Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Naarden

Subsidiebeleidskader Gemeente Naarden 2011

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Naarden
Officiële naam regelingSubsidiebeleidskader Gemeente Naarden 2011
CiteertitelSubsidiebeleidskader Gemeente Naarden 2011
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening gemeente Naarden 2005

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-12-200910-09-2013continuering regeling

16-12-2009

Gemeenteblad, jrg 17, nr 1, 28 januari 2010

continuering regeling

Tekst van de regeling

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Naarden;

b e s l u i t :

Het Subsidiebeleidskader gemeente Naarden 2008-2010 te continueren en als subsidiebeleidskader voor het jaar 2011 vast te stellen.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering der gemeente Naarden, gehouden op woensdag 16 december 2009. de voorzitter, de griffier,

 

Raadsvoorstel

Raadsvergadering d.d. : woensdag 16 december 2009 Raadsvoorstelnummer : RV09.062 Portefeuillehouder : Mw. dr. W.H. Metz Datum verzending : Naarden, donderdag 19 november 2009 Voorronde : woensdag 2 december 2009

Voorstel : Het subsidiebeleidskader 2008-2010 te continueren en als subsidiebeleidskader voor het jaar 2011 vast te stellen

Aan de raad,

Artikel 1 Samenvatting

Vanuit uw kaderstellende taak heeft u in 2007 het vigerend subsidiebeleidskader vastgesteld voor de jaren 2008 tot en met 2010. U wordt voorgesteld dit vigerend subsidiebeleidskader ook voor het jaar 2011 vast te stellen.

Artikel 2 Inleiding

De gemeenteraad stelt het subsidiekader vast waarbinnen het college van B&W vervolgens zijn bestuursbevoegdheden kan uitoefenen. Op 3 manieren geeft de raad de subsidiekaders aan:

  • a.

    Met het vaststellen van de ‘Algemene subsidieverordening gemeente Naarden 2008’ is het juridisch kader aangegeven.

  • b.

    Het financiële kader (subsidieplafond) wordt jaarlijks bepaald bij de vaststelling van de begroting aan het eind van het jaar.

  • c.

    Met het subsidiebeleidskader bepaalt de raad de gewenste invulling/richting van het subsidiebeleid (vaststelling van doelstellingen en gewenste maatschappelijke effecten van het subsidiebeleid). Het onderhavige voorstel heeft betrekking op het onder c genoemde.

Artikel 3 Motivering voorstel

Redenen voor ‘verlenging’

  • 1.

    Het huidige beleidskader functioneert goed. Er bestaan (in het licht van de voorgestelde korte termijn verlenging) geen dringende redenen voor een herschikking van het beleidskader. Omdat binnen het ‘landschap’ van subsidiënten (bijna) geen wijzigingen zijn opgetreden, en door de indeling die gekoppeld is aan de programma’s van de gemeentebegroting, die jaarlijks wordt vastgesteld, is er sprake van voldoende actualiteit van het subsidiebeleidskader.

  • 2.

    De reguliere (jaarlijkse) subsidieaanvragen dienen vooraf te worden ingediend bij de gemeente. De subsidieaanvragen voor het jaar 2011 worden ingediend vóór 1 mei 2010. Het is zaak om de instellingen tijdig te informeren over het beleidskader en de hoogte van het subsidieplafond, zodat de partijen hun aanvraag binnen deze kaders (realistisch) kunnen opstellen. Het is gebruikelijk dat deze informatie uiterlijk in januari van een kalenderjaar wordt gecommuniceerd, in dit geval dus in januari 2010. Aanvragende partijen hebben dan tijdig informatie, en voldoende tijd (tot 1 mei 2010) om hun aanvragen voor 2011 voor te bereiden.

  • 3.

    Het subsidiebeleidskader 2008-2010 was gekoppeld aan de huidige raadsperiode. In het kader van de ontwikkelingen tot de fusiegemeente GV-4 per 1 januari 2011 verdient het aanbeveling om het nieuw op te stellen beleidskader binnen de fusiegemeente af te stemmen. In het overgangsjaar 2011 dient met de nieuw gekozen raad het nieuwe beleidskader te worden bepaald dat vanaf 2012 in werking kan treden.

  • 4.

    Om voor het jaar 2011 een geheel nieuw beleidskader op te stellen, gebaseerd op een evaluatie van het subsidiebeleidskader 2008-2010 en met mogelijke andere prioriteiten, vergt een relatief groot tijdsbeslag voor de periode van slechts 1 jaar (2011).

Aanvullende opmerkingen op het beleidskader In het subsidiebeleidskader staan de uitgangspunten en doelstellingen beschreven van het subsidiebeleid. Bij de subsidiënten wordt getoetst in hoeverre de doelstellingen en de te subsidiëren activiteiten passen binnen dat kader. De gemeentelijke bijdragen (subsidies) worden in de meeste gevallen toegekend op grond van de Algemene subsidieverordening gemeente Naarden 2008. Daarnaast worden bijdragen ook toegekend op grond van diverse overige regelingen en afspraken, zoals Gemeenschappelijke regelingen met andere gemeenten (bijvoorbeeld bij de Openbare Bibliotheek en het Goois Natuurresservaat); afzonderlijke convenanten (met bijvoorbeeld het Comeniusmuseum en de Grote Kerk), en diverse bijdragen voor het onderwijs. Alle (subsidie)regelingen vallen onder de paraplu van het subsidiebeleidskader 2008-2010, dat is toegevoegd als bijlage aan dit raadsvoorstel. In de bijlage is tevens een lijst van subsidiënten opgenomen.

Artikel 4 Randvoorwaarden / bestuurlijke aandachtspunten

Fusiebestendigheidstoets / Naarden Bussum toets: Zie onder 3 - 3.

Artikel 5 Alternatieven

  • A.Geen verleningHet subsidiebeleidskader loopt tot en met 2010. Dit betekent dat de gemeente in 2011 minder juridische ondergrond heeft om een subsidie wel of niet toe te kennen. Per aanvraagdossier dient een gegronde motivering te worden geformuleerd. Bij een eventuele bezwaarprocedure staat de gemeente minder sterk.

  • B.een nieuw beleidskader2011 formuleren Zoals onder 3 staat beschreven wordt u geadviseerd een nieuw beleidskader op te stellen na de gemeente-raadsverkiezingen, binnen het verband van de mogelijke nieuwe fusiegemeente. Om voor het jaar 2011 een geheel nieuw beleidskader op te stellen, gebaseerd op evaluatie van het subsidiebeleidskader 2008-2010 en met mogelijke andere prioriteiten, vergt een relatief groot tijdsbeslag voor de periode van slechts 1 jaar. Bovendien is het vigerend beleid nog voldoende actueel.

Artikel 6 Middelenparagraaf en risico´s

N.v.t.

Artikel 7 Communicatie

Uw besluit wordt op de gebruikelijke wijze gepubliceerd. Daarnaast worden alle betrokken subsidiënten hierover separaat geïnformeerd.

Artikel 8 Uitvoering / tijdpad

December 2009/januari 2010.

Artikel 9 Resultaat besluit

Door verlenging van de termijn van het vigerend subsidiebeleidskader stelt u ook voor het jaar 2011 het subsidiebeleidskader vast.

Artikel 10 Functie raad

Aan de raad wordt dit voorstel aangeboden: - ter besluitvorming - in het kader van zijn kaderstellende functie

Artikel 11 Voorgesteld besluit

U wordt voorgesteld om het Subsidiebeleidskader gemeente Naarden 2008-2010 te continueren en als subsidiebeleidskader voor het jaar 2011vast te stellen.

Ondertekening

Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Naarden, de secretaris, de burgemeester,

mr. A.S. Meijer Mw. dr. J.J. Sylvester