Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Lemsterland

Verordening Bijdrageregeling Minima 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Lemsterland
Officiële naam regelingVerordening Bijdrageregeling Minima 2009
CiteertitelVerordening Bijdrageregeling Minima 2009
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet en Algemene wet bestuursrecht
  2. Gemeentewet, Artikel 4
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200922-09-2011nieuwe regeling

27-10-2008

ZuidFriesland d.d. 5 november 2008

Gemeenteraad d.d. 27 oktober 2008, nr. 14

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening Bijdrageregeling minima 2009

De raad van de gemeente Lemsterland.

Gelet op het bepaalde in artikel 4 van de Gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijke Sociale Dienst Zuidwest-Fryslân;

en mede gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

overwegende dat het wenselijk is de ingezetenen van de gemeente met een minimum inkomen een bijdrage te verstrekken in de kosten van sociaal-culturele en sportieve voorzieningen;

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de ISD zwf van 4 september 2008

gelezen het voorstel van het college van 11 september 2008;

b e s l u i t :

vast te stellen de:

Bijdrageregeling Minima

Artikel 1

  • 1.

    Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand en het Richtlijnenboek

  • 2.

    In deze verordening wordt verstaan onder:

    • a. rechthebbende: ingezetene, niet zijnde een student, die 18 jaar of ouder is en waarvan het adres op het moment van de aanvraag overeenkomt met de gemeentelijke basisadministratie en die een inkomen heeft dat netto niet meer bedraagt dan 125% van de voor hem geldende bijstandsnorm. Niet als rechthebbende wordt aangemerkt de persoon aan wie rechtens zijn vrijheid is ontnomen of een andere vreemdeling is dan die, bedoeld in artikel 11 tweede en derde lid van de Wet werk en bijstand. Deze persoon kan eveneens voor zijn thuisinwonende ten laste komende minderjarige kind(eren) een aanvraag indienen;

    • b. jaar: het jaar lopende van 1 januari tot en met 31 december.

    • c. student: degene van 18 jaar of ouder die aanspraak kan maken op studiefinanciering op grond van de Wet studiefinanciering 2000 of een tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.

Artikel 2

  • 1.

    Het dagelijks bestuur van de ISDzwf verleent rechthebbende een bijdrage in de kosten van op naam gestelde bewijzen van betaling van sociaal-culturele en/of sportieve activiteiten zoals genoemd in artikel 3.

  • 2.

    Van de gemaakte kosten wordt 100% vergoed tot een maximum van € 100,00 per volwassene per jaar en tot een maximum van € 150,00 per jaar voor een thuisinwonend ten laste komend kind tot 18 jaar.

Artikel 3

Voor een vergoeding komen in aanmerking kosten die door de rechthebbende zijn gemaakt voor:

  • - entreekaarten en/of contributie voor sociaal-culturele en/of sportieve activiteiten;

  • - de aanschaf van sportattributen;

  • - abonnement televisie, krant, kerktelefoon en internet.

Artikel 4

Het aanvragen van de bijdrage c.q. het declareren van de kosten van deelname aan voorzieningen geschiedt per jaar. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het dagelijks bestuur van de ISDzwf vastgesteld formulier.

De aanvragen dienen te worden ingediend voor 1 februari van het jaar volgend op het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

Met het aanvraag-/declaratieformulier moeten de op de betaling van de kosten betrekking hebbende bewijsstukken worden overgelegd, waarbij het inkomen over de maand voorafgaande aan die waarin wordt aangevraagd, bepalend is.

Artikel 5

Het dagelijks bestuur van de ISDzwf kan in afwijking van het bepaalde in deze verordening besluiten een bijdrage te verlenen ingeval een strikte toepassing van de verordening zou leiden tot onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 6

Het dagelijks bestuur van de ISDzwf kan met betrekking tot de uitvoering van deze verordening nadre voorschriften vaststellen.

Artikel 7

Deze verordening kan worden aangehaald als de Verordening Bijdrageregeling Minima 2009.

Artikel 8

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2009 onder gelijktijdige intrekking van de Verordening Bijdrageregeling Minima.

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van de gemeente Lemsterland

van 27 oktober 2008,

de griffier.

H.van Dijk-Beekman

de voorzitter

D.J.Stellingwerf

Nota-toelichting 1

Toelichting op de vergoedingen:

(Betreft Verordening Bijdrageregeling Minima 2009)

 

- Entreekaarten en/of contributie voor sociaal-culturele en sportieveactiviteiten:

Gelet op de doelstelling van de bijdrageregeling minima is het vanzelfsprekend dat sociaal-culturele en sportieve voorzieningen voor een vergoeding in aanmerking komen.

Onder sociaal-culturele activiteiten moet worden verstaan activiteiten welke zowel een sociaal als cultureel aspect in zich dragen. Wanneer een cabaretgezelschap een programma verzorgt in de eigen huiskamer, met de belanghebbende als enig toeschouwer, is er wel sprake van een cultureel gebeuren. Het sociale aspect ontbreekt dan echter. Indien een groep vrienden of familieleden elkaar (bij een verjaardag) bezoeken is er wel sprake van een sociaal gebeuren maar ontbreekt het culturele aspect. De vraag of een activiteit wel of niet cultureel is valt soms niet eenvoudig te beantwoorden.

 

Voorbeelden van sociaal-culturele en sportieve activiteiten

-Abonnement bibliotheek;

- (Seizoen)kaarten bezoek sportevenementen, theater, muziekcentra, bioscoop, enz.;

- Lesgelden/deelnemersbijdragen aan cursussen met een sociaal-cultureel karakter (geen beroepsopleidingen);

- Contributies amateuristische kunstbeoefening (muziek, zang, toneel, enz.); - Contributies voor fitness-, hobby- of creativiteitsclubs;

- Lesgeld muziek- zwemonderwijs;

- Schoolzwemmen;

- Kosten schoolreisje;

- Peuterspeelzaal, speel-o-theek.

 

Indien bepaalde sociaal-culturele activiteiten buiten de eigen gemeente plaatsvinden, zal de belanghebbende ook vervoerskosten moeten maken. Indien een belanghebbende een theatervoorstelling in bijvoorbeeld de Harmonie in Leeuwarden declareert kunnen de reiskosten, na overlegging van de vervoersbewijzen, eveneens vergoed worden. Vervoersbewijzen moeten in dat geval tegelijk met de entreekaarten worden gedeclareerd.

 

Er is voor gekozen om geen gebruik te maken van een limitatieve lijst met activiteiten waarvoor een vergoeding kan worden verstrekt. De reden daarvoor is dat sociaal-culturele activiteiten dermate uitgebreid kunnen zijn dat een opsomming eigenlijk nooit volledig is.

Een activiteit die niet in de limitatieve lijst staat zou daardoor niet voor vergoeding in aanmerking komen terwijl er wel degelijk sprake is van een sociaal-culturele activiteit.

 

- Aanschaf van sportattributen: Om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen sportieve activiteiten te verrichten wordt een vergoeding voor de aanschaf van sportattributen verstrekt. Deze vergoeding wordt niet alleen verstrekt indien in (georganiseerd) groepsverband wordt gesport maar is ook van toepassing op die personen die individueel willen gaan sporten.

 

- Abonnement voor krant, televisie, internet en kerktelefoon: De krant, de televisie en het internet zijn voor veel mensen informatiebronnen welke voor hen belangrijk zijn om op de hoogte te blijven van de gebeurtenissen in de wereld. De informatie uit deze bronnen stelt hen in staat mee te participeren in de maatschappij.

Bepaalde groepen mensen die hun kontakten grotendeels vinden in een kerkgemeenschap, maar door omstandigheden (ouderdom, ziekte) niet meer in staat zijn lijfelijk de kerk te bezoeken kunnen gebruik maken van de kerktelefoon.