Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Menterwolde

Reglement burgerlijke stand

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Menterwolde
Officiële naam regelingReglement burgerlijke stand
CiteertitelReglement burgerlijke stand
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 16 boek 1 van het Burgerlijk Wetboek
  2. artikelen 1 tot en met 4 van het besluit Burgerlijke Stand 1994

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201301-01-2018vernieuwde regelgeving

09-01-2013

Tussenklappen;

Reglement burgerlijke stand
26-03-2009nieuwe regeling

10-02-2009

Tussenklappen; 25 maart 2009

Reglement burgerlijke stand Menterwolde 2008

Tekst van de regeling

Burgemeester en wethouders van Menterwolde;

Gelet op het bepaalde in artikel 16 boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de artikelen 1 tot en met 4 van het besluit Burgerlijke Stand 1994;

 BESLUITEN:

Vast te stellen het reglement houdende bepalingen ten aanzien van de ambtenaren van de burgerlijke stand, de buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand en de openstelling van het bureau van de burgerlijke stand.

Artikel 1 Begripsbepaling

  • a De wet: Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek, wet van 14 oktober 1993 tot herziening van Titel 4 Boek 1 van het Burgerlijke Wetboek (Stb. 1993, 555);

  • b Het besluit: Besluit burgerlijke stand 1994 (Stb. 1994, 160) als gewijzigd bij besluit van 19 december 1994 (Stb. 900);

  • c Ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar in dienst van de gemeente of van een andere gemeente, als zodanig benoemd door burgemeester en wethouders (art. 16, leden 2 en 3 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek); 

  • d Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand: een ambtenaar in dienst van de gemeente of van een andere gemeente, of een persoon die geen ambtenaar in gemeentelijke dienst is, als zodanig benoemd door burgemeester en wethouders (art. 16, leden 2 en 3 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek);

  • e Gemeentehuis: alle huizen welke bij raadsbesluit als zodanig aangewezen zijn.

Artikel 2 Ambtenaar van de burgerlijke stand, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

  • 1 Het college kan tot ambtenaar van de burgerlijke stand benoemen:

    a. ambtenaren in dienst van de gemeente Menterwolde;

    b. ambtenaren in dienst van een andere gemeente.

  • 2 Het minimum aan ambtenaren van de burgerlijke stand is twee.

  • 3 Het college kan buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand benoemen.

Artikel 3 Benoeming

  • 1 De ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een in het benoemingsbesluit te bepalen periode benoemd. Deze periode mag maximaal het tijdvak betreffen gedurende hetwelk de ambtenaar in dienst zal zijn van de gemeente. 

  • 2 De buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voor een in het benoemingsbesluit te bepalen periode benoemd. 

Artikel 4 Locatie

  • 1 De ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand verrichten hun wettelijke taken in het gemeentehuis.

  • 2 De ambtenaar van de burgerlijke stand en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen daarnaast op de volgende locaties binnen de gemeente huwelijksvoltrekkingen of partnerschapsregistraties verrichten: De Hervormde Kerk aan de Kerkstraat te Muntendam, De Heemtuin aan de Nieuweweg te Muntendam, De Hervormde Kerk aan de Hoofdstraat te Noordbroek, De Petruskerk aan de Kerkstraat te Zuidbroek en in het Wapen van Noordbroek te Noordbroek. 

Artikel 5 Leiding van de dienst

Het hoofd van de afdeling Middelen en Ondersteuning is belast met de leiding van het bureau van de burgerlijke stand. 

Artikel 6 Openstelling en ceremoniekosten

  • 1 Huwelijksvoltrekkingen en partnerschapsregistraties vinden plaats op maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur; op zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 15:00 uur op het gemeentehuis. Bij de genoemde locaties in artikel 4 van dit Reglement zijn de tijden op afspraak. 

  • 2 Kosteloze huwelijksvoltrekkingen en partnerschapsregistraties vinden plaats op maandag om 8:30 of 8:45 uur op het gemeentehuis. 

  • 3 Flitshuwelijken en partnerschapsregistraties zonder ceremonie en toespraak vinden plaats op maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 12:00 uur en op maandag tot en met donderdag van 13:00 tot 16:30 uur op het gemeentehuis.

  • 4 De overige werkzaamheden met betrekking tot de burgerlijke stand vinden plaats op maandag tot en met vrijdag op de tijden waarop het Bureau Publiekszaken voor het publiek geopend is.

  • 5 Het bureau van de burgerlijke stand is gesloten indien de in lid 1 vastgestelde openstelling samenvalt met algemeen erkende of daarmee gelijk gestelde feestdagen in de zin van artikel 3 van de Algemene Termijnenwet of andere door de burgemeester en wethouders aangewezen dagen waarop het bureau niet of slechts gedeeltelijke is geopend. Het bureau is bovendien op zondag gesloten. 

  • 6 Het bureau van de burgerlijke stand kan op zaterdag, zondag en andere dagen, dat het bureau regulier gesloten is, voor het publiek beperkt geopend zijn op door burgemeester en wethouders, na voorafgaande bekendmaking, te bepalen uren. 

  • 7 Het bureau van de burgerlijke stand zal op verzoek van een belanghebbende, gedaan aan burgemeester en wethouders, worden geopend op zaterdag, zondag en de andere dagen dat het bureau gesloten is, indien de belanghebbende aantoont dat met de te verrichten werkzaamheden niet kan worden gewacht tot de eerstvolgende openstelling van het bureau. 

  • 8 In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders besluiten tot afwijking van de in het eerste lid aangegeven uren. 

Artikel 7 . Betaalde en kosteloze huwelijksvoltrekkingen en partnerschapsregistraties.

  • 1 Voor huwelijksvoltrekkingen c.q. registratie van partnerschap worden kosten in rekening gebracht welke zijn vastgelegd in de legesverordening van de gemeente Menterwolde

  • 2 Voor huwelijksvoltrekkingen c.q. registratie van partnerschap op de locaties genoemd in artikel 4 van het Reglement en op zaterdagen, zondagen en algemeen erkende feestdagen of daarmee gelijkgestelde feestdagen in de zin van artikel 3 van de Algemene Termijnenwet, gelden afwijkende tarieven, welke zijn vastgelegd in de legesverordening van de gemeente Menterwolde.

  • 3 Indien gebruik wordt gemaakt van ambtelijke getuigen bij een huwelijksvoltrekking c.q. registratie van partnerschap worden hier kosten voor in rekening gebracht zoals opgenomen in de legesverordening van de gemeente Menterwolde.

  • 4 Bij kosteloze huwelijksvoltrekkingen c.q. registratie van partnerschap dan wel flitshuwelijken of partnerschapsregistraties zonder ceremonie en toespraak geldt dat inclusief bruidspaar maximaal 8 personen aanwezig mogen zijn.

Artikel 9 Slotbepalingen

  • 1 Het reglement kan worden aangehaald als Reglement burgerlijke stand. 

  • 2 Het treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2013. 

  • 3 Het reglement burgerlijke stand, vastgesteld op 23 mei 1995, in te trekken.

Ondertekening

Muntendam, 9 januari 2013.

Burgemeester en wethouders van Menterwolde

Burgemeester, E. A. van Zuijlen

Secretaris, H. van der Wal