Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Zijpe

Uitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Zijpe
Officiële naam regelingUitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland
CiteertitelUitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is alleen van kracht voor het grondgebied van de voormalige gemeente Zijpe. De regeling is vastgesteld door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Zijpe, welke is opgeheven met ingang van 1 januari 2013. Op grond van artikel 28 van de Wet algemene regels gemeentelijke indeling behoudt deze regeling haar rechtskracht voor het grondgebied waarvoor ze is vastgesteld gedurende twee jaar, tenzij de regeling eerder wordt ingetrokken.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Uitvoeringsbepaling Regionale afvalstoffenverordening Milieudienst Kop van Noord-Holland van 2007

artikelen 4, 5, 10, 11, 13, 15,16 en 22 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-10-2010Onbekend

30-09-2010

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

UITVOERINGSBEPALINGEN REGIONALE AFVALSTOFFENVERORDENING 2010 MILIEUDIENST KOP VAN NOORD-HOLLAND

Het Algemeen Bestuur van het openbaar lichaam Milieudienst Kop van Noord-Holland;

gezien de Uitvoeringsbepaling Regionale afvalstoffenverordening Milieudienst Kop van Noord-Holland van 2007;

gelet op de artikelen 4, 5, 10, 11, 13, 15,16 en 22 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland;

besluit:

de navolgende tekstueel gewijzigde Uitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland vast te stellen.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

  • 1. 1..Ih deze uitvoeringsbepalingen wordt verstaan onder:

    • a.

      inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of- plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, wijkcontainer of brengdepot, ten behoeve van meerdere huishoudens;

    • b.

      inzameldienst: de krachtens artikel 2, lid 1 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland aangewezen inzameldienst, belast met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen;

    • c.

      inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel, bijvoorbeeld een huisvuilzak, minicontainer, afvalemmer, kca-box of big bag, ten behoeve van één huishouden;

    • d.

      Regionale Afvalstoffenverordening: de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland;

    • e.

      ABS: Regionaal Afvalbrengstation geëxploiteerd door de inzameldienst;

    • f.

      wit- en bruingoed: huishoudelijke apparatuur op elektriciteit of batterijen.

    • g.

      huishoudelijke afvalstoffen: afval afkomstig uit particuliere huishoudens, behoudens voor zover het afgegeven of ingezamelde bestanddelen van die afvalstoffen betreft, die zijn aangewezen als gevaarlijke afvalstoffen;

    • h.

      grof huishoudelijke afvalstoffen: Grof huishoudelijk afval is al het afval dat te groot ofte zwaar is om als huishoudelijk restafval aan de inzameldienst aan te bieden. 2.Voor het overige zijn de begripsbepalingen van de regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord Holland van overeenkomstige toepassing op deze uitvoeringsbepaling.

Artikel 2 Aanwijzing inzameldienst

  • Als inzamelaar voor het afzonderlijk inzamelen van oud papier, glas en textiel als bedoeld in artikel 2, lid 3 van de Regionale afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland zijn de colleges van de regiogemeenten bevoegd een inzameldienst of andere inzamelaars aan te wijzen.

Artikel 3 Aanwijzing inzamelvoorziening brengdepot

  • Als inzamelvoorziening als bedoeld in artikel 4, lid 1 onder d van de Regionale Afvalstoffenverordening (brengdepot) ten behoeve van het brengen van huishoudelijk afval door particuliere huishoudens van de regiogemeenten wordt het ABS, gevestigd aan de Zijperweg 12 C te Schagen aangewezen.

    Het Algemeen Bestuur kan voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen door particulieren op het ABS nadere regels vaststellen.

Artikel 4 Uitvoeringsvoorschriften

  • 1. Op grond van artikel 4, lid 2 van de Regionale Afvalstoffenverordening2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland vindt de inzameling van een bepaalde categorie huishoudelijke afvalstoffen ten behoeve van de gebruiker van een perceel op de volgende wijze plaats:

    • a.

      GFT-afval: dit dient gescheiden te worden aangeboden in de door de gemeente ter beschikking gestelde groene (mini-)container(s) of verzamelcontainer, tenzij anders aangegeven. Huishoudens die gebruik dienen te maken van een ondergrondse of bovengrondse container dienen GFT-afval in vuilniszakken aan te bieden.

    • b.

      Huishoudelijk restafval: deze afvalstoffen, dienen te worden aangeboden in de door de gemeente ter beschikking gestelde grijze (mini-)container(s) of (ondergrondse) verzamelcontainer, tenzij anders aangegeven. Huishoudens die gebruik dienen te maken van een ondergrondse of bovengrondse container dienen huishoudelijk restafval in vuilniszakken aan te bieden.

    • c.

      Oud papier en karton: voor zover deze huis-aan-huis ingezameld worden dienen deze afvalstoffen gebundeld te worden aangeboden en wel zodanig dat geen verwaaiing kan plaatsvinden.

  • 2. In het verlengde van artikel 11, lid 1 van de Regionale AfValstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland wordt op de website van de inzameldienst en/of via de lokale media aangegeven op welke wijze en eventueel wanneer de overige categorieën huishoudelijke afvalstoffen worden ingezameld.

  • 3. Op grond van artikel 10, lid 3 en 4 van de Regionale AfValstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende regels gesteld omtrent de plaats en de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelmiddel ter inzameling moeten worden aangeboden:

      • a.

        Op grond van artikel 10 lid 3 dient het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in rolemmers ordelijk te geschieden door plaatsing van de rolemmer aan de rechterzijde van de rijweg, gerekend in de richting waarin de huishoudelijke afvalstoffen worden opgehaald, op het voetpad zo dicht mogelijk bij de rijweg, of bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de openbare weg, zodanig dat het voetgangers- en overige verkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schade wordt voorkomen. De aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd.

      • b.

        Op grond van artikel 10 lid 3 kan het college van een regiogemeente in afwijking van het bepaalde onder a bepalen dat huishoudelijke afvalstoffen in rolemmers ter inzameling moeten worden aangeboden op een door hen te bepalen inzamel- of clusterplaats.

      • c.

        Indien de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen plaatsvindt door middel van een zij lader, dienen de rolemmers naast elkaar geplaatst worden met een tussenruimte van 30 cm, met de wielen van de rijweg af. De aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd.

      • d.

        De rolemmers dienen goed gesloten te zijn. Er mag geen materiaal uitsteken. Het is verboden afvalstoffen naast een container te plaatsen.

      • e.

        In een warme periode dienen vlees- en visresten te worden gedeponeerd in de container die het eerst voor lediging in aanmerking komt.

  • 4. Op grond van artikel 10 lid 3 en 4 van de Regionale AfValstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van noord Holland worden de volgende regels gesteld:

    • a.

      Het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen en het eigen gewicht van de ter lediging aangeboden groene rolemmer mag niet zwaarder zijn dan 75 kg.

    • b.

      Het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen en het eigen gewicht van de ter lediging aangeboden grijze rolemmer mag niet zwaarder zijn dan 75 kg.

    • c.

      Het gewicht van een gebundelde hoeveelheid oud papier mag niet zwaarder zijn dan 15 kg.

  • 5. Op grond van artikel 10, lid 3 van de Regionale AfValstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende regels gesteld:

    • a.

      Het is de gebruiker van een door de gemeente beschikbaar gesteld inzamelmiddel niet toegestaan het inzamelmiddel te gebruiken anders dan voor het aanbieden van huishoudelijk afval.

    • b.

      Het beheer van de inzamelmiddelen berust bij de gemeente. Door de gemeente wordt aan de gebruiker van een perceel een grijze container voor restafval met een nuttige inhoud van 240 liter, dan wel op verzoek van de gebruiker, 140 liter, verstrekt ten behoeve van de inzameling van restafval. Door de gemeente wordt aan de gebruiker van een perceel een groene container voor GFT-afval met een nuttige inhoud van 140 liter, dan wel op verzoek van de gebruiker, 240 liter, verstrekt ten behoeve van de inzameling van GFT-afval. De inzamelmiddelen behoren bij de woning.

    • c.

      De gebruiker van een perceel dient zich tot de gemeente te wenden:

      De gemeente is bevoegd om de kosten van de hiervoor bedoelde activiteiten bij de gebruiker van een perceel in rekening te brengen, conform de met de gemeente overeengekomen voorwaarden voor het uitzetten/uitgeven van inzamelmiddelen.

    • d.

      Een container blijft eigendom van de gemeente en wordt bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden. De gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen container(s) als ware deze zijn eigendom. Voor het beschadigen of het verdwijnen van een container is de gebruiker aansprakelijk, tenzij de gebruiker kan aantonen dat het een of ander buiten zijn schuld is geschied.

    • e.

      Het uiterlijk van de container mag niet worden veranderd door deze bijvoorbeeld onnodig te beschilderen ofte beplakken. De gebruiker is verplicht de container zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt. De containers mogen alleen worden gereinigd met water. Indien als gevolg van een reinigingsactie een container wordt beschadigd, is de gebruiker daarvoor aansprakelijk.

    • f.

      Het is verboden de volgende voorwerpen c.q. stoffen in de containers voor rest- en gft-afval te deponeren:

      • i.

        brandende of gloeiende voorwerpen

      • ii.

        vloeibare stoffen

      • iii.

        agressieve, giftige of explosieve stoffen

      • iv.

        kadavers of gedeelten daarvan, slachtafval, fecaliën;

      • v.

        omvangrijke en/of zware voorwerpen die schade aan de ophaalauto en/of het ophaalpersoneel kunnen veroorzaken c.q. toebrengen.

  • 6. Op grond van artikel 10, lid 4 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende regels gesteld ten aanzien van de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen moeten worden aangeboden:

    • a.

      Het is niet toegestaan huishoudelijk afval anders dan in de door de gemeente geplaatste bovengrondse of ondergrondse inzamelcontainer aan te bieden.

    • b.

      Voor het gebruik van een ondergrondse verzamelcontainer stelt de gemeente éénmalig per huishouden één sleutel en/ of afvalpas ter beschikking. Bij verlies of diefstal van de sleutel en/ of afvalpas brengt de gemeente bij de gebruiker de kosten van het opnieuw laten maken van de sleutel of afvalpas in rekening.

    • c.

      De bovengrondse of ondergrondse inzamelcontainer dient na gebruik goed te worden gesloten.

    • d.

      Het is verboden afvalstoffen naast de bovengrondse of ondergrondse inzamel-container te plaatsen.

  • 7. Op grond van artikel 4, lid 1 onder c van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende regels gesteld waarop huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling kunnen worden aangeboden via een inzamelvoorziening op wijkniveau:

    • a.

      Oud papier en karton kan in de daarvoor bestemde papiercontainers worden gedeponeerd.

    • b.

      Glas dient in de daarvoor bestemde glascontainers al dan niet gesorteerd op de kleuren wit, groen- en donkerbont gedeponeerd te worden.

    • d.

      Textiel kan in de daarvoor bestemde textielcontainers in een gesloten plasticzak worden gedeponeerd.

    • e.

      Het is verboden afvalstoffen naast de inzamelvoorziening te plaatsen.

  • 8. Op grond van artikel 4, lid 1 onder d van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende regels gesteld omtrent de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling kunnen worden aangeboden bij het brengdepot op regionaal niveau:

    • a.

      Het ABS, gevestigd aan de Zijperweg 12 C te Schagen is aangewezen als brengdepot waar de afvalstoffen als vermeld in artikel 8, lid 1 van de afvalstoffenverordening kunnen worden achter gelaten.

    • b.

      Bij de afgifte van afvalstoffen op het ABS is het Reglement Regionaal Afvalbrengstation 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland van toepassing.

  • 9. Op grond van artikel 10, lid 5 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende categorieën huishoudelijke afvalstoffen aangewezen die zonder inzamelmiddel als bedoeld in artikel 9 van de verordening ter inzameling kunnen worden aangeboden:

    • a.

      Grof huishoudelijk afval en (groot) wit- en bruingoed kan zonder inzamelmiddel maar wel gescheiden ter inzameling worden aangeboden. Wanneer deze afvalstromen ongescheiden worden aangeboden, worden zij niet meegenomen.

    • b.

      Oud papier en karton en textiel kan eveneens zonder inzamelmiddel maar wel gescheiden ter inzameling worden aangeboden.

  • 10. Op grond van artikel 10 lid 4 van de Regionale AfValstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende regels gesteld over de wijze waarop de categorieën huishoudelijke afvalstoffen, zoals genoemd in artikel 4 lid 9, ter inzameling moeten worden aangeboden:

    • a.

      De inzameling van grof huishoudelijk afval en (groot) wit- en bruingoed kan op afroep plaatsvinden. De aanbieder dient voor deze inzameling op afroep telefonisch een afspraak te maken met de inzameldienst dan wel dit via de website aan te melden.

    • b.

      Het grof huishoudelijk afval dient op de afgesproken dag en tijd op een voor het inzamelmaterieel goed bereikbare plaats bij de woning klaar te staan.

    • c.

      Aanwijzingen door of namens de directeur van de inzameldienst gegeven, dienen stipt te worden opgevolgd.

    • e.

      Afvalstoffen welke ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en welke daardoor na inzameling zijn achtergebleven, dienen onverwijld door de aanbieder te worden teruggenomen.

  • 11 Op grond van artikel 10, lid 4 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende regels gesteld over het maximale gewicht, de afmetingen en het volume waarop de categorieën huishoudelijke afvalstoffen, zoals genoemd in artikel 4, lid 9 ter inzameling moeten worden aangeboden:

    • a.

      Grof huishoudelijk afval mag bij de inzameling op afroep door de inzameldienst geen groter volume hebben dan 1 m3 en mogen maximaal 1.20 m. lang zijn, niet breder dan 0,75 m. en niet zwaarder dan 25 kg.

    • b.

      Kleinere stukken grof huishoudelijk afval moeten zoveel mogelijk in één of meer bundels samengedrukt en -gebonden worden overgedragen of aangeboden.

    • c.

      Het bepaalde in de leden 1 en 2 geldt niet voor het aanbieden van meubels, elektrische en elektronische apparaten en dergelijke.

    • d.

      Per woonhuisaansluiting mag bij de inzameling op afroep per keer niet meer dan 1 m3 worden aangeboden.

  • 12 Op grond van artikel 11, lid 1 van de Regionale AfValstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland worden de volgende dagen en tijden vastgesteld waarop categorieën huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling kunnen worden aangeboden:

    • a.

      In de Afvalkalender en/of op de website van de inzameldienst staat aangegeven op welke dagen minicontainers met rest- en GFT-afval kunnen worden aangeboden, het oud papier huis-aan-huis wordt ingezameld en op welke dagen en tijden het RAS is geopend.

    • b.

      De minicontainers dienen op de dag van de lediging te worden aangeboden voor 07.30 uur. Na lediging dienen de minicontainers op de dag van de lediging zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk vóór 22.00 uur van de openbare weg te worden verwijderd.

    • c.

      Grof huishoudelijk afval, (groot) wit- en bruingoed en klein chemisch afval kan op afroep worden ingezameld. De inzameling op afroep (telefonisch) moet worden gemeld bij de inzameldienst of via de website. De inzameldienst maakt een afspraak over de dag waarop de inzameling op afroep plaatsvindt.

    • d.

      Grof huishoudelijk afval en (groot) wit- en bruingoed dient door de gebruiker van een perceel aan de inzameldienst te worden overhandigd op een zodanig tijdstip dat bijplaatsing door onbevoegden nauwelijks mogelijk is. KCA-afval dient persoonlijk te worden overhandigd.

    • e.

      Klein chemisch afval en (klein) wit- en bruingoed kan bij het ABS worden afgegeven gedurende de openingstijden of bij winkels met een KCA-sticker.

    • f.

      De inzamelvoorzieningen op wijkniveau zijn permanent toegankelijk. Gebruik van de glasbakken is ter voorkoming van geluidsoverlast niet toegestaan tussen 20.00 en 08.00 uur.

  • 13 Op grond van de artikelen 13, lid 1 en 14, lid 3 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland mag een exploitant van een kringloopbedrijf en een detaillist van wit- en bruingoed uit een van de regiogemeenten, respectievelijk grof huishoudelijk afVal en wit-en bruingoed aanbieden op het ABS.

Artikel 5 Communicatie

  • Informatieverstrekking aan aanbieders van afvalstoffen over de wijze waarop de afvalinzameling plaatsvindt wordt verzorgd door de afdelingen communicatie van de regiogemeenten, de inzameldienst en het Algemeen bestuur van de Milieudienst Kop van Noord-Holland.

Artikel 6 Slotbepaling

  • Deze uitvoeringsbepalingen worden aangehaald als Uitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland.

    Deze Uitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland treden gelijktijdig met de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland in werking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de Milieudienst Kop van Noord-Holland d.d. 30 september 2010