Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Zijpe

Reglement betreffende het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het regionaal afvalbrengstation voor particuliere huishoudens van de regiogemeenten 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Zijpe
Officiële naam regelingReglement betreffende het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het regionaal afvalbrengstation voor particuliere huishoudens van de regiogemeenten 2010
CiteertitelReglement Regionaal AfValbrengstation 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland
Vastgesteld doorgedelegeerde functionaris
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is alleen van kracht voor het grondgebied van de voormalige gemeente Zijpe. De regeling is vastgesteld door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Zijpe, welke is opgeheven met ingang van 1 januari 2013. Op grond van artikel 28 van de Wet algemene regels gemeentelijke indeling behoudt deze regeling haar rechtskracht voor het grondgebied waarvoor ze is vastgesteld gedurende twee jaar, tenzij de regeling eerder wordt ingetrokken.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland en

de artikelen 3, lid 2 en 4, lid 8 van de Uitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-10-2010Onbekend

30-09-2010

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

REGLEMENT betreffende het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het REGIONAAL AFVALBRENGSTATION voor particuliere huishoudens van de regiogemeenten 2010

Milieudienst Kop van Noord-Holland

Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam Milieudienst Kop van Noord-Holland,

Overwegende dat:

voor de aanvoer van huishoudelijke afvalstoffen door particuliere huishoudens van de regiogemeenten een Regionaal Afvalbrengstation (ABS) beschikbaar is, gevestigd aan de Zijperweg 12 C te Schagen;

het wenselijk is dat in het Reglement Regionaal Afvalscheidingstation regels worden neergelegd voor particulieren voor het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen;

gelet op

de bepalingen in de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland en de artikelen 3, lid 2 en 4, lid 8 van de Uitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland;

besluit:

vast te stellen het volgende tekstueel gewijzigde Reglement, regelende het aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het Regionaal Afvalbrengstation-(ABS) voor particuliere huishoudens van de regiogemeenten op de locatie Zijperweg 12 C te Schagen.

Hoofdstuk

Artikel 1: Begripsomschrijvingen
  • 1. In dit reglement wordt verstaan onder:

    • a.

      Regionaal Afvalbrengstation (ABS): het Regionale Afvalbrengstation geëxploiteerd door de in artikel 2, lid 1 van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland aangewezen inzameldienst.

    • b.

      Algemeen bestuur: het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam Milieudienst Kop van Noord-Holland.

    • c.

      directeur: de directeur van de inzameldienst

    • d.

      de beheerder: de aldus aangewezen persoon, of personen door de inzameldienst belast met het dagelijks toezicht op het ABS.

      • a.

        assistent beheerder: de aldus aangewezen persoon, of personen door inzameldienst belast met diverse werkzaamheden en met het toezicht op het ABS.

      • b.

        aanbieder: de particulier, ingezetene, exploitant van een kringloopbedrijf of een detaillist van wit- en bruingoed uit een van de regiogemeenten die huishoudelijke afvalstoffen aanbiedt op het ABS

    • e.

      regiogemeenten: het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen en Zijpe.

    • f.

      inzameldienst: de door het Algemeen bestuur aangewezen inzameldienst volgens artikel 2, lid 1 van de Regionale Afvalstoffen-verordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland.

    • g.

      grof huishoudelijk afval: huishoudelijke afvalstoffen die te groot en te zwaar zijn om op dezelfde wijze als de andere huishoudelijke afvalstoffen aan de inzameldienst te worden aangeboden'. Als leidraad hiervoor geldt dat grof huishoudelijk afval zich beperkt tot goederen die meegenomen worden bij een verhuizing.

      2.Voor het overige zijn de begripsbepalingen van de Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland van overeenkomstige toepassing op dit reglement.

Artikel 2. Instructies

De aanbieder betreedt het terrein van het ABS op eigen risico. Hij volgt te allen tijde de instructies van de (assistent) beheerder op.

Artikel 3. Toegang
  • 1. Het ABS is geopend op: kantoor: maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur;

    depot: dinsdag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 15.30 uur.

  • 2. Op het terrein van het ABS geldt een maximum rijsnelheid van 5 kilometer per uur.

  • 3. Bij aankomst op het ABS meldt de aanbieder van huishoudelijke afvalstoffen zich bij de (assistent) beheerder.

  • 4. Het vervoeren en storten van huishoudelijke afvalstoffen dient op een zodanige wijze plaats te vinden dat geen verontreiniging ontstaat van het terrein van het ABS en/ of de directe omgeving daarvan.

  • 5. Aanbieders die gebruik maken van voertuigcombinaties langer dan 8 meter, vrachtwagens of tractoren worden niet op het ABS toegelaten.

  • 6. Andere personen dan de aanbieder afvalstoffen mogen zich - zonder toestemming van de (assistent) beheerder - niet op het ABS ophouden.

Artikel 4. Wijze van aanbieden huishoudelijk afval
  • a. Voor zover de huishoudelijke afvalstoffen niet op de aangegeven dag in de (mini-)container kunnen worden aangeboden, bestaat de mogelijkheid deze bij uitzondering (na telefonische melding bij de inzameldienst) aan te bieden in vuilniszakken op het ABS.

  • b. Grof huishoudelijk afval mag op het ABS worden gedeponeerd met een maximale afmeting van 3 meter.

  • c. Wit- en bruingoed mag op het ABS worden gedeponeerd.

  • d. Klein chemisch afval mag op het ABS worden gedeponeerd in een gesloten verpakking.

  • e. Schoon puin en schone grond mag tot maximaal lm3 per jaar per aanbieder worden aangeboden.

  • f. Bouw- en sloopafval, in zeer beperkte hoeveelheden afkomstig van activiteiten die iedere particulier wel eens in en om zijn woning uitvoert en die kunnen worden ingezameld binnen de structuur voor grofvuil, mogen ter inzameling worden aangeboden. Bouw- en sloopafval, afkomstig van activiteiten die doorgaans door bedrijven worden uitgevoerd, vallen, ongeacht of die nu door een aannemer of in eigen beheer worden uitgevoerd, niet onder de categorie huishoudelijk afval. Dit bouw- en sloopafval moet, tegen betaling van het geldende tarief, worden aangeboden bij een stortlocatie voor bedrijfsafval.

  • g. Personenautobanden kunnen worden aangeboden tot een maximum van vier stuks per woonhuis per jaar.

  • h. Asbest mag alleen worden aangeboden in kleine hoeveelheden (plantenbakje, kookplaatje enz.) met maximale afmetingen van 0,90 x 0,90 m., mits voldaan wordt aan de wettelijke gestelde eisen ter bescherming van mens en milieu; dubbel verpakt in stevig plastic. Dubbel verpakt wil zeggen: eerst verpakken met één laag doorzichtig plastic van minimaal 0,2 mm dikte, vervolgens deze laag met tape omwikkelen, daarna een tweede laag doorzichtig plastic van 0,2 mm dikte en tenslotte deze tweede laag stevig met tape omwikkelen. De (assistent) beheerder verstrekt de aanbieder zondig de noodzakelijke informatie. Op het ABS bevindt zich een schriftelijke instructie hoe te handelen bij het aanbieden van asbest en asbesthoudende stoffen.

  • i. Houtafval - B en - C mag tot maximaal 0,5 m3 worden aangeboden.

  • j. Olie mag, mits in kleine hoeveelheden (bijv. 5 liter jerrycans) en in gesloten verpakking worden aangeleverd.

Artikel 5 Gescheiden aanbieden van componenten bij de beschikbare inzamelvoorziening
  • 1. De in artikel 4 aangewezen componenten dienen in de daarvoor genummerde inzamelvoorzieningen afgeleverd te worden, een en ander op aanwijzing van de (assistent) beheerder.

  • 2. De aanbieder van huishoudelijk afval ruimt zelf het gemorste afval op.

  • 3. Indien de aanbieder het huishoudelijk afval in een verkeerde container heeft gestort, meldt hij dit aan de opzichter, opdat de aanbieder in overleg met de opzichter het huishoudelijk afval alsnog in een juiste container kan storten.

  • 4. Direct nadat de aanbieder het afval in de bestemde containers heeft gedeponeerd, verlaat hij het depot met zijn voertuig via de aangegeven route.

  • 5. Het uitsorteren, doorzoeken en vervolgens meenemen van op het ABS ingezamelde afvalstoffen is verboden.

  • 6. De op het RAS gegeven aanwijzingen door de (assistent) beheerder dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd.

Artikel 6 Verbod andere plaats

Het is verboden op het terrein van de inzameldienst op de Zijperweg 12C en het ABS afvalstoffen te plaatsen ofte storten op een andere plaats of wijze dan bij of krachtens dit reglement is bepaald.

Artikel 7 Niet toelaatbare afvalstoffen

Met inachtneming van het bepaalde in dit Reglement is het in ieder geval verboden op het ABS de

navolgende stoffen aan te bieden:

  • a.

    Afvalstoffen die afkomstig zijn van of aangeboden worden door niet-particulieren met uitzondering van nader bepaalde afvalstoffen afkomstig van detaillisten van wit- en bruingoed en kringloopbedrijven uit de regiogemeenten;

  • b.

    (omvangrijk) Bouw- en sloopafval;

  • c.

    Emballage, zoals drums, vaten, kisten, pallets, kratten enz.;

  • d.

    Stoffen die gevaar opleveren voor zelfontbranding, ontploffing, besmetting en straling;

  • e.

    Stoffen, die overmatige stank verspreiden of ongedierte bevatten;

  • f.

    Autowrakken en onderdelen van auto's met uitzondering van autobanden;

  • g.

    Kadavers of gedeelten daarvan, slachtafval, fecaliën en andere onder de regelgeving van de Destructiewet vallende stoffen;

  • h.

    Verontreinigde grond en/of puin;

  • i.

    Asbest indien niet goed verpakt in plastic.

Artikel 8 Bijzondere bepaling kringloopbedrijf en detaillisten wit- of bruingoed

Op grond van artikel 4, lid 13 van de Uitvoeringsbepalingen Regionale Afvalstoffenverordening 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland geldt dat:

  • a.

    Een kringloopbedrijf twee maal per week 6 m3 grof huishoudelijk afval mag aanbieden op het ABS.

  • b.

    Een detaillist van wit- of bruingoed maximaal 4 m3 per week onbewerkt wit- en bruingoed op het ABS aanbieden.

Artikel 9 Verbod toegang

Het is verboden zich buiten de openingstijden op het terrein van het ABS te bevinden.

Artikel 10 Identiteitsbewijs

De (assistent) beheerder is gemachtigd om namens het Algemeen Bestuur de aanbieder om een geldig identiteitsbewijs en/of naar zijn postcode en het huisnummer te vragen.

Artikel 11 Weigering toegang

Indien de aanbieder zich niet kan legitimeren en voldoende aantoonbaar kan maken dat de aangeleverde huishoudelijke afvalstoffen uit de regiogemeenten afkomstig zijn, dan mag de (assistent) beheerder de aanbieder de toegang tot het ABS weigeren.

Artikel 12 Verwijderen voertuig

Indien het gedrag van de aanbieder op het ABS in strijd is met het bepaalde in dit reglement, dan kan de aanbieder door de (assistent) beheerder worden gelast met zijn voertuig onmiddellijk het ABS te verlaten. De directeur kan hem voor de rest van de dag en maximaal voor de tijd van drie maanden de toegang tot het ABS ontzeggen. Hiervan wordt schriftelijk en gemotiveerd aan de aanbieder mededeling gedaan.

Artikel 13 Kenbaarheid reglement

Op het ABS hangt zichtbaar voor iedere aanbieder een exemplaar van het reglement. Op verzoek ontvangt de aanbieder een exemplaar van dit reglement.

Artikel 14 Citeerbepaling

Dit reglement wordt aangehaald als "Reglement Regionaal AfValbrengstation 2010 Milieudienst Kop van Noord-Holland".

Dit reglement treedt gelijktijdig met de Regionale Afvalstoffenverordening Milieudienst 2010 Kop van Noord-Holland in werking.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het Algemeen bestuur GR Milieu & Afval op 30 september 2010