Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deelgemeente Amsterdam - Zuid

Verordening voorzieningen leden dagelijks bestuur, raadsleden en bijzondere commissieleden stadsdeel Zuid

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieDeelgemeente Amsterdam - Zuid
Officiële naam regelingVerordening voorzieningen leden dagelijks bestuur, raadsleden en bijzondere commissieleden stadsdeel Zuid
CiteertitelVerordening voorzieningen leden van het Dagelijks Bestuur, Raadsleden en Bijzondere Commissieleden 2007
Vastgesteld doordeelraad
Onderwerp
Eigen onderwerpBestuurlijke organisatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op grond van artikel 17 van de Verordening op de rechtspositie van raadsleden en commissieleden van stadsdeel Zuid, zijn de hoofdstukken 3 en 5 van de Verordening voorzieningen leden van het Dagelijks Bestuur, Raadsleden en Bijzondere commissieleden 2007 nog van toepassing.  Op grond van artikel 12 van de Bijzondere verordening op de stadsdeelherinrichting 2010 geldt de Verordening voorzieningen leden van het Dagelijks Bestuur, Raadsleden en Bijzondere commissieleden 2007 per 1 mei 2010 voor stadsdeel Zuid.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 44

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-05-201001-01-2013nieuwe regeling

01-05-2010

Stadsdeel Oud-Zuid: Stadsdeelkrant, jaargang 6, nr. 4, 22 januari 2008 Stadsdeel Zuid: Amsterdams Stadsblad, jaargang 88, nummer 19, editie 5, 12 mei 2010

-

Tekst van de regeling

Artikelen versie 30-1-2008

HOOFDSTUK I BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

Artikel 1 Definities

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Raadscommissie: een raadscommissie als bedoeld in hoofdstuk V van de Gemeentewet;

  • b.

    Rechtspositiebesluit wethouders: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 243;

  • c.

    Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden: het Koninklijk Besluit van 22 maart 1994, Stb. 244;

  • d.

    Regeling rechtspositie wethouders: de ministeriële regeling van 20 februari 2001, Stcrt. 41 als bedoeld in artikel 23 van het Rechtspositiebesluit wethouders;

  • e.

    Verplaatsingskostenregeling 1989: het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken van 20 oktober 1989, nr. AB87/74/U6DGMP/AV/FAR, Stcrt. 212;

  • f.

    Reisregeling binnenland: het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken van 16 maart 1993, nr. AB93/U280, Stcrt. 56;

  • g.

    Reisregeling buitenland: het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken van 12 september 1994, nr. AD94/U1011, Stcrt. 181;

  • h.

    Stadsdeelraad: de deelraad bedoeld in artikel 87 van de Gemeentewet

  • i.

    Raadslid: lid van de stadsdeelraad;

  • j.

    Bijzonder commissielid: externe deskundige, zijnde niet-raadslid

  • k.

    Griffier: de griffier bedoeld in artikel 107 van de Gemeentewet

  • l.

    Dagelijks bestuur: het dagelijks bestuur bedoeld in artikel 87 van de Gemeentewet

  • m.

    Stadsdeelsecretaris: de secretaris bedoeld in artikel 102 van de Gemeentewet

  • n.

    Gemeente: de gemeente Amsterdam

HOOFDSTUK II VOORZIENINGEN VOOR RAADSLEDEN

Artikel 2 t/m 14 ingetrokken.

HOOFDSTUK III VOORZIENINGEN VOOR LEDEN VAN HET DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 15 Onkostenvergoeding

Aan het lid van het Dagelijks Bestuur wordt een onkostenvergoeding toegekend voor overige aan de uitoefening van het ambt verbonden kosten. De bedoelde vergoeding is gelijk aan het bedrag vermeld in artikel 25, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit wethouders voor een gemeente met een overeenkomstig inwoneraantal.

Artikel 16 Zakelijke reiskosten

Aan het lid van het Dagelijks Bestuur wordt vergoeding verleend voor gemaakte reiskosten ter zake van reizen ten behoeve van het stadsdeel. De vergoeding betreft:

  • a.

    bij gebruik van openbare middelen van vervoer en van een taxi: een volledige vergoeding van de reiskosten;

  • b.

    bij gebruik van een eigen personenauto: de vergoeding als bedoeld in artikel 4, onderdeel b, van de Regeling rechtspositie wethouders;

  • c.

    een vergoeding van de noodzakelijke en redelijkerwijs gemaakte verblijfkosten;

Artikel 17 Dienstauto
  • 1. Een lid van het Dagelijks Bestuur kan voor reizen ten behoeve van het stadsdeel en voor reizen ten behoeve van nevenfuncties, die hij vervult uit hoofde van zijn ambt gebruik maken van een dienstauto met of zonder chauffeur. Onder dienstauto wordt voor de toepassing van dit artikel mede verstaan een door het stadsdeel ingehuurde auto.

  • 2. In bijzondere omstandigheden kan de dienstauto met of zonder chauffeur door een lid van het Dagelijks Bestuur ook worden gebruikt voor het reizen tussen de woning en de plaats van tewerkstelling. Van bijzondere omstandigheden is onder meer sprake als vanwege veiligheidsredenen of fysieke beperkingen het gebruik van een dienstauto noodzakelijk is voor de uitoefening van het ambt.

  • 3. Voor het in het tweede lid gebruik van de dienstauto is vooraf toestemming van het Dagelijks Bestuur vereist. Het Dagelijks Bestuur kan aan deze toestemming voorwaarden verbinden.

  • 4. Indien een lid van het Dagelijks Bestuur voor reizen ten behoeve van de in het eerste lid bedoelde nevenfuncties gebruik maakt van een dienstauto en daarvoor een vergoeding van reiskosten ontvangt wordt die vergoeding in de kas van het stadsdeel gestort.

Artikel 18 Buitenlandse dienstreis
  • 1. Indien een lid van het Dagelijks Bestuur in het stadsdeelbelang een reis buiten Nederland maakt worden de in redelijkheid gemaakte noodzakelijke reis- en verblijfkosten vergoed. Hiervoor is vooraf toestemming nodig van het Dagelijks Bestuur.

  • 2. Voor een reis in het stadsdeelbelang buiten Nederland, niet zijnde een reis naar een Europese instelling, is vooraf toestemming van het Dagelijks Bestuur vereist. Het Dagelijks Bestuur kan aan deze toestemming voorwaarden verbinden.

  • 3. De Stadsdeelraad kan nadere regels stellen aan de in dit artikel bedoelde buitenlandse dienstreizen

Artikel 19 Cursus, congres, seminar of symposium
  • 1. De kosten van deelname van een lid van het Dagelijks Bestuur aan cursussen, congressen, seminars en symposia die in het stadsdeelbelang door of namens het stadsdeel worden aangeboden of verzorgd komen voor rekening van het stadsdeel.

  • 2. Het lid van het Dagelijks Bestuur dat wil deelnemen aan een cursus, congres, seminar of symposium dat niet door of namens het stadsdeel wordt aangeboden of verzorgd, dient daartoe een gemotiveerde aanvraag in bij het Dagelijks Bestuur. De aanvraag gaat vergezeld van inhoudelijke informatie en een kostenspecificatie. De kosten komen voor rekening van het stadsdeel als deelname van belang is in verband met de uitoefening van het ambt.

Artikel 20 Computer

Indien geen computer, bijbehorende apparatuur en software ter beschikking wordt gesteld, verleent het Dagelijks Bestuur per raadsperiode het lid van het Dagelijks Bestuur op aanvraag voor de uitoefening van het ambt voor een periode van maximaal drie jaar een tegemoetkoming van 30% van de aanschafwaarde voor:

  • a.

    aanschaf van een computer, bijbehorende apparatuur en software, of

  • b.

    gebruik van een eigen computer, bijbehorende apparatuur en software.

Daarbij wordt ten hoogste uitgegaan van de aanschafwaarde van de computer, bijbehorende apparatuur en software, waarbij de totale maximale vergoeding niet meer dan € 900,00 bedraagt.

Het raadslid tekent voor de geldende fiscale voorwaarden.

Artikel 21 Mobiele telefoon en/of PDA
  • 1. Aan het lid van het Dagelijks Bestuur wordt voor de uitoefening van zijn ambt op aanvraag een mobiele telefoon en/of PDA in bruikleen ter beschikking gesteld.

  • 2. Het lid van het Dagelijks Bestuur ondertekent daartoe een bruikleenovereenkomst met het stadsdeel.

  • 3. Het Dagelijks Bestuur stelt het model van de bruikleenovereenkomst vast.

  • 4. De abonnementskosten van de mobiele telefoon bedoeld in lid 1 komen voor rekening van het stadsdeel, tenzij het lid kiest voor het gebruik van een eigen nummer en abonnement.

  • 5. De gesprekskosten van de mobiele telefoon bedoeld in lid 1 worden vergoed. De vergoeding voor de telefoonkosten, opgenomen in de onkostenvergoeding voor DB-leden, komt alsdan te vervallen.

Artikel 22 Spaarloonregeling of levensloopregeling
  • 1. Een lid van het Dagelijks Bestuur kan op aanvraag deelnemen aan de voor het gemeentelijk personeel geldende spaarloonregeling.

  • 2. Een lid van het Dagelijks Bestuur kan deelnemen aan de levensloopregeling als bedoeld in artikel 19g van de Wet op de loonbelasting 1964.

  • 3. Deelname aan de spaarloonregeling is niet mogelijk indien het lid van het Dagelijks Bestuur gebruik maakt van de wettelijke levensloopregeling.

  • 4. Gelet op het bepaalde in artikel 44 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enige vergoeding van het stadsdeel.

Artikel 23 Fietsregeling
  • 1. Een lid van het Dagelijks Bestuur kan deelnemen aan de fietsregeling als bedoeld in artikel 37 van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2001. Naar keuze van het lid van het Dagelijks Bestuur wordt de bezoldiging dan wel vaste onkostenvergoeding dan wel eindejaarsuitkering verminderd met de vergoeding voor de fiets als bedoeld in de Uitvoeringsregeling.

  • 2. Gelet op het bepaalde in artikel 44 van de Gemeentewet bestaat geen aanspraak op enige vergoeding van het stadsdeel.

Artikel 24 Verhuiskosten bij benoeming

Het lid van het Dagelijks Bestuur dat bij benoeming nog niet over woonruimte in het stadsdeel beschikt heeft ten laste van het stadsdeel aanspraak op vergoeding van de verhuiskosten overeenkomstig het bepaalde in artikel 2 van de Regeling rechtspositie wethouders.

Artikel 25 t/m 27 vervallen

HOOFDSTUK IV VOORZIENINGEN BIJZONDERE LEDEN VOOR DE COMMISSIES

Artikel 28 ingetrokken

HOOFDSTUK V DE PROCEDURE VAN DECLARATIE

Artikel 29 Declaratie van vooruit betaalde kosten
  • 1. Voor de vergoeding van de kosten, bedoeld in de artikelen 5, 6, 7, 8, 14, 16, 18, 19, 20 en 24 wordt gebruik gemaakt van een declaratieformulier, waarvan het model door het Dagelijks Bestuur is vastgesteld, indien deze kosten uit eigen middelen vooruit zijn betaald.

  • 2. Het declaratieformulier wordt volledig ingevuld en ondertekend. Het raadslid of het lid van het Dagelijks Bestuur dient het declaratieformulier binnen twee maanden bij de griffier, onderscheidenlijk de stadsdeelsecretaris of een door hem aangewezen ambtenaar in, onder bijvoeging van de originele bewijsstukken.

Artikel 30 Rechtstreekse facturering bij het stadsdeel
  • De vergoeding van kosten, bedoeld in de artikelen 5, 6, 7, 8, 14, 16, 18, 19 en 24 kan plaatsvinden door rechtstreekse toezending van de door het raadslid, onderscheidenlijk het DB-lid voor akkoord ondertekende factuur aan het stadsdeel.

  • 1. Verantwoording van deze wijze van vergoeding vindt plaats door het formulier, waarvan het model door het DB is vastgesteld, volledig in te vullen en te ondertekenen.

  • 2. Het raadslid, onderscheidenlijk het DB-lid dient het formulier en de factuur binnen twee maanden in bij de griffier, onderscheidenlijk de stadsdeelsecretaris of de door hem aangewezen ambtenaar.

HOOFDSTUK VI CITEERTITEL EN INWERKINGTREDING

Artikel 31 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als de verordening Voorzieningen leden van het Dagelijks Bestuur, Raadsleden en Bijzondere commissieleden 2007.

Artikel 32 Inwerkingtreding
  • 1. De artikelen 1 tot en met 13 van deze verordening treden met terugwerkende kracht in werking op 16 maart 2006.

  • 2. De artikelen 15 tot en met 24 van deze verordening treden met terugwerkende kracht in werking tot de dag van beëdiging van het lid van het Dagelijks Bestuur

  • 3. De artikelen 29 en 30 van deze verordening treden voor zover deze betrekking hebben op raadsleden in werking op 16 maart 2006 en voor zover deze betrekking hebben op leden van Dagelijks Bestuur in werking op de dag van beëdiging van het lid van het Dagelijks Bestuur.

  • 4. Het in lid 1 genoemde tijdstip vervalt voor de artikelen 9, 10, 22 en 23