Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Menterwolde

Nadere regels voor graven, asbezorging en grafbedekkingen op de gemeentelijke begraafplaatsen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Menterwolde
Officiële naam regelingNadere regels voor graven, asbezorging en grafbedekkingen op de gemeentelijke begraafplaatsen
CiteertitelRegels voor de graven, asbezorging engrafbedekkingen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Beheersverordening begraafplaatsen Menterwolde, art. 11, 13 en 17

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-04-1999Nieuwe regeling

15-04-1999

Tussenklappen; 21-04-1999

Nadere regels voor de graven, asbezorging en grafbedekkingen op de gemeentelijke begraafplaatsen

Tekst van de regeling

Burgemeester en wethouders van Menterwolde;

gelet op artikel 11,13 en artikel 17, tweede lid van de Beheersverordening

begraafplaatsen Menterwolde;

BESLUITEN:

vast te stellen:

NADERE REGELS VOOR DE GRAVEN,ASBEZORGING EN GRAFBEDEKKINGEN OP DEGEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen.

Deze nadere regels verstaan onder:a. eigen graf: een graf, grafkelder daaronder begrepen, waarvoor aan een natuurlijkof rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot:1. het doen begraven en begraven houden van lijken;2. het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met ofzonder urnen;3. het doen verstrooien van as;b. eigen urnengraf: een graf, grafkelder daaronder begrepen, waarvoor aan eennatuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot:1. het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen;2. tot het doen verstrooien van as;c. algemeen urnengraf: een urnengrafbij de gemeente in beheer, waarin aan eenieder gelegenheid wordt geboden tot het doen bijzetten van asbussen met ofzonder urnen;d. urn: een voorwerp ter berging van een of meer asbussen;e. asbus: een bus ter berging van as van een overledene;f. grafbedekking: gedenkteken en winterharde grafbeplanting;g. gedenkteken: voorwerp op het graf voor het aanbrengen van opschriften offiguren, daaronder begrepen dekplaten, tegels, banden, grint, mannerslag,kettingen en hekwerken;h. grafbeplanting: winterharde beplanting welke door de rechthebbende enJof degemeente op een graf wordt aangebracht.

Artikel 2 Indeling en uitgifte der graven.

In eigen graven wordt gelegenheid gegeven om voor een periode van 25 jaren en vooronbepaalde tijd, ten hoogste 2 lijken te doen begraven dan wel het plaatsen van 2asbussen met of zonder urnen.

Artikel 3 De bezorging van as.

  • 1 In de eigen urnengraven wordt gelegenheid gegeven tot het doen bijzetten vanten hoogste 2 asbussen met of zonder urnen, dan wel het doen verstrooien vanas daarin of daarop van 2 overledenen voor een periode van 25 jaren en vooronbepaalde tijd.

  • 2 In de eigen urnennissen wordt gelegenheid gegeven tot bijzetting van tenhoogste twee asbussen met urnen voor de tijd van 5 jaren of een veelvoud vandeze periode.

Artikel 4 Afmetingen graven.

  • 1 De afmetingen van de grafruimte waarin gelegenheid wordt gegeven voor het tenhoogste 2 lijken dan wel een lijk en een of meer asbussen te begraven bedraagt100 cm breed en 235 cm lang.

  • 2 De afmetingen van de grafruimte waarin gelegenheid wordt gegeven voor hetbegraven van een of meerdere asbussen dan wel verstrooien van as bedraagt40 cm breed en 40 cm lang.

Artikel 5 Plaatsen gedenkteken.

Op graven mogen gedenktekens worden geplaatst.

Artikel 6 Uitvoering gedenkteken.

  • 1 Voor de gedenktekens mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt,zoals natuursteen, metaal, keramiek, duurzame kunststoffen of eenverduurzaamde houtsoort.

  • 2 De gedenktekens:- mogen alleen afwateren naar voren;- de gedenktekens moeten gefundeerd zijn vanaf het vaste;- moeten met de voorkant op een lijn liggen;- de achterkanten van de staande stenen moeten op een lijn liggen.

  • 3 Het aanbrengen van een afrastering rond een gedeelte of de gehele grafruimte isniet toegestaan.

  • 4 De lengte en de breedte van het gedenkteken mogen die van het graf nietoverschrijden.

  • 5 De hoogte van een staand gedenkteken mag maximaal 150 cm bedragen.

  • 6 De onderdelen moeten vast aan het gedenkteken zijn verbonden.

  • 7 De gedenktekens, grafstenen, moeten vanaf het vaste op stiepen wordenopgetrokken.

Artikel 7 Afmetingen gedenkteken.

  • 1 De afmetingen voor gedenktekens op eigen graven:type A: liggend gedenkteken (zerk)lengte 200 cmbreedte 100 cmdikte max. 10 cm - min. 3 cmhelling 1 : 40type B: staand gedenkteken (kopsteen)hoogte max. 150 cm, min. 75 cmbreedte max. 80 cm, min. 60 cmdikte max. 35 cm, min. 5 cmgraftuin: max. afm.lxbxh: 200 x 100 x 150 cmoverige grafbedekking: lengte 200 cmbreedte 100 cmhelling 1: 40kan bestaan uit plaat, dikte min. 3 cm en max. 10cm, of een samenstel van banden met eenopvulling in de vorm van een plaat, tegels, grint enmarmerslag.

  • 2 De afmetingen voor een gedenkteken op eigen urnengraven en algemeneurnengraven:- lengte 50 cm- breedte 50 cm- dikte max. 10 cm. - min. 6 cm.

  • 3 Gedenktekens van het type A en B moeten aan één zijde over de totale lengtevan het graf voorzien zijn van een losse tussenstrook van natuursteen. Debreedte van deze strook kan per situatie verschillen en wordt in overleg met debeheerder vastgesteld.

Artikel 8 Losse bloemen en planten.

Op een graf kunnen potplanten en bloemen in vazen worden geplaatst. Het istoegestaan op een graf losse bloemen te leggen. Op een graf mogen éénjarigegewassen worden geplant.

Artikel 9 Winterharde gewassen.

De winterharde gewassen die op de graven worden geplant mogen bij volle wasdom devoor het graf beschikbare oppervlakte niet overschrijden of moeten door besnoeiingbinnen de oppervlakte kunnen worden gehouden.

Artikel 10 Aanvraag vergunning.

  • 1 Bij de schriftelijke aanvraag voor vergunning tot het hebben van eengedenkteken behoort een werktekening te worden ingediend. 

  • 2 Op deze werktekening dienen ten minste voor te komen:a. een boven, voor en zijaanzicht met alle hoogte, breedte, dikte enlengtematen;b. de soort, kleur, bewerking van het te gebruiken materiaal;c. de soort van het materiaal van de fundering en de wijze van bevestigingvan het gedenkteken daarop.

Artikel 11 Beslissing.

De beslissing op de aanvraag wordt door burgemeester en wethouders schriftelijkbekend gemaakt.

Artikel 12 Overgangsbepaling.

In afwijking van het bepaalde in artikel 7 mag op de Algemene begraafplaats 'Dealgemene Noordooster' te Meeden op de graven in vak E met de grafnummers 1 tot enmet 18 en 90 tot en met 101 alleen een gedenkteken, als bedoeld in artikel 7.1, type B,worden geplaatst.

Artikel 13 Slotbepalingen.

  • 1 Deze nadere regels treden in werking op de derde dag na bekendmaking.

  • 2 Zij kunnen worden aangehaald als: Regels voor de graven, asbezorging engrafbedekkingen.

Ondertekening

Muntendam, 15 april 1999.

Burgemeester en wethouders van Menterwolde

M. Lantinga, burgemeesterK. Nieland, secretaris