel of een deel daarvan gericht toerisme worden geacht te zijn verleend op basis van de Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999.

  • 2. De op basis van de Verordening Winkeltijden Stadsdeel Buitenveldert 1996 aangewezen koopzon- en feestdagen worden geacht te zijn aangewezen op basis van de Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999.

  • 3. De op basis van de Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Rivierenbuurt 1996 verleende vrijstellingen en ontheffingen ten behoeve van op het stadsdeel of een deel daarvan gericht toerisme worden geacht te zijn verleend op basis van de Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999.

  • 4. De op basis van de Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Rivierenbuurt 1996 aangewezen koopzon- en feestdagen worden geacht te zijn aangewezen op basis van de Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999.

  • 5. De op basis van de Verordening Winkelsluiting stadsdeel Zuid 1994 verleende vrijstellingen en ontheffingen ten behoeve van op de Prinses Irenebuurt gericht toerisme worden geacht te zijn verleend op basis van de Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999.

Artikel 13. Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening Winkeltijden voor het stadsdeel Zuideramstel 1999