Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Bolsward

Verordening op de speelautomaten Bolsward

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Bolsward
Officiële naam regelingVerordening op de speelautomaten Bolsward
CiteertitelVerordening op de speelautomaten Bolsward
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpGeen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

31-05-200101-01-2012Nieuwe regeling

22-05-2001

Onbekend

Geen

Tekst van de regeling

Raadsagenda d.d. 22 mei 2001, no. 4.

Aan de raad.

Bolsward, 8 mei 2001.

Onderwerp:

Verordening op de speelautomaten Bolsward.

De Wet op de Kansspelen en het Speelautomatenbesluit zijn gewijzigd met de bedoeling voornamelijk jongeren te beschermen tegen de risico's van gokverslaving.

Dit heeft tot gevolg dat ook onze verordening op de speelautomaten aangepast moet worden. De wet schrijft voor dat hierin opgenomen moet worden dat er per hoogdrempelige inrichting maximaal voor twee kansspelautomaten vergunning verleend kan worden. Ook in de oude verordening werd bepaald dat er niet meer dan twee kansspelautomaten per inrichting mochten worden geplaatst, maar dat gold voor alle inrichtingen. Deze nieuwe verordening introduceert de termen "hoog- en laagdrempelig". Een hoogdrempelige inrichting wordt gedefinieerd als een inrichting die voldoet aan de volgende criteria:

1. er moet een geldende drank- en horecavergunning zijn;

2. het café- of restaurantbezoek moet op zichzelf staan (dus geen combinatie met bijvoorbeeld een afhaalgedeelte of een disco);

3. de activiteiten moeten gericht zijn op personen van 18 jaar of ouder.

Alle andere inrichtingen zijn in principe laagdrempelig. De enige uitzondering

daarop is de zogenaamde samengestelde inrichting. Dit is een inrichting die in principe laagdrempelig is, maar waarbinnen een deel als hoogdrempelig wordt bestempeld. Deze uitzondering gaat alleen op indien:

1. het hoogdrempelige gedeelte afgesloten is van het laagdrempelige;

2. deze ruimte voldoende afgescheiden is van het laagdrempelige gedeelte, d.w.z. dat er geen verbinding voor bezoekers is tussen het hoog- en laagdrempelige deel en er een gesloten deur met dranger leidt naar de gezamenlijke entreeruimte.

Inmiddels zijn, op grond van de Wet, de inrichtingen waar speelautomaten opgesteld staan ingedeeld in de categorieën hoog- en laagdrempelig. De exploitanten die speelautomaten hebben in laagdrempelige gelegenheden zijn aangeschreven deze te verwijderen of te deactiveren voor 1 maart 2001. Hierop zal worden gecontroleerd.

Ook nieuw -in deze verordening is het expliciete verbod op het exploiteren van een speelautomatenhal. In de vorige verordening is dit niet uitdrukkelijk opgenomen, maar in het raadsvoorstel van 7 december 1993 werd uitgelegd dat indien het niet expliciet is toegestaan een speelautomatenhal te exploiteren, dit automatisch verboden is. Voor aanvragers en burgers is dat echter niet onmiddellijk duidelijk, vandaar dat er nu is gekozen voor het verbieden van het exploiteren van een speelautomatenhal in Bolsward. De motivatie die hier volgt is grotendeels gelijk aan de in het raadsvoorstel van 1993 gegeven motivering. Het door de burgemeester gevoerde beleid is er steeds op gericht geweest de negatieve uitwassen van speelautomaten tegen te gaan, zoals daar zijn:

• uitlokking tot gokken (door het aanwezig hebben van speelautomaten), speciaal van jongeren ;

• gokverslaving met bijbehorende maatschappelijke en sociale gevolgen.

Daarnaast probeert de burgemeester bepaalde kwetsbare groepen (wederom speciaal jongeren) te beschermen tegen gokverslaving.

De burgemeester is van mening dat speelautomatenhallen averechts zouden werken op de hiervoor genoemde inspanningen. Daarnaast is Bolsward een kleine gemeenschap, waarin een grootschalige inrichting, zoals een speelautomatenhal noodzakelijkerwijs is, niet past. De belasting op de omgeving, zelfs in het centrum, is naar de mening van de burgemeester te groot.

Wij adviseren u de bijgevoegde verordening vast te stellen, ten einde te voldoen aan de wettelijke eisen, vervat in de Wet op de Kansspelen.

No. 4.

Onderwerp:

Verordening op de speelautomaten Bolsward

De raad van de gemeente Bolsward;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 maart 2001;

overwegende, dat door de wijziging van de Wet op de Kansspelen en het Speelautomatenbesluit de "Verordening op de speelautomaten Bolsward"

van 21 december 1993 vervangen dient te worden;

gelet op de bepalingen van de Wet op de Kansspelen en het

Speelautomatenbesluit;

besluit:

vast te stellen de volgende

Verordening op de speelautomaten Bolsward

Artikel 1

De definities zoals gesteld in artikel 30 van de wet op de Kansspelen gelden tevens voor deze verordening.

Artikel 2

  • 1. In laagdrempelige gelegenheden mogen geen kansspelautomaten en maximaal twee behendigheidsautomaten opgesteld worden.

  • 2. In hoogdrempelige gelegenheden mogen maximaal twee speelautomaten, dan wel behendigheidsautomaten opgesteld worden.

Artikel 3

Er zijn geen speelautomatenhallen toegestaan.

Artikel 4

De burgemeester kan voorschriften en beperkingen aan een aanwezigheidsvergunningverbinden.

Artikel 5

Tegelijkertijd met inwerkingtreding van deze verordening wordt de "Verordening op de speelautomaten Bolsward", vastgesteld op 21 december 1993, ingetrokken.

Artikel 6

Deze verordening treedt in werking drie dagen na publicatie en heeft terugwerkende kracht tot 1 januari 2001.