Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Menterwolde

Verordening regelende de instelling, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de vaste raadscommissie voor advies omtrent de juistheid van de gemeentelijke rekenings- en verantwoordings-stukken

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Menterwolde
Officiële naam regelingVerordening regelende de instelling, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de vaste raadscommissie voor advies omtrent de juistheid van de gemeentelijke rekenings- en verantwoordings-stukken
CiteertitelVerordening Rekeningcommissie Menterwolde
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 82

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-03-200701-01-2018n.v.t.

22-02-2007

Tussenklappen; 7 maart 2007

Verordening regelende de instelling, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de vaste raadscommissie voor advies omtrent de juistheid van de gemeentelijke rekenings- en verantwoordingsstukken

Tekst van de regeling

No.: 11/3.

De raad van de gemeente Menterwolde;

gelet op artikel 82 van de Gemeentewet;

B E S L U I T :

Vast te stellen:VERORDENING REGELENDE DE INSTELLING,BEVOEGDHEDEN, SAMENSTELLING ENWERKWIJZE VAN DE VASTE RAADSCOMMISSIEVOOR ADVIES OMTRENT DE JUISTHEID VAN DEGEMEENTELIJKE REKENINGS- ENVERANTWOORDINGS-STUKKEN(REKENINGCOMMISSIE)

Artikel 1 Instelling

  • 1 Er is een vaste commissie als bedoeld in artikel 82 van de Gemeentewet voor adviesomtrent de juistheid van de gemeentelijke rekenings- en verantwoordingsstukken.

  • 2 De commissie wordt aangeduid als rekeningcommissie.

Artikel 2 Taak

  • 1 De commissie heeft tot taak:b. het jaarlijks onderzoek naar de deugdelijkheid, in de zin van comptabele juistheiden rechtmatigheid van de verantwoorde beleids- en beheershandelingen van dejaarrekening, ten behoeve van de in artikel 197 van de Gemeentewet vermeldevaststelling door de gemeenteraad van de jaarrekening;c. het onderzoek naar de deugdelijkheid van daarvoor in aanmerking komendeandere dan in lid a bedoelde verantwoordingsstukken van met financieel encomptabel beleid en beheer belaste ambtenaren of andere functionarissen,waaronder mede inbegrepen de financiële verslagen van commissies als bedoeldin artikel 82 van de Gemeentewet en de rekeningen van gemeentelijke fondsenwaarvan het beheer onder verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur wordtgevoerd.

  • 2 a. Jaarlijks brengt de commissie aan de gemeenteraad in het openbaar een schriftelijkverslag uit omtrent de bevindingen bij deze onderzoeken op een zodanig tijdstip datde vaststelling van de rekening kan geschieden op een tijdstip dat inovereenstemming is met de eisen die bij of krachtens de Gemeentewet daarvoorzijn gesteld.b. In dit verslag is een advies opgenomen ten aanzien van de vaststelling van dejaarrekening over het voorafgaande jaar.d. De commissie brengt de bevindingen en aanbevelingen bij het onderzoek overenig dienstjaar of zo nodig één of meerdere zaken tussentijds in een openbaarverslag ter kennis van de gemeenteraad. Dit laatste sluit niet uit, dat degemeenteraad op andere wijze wordt geïnformeerd omtrent bepaaldeaangelegenheden, welker aard dit noodzakelijk maakt. Eveneens staat het decommissie vrij, de naar haar oordeel daarvoor in aanmerking komende zakenuitsluitend ter kennis brengen van het college van burgemeester en wethouders.

  • 3 De commissie heeft tevens tot taak de gemeentelijke financiëleverantwoordingsstukken te onderzoeken ten behoeve van een beoordeling door degemeenteraad van de doelmatigheid van het door of namens het college vanburgemeester en wethouders gevoerde financieel-economische beleid en beheer. In ditonderzoek betrekt de commissie in een te harer beoordeling staande frequentie enomvang van de rekeningen van de gemeentelijke fondsen waarvan het beheer onderverantwoordelijkheid van het gemeentebestuur wordt gevoerd.

  • 4 De raad kan de commissie verzoeken omtrent andere dan de in het eerste en tweedelid genoemde aangelegenheden verslag uit te brengen. Hij stelt in dat geval een nadereopdrachtformulering vast.

Artikel 3 Rechten en bevoegdheden

  • 1 Door of namens het college van burgemeester en wethouders worden de voor hetonderzoek van de rekeningen benodigde stukken ter beschikking van de commissiegesteld.Het college van burgemeester en wethouders nodigt de accountant uit om decommissie ten behoeve van de uitoefening van haar taak tijdig het verslag ter hand testellen waarin zijn oordeel is opgenomen omtrent de deugdelijkheid van dejaarrekening.Evenzo nodigt het college van burgemeester en wethouders de accountant uit om hetzijbij voormeld jaarlijks verslag hetzij tussentijds, alle uit de controle blijkendeaangelegenheden onder de aandacht van de commissie te brengen, waarvan hetcollege van burgemeester en wethouders aanneemt, dat kennisneming door de raadnoodzakelijk of wenselijk is.

  • 2 De commissie is bevoegd inlichtingen te vragen aan de burgemeester, aan het collegevan burgemeester en wethouders of aan ambtenaren van de gemeente.Voor het verkrijgen van mondelinge inlichtingen kan de commissie de burgemeester,het college van burgemeester en wethouders of een ambtenaar van de gemeente tervergadering uitnodigen. Zij geeft van de uitnodiging van een ambtenaar kennis aan hetcollege van burgemeester en wethouders.

  • 3 De commissie is voorts bevoegd tot het opvragen en het inzien van bescheiden,boekhoudingen, besluiten en notulen van vergaderingen, welke zij voor haar onderzoeknaar de juistheid van een financiële verantwoording en/of het gevoerde financiële beleidnodig acht. In ieder geval wordt hieronder verstaan: de managementletter en hetverslag met bevindingen van de jaarrekeningcontrole.

  • 4 De commissie kan bij externe deskundigen advies of inlichtingen inwinnen en dezen tervergadering uitnodigen. Indien de commissie voor haar onderzoek naar de juistheid vaneen financiële verantwoording en/of het gevoerde beleid het wenselijk acht, kan zij hetcollege van burgemeester en wethouders uitnodigen nader onderzoek te latenuitvoeren.

  • 5 Indien de commissie de mening is toegedaan dat zij voor haar oordeelsvorming eennader, meer thematisch, onderzoek noodzakelijk acht, nodigt zij het college vanburgemeester en wethouders uit daartoe een voorstel aan de gemeenteraad voor tebereiden.

Artikel 4 Samenstelling

  • 1 De leden van de commissie worden door de raad uit zijn midden benoemd, uit elkepolitieke partij die in de raad is vertegenwoordigd wordt één lid gekozen.De leden benoemen uit hun midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter. 

  • 2 De benoeming vindt plaats in de eerste vergadering van de gemeenteraad na deverkiezing van wethouders als bedoeld in artikel 37 van de Gemeentewet.De zittingsduur van de leden is gelijk aan die van de zittende gemeenteraad.

  • 3 Vervulling van plaatsen, die om welke reden dan ook openvallen, geschiedt in deeerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.Degene die ter vervulling van een tussentijds ontstane vacature tot lid van decommissie wordt benoemd, heeft daarin zitting voor de resterende zittingsduur van degemeenteraad.

Artikel 5 Bijstand

De commissie wordt door de raadsgriffie ter zijde gestaan.

Artikel 6 Vergaderingen

  • 1 De commissie vergadert tenminste twee maal per jaar en verder zo dikwijls als het doorde voorzitter of twee leden nodig wordt geoordeeld.

  • 2 De voorzitter draagt er zorg voor dat de uitnodiging voor de vergaderingen, waarinopgenomen plaats, datum en uur van de vergadering alsmede een agenda van de tebehandelen onderwerpen, tenminste drie dagen van tevoren worden toegezonden.

  • 3 De commissie mag niet beraadslagen of besluiten indien niet meer dan de helft van dezitting hebbende leden aanwezig is.

  • 4 Wanneer het vereiste aantal leden niet is opgekomen, kan de voorzitter met eentussentijd van tenminste 48 uur een nieuwe vergadering beleggen, waarin de danaanwezige leden beraadslagen en besluit over de aanhangige onderwerpen, tenzij hiertegen door demeerderheid van het aantal leden van de commissie schriftelijk bezwaar is gemaakt.

Artikel 7 Openbaarheid

  • 1 De vergaderingen van de commissie zijn openbaar.

  • 2 De vergaderingen worden door aankondiging in een in de gemeente verspreid huisaan-huisblad in de week voorafgaande aan de vergadering, en zo mogelijk doorplaatsing op de internetsite van de gemeente, ter openbare kennis gebracht.

  • 3 De deuren worden gesloten, indien de voorzitter of één van de aanwezige leden hieromverzoekt.

  • 4 De commissie beslist vervolgens of met gesloten deuren zal worden vergaderd.

  • 5 Van een vergadering met gesloten deuren wordt een afzonderlijk verslag gemaakt, datniet openbaar wordt gemaakt tenzij de commissie anders beslist.

  • 6 Raadsleden zijn gerechtigd een besloten commissievergadering bij te wonen.

  • 7 Ter zake van het eventueel opleggen van geheimhouding is artikel 25 van deGemeentewet van toepassing.

Artikel 8 Besluitvorming

  • 1 De besluiten van de commissie worden bij meerderheid van stemmen genomen.

  • 2 Bij staking van de stemmen beslist de voorzitter.

  • 3 De vaststelling van de openbare verslagen van de commissie, vermeld in artikel 2,geschiedt eerst dan, indien de meerderheid van de leden, hetzij ter vergadering, hetzijschriftelijk, haar mening omtrent het desbetreffende ontwerpverslag kenbaar heeftgemaakt.

  • 4 Indien er sprake is van een minderheidsstandpunt, kan op verzoek dit standpunt en dedesbetreffende argumentatie, ter kennis van de gemeenteraad worden gebracht.

Artikel 9 Rapportage aan de gemeenteraad

  • 1 De in artikel 2 bedoelde openbare verslagen worden ter kennis van het college vanburgemeester en wethouders gebracht met het verzoek deze op de gebruikelijke wijzeter kennis van de gemeenteraad te brengen en voor de raadsvergadering teagenderen.

  • 2 In de raadsvergadering zijn de leden van de commissie vrij de bedoelde verslagennader toe te lichten.

Artikel 10 Geheimhouding

  • 1 Het gestelde in artikel 55 van de Gemeentewet is van overeenkomstige toepassing.

  • 2 In stukken waaromtrent de commissie tot geheimhouding heeft besloten en dieonderdeel uitmaken van haar rapportage aan de gemeenteraad, kunnen leden van de raad inzageverkrijgen bij de griffier.

Artikel 11

In de gevallen waarin deze verordening niet voorziet, alsmede voor de bepalingen omtrentde orde in de vergadering, is de van overeenkomstige Reglement van orde voor devergaderingen en andere werkzaamheden van de raadscommissie.

Artikel 12 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de derde dag na die van debekendmaking.

Artikel 13 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als Verordening RekeningcommissieMenterwolde.

Ondertekening

Muntendam, 22 februari 2007.

De raad voornoemd,De voorzitter, De griffier,

(E.A. van Zuijlen) (J. Leegstra)