Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Maasdonk

Algemene inkoopvoorwaarden Gemeente Maasdonk (2009)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Maasdonk
Officiële naam regelingAlgemene inkoopvoorwaarden Gemeente Maasdonk (2009)
CiteertitelAlgemene inkoopvoorwaarden (2009)
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerpBestuur en organisatie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-10-2009Verouderd inkoopbeleid

15-09-2009

Streekwijzer

BenW/09-00703 en BenW/09-00794

Tekst van de regeling

Algemene Verkoopvoorwaarden voor roerende zaken en diensten van de gemeente Maasdonk

Inhoudsopgave

Artikel 1 Definities

Artikel 2 Toepasselijkheid

Artikel 3 Totstandkoming van de Overeenkomst

Artikel 4 Uitvoering van de Overeenkomst

Artikel 5 Wijzigingen

Artikel 6 Algemene verplichtingen van de Leverancier

Artikel 7 Samenwerking met derden

Artikel 8 Prijzen

Artikel 9 Betaling en (geschillen over) facturering

Artikel 10 Eigendom

Artikel 11 Levering en levertijden

Artikel 12 Verpakking en documentatie van Producten

Artikel 13 Garantie

Artikel 14 Keuring en klachten ten aanzien van Producten en Diensten

Artikel 15 Aansprakelijkheid

Artikel 16 Tekortkoming en Ontbinding

Artikel 17 Overmacht

Artikel 18 Dreigende vertraging

Artikel 19 Onderbreking Overeenkomst

Artikel 20 Verzekering

Artikel 21 Intellectuele eigendomsrechten

Artikel 22 Overdracht rechten en plichten

Artikel 23 Geheimhouding

Artikel 24 Boete

Artikel 25 Toepasselijk recht en bevoegde rechter

Artikel 26 Slotbepaling

Artikel 1 Definities

1.Tenzij uit de context anders blijkt, zijn de woorden en uitdrukkingen die in deze Algemene Voorwaarden met een hoofdletter zijn geschreven, gedefinieerde woorden en uitdrukkingen, waaraan de navolgende betekenis is toegekend:

Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden voor de inkoop van roerende zaken en diensten;

Diensten: de door Leverancier op basis van de Overeenkomst ten behoeve van de Gemeente Maasdonk te leveren diensten, zulks met inbegrip van (deel)ontwerpen en de eventuele ondersteunende documentatie die daaraan ten grondslag ligt en de eventueel daaruit voortvloeiende producten en/of diensten;

Gemeente Maasdonk: de rechtspersoon Gemeente Maasdonk en/of alle tot de rechtspersoon Gemeente Maasdonk behorende organisatieonderdelen;

IE-rechten: alle (intellectuele eigendoms)rechten, auteursrechten daaronder begrepen en daaraan verbonden of gerelateerde rechten zoals persoonlijkheidsrechten, welke voortvloeien uit de nakoming van de verplichtingen van de Leverancier onder de Overeenkomst.

Informatiedragers: papieren documenten en/of dragers van digitale informatie en/of andere gegevensdragers, waarop de prestaties / resultaten van de Leverancier zijn weergegeven en die op grond van de Overeenkomst aan de Gemeente Maasdonk ter beschikking (moeten) worden gesteld;

Leverancier: de (potentiële) wederpartij van de Gemeente Maasdonk;

Levering: feitelijke aflevering van de Producten en Diensten en/of de montage van de Producten, voor zover van toepassing;

Overeenkomst: elke overeenkomst tussen de Gemeente Maasdonk en de Leverancier tot het leveren van Producten en/of Diensten die ingevolge Artikel 3 van deze Algemene Voorwaarden tot stand is

gekomen;

Producten: de door de Leverancier aan de Gemeente Maasdonk te leveren roerende zaken, inclusief de montage of installatie daarvan, zulks

met inbegrip van (deel)ontwerpen en de eventuele ondersteunende documentatie die daaraan ten grondslag ligt en de eventueel daaruit

voortvloeiende producten en/of diensten.

2.Onder schriftelijk wordt in deze Algemene Voorwaarden mede verstaan per fax, e-mail, Electronic Data Interchange ("EDI") of via enig ander (elektronisch) medium, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald of uit de context anders blijkt.

Artikel 2 Toepasselijkheid

1.Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op elk door de Gemeente Maasdonk gedaan verzoek aan de Leverancier tot het uitbrengen van een aanbod, op de door de Leverancier uit te brengen aanbieding, op alle opdrachten van de Gemeente Maasdonk en op alle met de Leverancier

te sluiten en gesloten Overeenkomsten waarbij de Gemeente Maasdonk als (potentiële) koper van Producten en/of Diensten optreedt alsmede op alle daaruit voortvloeiende rechtsbetrekkingen.

2.Afwijkingen van deze Algemene Voorwaarden zijn slechts rechtsgeldig indien deze schriftelijk en uitdrukkelijk tussen partijen zijn overeengekomen.

3.De toepasselijkheid van eventuele door de Leverancier gehanteerde algemene voorwaarden wordt hierbij uitdrukkelijk van de hand gewezen.

4.De Nederlandse tekst van deze Algemene Voorwaarden prevaleert boven eventuele vertalingen daarvan.

Artikel 3 Totstandkoming van de Overeenkomst

  • 1.

    Indien de Leverancier een schriftelijke of mondelinge aanbieding doet, komt de overeenkomst tot stand doordat de Gemeente Maasdonk deze aanbieding schriftelijk aanvaardt ("de Overeenkomst").

  • 2.

    Indien de Leverancier een aanbieding via elektronische weg doet, komt de Overeenkomst tot stand door aanvaarding door de Gemeente Maasdonk via schriftelijke weg. De aanvaarding door de Gemeente Maasdonk geldt tevens als ontvangstbevestiging van de aanbieding.

  • 3.

    Een aanbieding van de Leverancier, al dan niet vrijblijvend gedaan, kan niet worden herroepen na aanvaarding door de Gemeente Maasdonk. Een aanbieding van de Leverancier via elektronische weg vervalt niet, indien een tijdige ontvangstbevestiging van de aanbieding door de Gemeente Maasdonk achterwege blijft.

  • 4.

    Indien een schriftelijke order door de Gemeente Maasdonk wordt geplaatst zonder een daaraan voorafgaande aanbieding van de Leverancier, dan komt de Overeenkomst tot stand, tenzij de Leverancier binnen tien (10) werkdagen na datum van de order de Gemeente Maasdonk schriftelijk in kennis stelt dat zij de order niet aanvaardt.

  • 5.

    Indien de Gemeente Maasdonk een order via elektronische weg bij de Leverancier plaatst, dan komt de Overeenkomst tot stand, tenzij de Leverancier binnen vijf (5) werkdagen na datum van de order de Gemeente Maasdonk via elektronische weg in kennis stelt dat zij de order niet aanvaardt.

  • 6.

    Indien bij de uitvoering van de Overeenkomst gebruik wordt gemaakt van door de Gemeente Maasdonk ter beschikking gestelde of door haar goedgekeurde tekeningen, specificaties, instructies, keuringsvoorschriften en dergelijke, maken deze deel uit van de Overeenkomst.

Artikel 4 Uitvoering van de Overeenkomst

  • 1.

    De Leverancier is gehouden om de Producten en/of Diensten in de overeengekomen vorm, hoeveelheid en kwaliteit op de overeengekomen datum van levering op de overeengekomen plaats van bestemming te leveren.

  • 2.

    Indien de Leverancier ter uitvoering van de Overeenkomst werkzaamheden op het terrein of in de lokaliteiten van de Gemeente Maasdonk dient te verrichten, dienen de Leverancier en zijn ondergeschikten en niet-ondergeschikten de instructies van de Gemeente Maasdonk en de ter zake bij de Gemeente Maasdonk geldende voorschriften in acht te nemen alsmede de werkzaamheden tijdens de door de Gemeente Maasdonk opgegeven tijden uit te voeren.

  • 3.

    De leverancier is slechts bevoegd om de uitvoering van de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk aan derden uit te besteden na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente Maasdonk, welke toestemming niet op onredelijke gronden onthouden zal worden en waaraan door de Gemeente Maasdonk nadere voorwaarden verbonden kunnen worden.

Artikel 5 Wijzigingen

  • 1.

    Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, is de Gemeente Maasdonk te allen tijde bevoegd om een geplaatste order of opdracht, ook na totstandkoming van de Overeenkomst, schriftelijk te wijzigen en/of aan te vullen. De Leverancier zal alle door de Gemeente Maasdonk aangegeven wijzigingen en/of aanvullingen van de opdracht uitvoeren, mits deze wijzigingen en/of aanvullingen redelijkerwijs uitvoerbaar zijn en de Leverancier zulks binnen tien (10) werkdagen aan de Gemeente Maasdonk heeft medegedeeld.

  • 2.

    Indien de in Artikel 5.1 bedoelde wijzigingen en/of aanvullingen gevolgen hebben voor de overeengekomen prijs en/of het tijdstip van levering, dient de Leverancier de Gemeente Maasdonk hiervan zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen tien (10) werkdagen na kennisgeving van de wijziging of aanvulling, schriftelijk in kennis te stellen, bij gebreke waarvan de gewijzigde opdracht volgens de maximaal oorspronkelijk overeengekomen prijs, levertijd en andere voorwaarden zal worden uitgevoerd.

  • 3.

    Wijzigingen komen pas tot stand na schriftelijke goedkeuring door de Gemeente van de wijziging en de onder het vorige lid bedoelde gevolgen.

  • 4.

    Indien de gevolgen van de wijzigingen en/of aanvullingen voor de prijs en/of het tijdstip van levering naar het oordeel van de Gemeente Maasdonk onredelijk zijn, is de Gemeente Maasdonk bevoegd om de Overeenkomst te ontbinden of op te zeggen, zonder tot schadevergoeding gehouden te zijn.

  • 5.

    De Leverancier is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente Maasdonk niet gerechtigd personen, die in eerste instantie zijn belast met de uitvoering van de Overeenkomst, tijdelijk of definitief te vervangen, tenzij anders is overeengekomen. De Gemeente Maasdonk zal haar toestemming niet op onredelijke gronden weigeren en mag aan deze toestemming nadere voorwaarden verbinden. De voor de oorspronkelijke personen geldende tarieven zullen bij vervanging van die personen niet verhoogd worden.

  • 6.

    Als de Gemeente Maasdonk andere personen wenst voor de uitvoering van de Overeenkomst, omdat zij meent dat dit van belang is voor een deugdelijke uitvoering van de Overeenkomst, deelt zij dit schriftelijk mede aan de Leverancier, onder opgave van redenen. De Leverancier zal zo spoedig mogelijk voor vervanging van genoemde personen zorgdragen. De voor de oorspronkelijke personen geldende tarieven zullen bij vervanging van die personen niet verhoogd worden.

  • 7.

    Bij een eventuele vervanging van de personen bedoeld in Artikelen 5.5 en 5.6, dienen personen beschikbaar te worden gesteld die qua deskundigheid, opleiding en ervaring in ieder geval gelijkwaardig zijn aan de oorspronkelijk ingezette personen.

Artikel 6 Algemene verplichtingen van de Leverancier

  • 1.

    De Leverancier zal zijn verplichtingen onder de Overeenkomst in nauwe samenwerking met de Gemeente Maasdonk verrichten.

  • 2.

    De Leverancier staat in voor de kwaliteit, deskundigheid, integriteit en gedragingen van zijn ondergeschikten en niet-ondergeschikten die namens of door de Leverancier zijn belast met de uitvoering van diens verplichtingen onder de Overeenkomst.

  • 3.

    De Leverancier verklaart en staat er voor in dat terzake van de Overeenkomst noch (de onderneming van) de Leverancier zelf, noch één of meer van zijn leidinggevenden,vertegenwoordigers, ondergeschikten en/of niet-ondergeschikten of met de Leverancier verbonden rechtspersonen en hun leidinggevenden, vertegenwoordigers, ondergeschikten of adviseurs, betrokken zijn of zijn geweest bij overleg of afspraken met andere gegadigde ondernemingen omtrent: 

    (i) prijsvorming en/of

    (ii) de wijze van het uitbrengen van offertes en/of

    (iii) verdeling van werkzaamheden en/of

    (iv) het aanbieden of geven van geld of op geld te waarderen niet stoffelijke voordelen aan één of meer ambtenaren die direct of indirect betrokken zijn bij of enige invloed kunnen uitoefenen op de beslissing tot gunning van de opdracht, op een wijze die strijdig zou kunnen zijn met de bepalingen van de Mededingingswet en/of de Artikelen 81 en 82 EG-verdrag.

  • 4.

    De Leverancier verklaart voorts en staat er voor in dat hij noch één of meer van zijn leidinggevenden, ondergeschikten en/of niet-ondergeschikten enig voordeel in welke vorm dan ook heeft toegezegd, aangeboden of verschaft c.q. zal toezeggen, aanbieden of verschaffen aan bestuurders, vertegenwoordigers, ondergeschikten en/of niet-ondergeschikten van de Gemeente Maasdonk.

Artikel 7 Samenwerking met derden

1.Indien uit de Overeenkomst volgt dat de Leverancier de door hem te verrichten Diensten dient af te stemmen op werkzaamheden c.q. diensten die door de door Gemeente Maasdonk ingeschakelde derden dienen te worden verricht, dan is de Leverancier gehouden met deze derden en de Gemeente Maasdonk in overleg te treden om de voorwaarden voor samenwerking te bespreken, te bepalen en vervolgens uit te voeren.

Artikel 8 Prijzen

De overeengekomen prijzen zijn gebaseerd op levering DDP (Duty Delivery Paid) zoals deze term is gedefinieerd in de Incoterms 2000, derhalve inclusief kosten van vervoer, belastingen, heffingen, assurantie en exclusief BTW, en luiden in Euro. De prijzen zijn vast en kunnen zonder toestemming van de Gemeente Maasdonk niet worden verhoogd. Indien geleverde Producten montage of installatie behoeven, zijn de kosten hiervoor in de overeengekomen prijs inbegrepen.

Artikel 9 Betaling en (geschillen over) facturering

  • 1.

    1.De Leverancier zal de Gemeente Maasdonk voor de geleverde Producten en/of Diensten tegen de overeengekomen prijs factureren. Betaling van de factuur zal plaatshebben binnen dertig (30) dagen na ontvangst van de factuur door de Gemeente Maasdonk. De Leverancier dient elke factuur

  • 2.

    aan de Gemeente Maasdonk toe te sturen onder vermelding van datum en nummer van de Overeenkomst, bedrag van eventuele verschuldigde omzetbelasting en andere door de Gemeente Maasdonk verlangde gegevens, zoals de aard van de levering.

  • 3.

    2.De Gemeente Maasdonk is bevoegd om betaling van een factuur op te schorten, indien zij van mening is dat de geleverde Producten en/of de geleverde Diensten niet aan de Overeenkomst beantwoorden en/of gebreken vertonen of indien de Leverancier anderszins in de nakoming van zijnverplichtingen tekort schiet.

  • 3.

    De Gemeente Maasdonk is bevoegd de verschuldigde factuurbedragen te verrekenen met andere bedragen die de Leverancier aan de Gemeente Maasdonk is verschuldigd.

  • 4.

    Betaling door de Gemeente Maasdonk houdt geen goedkeuring van de geleverde Producten en/of de geleverde Diensten in.

  • 5.

    Indien is overeengekomen dat betaling volgens nacalculatie zal plaatsvinden, zal de Leverancier gespecificeerd en in een door de Gemeente Maasdonk eventueel nader aan te geven vorm factureren. In de factuur wordt opgave gedaan van het aantal en de data van de werkelijk en noodzakelijk bestede dagen of uren van ingeschakeld personeel, wordt een korte omschrijving van de verrichte werkzaamheden gegeven alsmede een omschrijving van de eventuele reis- en verblijfkosten van het ingeschakelde personeel, voor zover deze niet zijn inbegrepen in de dag- of uurtarieven.

  • 6.

    Indien de Gemeente Maasdonk anders dan door één van de redenen genoemd in Artikel 9 lid 9 de overeengekomen betalingstermijn overschrijdt, heeft de Leverancier, met ingang van de dag volgend op de dag dat de betaling uiterlijk had moeten geschieden tot aan het tijdstip van de algehele voldoening, aanspraak op vergoeding van de vertragingsschade. Indien de Leverancier aanspraak op vertragingsschade wenst te maken in verband met overschrijding van de overeengekomen betalingstermijn door de Gemeente Maasdonk, dient de Leverancier de Gemeente Maasdonk schriftelijk in gebreke te stellen. De vertragingsrente zal – in afwijking en in plaats van de wettelijke rente - vijf procent (5%) over de verschuldigde hoofdsom bedragen. Op de rentevergoeding kan de Leverancier geen aanspraak maken, indien de desbetreffende factuur niet aan het gestelde in Artikelen 9.1 en 9.5 voldoet.

  • 7.

    Indien de Gemeente Maasdonk de juistheid van een factuur, dan wel een onderdeel daarvan betwist, treden partijen in overleg teneinde de ontstane situatie op te lossen. De Gemeente Maasdonk is te allen tijde gerechtigd de door Leverancier verzonden facturen door een door de Gemeente Maasdonk aan te wijzen accountant, als bedoeld in Artikel 2: 393 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek ("BW"), op inhoudelijke juistheid te laten controleren. De Leverancier zal de betrokken accountant inzage in zijn boeken en bescheiden verlenen en deze alle gegevens en informatie verstrekken die deze verlangt. De controle is vertrouwelijk en strekt zich niet verder uit dan voor het verifiëren van de facturen is vereist. De accountant brengt zijn rapportage zo spoedig mogelijk aan beide partijen uit. De kosten van het accountantsonderzoek komen voor rekening van de Gemeente Maasdonk, tenzij uit het onderzoek van de accountant blijkt dat de factu(u)r(en) niet juist dan wel onvolledig is/zijn, in welk geval bedoelde kosten voor rekening van de Leverancier komen.

  • 8.

    De Gemeente Maasdonk is gerechtigd de betaling van een factuur of een gedeelte daarvan, waarover tussen partijen geen overeenstemming bestaat, op te schorten gedurende de periode van het accountantsonderzoek. Van deze bevoegdheid zal de Gemeente Maasdonk uitsluitend gebruik maken, indien bij haar redelijke twijfel bestaat omtrent de juistheid van de desbetreffende factuur.

  • 9.

    Overschrijding van een betalingstermijn door de Gemeente Maasdonk, opschorting of niet-betaling door de Gemeente Maasdonk van een factuur omdat de Gemeente Maasdonk de juistheid van de factuur betwist of omdat de Gemeente Maasdonk van mening is dat de Leverancier tekort is geschoten in de nakoming van zijn verplichtingen onder de Overeenkomst, geeft de Leverancier niet het recht zijn verplichtingen onder de Overeenkomst op te schorten dan wel de Overeenkomst te ontbinden.

Artikel 10 Eigendom

  • 1.

    De eigendom van de geleverde Producten gaat over op de Gemeente Maasdonk bij aflevering of, en zonodig, na installatie of montage van de Producten.

  • 2.

    Indien de Gemeente Maasdonk zaken aan de Leverancier in handen geeft ter uitvoering van de Overeenkomst, waaronder begrepen grondstoffen, halffabrikaten, materialen en onderdelen, modellen, specificaties, tekeningen, software en informatiedragers, zal de Leverancier voornoemde zaken in bruikleen krijgen voor de duur van de Overeenkomst. Bedoelde zaken blijven eigendom van de Gemeente Maasdonk. Aan voornoemde bruikleen kunnen door de Gemeente Maasdonk nadere voorwaarden worden verbonden.

  • 3.

    Indien de Leverancier een nieuwe zaak vormt met de zaken die overeenkomstig het tweede lid in handen van de Leverancier zijn gegeven, zijn dit zaken die de Gemeente Maasdonk voor zichzelf doet vormen en houdt de Leverancier deze voor de Gemeente Maasdonk als eigenaresse.

  • 4.

    De eigendom van Informatiedragers, die de partijen over en weer aan elkaar beschikbaar stellen, blijft berusten bij de partij die ze beschikbaar heeft gesteld, tenzij een partij (de Leverancier) op basis van de Overeenkomst verplicht is zijn Informatiedragers door bezitverschaffing aan de Gemeente Maasdonk in eigendom over te dragen.

Artikel 11 Levering en levertijden

  • 1.

    Levering geschiedt DDP op het door de Gemeente Maasdonk opgegeven adres.

  • 2.

    De overeengekomen levertijden zijn vast. Indien de Leverancier de overeengekomen levertijden overschrijdt, is hij in verzuim, zonder dat een nadere ingebrekestelling is vereist.

  • 3.

    Indien een overeengekomen levertijd dreigt te worden overschreden, dient de Leverancier de Gemeente Maasdonk hiervan onverwijld met opgave van oorzaken, omstandigheden etc. in kennis te stellen en de door leverancier in verband daarmee te treffen maatregelen. Dit laat het onder Artikel 11.1. bepaalde onverlet.

  • 4.

    Eerdere Levering van de Producten en/of eerdere Levering van de Diensten dan overeengekomen geschiedt slechts na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente Maasdonk en leidt niet tot wijzing van het overeengekomen tijdstip van betaling.

  • 5.

    Onverminderd het bepaalde in de voorgaande leden in dit artikel komen alle schades voortvloeiende uit de niet (tijdige) levering voor rekening van de leverancier.

  • 6.

    De Gemeente Maasdonk is bevoegd de Levering uit te stellen. In dat geval is de Leverancier verplicht om de Producten, zonder meerkosten, deugdelijk verpakt, herkenbaar en separaat voor de Gemeente Maasdonk op te slaan tot het moment van Levering overeenkomstig het bepaalde in Artikel 11.1.

  • 7.

    Indien de order bepaalt dat de Producten in meer dan één Levering aan de Gemeente Maasdonk zullen worden geleverd of ingeval van een raamovereenkomst, is de Leverancier gehouden voldoende voorraad aan te houden om telkens aan zijn verplichtingen tegenover de Gemeente Maasdonk te kunnen voldoen.

Artikel 12 Verpakking en documentatie van Producten

1.Leverancier draagt zorg voor een deugdelijke verpakking, alsmede voor een zodanige beveiliging en vervoer van de Producten, dat deze in goede staat de plaats van aflevering bereiken en het lossen aldaar veilig kan geschieden. Leverancier is verantwoordelijk dat de (inter)nationale en supranationale voorschriften betreffende verpakking en vervoer. Dit geldt ook voor de door hem gecontracteerde vervoerder(s).

2. Retourzending van de leenemballage geschiedt voor rekening en risico van Leverancier naar een door deze op te geven bestemming.

3. Leverancier dient de Producten te verpakken volgens de geldende normen van de milieuwetgeving.

4. De Gemeente is gerechtigd, maar niet verplicht, verpakkingsmateriaal aan Leverancier voor diens rekening en risico te retourneren.

5.De Leverancier is gehouden om alle bij de Producten behorende gebruiksaanwijzingen en productinformatie, alsmede eventuele kwaliteitskeurmerken of -certificaten, in het Nederlands of

een andere overeengekomen taal bij levering van de Producten, zonder additionele kosten, aan de Gemeente Maasdonk ter beschikking te stellen.

Artikel 13 Garantie

  • 1.

    De Leverancier garandeert dat de geleverde Producten en/of Diensten aan de Overeenkomst beantwoorden, vrij zijn van gebreken en geschikt zijn voor het doel waarvoor deze zijn bestemd.

  • 2.

    Voor zover de Gemeente Maasdonk geen nadere eisen betreffende de Producten en/of Diensten stelt, dienen de Producten en/of Diensten in ieder geval van goede kwaliteit te zijn en tenminste aan de gebruikelijke eisen van deugdelijkheid, doelmatigheid en aan alle wettelijke eisen en gebruikelijke branchevoorschriften betreffende kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu te voldoen.

  • 3.

    De Leverancier garandeert dat zij na aflevering gedurende een periode van tenminste twaalf (12) maanden onderdelen voor de geleverde Producten en/of Diensten aan de Gemeente Maasdonk zal kunnen leveren.

  • 4.

    De Leverancier staat ervoor in dat de geleverde Producten en/of Diensten geen inbreuk maken op rechten van derden, waaronder begrepen intellectuele eigendomsrechten en knowhow, en vrijwaart de Gemeente Maasdonk volledig van aanspraken van derden in dit verband.

Artikel 14 Keuring en klachten ten aanzien van Producten en Diensten

  • 1.

    Keuring van de Producten door of namens de Gemeente Maasdonk kan plaatshebben bij de Leverancier voorafgaande aan de levering of bij de Gemeente Maasdonk na de levering. Indien de keuring bij de Leverancier plaats heeft, zal de Leverancier de Producten op een zodanig tijdstip

  • 2.

    voor keuring gereed hebben dat het Product uiterlijk twee (2) weken voor levering aan de Gemeente Maasdonk kan worden gekeurd. De Leverancier zal het tijdstip van keuring tijdig schriftelijk aan de Gemeente Maasdonk bekend maken.

  • 3.

    De Leverancier zal, zonder nadere kosten voor de Gemeente Maasdonk, aan de keuring meewerken en op verzoek van de Gemeente Maasdonk redelijke personele en materiële hulp ten behoeve van de keuring aan de Gemeente Maasdonk ter beschikking stellen.

  • 4.

    Indien de Gemeente Maasdonk de Producten tijdens de keuring bij de Leverancier afkeurt, is de Leverancier gehouden om onverwijld de ontbrekende, herstelde of vervangen Producten ter keuring aan te bieden, onverminderd alle overige rechten van de Gemeente Maasdonk. In dat geval gelden de bepalingen van dit artikel onverkort.

  • 5.

    De voorafgaande keuring van de Producten door of namens de Gemeente Maasdonk houdt geen erkenning in dat de Producten voldoen aan de in Artikel 13 gegeven garanties.

  • 6.

    De Gemeente Maasdonk zal de Leverancier onverwijld kennis geven van klachten betreffende de geleverde Diensten en/of Producten, althans zo spoedig mogelijk nadat constatering redelijkerwijs daarvan mogelijk was. De Gemeente Maasdonk is niet gehouden om de Producten direct na Levering te onderzoeken.

  • 7.

    Tenzij de Gemeente Maasdonk ermee instemt dat de afgeleverde Producten die niet aan de in Artikel 13 gegeven garanties voldoen worden gerepareerd, is de Gemeente Maasdonk gerechtigd om de desbetreffende Producten voor rekening en risico van de Leverancier aan deze te retourneren. De Gemeente Maasdonk mag in dat geval voor vervanging van de Producten of creditering van de koopprijs kiezen. Indien de Leverancier in zijn verplichting tot reparatie of vervanging binnen redelijke termijn tekortschiet, is de Gemeente Maasdonk gerechtigd, ongeacht alle andere aan haar toekomende rechten, de Producten (zelf dan wel door een derde) voor rekening van de Leverancier te (doen) repareren of vervangen.

  • 8.

    Ingeval van geleverde Diensten die niet aan de in Artikel 13 gegeven garanties voldoen, dient de Leverancier binnen redelijke termijn alle noodzakelijke maatregelen te treffen en werkzaamheden te verrichten en voor alternatieven te zorgen, waardoor de desbetreffende Diensten wèl aan de Overeenkomst beantwoorden. Indien de Leverancier zijn verplichting daartoe niet nakomt, is de Gemeente Maasdonk gerechtigd, ongeacht alle andere aan haar toekomende rechten, om voor rekening van de Leverancier alle noodzakelijke maatregelen te (laten) treffen en werkzaamheden te (laten) verrichten waardoor de desbetreffende Diensten aan de Overeenkomst beantwoorden.

Artikel 15 Aansprakelijkheid

  • 1.

    De Leverancier is aansprakelijk voor alle schade die de Gemeente Maasdonk, haar ondergeschikten of niet-ondergeschikten mochten lijden door of in verband met (de koop, levering en het gebruik van) de Producten en/of Diensten, behoudens indien deze schade het gevolg is van opzet of grove schuld van de Gemeente Maasdonk.

  • 2.

    De Leverancier zal de Gemeente Maasdonk vrijwaren voor alle aanspraken van derden in verband met schade ontstaan door of in verband met de Producten en/of Diensten.

  • 3.

    Voorts vrijwaart de Leverancier de Gemeente Maasdonk voor aanspraken van derden, waaronder begrepen ondergeschikten en niet-ondergeschikten van de Leverancier, in verband met schade voortvloeiende of verband houdende met de uitvoering van de Overeenkomst(en) met de Gemeente Maasdonk.

Artikel 16 Tekortkoming en Ontbinding

  • 1.

    Indien de Leverancier zijn verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst(en) niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, is hij zonder nadere ingebrekestelling in verzuim en is de Gemeente Maasdonk, onverminderd de overige aan haar toekomende rechten en zonder enige verplichting tot schadevergoeding, bevoegd de Overeenkomst(en) geheel of gedeeltelijk met onmiddellijke ingang op te zeggen of te ontbinden dan wel de (verdere) uitvoering van de Overeenkomst(en) op te schorten.

  • 2.

    De Gemeente Maasdonk is voorts bevoegd om de Overeenkomst(en) geheel of gedeeltelijk met onmiddellijke ingang op te zeggen of te ontbinden dan wel de (verdere) uitvoering van de Overeenkomst(en) met de Leverancier op te schorten, ingeval:

    (i) (voorlopige) surséance van betaling ten aanzien van de Leverancier wordt verleend;

    (ii) een regeling met de schuldeisers van de Leverancier wordt getroffen;

    (iii) het faillissement van de Leverancier wordt aangevraagd;

    (iv) de Leverancier failliet wordt verklaard;

    (v) een besluit tot ontbinding van de Leverancier is genomen;

    (vi) de Leverancier zijn onderneming staakt;

    (vii) derden, niet zijnde groep- of dochtermaatschappijen (als bedoeld in respectievelijk artikel 2:24b BW en artikel 2:24a BW), direct of indirect, zeggenschap verkrijgen over de activiteiten van de Leverancier, waarbij voor het begrip zeggenschap voor de toepassing van deze bepaling de betekenis wordt toegekend in de definitie van"fusie" in de SER Fusiegedragsregels 2000, zulks ongeacht of deze gedragsregels op deze verkrijging van toepassing zijn;

    (viii) op een aanmerkelijk deel van het vermogen van de Leverancier beslag wordt gelegd;

    (ix) door de Leverancier of één of meer van zijn leidinggevenden, vertegenwoordigers,ondergeschikten en/of niet-ondergeschikten enig voordeel in welke vorm dan ook is of wordt toegezegd, aangeboden of verschaft aan bestuurders, vertegenwoordigers, ondergeschikten en/of niet-ondergeschikten van de Gemeente Maasdonk; of

    (x) de Leverancier en/of één of meer van zijn leidinggevenden, vertegenwoordigers, ondergeschikten en/of niet-ondergeschikten het bepaalde in Artikel 6.3 niet is nagekomen.

  • 3.

    Indien er naar het oordeel van de Gemeente Maasdonk gegronde reden bestaat om te vrezen dat de Leverancier zijn verplichtingen jegens de Gemeente Maasdonk niet behoorlijk of niet tijdig zal nakomen, is de Leverancier verplicht om, op eerste verzoek van de Gemeente Maasdonk, terstond genoegzame en in de door de Gemeente Maasdonk gewenste vorm, zekerheid te stellen voor de volledige nakoming van al zijn verplichtingen.

  • 4.

    Alle buitengerechtelijke en gerechtelijke kosten van de Gemeente Maasdonk als gevolg van de niet-nakoming door de Leverancier komen ten laste van de Leverancier.

  • 5.

    Indien en voor zover de verplichting(en) van de Leverancier uit hoofde van de Overeenkomst bestaat uit het leveren van Informatiedragers, zal de Leverancier direct na ontbinding of opzegging van de Overeenkomst door de Gemeente Maasdonk alle tot dan toe in het kader van de Overeenkomst tot stand gekomen (concept) Informatiedragers aan de Gemeente Maasdonk in eigendom overdragen.

Artikel 17 Overmacht

  • 1.

    In geval van overmacht kan de Leverancier de nakoming van zijn verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst opschorten voor de duur van maximaal 6 weken, onder de voorwaarde dat de Leverancier de Gemeente Maasdonk hiervan binnen één (1) week nadat de omstandigheid die overmacht oplevert zich heeft voorgedaan mondeling en schriftelijk per aangetekende brief in kennis stelt en onder vermelding van de oorzaak van de overmacht. Indien de Leverancier na afloop van deze 6 weken in verband met overmacht niet in staat is om zijn verplichtingen jegens de Gemeente Maasdonk na te komen, is de Gemeente Maasdonk bevoegd de Overeenkomst te ontbinden of op te zeggen, zonder tot schadevergoeding gehouden te zijn.

  • 2.

    Onder overmacht wordt in ieder geval niet verstaan - en de hierna volgende omstandigheden zijn derhalve voor rekening en risico van de Leverancier -: onvoldoende beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel, ziekte van personeel, ongeschiktheid van materieel en programmatuur, staking, werkliedenuitsluiting, grondstoffentekort, transportproblemen, niet-nakoming van de verplichtingen door toeleveranciers, storingen in de productie van de Leverancier, enig tekortschieten van door de Leverancier ingeschakelde derden, liquiditeits- c.q. solvabiliteitsproblemen aan de zijde van de Leverancier en/of de door hem ingeschakelde derden of een dreigende vertraging in de uitvoering van de Overeenkomst als bedoeld in Artikel 18.

  • 3.

    De leverancier die een beroep doet op overmacht, verplicht zich om – voorzover dit redelijkerwijs van haar verlangd kan worden – iedere oorzaak van overmacht zo snel mogelijk op te heffen dan wel te doen opheffen.

  • 4.

    Indien de Leverancier door overmacht definitief in de onmogelijkheid verkeert haar verplichtingen onder de Overeenkomst na te komen, is de Gemeente Maasdonk gerechtigd de Overeenkomst onmiddellijk schriftelijk geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder tot enige schadevergoeding te zijn gehouden.

Artikel 18 Dreigende vertraging

1.Zodra er vertraging dreigt te ontstaan in de nakoming van zijn verplichtingen onder de Overeenkomst (anders dan een vertraging in de levering als bedoeld in Artikel 11.3), zal de Leverancier de Gemeente Maasdonk direct schriftelijk daarover informeren, onder vermelding van

de oorzaak en mogelijke gevolgen van de vertraging alsmede de termijn, waarop de Leverancier denkt wél aan zijn verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst te kunnen voldoen. Tevens stelt de Leverancier redelijke maatregelen voor om een dergelijke vertraging te verhelpen en in de

toekomst te voorkomen.

2.Binnen veertien (14) dagen na ontvangst van de in Artikel 18 lid 1 lid bedoelde melding, zal de Gemeente Maasdonk de Leverancier schriftelijk informeren of zij al dan niet instemt met de door de Leverancier voorgestelde maatregelen, de mogelijke gevolgen alsmede de genoemde termijn voor nakoming. Instemming houdt niet in dat de Gemeente Maasdonk de oorzaak van de dreigende vertraging erkent en laat alle andere rechten of vorderingen die de Gemeente Maasdonk op grond van de Overeenkomst toekomen, onverlet. Indien de Gemeente Maasdonk geen instemming verleent, is zij gerechtigd de Overeenkomst te ontbinden, zonder tot enige vorm van schadevergoeding gehouden te zijn.

Artikel 19 Onderbreking Overeenkomst

  • 1.

    De Gemeente Maasdonk is gerechtigd de Leverancier te gelasten de uitvoering van de Overeenkomst te onderbreken. De Gemeente Maasdonk is verplicht de Leverancier dit schriftelijk kenbaar te maken onder mededeling van de (verwachte) duur van de onderbreking alsmede de ingangsdatum daarvan.

  • 2.

    De Leverancier dient alle tot aan het moment van de onderbreking in het kader van de Overeenkomst tot stand gekomen (concept)Informatiedragers aan de Gemeente Maasdonk in eigendom over te dragen.

  • 3.

    De Leverancier is gehouden de door de Gemeente Maasdonk aan de Leverancier in bruikleen gegeven zaken als bedoeld in Artikel 10 lid 2 op eerste verzoek van de Gemeente Maasdonk te retourneren in de staat, waarin deze zaken aan Leverancier ter hand zijn gesteld.

  • 4.

    Indien de Overeenkomst na onderbreking wordt voortgezet, zullen – indien van toepassing – de extra werkzaamheden die uit het opstarten van de Diensten voor de Leverancier voortvloeien door de Gemeente Maasdonk worden vergoed op basis van bestede tijd en, indien zulks is overeengekomen, eventuele gemaakte meerkosten. Partijen zullen overleggen of de bepalingen van de Overeenkomst aan een mogelijke veranderde situatie moeten worden aangepast.

  • 5.

    Indien een onderbreking als bedoeld in dit Artikel langer dan één (1) jaar duurt, zijn partijen verplicht met elkaar in overleg te treden om te heronderhandelen over de voorwaarden waaronder de Overeenkomst zal worden voortgezet.

Artikel 20 Verzekering

De Leverancier zal marktconforme en adequate product- en beroeps- of

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen afsluiten bij gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen en verzekerd blijven ten behoeve van de nakoming van zijn verplichtingen onder de Overeenkomst en de Gemeente Maasdonk op haar eerste verzoek een kopie van de desbetreffende polissen en bijbehorende polisvoorwaarden verstrekken.

Artikel 21 Intellectuele eigendomsrechten

  • 1.

    De IE-rechten berusten bij de Gemeente Maasdonk. De Leverancier draagt, voor zover nodig, deze IE-rechten over aan de Gemeente Maasdonk. De Leverancier zal, op eerste verzoek, steeds meewerken aan een nadere effectuering van de genoemde overdracht.

  • 2.

    De Leverancier erkent dat door de in het eerste lid genoemde overdracht, de Gemeente Maasdonk uitsluitend en volledig rechthebbende is geworden c.q. zal worden op de onbezwaarde IE-rechten. Voor zover (enig deel van) de IE-rechten niet zouden kunnen worden overgedragen, doet de Leverancier hierbij afstand van het recht deze in te roepen jegens de Gemeente Maasdonk. De Leverancier is niet gerechtigd om zelfstandig gebruik te maken van de IE-rechten zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente Maasdonk.

  • 3.

    De Leverancier is niet gerechtigd waar dan ook ter wereld ten aanzien van de Producten en/of Diensten bescherming onder enige (intellectuele eigendoms)wet aan te vragen of te verkrijgen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Gemeente Maasdonk.

  • 4.

    De Leverancier verklaart en staat er jegens de Gemeente Maasdonk voor in dat de uitvoering van de Overeenkomst en het redelijkerwijs te verwachten gebruik van de Producten en/of Diensten door de Gemeente Maasdonk geen inbreuk (zullen) maken op de (intellectuele eigendoms)rechten en daaraan verbonden of gerelateerde rechten zoals persoonlijkheidsrechten van derden of anderszins onrechtmatig zijn jegens derden. Dit houdt mede in dat derde(n), die de Leverancier inschakelt bij de totstandbrenging van de Overeenkomst, terzake geen aanspraak kunnen maken op enige rechten en/of financiële vergoedingen. De Leverancier vrijwaart de Gemeente Maasdonk terzake voor alle schade (inclusief alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten), die voor de Gemeente Maasdonk dientengevolge op enig moment mocht ontstaan.

  • 5.

    Naast de overeengekomen prijs komt de Leverancier niet in aanmerking voor enige andere betaling (hoe ook genaamd), ook niet ingeval van herdrukken of actualisatie of hergebruik van (enigerlei elementen van) de Producten en/of Diensten.

  • 6.

    De Gemeente Maasdonk is gerechtigd de wijzigingen c.q. aanvullingen in de Producten en/of de Diensten aan te (laten) brengen die zij nuttig en/of wenselijk acht. Zij behoeft daartoe niet de toestemming van de Leverancier en de Leverancier doet hierbij afstand van zijn recht een beroep te doen op zijn eventuele (intellectuele eigendoms)rechten terzake en daaraan verbonden of gerelateerde rechten zoals persoonlijkheidsrechten. De Leverancier zal desgevraagd adviseren bij het aanbrengen van die wijzigingen c.q. aanvullingen in de Producten en/of de Diensten. De Gemeente Maasdonk is echter nimmer gehouden het advies van de Leverancier op te volgen.

  • 7.

    De Leverancier staat er voor in dat het gebruik van de door hem geleverde Diensten en/of Producten geen inbreuk maken op enig intellectueel eigendomsrecht van derden. De Leverancier vrijwaart de Gemeente Maasdonk voor alle vorderingen die terzake van een dergelijke inbreukworden ingesteld.

Artikel 22 Overdracht rechten en plichten

  • 1. Partijen zijn niet gerechtigd de uit de overeenkomst voortvloeiende rechten en plichten zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de andere partij aan een derde over te dragen, te vervreemden of te bezwaren, zulks met uitzondering van het recht op honorarium.

  • 2. De toestemming zal niet zonder redelijke grond worden geweigerd. Partijen kunnen aan deze toestemming voorwaarden verbinden.

Artikel 23 Geheimhouding

1.De Leverancier verbindt zich dat hij niet gedurende deze Overeenkomst of op enig moment na afloop van deze Overeenkomst zal bekendmaken of zal gebruiken voor enig doeleinde dat nadelig of mogelijk nadelig is voor de Gemeente Maasdonk, enige vertrouwelijke informatie met betrekking tot deze Overeenkomst of een daaruit voortvloeiende of daarmee verband houdende overeenkomst, of met betrekking tot de onderneming en activiteiten van de Gemeente Maasdonk of op andere wijze aan hem bekend gemaakt geworden gegevens en kennis en zal deze slechts

gebruiken ter uitvoering van de hem verstrekte opdracht, behoudens:

(i) voorzover vereist door toepasselijk recht of door enige autoriteit, maar in dat geval slechts na raadpleging van de Gemeente Maasdonk met betrekking tot het tijdstip en de inhoud van de bekendmaking;

(ii) aan haar professionele adviseurs onder oplegging van geheimhouding en slechts voorzover noodzakelijk voor enig wettig doel;

(iii) voorzover zodanige informatie op of na de datum van ondertekening van de Overeenkomst openbaar is geworden anders dan door openbaarmaking die onrechtmatig is en waarvan de Leverancier op het moment van openbaarmaking wist of redelijkerwijs had kunnen weten

dat deze onrechtmatig was.

2.De Leverancier zal de geheimhoudingsverplichting van Artikel 23.1 tevens opleggen aan al zijn ondergeschikten en door hem ingeschakelde niet-ondergeschikten, die daarvan kennis verkrijgen en staat ervoor in dat deze die verplichtingen nakomen.

Artikel 24 Boete

1.In geval de gemeente Maasdonk gerechtigd is om op grond van een tekortkoming van Opdrachtnemer de overeenkomst te ontbinden, is Opdrachtnemer aan Den Haag een boete verschuldigd van 0,1 % van het contractsbelang inclusief BTW, voor iedere dag dat de tekortkoming voortduurt. Deze boete bedraagt minimaal € 1000,- en kan oplopen tot een maximum van 10% van het contractsbelang inclusief BTW. Indien nakoming, anders dan door overmacht, blijvend onmogelijk is geworden, is de maximale boete onmiddellijk in haar geheel verschuldigd. 2. De voorgaande boetebepaling laat onverlet het recht van Den Haag om in plaats van de boete de daadwerkelijk geleden schade te vorderen.

Artikel 25 Toepasselijk recht en bevoegde rechter

  • 1.

    Op alle rechtsbetrekkingen tussen de Gemeente Maasdonk en de Leverancier is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

  • 2.

    Alle geschillen tussen de Gemeente Maasdonk en de Leverancier die naar aanleiding van de Overeenkomst of daaruit voortvloeiende overeenkomsten tussen partijen mochten ontstaan, alsmede geschillen die met betrekking tot deze Algemene Voorwaarden mochten ontstaan, zullen uitsluitend worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement ’s-Hertogenbosch.

Artikel 26 Slotbepaling

  • 1.

    De Leverancier is op de hoogte van het feit dat de Gemeente Maasdonk ook als overheid optreedt en aanvaardt de mogelijke gevolgen van de uitoefening van de publiekrechtelijke taken en bevoegdheden door de Gemeente Maasdonk in voornoemde hoedanigheid voor de uitvoering van

  • 2.

    de Overeenkomst.

  • 2.

    In de gevallen waarin deze Algemene Voorwaarden niet voorzien, wordt gehandeld in de geest van deze overeenkomst.

  • 3.

    Indien en voor zover op grond van redelijkheid en billijkheid of het onredelijk bezwarend karakter op enige bepaling in deze Algemene Voorwaarden geen beroep kan worden gedaan, dan komt aan die bepaling qua inhoud en strekking een zoveel mogelijk overeenkomstige betekenis toe, zodat daarop wel een beroep kan worden gedaan. De nietigheid van een bepaling leidt niet tot nietigheid van de gehele overeenkomst en/of de Algemene Voorwaarden.

  • 4.

    In de gevallen waarin deze Algemene Inkoopvoorwaarden niet voorzien, wordt gehandeld in de geest van deze Algemene Inkoopvoorwaarden.

  • 5.

    Deze Algemene Voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Rechtbank te ‘s-Hertogenbosch onder nummer [_______] en onder de naam "Algemene Inkoopvoorwaarden van de Gemeente Maasdonk d.d. [___].