Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Middelharnis

Voorlopige reglement voor de ondernemingsraad

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Middelharnis
Officiële naam regelingVoorlopige reglement voor de ondernemingsraad
CiteertitelVoorlopige reglement voor de ondernemingsraad van de gemeente Middelharnis
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerpPersoneel en organisatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet op de ondernemingsraden

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-03-199601-01-2015Nieuwe regeling

04-01-1996

Ons Eiland, 22-02-1996

Besluitnummer: 4

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Middelharnis;

overwegende dat de Wet op de ondernemingsraden de gemeenten verplicht om een ondernemingsraadin te stellen;

overwegende dat de verkiezingen voor de OR moet plaatsvinden op basis van een voorlopigreglement dat door de ondernemer moet worden vastgesteld;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 1995;

gelet op de Wet op de ondernemingsraden, het Loga-advies "De gemeente krijgt een ondernemingsraad"van 15 maart 1995, kenmerk ARZ/501978 en het advies van het GO d.d. 28 november1995;

b e s l u i t:

I. tot het instellen van een ondernemingsraad voor de gemeente Middelharnis en bepaaltdat dit besluit moet worden uitgevoerd vóór 5 mei 1997;II. vast te stellen het navolgende Voorlopige reglement voor de ondernemingsraad van degemeente Middelharnis.

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Artikel 1

Dit reglement verstaat onder:- ondernemer: het gemeentebestuur- onderneming: de gemeente- wet: de Wet op de ondernemingsraden;- bedrijfscommissie: de Bedrijfscommissie voor de Overheid;- bestuurder: de gemeentesecretaris- werknemersorganisaties: de verenigingen van werknemers bedoeld in artikel 9, lid 2, ondera, van de wet.

Hoofdstuk 2 Samenstelling en zittingsduur

Artikel 2

  • 1 De ondernemingsraad bestaat uit 7 leden, die worden gekozen door en uit de volgendekiesgroepen: 6 leden worden gekozen door en uit het personeel van de secretarie en debuitendienst en 1 lid wordt gekozen door en uit de leden van de vrijwillige brandweer.

  • 2 De ondernemingsraad kiest uit zijn midden een voorzitter, een plaatsvervangende voorzitteren een secretaris.

  • 3 De voorzitter, of bij diens verhindering de plaatsvervangende voorzitter, vertegenwoordigtde ondernemingsraad in rechte.

Artikel 3

  • 1 De leden van de ondernemingsraad treden om de 3 jaar tegelijk af.

  • 2 De aftredende leden zijn terstond herkiesbaar.

Hoofdstuk 3 Voorbereiding van de verkiezing, actief en passief kiesrecht, kandidaatstelling

Artikel 4

  • 1 De organisatie van de verkiezing van de leden van de ondernemingsraad berust bij deondernemingsraad.

  • 2 De ondernemingsraad kan de organisatie van de verkiezing opdragen aan een commissie.

Artikel 5

  • 1 Kiesgerechtigd zijn de personen, bedoeld in artikel 2, die gedurende ten minste zesmaanden in de onderneming werkzaam zijn geweest.

  • 2 Verkiesbaar tot lid van de ondernemingsraad zijn de personen, bedoeld in artikel 2, diegedurende ten minste zes maanden bij de onderneming werkzaam zijn geweest.

Artikel 6

  • 1 De ondernemingsraad bepaalt na overleg met de ondernemer de datum van de verkiezingenalsmede de tijdstippen van aanvang en einde van de stemming.De secretaris van de ondernemingsraad doet van een en ander mededeling aan de ondernemer,aan de in de onderneming werkzame personen en aan de werknemersorganisaties.Tussen het doen van deze mededeling en de datum waarop de verkiezing wordtgehouden, liggen ten minste 15 weken.

  • 2 De datum van de verkiezing ligt niet eerder dan 4 weken en niet later dan 2 weken voorde afloop van de zittingsperiode van de aftredende leden van de ondernemingsraad.

  • 3 De ondernemingsraad of de door hem ingestelde verkiezingscommissie kan zich bij deverkiezingen laten bijstaan door een of meer stembureaus, die elk bestaan uit ten hoogste3 in de onderneming werkzame personen.

Artikel 7

  • 1 Uiterlijk 12 weken voor de verkiezingen stelt de ondernemingsraad een lijst op van de inelke kiesgroep bedoeld in artikel 2, eerste lid, werkzame personen, die op de verkiezingsdatumverkiesbaar en/of kiesgerechtigd zijn, en maakt deze lijst in de onderneming bekend.

  • 2 Kandidaatstelling geschiedt door indiening van een lijst van een of meer kandidaten bij desecretaris van de ondernemingsraad. Deze verstrekt een gedagtekend bewijs van ontvangst,gesteld ten name van degene die de lijst heeft ingediend.

  • 3 Tot uiterlijk 6 weken voor de verkiezingsdatum kunnen werknemersorganisaties die toteen kiesgroep behorende kiesgerechtigde personen onder haar leden tellen, voor diekiesgroep kandidatenlijsten indienen.

  • 4 Binnen 1 week nadat de in lid 3 bedoelde termijn is verstreken, bepaalt de ondernemingsraadvoor iedere kiesgroep het aantal handtekeningen dat ten minste nodig is voor de indieningvan een kandidatenlijst door die personen van de betrokken kiesgroep die geenlid zijn van een werknemersorganisatie welke voor die kiesgroep een kandidatenlijst heeftingediend.

  • 5 Tot uiterlijk 3 weken voor de verkiezingsdatum kunnen de in lid 4 bedoelde kandidatenlijstenbij de secretaris van de ondernemingsraad worden ingediend.

  • 6 Bij elke kandidatenlijst wordt van iedere daarop voorkomende kandidaat de schriftelijkeverklaring overgelegd inhoudende dat hij de kandidatuur aanvaardt.

  • 7 De naam van een kandidaat mag slechts op één kandidatenlijst voorkomen.

Artikel 8

  • 1 De ondernemingsraad onderzoekt of de ingediende kandidatenlijsten en de daarop voorkomendekandidaten voldoen aan de vereisten van de wet en van dit reglement.

  • 2 De ondernemingsraad verklaart een kandidatenlijst die niet aan de in het vorige lid bedoeldevereisten voldoet, ongeldig en deelt dit onverwijld schriftelijk en met opgave vanredenen mede aan degene(n) die de lijst heeft (hebben) ingediend. Gedurende één weekna deze mededeling bestaat de gelegenheid de lijst aan de gestelde vereisten aan tepassen.

  • 3 De kandidatenlijsten worden uiterlijk 2 weken voor de verkiezingsdatum door de ondernemingsraadaan de in de onderneming werkzame personen bekend gemaakt.

Artikel 9

Indien er in een kiesgroep niet meer kandidaten zijn gesteld dan er voor die kiesgroep plaatsenzijn te vervullen, vinden er in die kiesgroep geen verkiezingen plaats en worden de gesteldekandidaten geacht te zijn verkozen.

Hoofdstuk 4 Wijze van stemmen bij verkiezingen

Artikel 10

  • 1 De verkiezing geschiedt bij geheime stemming.

  • 2 Door of namens de ondernemingsraad wordt op de verkiezingsdatum op de daartoe doorde ondernemingsraad aangewezen plaatsen iedere kiesgerechtigde persoon toegelatentot de stemcomputer teneinde zijn stem uit te brengen. Op de stemcomputer staan voorelke kiesgroep de kandidaten voor die kiesgroep vermeld.

  • 3 Iedere kiesgerechtigde persoon brengt op de stemcomputer zijn stem uitsluitend uit opvoor zijn kiesgroep gestelde kandidaten.

Artikel 11

Iedere kiesgerechtigde persoon brengt één stem uit.

Artikel 12

Na het einde van de stemming stelt de ondernemingsraad het aantal geldige stemmenvast dat op elke kandidatenlijst en elke daarop voorkomende kandidaat is uitgebracht.

Artikel 13

  • 1 Ter bepaling van de uitslag van de verkiezing berekent de ondernemingsraad voor elkekiesgroep in de eerste plaats de kiesdeler door het aantal in die kiesgroep geldig uitgebrachtestemmen te delen door het aantal door de kiesgroep te bezetten zetels in de ondernemingsraad.Vervolgens worden aan iedere kandidatenlijst per kiesgroep zoveel zetels toegewezen alsde kiesdeler begrepen is in het aantal op die lijst uitgebrachte geldige stemmen.Zetels die op deze wijze niet kunnen worden vervuld, worden als restzetels achtereenvolgenstoegekend aan de lijsten met de grootste stemmenoverschotten. Bij een gelijk stemmenoverschotvan twee of meer lijsten beslist het lot welke lijst het eerst een restzetelkrijgt. De aan een lijst toegevallen zetels worden toegewezen aan de daarop staandekandidaten in de volgorde waarop zij op de lijst voor komen, met dien verstande dat eenkandidaat die persoonlijk de kiesdeler heeft gehaald, in ieder geval is gekozen.

  • 2 De uitslag van de verkiezing wordt door de ondernemingsraad vastgesteld en volledig bekendgemaakt aan de ondernemer, aan de in de onderneming werkzame personen, enaan de werknemersorganisaties die de kandidatenlijsten hebben ingediend.

Artikel 14

De uitslag van de gehouden stemming wordt door de secretaris van de ondernemingsraad ineen of meer gesloten enveloppen ten minste drie maanden bewaard.

Hoofdstuk 5 Voorziening in tussentijdse vacatures

Artikel 15

  • 1 In geval van een tussentijdse vacature in de ondernemingsraad wijst de ondernemingsraadtot opvolger van het betrokken lid aan de kandidaat die voor de betrokken kiesgroepblijkens de uitslag van de laatstgehouden verkiezing daarvoor als eerste in aanmerkingkomt.

  • 2 De aanwijzing geschiedt binnen een maand na het ontstaan van de vacature. Artikel 13,tweede lid, is van overeenkomstige toepassing.

  • 3 Indien er geen opvolger als bedoeld in het eerste lid aanwezig is, wordt in de vacaturevoorzien door het houden van een tussentijdse verkiezing, tenzij binnen zes maanden eenalgemene verkiezing plaatsvindt.

Hoofdstuk 6 Bezwarenregeling

Artikel 16

  • 1 Tegen een besluit van een ondernemingsraad met betrekking tot:a. de bepaling van de datum van de verkiezing en de tijdstippen van het begin en eindevan de stemming (artikel 6, eerste lid),b. de opstelling van de lijst van kiesgerechtigde en verkiesbare personen (artikel 7, eerstelid),c. de vaststelling van het aantal handtekeningen dat nodig is voor de indiening van eenkandidatenlijst door degenen die geen lid zijn van een werknemersorganisatie welkeeen kandidatenlijst heeft ingediend (artikel 7, vierde lid),d. de geldigheid van een kandidatenlijst (artikel 8),e. de vaststelling van de uitslag van de verkiezing (artikel 13, tweede lid),f. de voorziening in een tussentijdse vacature (artikel 15), kan iedere belanghebbendebinnen een week na de bekendmaking van het besluit bezwaar maken bij de ondernemingsraad.

  • 2 De ondernemingsraad beslist onverwijld op het bezwaar en treft daarbij zo nodig de noodzakelijkevoorzieningen.

Hoofdstuk 7 Werkwijze en secretariaat

Artikel 17

  • 1 De ondernemingsraad komt in de vergadering bijeen in de navolgende gevallen:a. op verzoek van de voorzitter,b. op gemotiveerd verzoek van ten minste 3 leden.

  • 2 De voorzitter bepaalt de tijd en plaats van de vergadering. Een vergadering op verzoekvan leden van de ondernemingsraad wordt gehouden binnen 14 dagen nadat hun verzoekdaartoe bij de voorzitter is ingekomen.

  • 3 De bijeenroeping geschiedt door de secretaris, door middel van een schriftelijke kennisgevingaan de leden. De bijeenroeping geschiedt ten minste 7 dagen vóór de te houdenvergadering, behoudens in spoedeisende gevallen.

  • 4 Een vergadering kan slechts plaatsvinden indien de meerderheid van de leden van deondernemingsraad aanwezig is.

  • 5 Bij ontstentenis van de voorzitter en van dienst plaatsvervanger kiest de ondernemingsraaduit de aanwezige leden een voorzitter voor de vergadering.

Artikel 18

De secretaris is belast met het bijeenroepen van de ondernemingsraad, het opmaken van deagenda, het opstellen van het verslag van de vergadering, alsmede met het voeren van debriefwisseling en het beheren van de voor de ondernemingsraad bestemde en van de ondernemingsraaduitgaande stukken.

Artikel 19

  • 1 De secretaris maakt in overleg met de voorzitter voor iedere vergadering een agenda op.Ieder lid van de ondernemingsraad kan bij de secretaris een voorstel indienen voor plaatsingvan een onderwerp op de agenda.

  • 2 De secretaris maakt de agenda bekend aan de leden van de ondernemingsraad, aan deondernemer en aan de in onderneming werkzame personen. Behoudens in spoedeisendegevallen geschiedt de bekendmaking ten minste 7 dagen vóór de vergadering van de ondernemingsraad.

Artikel 20

  • 1 De ondernemingsraad beslist bij gewone meerderheid van stemmen. Ter bepaling of aandit voorschrift wordt voldaan tellen blanco stemmen niet mee.

  • 2 Over zaken wordt mondeling en over personen wordt schriftelijk gestemd.

  • 3 Indien bij een besluit met betrekking tot de benoeming van een persoon geen van de kandidatenbij de eerste stemming de gewone meerderheid haalt, vindt herstemming plaatstussen de twee kandidaten die bij de eerste stemming de meeste stemmen kregen. Bijdeze herstemming is diegene gekozen, die alsdan de meeste stemmen op zich heeft verenigd.Indien de stemmen staken beslist het lot.

  • 4 Bij staking van stemmen over een voorstel tot een door de ondernemingsraad te nemenbesluit dat geen betrekking heeft op een te benoemen persoon, wordt dit voorstel op deeerstvolgende vergadering opnieuw aan de orde gesteld. Indien dan wederom de stemmenstaken, wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

Artikel 21

  • 1 Zo spoedig mogelijk na iedere vergadering van de ondernemingsraad maakt de secretariseen verslag van die vergadering op en zendt het toe aan de leden van de ondernemingsraad.

  • 2 De secretaris maakt na het verstrijken van 7 dagen na de toezending het verslag bekendaan de in de onderneming werkzame personen en aan de ondernemer, tenzij binnen dietermijn een lid van de ondernemingsraad een met redenen toegelicht bezwaar heeft gemaakttegen de inhoud van het verslag. Het aan de in de onderneming werkzame personenbekend te maken verslag bevat geen gegevens waaromtrent geheimhouding moetworden betracht ingevolge het bepaalde in artikel 20 van de wet.

  • 3 Indien een bezwaar als bedoeld in het vorige lid is gemaakt, maakt de secretaris het verslageerst bekend nadat de ondernemingsraad over het verslag heeft beslist.

Artikel 22

  • 1 De secretaris maakt jaarlijks vóór 1 april een verslag op de werkzaamheden van de ondernemingsraadin het afgelopen jaar. Dit verslag behoeft de goedkeuring van de ondernemingsraad.

  • 2 De secretaris maakt het jaarverslag zo spoedig mogelijk na de goedkeuring bekend aande ondernemer en aan de in de onderneming werkzame personen, alsmede aan het bevoegdedistrictshoofd van de Arbeidsinspectie en de bedrijfscommissie.

Hoofdstuk 8 Slotbepalingen

Artikel 23

  • 1 Dit reglement kan worden gewijzigd en aangevuld bij besluit van de ondernemingsraad.

  • 2 Alvorens de wijziging of aanvulling vast te stellen, stelt de ondernemingsraad de ondernemerin de gelegenheid daarover zijn standpunt kenbaar te maken.

  • 3 In de vergadering waarin besloten het reglement te wijzigen of aan te vullen dienen tenminste tweederde van de leden van de ondernemingsraad aanwezig te zijn.

  • 4 Een zodanig besluit behoeft ten minste een meerderheid van tweederde der uitgebrachtestemmen. Ter bepaling of aan dit voorschrift is voldaan tellen blanco stemmen niet mee.

  • 5 De ondernemingsraad verstrekt onverwijld een exemplaar van de wijziging of aanvullingaan de ondernemer.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raadvan de gemeente Middelharnis op 4 januari 1996.

De secretaris,                                                  De voorzitter,