Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Menterwolde

Verordening inzake de winkelsluiting

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Menterwolde
Officiële naam regelingVerordening inzake de winkelsluiting
CiteertitelVerordening winkelsluiting Menterwolde
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Winkeltijdenwet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-05-199512-05-2011n.v.t

26-04-1995

Tussenklappen; 26 april 1995

Verordening winkelsluiting Menterwolde

Tekst van de regeling

No.: 20/3.

De raad van de gemeente Menterwolde;

gehoord de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Veendam;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op de winkelsluitingswet 1976;

B E S L U I T :

vast te stellen de:

VERORDENING INZAKE DE WINKELSLUITING

en in te trekken:

a. de “Koopavondverordening, vastgesteld bij raadsbesluitd.d. 8 april 1994, nr. 11b/3, laatstelijk gewijzigd bij raadsbesluitd.d. 9 december 1993, nr. 11/10;b. de "Verordening houdende bepalingen, ingevolge artikel 9, eerste lidvan de Winkelsluitingswet 1976", vastgesteld bij raadsbesluitd.d. 8 april 1993, laatstelijk gewijzigd bij raadsbesluit d.d.9 december 1993, nr. 11/10. 

Artikel 1 Begripsbepalingen.

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan ondera. de wet: de Winkelsluitingswet 1976, laatstelijk gewijzigd bij wet van20 mei 1992 (Stb. 294);b. feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweedePinksterdag, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag of de dag waarop deverjaardag van de Koning wordt gevierd.

Artikel 2 Wekelijkse koopavond.

  • 1 Het bepaalde in artikel 3, tweede lid, onder d, van de winkelslui~tingswet 1976 geldt gedurende het tijdvak van 18.30 en 21.00 uurniet: _a. op donderdag, voor het tot de bebouwde kom van Muntendam beho-rende gebied, gelegen aan de Oosterweg en het gedeelte van deMiddenweg, gelegen tussen de Oosterweg en de gemeentegrens metVeendam;b. op vrijdag, voor het overige gebied van de gemeente, nietvallende onder het onder a. omschreven gebied.

  • 2 In afwijking van het gestelde in het eerste lid geldt het bepaalde inartikel 3, tweede lid, onder d van de wet gedurende het tijdvaktussen 18.30 en 21.00 uur niet ten aanzien van de vrijdag indien dedaaraan voorafgaande donderdag is: Nieuwjaarsdag, 4 mei, Hemelvaarts~dag, tweede Kerstdag en de dag waarop de verjaardag van de Koningwordt gevierd.

  • 3 In afwijking van het gestelde in het eerste lid geldt het bepaalde inartikel 3, tweede lid, onder d van de wet gedurende het tijdvaktussen 18.30 en 21.00 uur niet ten aanzien van de donderdag indien dedaaropvolgende vrijdag is: Goede Vrijdag, 24 december, 31 december,de dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd en 4 mei.

Artikel 3 Achttiendagenregeling.

1. De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder b en c en 7 vande wet, gelden niet op ten hoogste achttien, nader door burgemeesteren wethouders aan te wijzen dagen per kalenderjaar tussen 06.00 en24.00 uur, met dien verstande dat hiervan:a. ten hoogste acht dagen een zondag of een feestdag kunnen zijn;b. ten hoogste tien dagen een andere dag dan onder a bedoeld kunnenzijn.De onder b. bedoelde beperking tot tien dagen per kalenderjaar geldtvoor elk deel van de gemeente afzonderlijk. Ook twee van de onder a.genoemde acht zon- of feestdagen gelden voor elk deel van de gemeenteafzonderlijk.

Artikel 4

Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening winkelsluitingMenterwolde".

Ondertekening

Bekendgemaakt op 26 april 1995.

In werking getreden op 4 mei 1995. untendam, 13 april 1995. _`

De raad voornoemd,

De secretaris, de voorzitter,

(K. Nieland) (G.H. Hut)

1 ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

Artikel 1. Begripsbepalingen.Voor de omschrijving van het begrip “feestdagen" is aansluiting gezochtbij artikel 2 van de wet.

Artikel 2. Wekelijkse koopavond.

Artikel 3, derde lid, van de wet geeft de raad de bevoegdheid om eenkoopavond aan te wijzen, hetzij de donderdag-of de vrijdagavond. Voor degehele gemeente kan dezelfde avond als koopavond worden aangewezen. Deraad kan echter ook voor verschillende delen van de gemeente verschillendeavonden aanwijzen, mits het een donderdag of vrijdag betreft. Hoewel geenverordening vereist is, is in verband met de duidelijkheid in dezeverordening hierover een bepaling opgenomen. In het tweede lid is aangege-ven dat de koopavond in een aantal situaties verschoven kan worden naareen andere dag. Ook dan kan de koopavond alleen de donderdag- of devrijdagavond betreffen.

Artikel 3. Achttiendagenregeling.Artikel 9, eerste lid, van de wet geeft de raad de bevoegdheid om vrij-stelling te verlenen van de in de wet vervatte verboden voor ten hoogsteacht zon- en feestdagen, en ten hoogste tien andere dagen. Indien de raad ‘van deze bevoegdheid gebruik wenst te maken dient hij daartoe een besluitte nemen. Dit besluit hoeft niet een verordening te zijn, maar in verbandmet de duidelijkheid en de overzichtelijkheid is ervoor gekozen om ook ditonderwerp te regelen in deze verordening.De raad kan in de verordening enige nadere regels stellen waar burgemees-ter en wethouders rekening mee dienen te houden bij het verlenen vanvrijstellingen. De raad kan bijvoorbeeld aangeven bij welke activiteitenen evenementen het college van deze bevoegdheid gebruik kan maken. De raadis echter niet verplicht om nadere regels te stellen in de verordening,omdat in de wet thans expliciet de delegatiemogelijkheid is opgenomen. Inde onderhavige bepaling is van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt omhet college bij de uitvoering een zo ruim mogelijke vrijheid te laten.Het besluit ter uitvoering van dit artikel tot aanwijzing van een aantaldagen is een besluit van algemene strekking waartegen ingevolge deWinkelsluitingswet beroep kan worden ingesteld bij het College van beroepvoor het bedrijfsleven. Alvorens beroep kan worden ingesteld dient opgrond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht eerst bezwaargemaakt te worden. Indien de aanwijzing een zon- en/of feestdag betreftdient daarover eerst de Kamer van Koophandel en Fabrieken te wordengehoord (artikel 13 van de wet).