Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Menterwolde

Beleidsregels voor het gebruik van gemeentelijke sportaccomodaties

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Menterwolde
Officiële naam regelingBeleidsregels voor het gebruik van gemeentelijke sportaccomodaties
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-12-2007n.v.t.

12-12-2007

Tussenklappen; 12 december 2007

Beleidsregels voor het gebruik van gemeentelijke sportaccomodaties

Tekst van de regeling

BELEIDSREGELS VOOR HET GEBRUIK VANGEMEENTELIJKE SPORTACCOMMODATIES

te weten voor:· de gemeentelijke zwembaden D.G. van den Noortbad te Muntendam en de Kolck teMeeden, en voor· de gemeentelijke sportzalen c.q. gymzalen en sporthallen.

OverwegingenVoor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties zijn in het verleden ‘bepalingen envoorwaarden’ opgesteld. Voor zover valt na te gaan zijn deze bepalingen en voorwaarden nietgepubliceerd. In het kader van het project rechtmatigheid waarin niet alleen de inhoud van dediverse regelingen maar ook de wijze van totstandkoming tegen het licht wordt gehoudenverdient het aanbeveling deze bepalingen en voorwaarden opnieuw vast te stellen en conform dedaarvoor gestelde regels te publiceren. Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om enkele(stijl)fouten in de tot dusver gelende regels te herstellen

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders besluit , onder intrekking van de bij hun besluit van25 januari 2005 vastgestelde bepalingen en voorwaarden voor het gebruik vansportaccommodaties, vast te stellen de volgende beleidsregels:1. Bepalingen en voorwaarden ten behoeve van trainingen en zwemwedstrijden in hetD.G. van den Noortbad te Muntendam en het zwembad de Kolck te Muntendam.2. Bepalingen voor het gebruik van gemeentelijke sportzalen c.q. gymzalen ensporthallen.

Hoofdstuk 1

Bepalingen en voorwaarden tenbehoeve van trainingen enzwemwedstrijden in het D.G. vanden Noortbad te Muntendam enhet zwembad de Kolck teMuntendam.

Artikel 1 Huuraanvraag gebruik bij OCSW

Het gebruik van het D.G. van den Noortbad en de Kolck dient schriftelijk door de vereniging teworden aangevraagd bij gemeente Menterwolde, afdeling Samenlevingzaken, bureau OCSW.

Artikel 2 Ontvangstbevestiging aanvraag, opzegging en wijziging overeenkomst

Iedere overeenkomst, opzegging of wijziging is pas van kracht, nadat daarvan een schriftelijkebevestiging van de gemeente is ontvangen.

Artikel 3 Opzegging schriftelijk indienen

Opzeggingen en/of wijzigingen dienen uitsluitend schriftelijk aan de gemeente Menterwolde, afdelingSamenlevingzaken, bureau OCSW, te worden gemeld.

Artikel 4 Bekendmaking tijdstippen openstelling

Van het zwembad mag alleen gebruik worden gemaakt conform de vastgestelde tijdstippen.

Artikel 5 Aanwezigheid leiding

Voor en na de training wordt alleen het kader van de vereniging toegelaten in depersoneelsruimte.

Artikel 6 Toegang leden

Men heeft toegang tot de accommodatie vanaf een kwartier voor de aanvang van de training,voor wedstrijden een half uur. Tot zolang dienen de leden onder toezicht van het kader van devereniging in de wachtruimte van het bad te blijven.

Artikel 7 Aanvang training

Er mag niet worden begonnen met de training voordat de leiding daartoe het teken heeftgegeven.

Artikel 8 Toezicht

De vereniging dient te zorgen voor voldoende toezicht in de kleedaccommodatie, zwemzaal, garderobe,douches etc.

Artikel 9 Schoonmaak na gebruik

Na afloop van de trainingen/wedstrijden dienen kleedkamers en douches schoongemaakt te worden.

Artikel 10 Vermelding aantal deelnemende personen

Na afloop van de trainingen dient het aantal deelnemende personen op de daartoe bestemdeformulieren (bij de kassa) ingevuld te worden.

Artikel 11 Aanwezigheid deskundig personeel

De vereniging die het bad huurt zonder badpersoneel, heeft minimaal één (1) persoon in dienstdie voldoende kennis bezit van E.H.B.O. en die in het bezit is van de opleiding zwemleider-A ofeen vergelijkbare opleiding. Deze persoon dient tevens aanwezig te zijn.

Artikel 12 Gebruik verbandtrommel

De gebruiker kan over de verbandtrommel van het bad beschikken. Wel dient te worden vermeldwat uit de verbandtrommel is genomen.

Artikel 13 Gebruik materialen zwembad

Voor het gebruik van materialen, die aan het bad behoren, dient toestemming te wordengevraagd aan het badpersoneel.

Artikel 14 Verbod opslag verenigingsmaterialen

Opslag van verenigingsmaterialen is niet toegestaan, tenzij het college van burgemeester en wethoudersdaar toestemming voor geeft.

Artikel 15 Verantwoordelijkheid huurder

De huurder is verantwoordelijk voor haar leden en is aansprakelijk voor aangerichte schadeaan/of vernielingen van gemeentelijke eigendommen en/of derden.

Artikel 16 Gebruik

De perrons rond het bad mogen niet met straatschoeisel worden betreden. In het D.G. van denNoortbad mogen geen eten- en drinkwaren worden genuttigd; ook roken in de accommodatie isniet toegestaan.

Artikel 17 Uitschakelen verlichting

De verlichting dient na afloop uitgeschakeld te worden.

Artikel 18 Aanwijzingen badpersoneel

Aanwijzingen van het badpersoneel dienen te worden opgevolgd.

Artikel 19 Beschikking eigen gebruik gemeente

De gemeente houdt te allen tijde de bevoegdheid om op bepaalde dagen en uren over het bad tebeschikken. Mocht een trainingsuur c.q. wedstrijd onverhoopt niet door kunnen gaan, dan zal devereniging hiervan tijdig schriftelijk op de hoogte worden gesteld.

Artikel 20 Ontbinding overeenkomst bij niet-nakoming verplichtingen

De gemeente is gerechtigd bij niet tijdige betaling van huur en bij niet-, niet tijdige of niet behoorlijkenakoming van enige aan de huurder opgelegde verplichting, zonder in gebreke stelling en/ofrechterlijke tussenkomst, de huurovereenkomst als ontbonden te beschouwen.

Artikel 21 Afwijking beleidsregels

Op verzoek kan door het college van burgemeester en wethouders worden afgeweken van dezebepalingen en voorwaarden.

Artikel 22 Aansprakelijkheid schade

De verhuurder is niet aansprakelijk voor schade aan personen of zaken ontstaan door het gebruikvan het gehuurde, tenzij aangetoond kan worden dat de schade te wijten is aan grove schuld ofnalatigheid van de verhuurder.

Artikel 23 Aansprakelijkheid aantasting eigendommen gebruiker

De gemeente kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor vermissing of beschadigingen vaneigendommen van de gebruiker en/of haar leden.

Artikel 24

Afwijken van bovenstaande bepalingen kan alleen, nadat hierover overeenstemming bestaat tussende huurder en het college van burgemeester en wethouders. Dit wordt schriftelijk vastgelegd.

Hoofdstuk 2

Bepalingen voor het gebruik vangemeentelijke sportzalen c.q.gymzalen en sporthallen.

Artikel 1 Huuraanvraag bij OCSW

Het gebruik van gemeentelijke sportzalen c.q. gymzalen en sporthallen dient schriftelijk te wordenaangevraagd bij de gemeente Menterwolde, afdeling samenlevingszaken, bureau OCSW.

Artikel 2 Aangaan, opzegging en wijziging overeenkomst

Iedere overeenkomst, opzegging of wijziging is pas van kracht, nadat daarvan een schriftelijkebevestiging is ontvangen.

Artikel 3 Schriftelijk indienen en opzeggen

Opzeggingen en/of verzoeken om wijzigingen kunnen uitsluitend schriftelijk aan de gemeenteMenterwolde, afdeling Samenlevingszaken, bureau OCSW worden ingediend.

Artikel 4 Automatische ontbinding bij niet-nakoming

De gemeente is gerechtigd bij niet tijdige betaling van huur en bij niet-, niet tijdige of niet behoorlijkenakoming van enige aan de huurder opgelegde verplichting, zonder in gebreke stelling en/ofrechterlijke tussenkomst, de huurovereenkomst als ontbonden te beschouwen.

Artikel 5 Aanwezigheid leiding

Tot de overdekte accommodaties mag niemand worden toegelaten, voordat deverantwoordelijke leiding aanwezig is. Evenmin mag de leiding zich verwijderen voordat desportzalen en kleedkamers geheel verlaten zijn.

Artikel 6 Toegang gemeentelijke medewerkers

Daartoe aangewezen ambtenaren van de gemeente hebben ten alle tijde toegang tot desportaccommodaties.

Artikel 7 Gebruik schoeisel

De sportvloer mag niet met straatschoeisel worden betreden. Sportschoenen die op straat zijngedragen en sportschoenen met zwarte en/of aflatende zolen, mogen niet in de sportzaalworden gebruikt.

Artikel 8 Tijdig en ordelijk ontruimen

Degene, met wie de overeenkomst is aangegaan, draagt zorg dat het gebouw na gebruik tijdigwordt ontruimd, doch niet eerder wordt verlaten, alvorens alles in ordelijke staat is gebracht.

Artikel 9 Afsluiten tijdens lessen

Tijdens de lessen dient de toegangsdeur zoveel mogelijk op slot te zijn i.v.m. preventie diefstal envandalisme. De sleutel mag daarbij nooit in het slot blijven zitten. De groep die de ruimte alslaatste verlaat, is verantwoordelijk voor het afsluiten van de ruimte.

Artikel 10 Verantwoordelijkheid huurder

Elke gebruiker is verplicht zijn leden erop te wijzen, dat zij zich in het gehuurde ordelijk hebben tegedragen en is aansprakelijk voor het gedrag van zijn leden en eventueel door hen gemaakte ofveroorzaakte schade.

Artikel 11 Gebruik

Het is ten strengste verboden om in het gehuurde te roken, (brom)fietsen te plaatsen,etenswaren te nuttigen, alsmede om het op enigerlei wijze te verontreinigen c.q. te gebruikenvoor andere doeleinden dan waarvoor het werd gehuurd.

Artikel 12 Kosten herstel schade

Bij het eventueel toebrengen van schade aan gebouw, toestellen of verdere inventaris, wordende nodige herstelwerkzaamheden voor rekening van de hieraan schuldige gebruiker c.q. huurderuitgevoerd.

Artikel 13 Gebruik en opslag materialen

De materialen dienen uitsluitend te worden gebruikt voor die doeleinden waarvoor zij zijnvervaardigd.Voor het gebruik van materialen -behorende tot de inrichting van de accommodaties- voor hethouden van uitvoeringen e.d. buiten de zalen/hallen, dient de gebruiker zich minstens tweeweken van tevoren schriftelijk tot de afd. Samenlevingzaken, bureau OCSW te wenden; ditgebruik kan onder door het college van burgemeester en wethouders te stellen voorwaardenworden toegestaan.Het is de gebruikers van de sportzaal, gymzalen en/of sporthal niet toegestaan eigenmachtigmaterialen, behorende bij de inrichting van de accommodaties weg te nemen, uit te lenen of ingebruik te geven.

Artikel 14 Gebruik eigen materialen

Het plaatsen en gebruiken van eigen materialen in het gebouw mag alleen plaatsvinden mettoestemming van het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 15 Terug plaatsen toestellen e.d.

De gebruikers zijn verplicht telkens na afloop van de lessen, de toestellen op de daarvoorbestemde plaats terug te zetten.

Artikel 16 Gebruik ballen

Bij balspelen in de gymzalen mogen slechts luchtgevulde rubber-, plastic- of zachtleren ballenworden gebruikt. Afwijking van deze bepaling kan slechts na toestemming van het college vanburgemeester en wethouders.

Artikel 17 Verbandtrommel

Elke gebruiker dient zelf voor een verbandtrommel te zorgen.

Artikel 18 Inspectie accommodatie

Bij binnenkomst dienen de accommodatie en de te gebruiken materialen gecontroleerd teworden of zij zich in goede staat bevinden. Wanneer onvolkomenheden worden geconstateerden/of storingen van ernstige aard, dient dit zo spoedig mogelijk aan de beheerder en de afdelingSamenlevingszaken, bureau OCSW te worden gemeld.

Artikel 19 Plaatsen en opruimen materialen

De gebruikers van de sportzalen dienen zelf te zorgen voor het klaarzetten van de materialen.Na afloop dienen deze materialen weer te worden opgeruimd.

Artikel 20 Tijdstip ontruiming

Ontruiming van de accommodaties moet steeds plaats hebben gevonden op het tijdstip, waarophet gebruik, zoals dat krachtens de overeenkomst is aangegeven, eindigt.

Artikel 21 Afsluiting en uitschakelen verlichting

Alle ramen en deuren van het gebouw dienen door de laatste gebruiker te worden gesloten en delampen gedoofd.

Artikel 22 Bescherming vloer bij niet-sportactiviteiten

Bij niet sportactiviteiten kan het college beslissen dat de sportvloer beschermd dient te wordenmet door de gemeente geleverde beschermingsmatten. Deze matten dienen zelf door degebruiker te worden gelegd en na afloop schoon te worden opgeruimd, e.e.a. in overleg met debeheerder.

Artikel 23 Beschikking eigen gebruik gemeente

De gemeente Menterwolde behoudt zich te allen tijde het recht voor om op bepaalde dagen enuren zelf over de binnensportaccommodaties te beschikken.

Artikel 24 Uitsluiting aansprakelijkheid

De gemeente Menterwolde is niet aansprakelijk voor ongevallen die in de sportzalen mochtenplaatsvinden.

Artikel 25 Aansprakelijkheid schade

De gemeente Menterwolde draagt generlei verantwoordelijkheid voor schade aan of verlies vaneigendommen of voorwerpen, welke door de gebruikers in de sportzaal, gymzaal of sporthal wordengebracht of achtergelaten.

Artikel 26 Toezicht nakoming bepalingen

Door of namens de gemeente wordt erop toegezien dat de bepalingen van dit reglement wordennagekomen, de huurder is gehouden de aanwijzigen van de toezichthouder stipt en terstond opte volgen.

Artikel 27 Gebruik kleedruimtes

Het is uitsluitend aan de gebruikers van de sportzaal of -zalen toegestaan tijdens trainingsurengebruik te maken van de daarbij behorende toilet-, was- en kleedruimtes.

Artikel 28 Verblijf toegangshal

Het is gebruikers en bezoekers van de sportaccommodaties niet toegestaan zich op te houden in detoegangshal van het gebouw.

Artikel 29 Verstrekken sleutel

In overleg met de verhuurder kan worden besloten tot het verstrekken van een sleutel van deaccommodatie. De gebruiker wijst een verantwoordelijke aan voor het beheer van deze sleutel.

Artikel 30 Sluiting tijdens vakanties

De sportzalen bij de Menterne en de gymzaal in Noordbroek zijn gedurende de zomervakantie (gelijkde scholen van het openbaar basisonderwijs) gesloten.

Artikel 31 Afwijken beleidsregels

Afwijken van bovenstaande bepalingen kan alleen, nadat hierover overeenstemming bestaat tussende huurder en het college van burgemeester en wethouders. Dit wordt schriftelijk vastgelegd.