Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Zuid

Uitwerkingsbesluit Parkeren Stadsdeel Oud-Zuid 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Zuid
Officiële naam regelingUitwerkingsbesluit Parkeren Stadsdeel Oud-Zuid 2009
CiteertitelUitwerkingsbesluit parkeren Stadsdeel Oud-Zuid 2008
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerp
Eigen onderwerpInfrastructuur, verkeer en vervoer

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200831-12-2008nieuwe regeling

01-01-2008

Stadsdeelkrant 11 december 2007, jrg. 5, nr. 50

-

Tekst van de regeling

Artikelen versie 1-1-2008

Artikel 1 Begripsbepalingen
  • 1. In dit uitwerkingsbesluit wordt verstaan onder:

    a. Stadsdeel: het stadsdeel Oud-Zuid;

    b. Dagelijks Bestuur: het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-Zuid.

  • 2. De begrippen in dit uitwerkingsbesluit worden in dezelfde betekenis gebruikt als in de Parkeerverordening 2007.

Artikel 2 Vergunninggebieden
  • In het stadsdeel bestaan 5 vergunninggebieden (zie bijgevoegde kaart):

    a. Vergunninggebied Oud-Zuid 1 (OZ 1) waarvan de buitengrenzen worden gevormd door (1) het midden van de Singelgracht, (2) het midden van de Boerenwetering, (3) het midden van het Noorder Amstelkanaal, (4) het midden van de Stadiongracht tot aan het Parkeiland, (5) het midden van de Schinkel, (6) de noordgrens van het Vondelpark tot aan de (eerste) Constantijn Huygenstraat en (7) de zuidkant van het Zandpad.

    Een vergunning verleend voor dit gebied is tevens geldig voor vergunninggebied Oud-Zuid 5

    b. Vergunninggebied Oud-Zuid 2 (OZ 2) waarvan de buitengrenzen worden gevormd door (1) het midden van de Singelgracht, (2) het midden van de Amstel, (3) het midden van het Amstelkanaal en (4) het midden van de Boerenwetering.

    c. Vergunninggebied Oud-Zuid-3 (OZ-03), waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van het Zuider Amstelkanaal, (2) de achterzijde van de gevels van de zuidelijke bebouwing van de Diepenbrockstraat, (3) het midden van de Boerenwetering, (4) het midden van het Noorder Amstelkanaal, (5) het midden van de Stadiongracht tot aan het parkeiland, (6) het midden van de Schinkel, (7) de ring A10, (8) het midden van de Amstelveenseweg tot aan het Zuider Amstelkanaal en uitgezonderd het gebied dat begrensd wordt door: de voorzijde van de gevels van de noordelijke wand van de Eosstraat, tussen de Amstelveenseweg en de Hestiastraat; de voorzijde van de gevels van de westelijke wand van de Hestiastraat, tussen de Eosstraat en de Laan der Hesperiden; de westelijke kant van het Stadionplein en het midden van de Stadiongracht; de westelijke kant van de Amstelveenseweg tot aan de Eosstraat.

    d. Vergunninggebied Oud-Zuid 4 (OZ 4) waarvan de buitengrenzen worden gevormd door (1) de voorzijde van de gevels van de noordelijke wand van de Eosstraat, tussen de Amstelveenseweg en de Hestiastraat, (2) de voorzijde van de gevels van de westelijke wand van de Hestiastraat tussen de Eosstraat en de Laan der Hesperiden, (3) de westelijke kant van het Stadionplein, (4) het midden van de Stadiongracht en (5) de westelijke kant van de Amstelveenseweg tot aan de Eosstraat.

    e. Vergunninggebied Oud-Zuid 5 (OZ 5) waarvan de buitengrenzen gevormd worden door: (1) de zuidelijke kant van de rijweg op het Surinameplein, (2) de zuidelijke kant van de Surinamestraat, (3) het midden van de Schinkel tot aan de ringweg A10, (4) de noordelijke teen van het talud van de Ringweg A10, (5) de oostelijke kant van de rijksweg A10, (6) de noordelijke teen van het talud van de Henk Sneevlietweg, (7) het midden van de Westlandgracht.

    Een vergunning verleend voor dit gebied is tevens geldig voor vergunninggebied Oud-Zuid 1

Artikel 3 Vergunningenplafond per vergunninggebied
  • Het vergunningenplafond voor bewonersvergunningen en bedrijfsvergunningen gezamenlijk bedraagt voor:

    a. vergunninggebied Oud-Zuid 1, 12.000 vergunningen;

    b. vergunninggebied Oud-Zuid 2, 8.400 vergunningen;

    c. vergunninggebied Oud-Zuid 3, 8.500 vergunningen;

    d. vergunninggebied Oud-Zuid 4, 50 vergunningen, alleen bedrijfs-vergunningen;

    e. Vergunninggebied Oud-Zuid 5, 3.650 vergunningen

Artikel 4 (Blok)tijden betaald parkeren
  • Binnen het stadsdeel wordt parkeerbelasting geheven gedurende de volgende (blok)tijden:

  • a. In het gebied dat begrensd wordt door de Singelgracht, de Amstel, het Amstelkanaal, het Noorder Amstelkanaal, de Emmastraat en het Vondelpark: van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 24.00 uur. Deze tijden gelden ook voor het Olympisch Kwartier, waarvan de grenzen worden gevormd door de voorzijde van de gevels van de noordelijke wand van de Eosstraat, tussen de Amstelveenseweg en de Hestiastraat, de voorzijde van de gevels van de westelijke wand van de Hestiastraat, tussen de Eosstraat en de Laan der Hesperiden, de westelijke kant van het Stadionplein, het midden van de Stadiongracht en de westelijke kant van de Amstelveenseweg tot aan de Eosstraat.

  • b. In het overige deel van het stadsdeel, met uitzondering van het bedrijventerrein Schinkel, geldt betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 19.00 uur.

  • c. Op het bedrijventerrein Schinkel waarvan de grenzen worden gevormd door de A-10 West, de A-10 Zuid, de Schinkel, de Anthony Fokkerweg en de Generaal Vetterstraat, geldt geen betaald parkeren, met uitzondering van de woonblokken aan de G. Vetter en het Spijtellaantje.

Artikel 5 Overloopgebieden
  • 1. Binnen het stadsdeel geldt het vergunninggebied Oud-Zuid 3 als overloop-gebied voor het vergunninggebied Oud-Zuid 2.

  • 2. Het vergunninggebied Oud-Zuid 3 geldt niet langer als overloopgebied indien het vergunningplafond van dat vergunninggebied is bereikt.

Artikel 6 Aantal te verlenen bewonersvergunningen
  • 1. Het aantal te verlenen bewonersvergunningen bedraagt per zelfstandige woning maximaal:

    a. in vergunninggebied Oud-Zuid 1: één bewonersvergunning;

    b. in vergunninggebied Oud-Zuid 2: één bewonersvergunning;

    c. in vergunninggebied Oud-Zuid 3: twee bewonersvergunningen;

    d. in vergunninggebied Oud-Zuid 4: geen bewonersvergunning.

    e. In vergunninggebied Oud-Zuid 5: één bewonersvergunning

  • 2. In afwijking van het eerste lid onder c. wordt in vergunninggebied Oud-Zuid 3 geen tweede bewonersvergunning verleend indien het vergunningplafond in dat gebied is bereikt.

  • 3. Er wordt per persoon maximaal één bewonersvergunning verleend.

  • 4. Het aantal te verlenen bewonersvergunningen per zelfstandige woning wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bedrijfsvergunningen.

  • 5. Het aantal te verlenen bewonersvergunningen wordt verminderd met het aantal bij de woning behorende of zich op het grondgebied van de woning bevindende stallingplaatsen en belanghebbendenparkeerplaatsen. Dit geldt ook indien er stallingplaatsen in hetzelfde vergunninggebied worden gehuurd of gekocht.

Artikel 7 Aantal te verlenen bedrijfsvergunningen
  • 1. Het aantal te verlenen bedrijfsvergunningen per bedrijf bedraagt in alle vergunninggebieden maximaal één per 10 werknemers, waarbij bedrijven tot en met 10 werknemers één vergunning krijgen, tot en met 20 werknemers twee vergunningen, enz.

  • 2. Aan een bedrijf met 15 of minder werknemers in dienstverband kunnen op gemotiveerd verzoek extra bedrijfsvergunningen verleend worden indien het bedrijfswagens met een grijs kenteken betreft. Een bedrijf met minder dan 11 werknemers kan maximaal twee extra vergunningen krijgen. Een bedrijf met minder dan 15 werknemers kan maximaal één extra vergunning krijgen. De te verlenen vergunningen op grijs kenteken komen bovenop de al eerder verleende bedrijfsvergunningen. Uitsluitend bouw- en installatiebedrijven kunnen hiervoor in aanmerking komen.

  • 3. Het aantal per bedrijf te verlenen bedrijfsvergunningen wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bewonersvergunningen.

  • 4. Het aantal te verlenen bedrijfsvergunningen wordt verminderd met het aantal bij het bedrijf behorende of zich op het grondgebied van het bedrijf bevindende stallingplaatsen en belanghebbendenparkeerplaatsen.

Artikel 8 Sportverenigingvergunningen
  • Onverminderd het tweede lid van artikel 13 van de Parkeerverordening bedraagt het aantal te verlenen sportverenigingvergunningen in alle vergunninggebieden maximaal tien per sportorganisatie.

Artikel 9 De volkstuinvergunning
  • 1. Het Dagelijks Bestuur verleent een volkstuinvergunning aan een rechtspersoon die blijkens zijn statuten tot doel heeft een volkstuincomplex te beheren en tevens ook over een volkstuincomplex beschikt in een vergunninggebied.

  • 2. Het aantal te verlenen volkstuinvergunningen bedraagt per volkstuincomplex maximaal één per drie percelen.

Artikel 10 De maatschappelijke vergunning
  • Binnen het stadsdeel worden geen maatschappelijke vergunningen verleend.

Artikel 11 De mantelzorgvergunning
  • 1. Een mantelzorgvergunning wordt verleend aan een bewoner die mantelzorg behoeft, en waarbij de noodzaak tot mantelzorg op objectieve wijze is aangetoond.

  • 2. Een mantelzorgvergunning wordt verleend voor een motorrijtuig van degene die mantelzorg verleent en die volgens de gemeentelijke basisadministratie woonachtig is buiten het vergunninggebied van de bewoner die mantelzorg behoeft.

  • 3. Per zelfstandige woning kan slechts één mantelzorgvergunning worden verleend, met dien verstande dat op de vergunning drie kentekens kunnen worden vermeld.

Artikel 12 Vergunningen op code
  • 1. Op verzoek van de aanvrager wordt, in plaats van op kenteken, op code verleend:

    a. Een hulpverlenervergunning als bedoeld in artikel 15 van de Parkeer- verordening;

    b. Een autodeelvergunning als bedoeld in artikel 17 van de Parkeer- verordening.

  • 2. Een bedrijfsvergunning kan op gemotiveerd verzoek van de aanvrager op code worden verleend. Bedrijfsvergunningen op code worden enkel verleend aan zorginstellingen, politie of brandweer. Verder moet er sprake zijn van een volcontinu bedrijf.

Artikel 13 Ambulante handelaar
  • Een ambulante handelaar komt op basis van artikel 10 van de Verordening slechts voor een bedrijfsvergunning in aanmerking indien hij minimaal drie dagen werkzaam is in het vergunninggebied waarvoor de bedrijfsvergunning wordt gevraagd.

Artikel 14 Beperking geldigheid parkeervergunningen
  • Een bewonersvergunning, bedrijfsvergunning, overloopvergunning, sportver-enigingsvergunning, volkstuinvergunning, autodeelvergunning en mantelzorg-vergunning zijn niet geldig in de volgende gebieden gedurende de volgende tijden: van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 uur en 18.00 uur:

    a. Pieter Corneliszoon Hooftstraat, tussen de Van Baerlestraat en de Hobbema-straat;

    b. Van Baerlestraat, tussen de Vossiusstraat en de De Lairessestraat;

    c. Cornelis Schuytstraat, tussen de Willemsparkweg en het midden van de Johannes Verhulststraat;

    d. Beethovenstraat, tussen de Apollolaan en de Stadionweg;

    e. Ferdinand Bolstraat, tussen de Stadhouderskade en het Cornelis Troostplein;

    f. Ceintuurbaan, tussen de Ruysdaelkade en het Sarphatipark;

    g. Albert Cuypstraat;

    h. Hoofddorpweg;

    i. Zeilstraat;

    j. Van Woustraat.

Artikel 15 Parkeerduurbeperking (het z.g. “10 centstarief”)
  • Binnen het stadsdeel geldt een parkeerduurbeperking van 60 minuten als bedoeld in artikel 26 van de Parkeerverordening in de volgende gebieden gedurende de volgende tijden:

    a. Van Woustraat, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur, en zaterdag van 9.00 uur tot 17. 00 uur;

    b. Zeilstraat, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur;

    c. Hoofddorpweg, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur;

    d. Ceintuurbaan, tussen de Ruysdaelkade en het Sarphatipark, van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur;

    e. Ferdinand Bolstraat, tussen de Ceintuurbaan en tot het Cornelis Troostplein, van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur;

    f. Beethovenstraat, tussen de Apollolaan en de Stadionweg, van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur.

  • De parkeerduurbeperking geldt niet voor hulpverlenervergunningen .

Artikel 16 Belanghebbendenvergunningen
  • Een belanghebbendenparkeerplaats wordt op aanvraag, toegekend aan:

    a. Hulpverleners in de eerstelijnszorg (huisartsen en verloskundigen);

    b. Autodeelorganisaties;

    c. Beroepsconsuls. Per belanghebbendenparkeerplaats worden maximaal drie belanghebbenden-vergunningen verleend.

Artikel 17 Hardheidsclausule
  • Het Dagelijks Bestuur is bevoegd, in gevallen waarin toepassing van dit uitwerkingsbesluit naar zijn oordeel tot een bijzondere hardheid leidt, ten gunste van de aanvrager af te wijken van het bepaalde in dit uitwerkingsbesluit.

Artikel 18 Inwerkingtreding
  • Deze nadere regels treden in werking op 1 januari 2008.

Artikel 19 Citeertitel
  • Dit besluit kan worden aangehaald als Uitwerkingsbesluit Parkeren Stadsdeel Oud-Zuid 2008.