Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Oostflakkee

Archiefverordening 2006 voor de archiefbescheiden, voor zover deze niet zijn overgebracht naar de archiefbewaarplaats

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Oostflakkee
Officiële naam regelingArchiefverordening 2006 voor de archiefbescheiden, voor zover deze niet zijn overgebracht naar de archiefbewaarplaats
CiteertitelArchiefverordening 2006
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpautomatisering en informatisering
Eigen onderwerparchief

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Regeling vervangt Archiefverordening van Oostflakkee vastgesteld op 14-11-1996.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Archiefwet 1995 art. 30, 31 en 32

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-12-201008-12-200512-03-2013nieuwe regeling

08-12-2005

geen

2005-XI-8

Tekst van de regeling

Hoofdstuk 1 Nieuw Hoofdstuk

Hoofdstuk I Begripsbepalingen

Artikel 1

In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder:De wet:de Archiefwet 1995.

Het besluit:het Archiefbesluit 1995.

Gemeentelijke organen:de overheidsorganen bedoeld in artikel 1, sub b, van de Archiefwet,voor zover behorende tot de gemeente.

Archiefbescheiden bescheiden:zoals omschreven in Artikel 1c van de wet waaronder ook wordt verstaan vastgelegde informatie, opgemaakt of ontvangen bij de aanvang, uitvoering of voltooiing van een institutionele of individuele activiteit van de gemeente of van haar ambtenaren, die voldoende inhoud, context en structuur bevat om als bewijs van de activiteit te dienen.

Documentaire verzamelingen:bescheiden, niet zijnde archiefbescheiden, die door beheerseenheden zijn bijeengebracht en die voor de kennis van de lokale of regionale geschiedenis van belang kunnen worden geacht.

Archiefbewaarplaats:de door de gemeenteraad overeenkomstig artikel 31 van de wet aangewezen archiefbewaarplaats.

Archiefruimte een ruimte:bestemd of aangewezen voor de bewaring van archiefbescheiden in afwachting van hun overbrenging ingevolge artikel 12, eerste lid.

Beheerders:degenen die ingevolge artikel 4 van de verordening zijn belast met het beheer van de archiefbescheiden van de gemeentelijke organen die nog niet naar de archiefbewaarplaats zijn overgebracht.

Informatiesysteem:systeem van documentatie, procedures, apparatuur en programmatuur, met behulp waarvan archiefbescheiden kunnen worden vervaardigd, bewerkt, verzonden, ontvangen en geraadpleegd.

Hoofdstuk II De aanwijzing van de archiefbewaarplaats

Artikel 2

De in artikel 31 van de wet bedoelde archiefbewaarplaats is ondergebracht in het Streekarchief Goeree-Overflakkee in het pand Dwarsweg 40 gebouw te Middelharnis.

Hoofdstuk III De zorg van burgemeester en wethouders voor de archiefbescheiden

Artikel 3

Burgemeester en wethouders dragen zorg voor het inrichten en instandhouden van voldoende en doelmatige archiefruimten.

Artikel 4

Burgemeester en wethouders dragen zorg voor het aanwijzen van de beheerders.

Artikel 5

Burgemeester en wethouders dragen zorg voor de aanstelling van voldoende deskundig personeel voor de werkzaamheden verbonden aan het beheer van de gemeentelijke archiefbescheiden en documentaire verzamelingen.

Artikel 6

Burgemeester en wethouders dragen er zorg voor, dat de vervaardiging van bescheiden bestemd voor een overheidsorgaan of andere belanghebbende, van welke bescheiden redelijkerwijze kan worden aangenomen dat zij voor dezen als archiefbescheiden voor blijvende bewaring in aanmerking komen, geschiedt op zodanige wijze, dat het behoud van deze bescheiden voldoende is gewaarborgd.

Artikel 7

Burgemeester en wethouders dragen er zorg voor, dat jaarlijks op de gemeentebegroting voldoende middelen worden geraamd ter bestrijding van de kosten die aan de zorg voor de archiefbescheiden zijn verbonden.

Artikel 8

Burgemeester en wethouders stellen voor het beheer van de archiefbescheiden van de gemeentelijke organen die nog niet naar de archiefbewaarplaats zijn overgebracht regels vast.

Artikel 9

Burgemeester en wethouders bevorderen, dat bij deelname door de gemeente in gemeenschappelijke regelingen op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen die overheidstaken uitvoeren, het beheer van de archiefbescheiden bij deze rechtspersonen zo veel mogelijk geschiedt overeenkomstig de bepalingen van de wet.

Artikel 10

Burgemeester en wethouders doen tenminste éénmaal per jaar aan de raad verslag omtrent hetgeen zij hebben verricht ter uitvoering van artikel 30 van de wet. Zij leggen daarbij over de verslagen die door de archivaris aan hen zijn uitgebracht in verband met het beheer en het toezicht van de archiefbewaarplaats.

Hoofdstuk IV Slotbepalingen

Artikel 11 Nieuw Artikel

Met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze verordening worden ingetrokken de Archiefverordening vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad van 14 november 1996. 

Artikel 12 Nieuw Artikel

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na afkondiging.

Artikel 13 Nieuw Artikel

Deze verordening kan worden aangehaald als Archiefverordening 2006.