Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Naarden

Subsidiebeleidskader Gemeente Naarden 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Naarden
Officiële naam regelingSubsidiebeleidskader Gemeente Naarden 2012
CiteertitelSubsidiebeleidskader Gemeente Naarden 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-03-201110-09-2013Nieuwe regeling

09-03-2011

Gemeenteblad, jrg 18, nr 4, 30 maart 2011

Nieuwe regeling
27-06-2007Nieuwe regeling

26-06-2007

Gemeenteblad, jrg 14, nr 10, 27 september 2007

Nieuwe regeling

Tekst van de regeling

Subsidiebeleidskader Gemeente Naarden 2008 - 2010

Artikel 1 Inleiding

Voor de subsidieaanvragen 2007 en verder heeft de gemeenteraad op 6 oktober 2005 de ´Algemene subsidieverordening gemeente Naarden 2005´ (ASV) vastgesteld. In deze verordening is in artikel 6 ten aanzien van de bevoegdheid tot subsidieverlening geregeld, dat de gemeenteraad het beleidskader en het subsidieplafond vaststelt en dat het college, binnen de door de raad gestelde kaders, bevoegd is tot het verstrekken en weigeren van subsidies. In het beleidskader geeft de gemeenteraad haar uitgangspunten aan voor het subsidiebeleid en de algemene en operationele doelstellingen van dit beleid. Elke subsidieaanvraag wordt getoetst aan de ASV en het subsidiebeleidskader.

De ASV en het beleidskader sluiten aan bij de invoeringsgedachte van het dualisme (2002). Vooraf stelt de raad kaders (vaststelling van doelstellingen en gewenste maatschappelijke effecten van een bepaald beleid) waarbinnen het college vervolgens zijn bestuursbevoegdheden kan uitoefenen. Achteraf kan de raad als volksvertegenwoordiger controleren of het college de doelstellingen en effecten van een bepaald beleid (kader) heeft bereikt. Kaders zijn gericht op hoofdlijnen van beleid. Voorkomen moet worden dat de kaderstelling zodanig omvangrijk en gedetailleerd wordt, dat het verlammend werkt op het uitvoeringsproces van het college.

In deze notitie wordt het gemeentelijk beleidskader geformuleerd dat geldt voor de subsidieaanvragen 2008 - 2010. Hierbij is een koppeling met de raadsperiode gelegd.

Nieuw in dit beleidskader is dat het niet meer vanzelfsprekend is dat de huidige subsidierelaties tot in lengte van dagen blijven bestaan. Mochten er zich ontwikkelingen aandienen of andere partijen op de markt komen (indieners van nieuwe aanvragen), die kwalitatief en kwantitatief beter, efficiënter en zo mogelijk goedkoper het gewenste product leveren, dan kunnen deze instellingen in aanmerking voor subsidie komen. Dit heeft tot gevolg dat bestaande subsidierelaties beëindigd kunnen worden met inachtneming van de daarvoor geldende afbouwtermijnen. Deze zijn afhankelijk van de duur en de aard van de subsidierelatie.

Het staat de gemeenteraad vanzelfsprekend vrij, in het kader van haar budgetrecht, hoe dan ook nieuwe initiatieven (los van het subsidieplafond) in financiële zin te honoreren. In paragraaf 4 wordt nader ingegaan op het financieel kader. 

Artikel 2 Algemene doelstellingen van het gemeentelijk subsidiebeleid

Met het verstrekken van subsidie wil het gemeentebestuur bereiken dat:

  • 1.

    een breed scala aan voorzieningen en -activiteiten alsmede accommodaties beschikbaar is ter bevordering van de persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing van al de inwoners van de gemeente Naarden;

  • 2.

    de sociale cohesie en leefbaarheid in Naarden wordt versterkt;

  • 3.

    ouderen en mensen met een beperking op een zo goed mogelijke wijze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en functioneren;

  • 4.

    de uitstraling van Naarden als cultuurhistorisch centrum wordt behouden en waar mogelijk versterkt.

Het gemeentelijk subsidiebeleid is daarom - kort samengevat - gericht op het bevorderen van:

  • 1.

    de gemeenschapsvorming;

  • 2.

    de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de inwoners;

  • 3.

    de zelfredzaamheid van de inwoners;

  • 4.

    het behoud van cultuurhistorische waarden;

  • 5.

    behoud van de betrokkenheid en waardering van en voor vrijwilligers.

Bij gemeenschapsvorming gaat het om het bevorderen van de betrokkenheid van inwoners bij de vormgeving van de eigen woon- en leefsituatie, de eerder genoemde sociale cohesie en leefbaarheid. Dit kan gerealiseerd worden door een scala aan activiteiten. Deze kunnen variëren van sociaal-culturele activiteiten gericht op ontspanning en ontmoeting tot het ondersteunen van bewonersgroepen.

Persoonlijke en sociale ontwikkeling betreft educatieve en culturele activiteiten gericht op de individuele ontplooiing of het aanleren c.q. verbeteren van sociale vaardigheden.

Bij zelfredzaamheid gaat het om ondersteuning via allerlei diensten, activiteiten en voorzieningen die mensen individueel of in groepsverband in staat stellen om zo zelfstandig mogelijk te (blijven) functioneren of om achterstandssituaties te voorkomen of te bestrijden.

Bij het behoud van cultuurhistorische waarden gaat het om sporen uit het verleden in het heden, die zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Dat kunnen voorwerpen zijn in musea, archeologische vondsten, archieven, monumenten en landschappen. Maar ook de daaraan verbonden gebruiken, verhalen en gewoonten. Belangrijk is behoud, onderhoud en waar mogelijk versterking en verbreding van de Naardens culturele waarden.

Extra aandacht gaat uit naar kwetsbare groepen: groepen die om fysieke, psychische, sociaal culturele en/of materiele redenen onvoldoende kunnen voorzien in de bevrediging van elementaire behoeften liggend binnen de gemeentelijke invloedssfeer.

Relatie met de regio De verwevenheid van Naarden met de regio is van invloed op het door ons te voeren subsidiebeleid. In een aantal gevallen zijn wij subsidiënt van een instelling of organisatie die in een van onze buurgemeenten is gevestigd en voor de gemeente/regio en de inwoners diensten of activiteiten aanbiedt, hetzij in Naarden, hetzij in een omliggende gemeente. Als voorbeelden worden hier genoemd Stichting Versa (welzijnsactiviteiten) en Stichting Goois Natuurreservaat (natuur- en landschapsbehoud).

Artikel 3 Doelstellingen per programma

Met ingang van 2008 zullen de subsidies worden gerelateerd aan de programma´s uit de gemeentebegroting (zie bijlage 1). Per programma is een algemene doelstelling geformuleerd, gevolgd door meerdere operationele doelstellingen. De algemene doelstelling per programma sluit aan bij de in het coalitieakkoord 2006 - 2010 geformuleerde doelstellingen. Het college heeft in haar productenraming de producten geformuleerd die onder ieder programma vallen. Per product uit de productenraming (waarvoor subsidie wordt verleend) zijn operationele doelstellingen geformuleerd.

Algemene doelstellingen subsidiebeleid ↓ Algemene doelstelling per programma ↓ Operationele doelstelling per product

Alleen subsidieaanvragen die voldoen aan deze operationele doelstellingen kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

De operationele doelstellingen zijn de richtlijnen, de kaders die de raad geeft aan het college van B&W voor de beoordeling van de subsidieaanvragen in de periode 2008 - 2010. Het college zal dan vervolgens met name met de instellingen/organisaties met personeel productafspraken (gaan) maken over de besteding van de subsidie. 

Artikel 4 Financieel kader

De basis voor het financieel kader ligt in de subsidietoekenning 2006. Met de aanvragers die op de subsidielijst van 2006 staan is in (bijna) alle gevallen sprake van een lang lopende subsidierelatie.

Subsidieplafond Gekozen is om de subsidies te clusteren per programma. De som van de subsidies per programma is het overall subsidieplafond per begrotingsjaar. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht dient de raad het subsidieplafond vast te stellen. Dit gebeurt jaarlijks bij de vaststelling van de gemeentebegroting.

Nieuw is een bedrag van € 5.000,00 dat het college kan aanwenden voor incidentele aanvragen van organisaties die bijvoorbeeld een jubileum hebben. Het gaat hier dan om bedragen tot ca € 500,00,- Dit valt onder programma 9 Bestuur en publieke diensten.

Productafspraken Met de instellingen die daarvoor in aanmerking komen, worden productafspraken gemaakt. Hierin staan beschreven: de doelstelling en doelgroep van het product of de activiteit, het beoogde resultaat (wat kan van te voren worden afgesproken en waar wordt op geregistreerd), de betrokken partners en de financiële middelen die beschikbaar zijn voor het product / de activiteit. De afspraken kunnen zowel betrekking hebben op kwaliteit als kwantiteit van het product / de activiteit. Met het maken van productafspraken krijgt de gemeente meer zicht en invloed op de besteding van de gemeenschapsgelden en krijgt de uitvoeringsorganisatie meer vrijheden in de wijze waarop de resultaten worden behaald.

Een productovereenkomst is het contract, dat zowel de gemeente als de subsidieontvanger ondertekenen. Het verplicht de uitvoeringsorganisatie zich aan de productafspraken te houden en op tijd aan te geven wanneer de afspraken of resultaten niet waargemaakt kunnen worden.

Bij de aanvraag vindt een kritische beoordeling plaats van de kosten die gemaakt worden voor de te leveren prestaties. Daarna kan het budget in principe vrij worden besteed, onder voorwaarde dat de afgesproken resultaten worden behaald. Met de uitvoering en aansturing van de uitvoeringsorganisatie heeft de gemeente geen directe bemoeienis.

Met het maken van productafspraken formuleert de gemeente de 'wat-vraag' (wat wil de gemeente gerealiseerd zien). De uitvoeringsorganisatie bepaalt in principe de 'hoe-vraag' (hoe vindt de uitvoering plaats).

Budgetsubsidie en waarderingssubsidie Bij budgetsubsidies - dit zijn in principe subsidies aan organisaties met personeel -stelt de gemeente de hoofdtaken van beleid vast (doelstelling, budget en voorwaarden). Per product (clustering van afzonderlijke gelijksoortige activiteiten) worden door het college concrete afspraken gemaakt.

Bij een waarderingssubsidie worden er slechts globale prestatieafspraken gemaakt. De subsidie wordt niet afgerekend. De subsidieverlening is tegelijk met de subsidievaststelling. Het gaat hierbij om bedragen tot circa € 5.000,00.

Overige subsidievormen Daarnaast kent de subsidieverordening ook nog de incidentele subsidie en de investerings-subsidie. Beide zijn incidentele aanvragen en vallen daardoor buiten dit bestek. Een nadere omschrijving van deze subsidievormen staat in de ASV.

Loon- en prijscompensatie Op basis van het raadsbesluit over het hanteren van de 0-lijn vindt in principe geen loon- en prijscompensatie plaats. Het college kan in incidentele gevallen anders besluiten. 

Artikel 1 Er staat niet welke structuur je hier moet aanhouden, ik heb artikel – lid gebruikt.

Algemene doelstelling Het unieke karakter van het landschap van Naarden moet worden behouden voor de gehele gemeente en voor nieuwbouw geldt als randvoorwaarde een goede balans tussen wonen, werken, transport, recreatie, cultuur en natuur. Daar waar dat binnen de beperkte mogelijkheden nog goed verantwoord is wordt actief meegewerkt aan (ver)bouw die voorziet in de lokale woningbehoefte. Daar waar mogelijk kunnen opbrengsten uit woningbouw ingezet worden voor de realisering van maatschappelijke voorzieningen.

Operationele doelstelling Het stimuleren van gebruiksvriendelijke bouwplannen van de woning en inrichtingsplannen van de directe woonomgeving. Bij nieuwe ruimtelijke plannen wordt uitdrukkelijk aandacht gegeven aan de sociale kwaliteit en veiligheid van de nieuw in te richten omgeving. 

Artikel 2 Openbare Orde en Veiligheid

Algemene doelstelling Naarden werkt in de veiligheidsketen actief mee aan een ruim voldoende niveau van veiligheid rondom woningen, bedrijven en instellingen en in de openbare ruimte, zowel gemeten naar objectieve als naar subjectieve maatstaven. Hierbij is het veiligheidsgevoel van de inwoners een belangrijke indicator.

Operationele doelstellingen Het voorkomen van criminaliteit door jeugdigen door het geven van een gepaste straf (uitvoeren herstelwerkzaamheden en vergoeden schade) en het geven van voorlichting op basisscholen alsmede het doorverwijzen naar andere instellingen bij ernstige/ structurele gedragsproblemen.

Het zorgdragen voor opleidingen reddend zwemmen en de bewaking van het Gooimeer e.o.

Stimuleren van projecten die bijdragen aan de sociale cohesie en veiligheid in de directe leefomgeving. (een oogje in het zeil houden, zorgdragen voor elkaar) 

Artikel 3 Inrichting en beheer openbare ruimte

Algemene doelstelling Naarden is bij uitstek een groene woongemeente, gekenmerkt door prachtige ruime woonwijken, natuurgebieden en een unieke goed behouden en onderhouden vesting. Maar ook bedrijfsterreinen mogen er zijn. De algemene doelstelling is het behoud van de beschreven karakteristiek, waarin de burgers, bedrijven, instellingen en toeristen zich thuis kunnen voelen. Daartoe dient het onderhoud op afgesproken kwaliteitsniveau te komen en te blijven.

Operationele doelstelling Het leveren van een bijdrage aan de instandhouding van het natuurschoon in het Gooi door de verkrijging van aldaar gelegen terreinen, ten einde ten eeuwigen dage ongeschonden als natuurreservaat te behouden en aan het publiek door vrije toegang tot die terreinen onder eventueel te stellen bepalingen, het genot van dat natuurschoon verzekeren.

Voor de alle beleidsontwikkelingen en activiteiten betreffende de Vesting Naarden verwijzen we naar programma 7. 

Artikel 4 Verkeer en milieu

Algemene doelstelling Naarden dient voor inwoners, instellingen en bedrijven goed bereikbaar te zijn, ook per openbaar vervoer. De negatieve effecten (sluipverkeer, luchtverontreiniging, geluidhinder, onveiligheid voor zwakkere verkeersdeelnemers e.d.) die de grote verkeersstromen over de weg, door de lucht en over het spoor veroorzaken, worden bestreden.

Behoud van goede kwaliteit van lucht, water en bodem, zodanig dat, mens, flora en fauna goed kunnen gedijen in evenwichtige samenhang met de functies wonen, werken, recreëren en mobiliteit.

Operationele doelstelling Het zorgdragen voor aanvullende verkeersveiligheid bij het deelnemen van kinderen aan het verkeer door het bieden van begeleiding en actieve bescherming en het bevorderen van de verkeersveiligheid door het geven van adviezen aan burgers en gemeente en het geven van voorlichting op scholen en aan diverse overheidsinstanties. Extra aandacht gaat uit naar het fietsen en lopen naar en van school door scholieren en het parkeren van ouders rond en bij de scholen.

De mogelijkheid tot het bieden van natuur- en milieueducatie voor jongeren. (bezoekerscentrum) 

Artikel 5 Werk en Inkomen

Algemene doelstelling Het stimuleren en realiseren van werkgelegenheid voor diverse doelgroepen.

Het actualiseren en uitvoeren van het armoedebestrijdingsbeleid. Hierbij gaat speciale aandacht uit naar het begeleiden van doelgroepen vaar een sterkere (financiële) maatschappelijke positie.

Operationele doelstelling Het zorgdragen voor de huisvesting en maatschappelijke participatie van asielzoekers en statushouders.

Projecten voor stageplaatsen en werkervaringsplaatsen, die leiden tot een betere toegang naar de arbeidsmarkt voor diverse doelgroepen.

Het voorkomen dat mensen niet kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften. 

Artikel 6 Onderwijs

Algemene doelstelling Goede kwaliteit van onderwijs met goede spreiding van m.n. het primair onderwijs over de gemeente (goed aansluitend op de voedingsgebieden). Verregaande afstemming met Bussum. Vrije schoolkeuze is en blijft uitgangspunt. Verbreding van de maatschappelijke functies van scholen is wenselijk.

Operationele doelstellingen In samenwerking met schoolbesturen voorzien in een zorgstructuur/-aanbod voor kinderen die extra zorg nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren binnen het reguliere onderwijs. Hierbij gaat speciale aandacht uit naar projecten ter verbetering van de sociale vaardigheden.

- Het zwemvaardig(er) maken van kinderen in de groepen 4/5 en/of facilitering van bewegingsonderwijs. - Het stimuleren en faciliteren van instellingen en schoolbesturen ter ondersteuning van lessen op het gebied van godsdienst- en humanistisch vormingsonderwijs, verkeersveiligheid, handvaardigheid en bewegingsonderwijs. - Het verbeteren van de interactie tussen ouder en kind door middel van spelen. - Het zo spoedig mogelijk opsporen en bestrijden van leerachterstanden in het onderwijs zoals gebrekkige taalvaardigheid. Ouders en leerkrachten moeten tijdig kunnen inspelen met extra aandacht en wat verder nodig is om de achterstand weg te werken.

In het kader van het voorkomen van voortijdige schooluitval stimuleren dat middelbare scholieren gebruik kunnen maken van een vorm van huiswerkbegeleiding. (214 Onderwijs overige) 

Artikel 7 Cultuur, recreatie en sport

Algemene doelstelling Cultuur Behoud, beheer en optimaal toegankelijk maken van het culturele erfgoed en het culturele activiteitenaanbod in Naarden. De gemeente bewaakt en bevordert daarbij ook voldoende verscheidenheid. Naarden biedt ruimte en mogelijkheden aan initiatieven op diverse culturele terreinen. Het versterken van de educatieve functie die het cultureel erfgoed heeft.

Algemene doelstelling Recreatie Optimale inrichting van de beschikbare ruimte t.b.v. de toeristische recreatieve functie die past bij de identiteit van Naarden. Dat levert een bijdrage aan de instandhouding van de cultuurhistorie, de musea en aan goed wonen en werken in Naarden.

Algemene doelstelling Sport Het zorgdragen voor voldoende en betaalbare faciliteiten voor sport voor jong en oud en uit alle bevolkingsgroepen ter stimulering van de lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling en de maatschappelijke participatie.

Operationele doelstellingen Cultuur Het zorgdragen voor een voor ieder bestemde en toegankelijke bibliotheek die het vrije verkeer van informatie binnen de gemeente bevordert. Zij verzamelt, ontsluit en beheert daartoe informatiedragers in de vorm van boek, beeld, geluid of anderszins. De informatiedragers hebben een culturele, informatieve, educatieve of recreatieve functie. Hierbij houdt men rekening met de verschuiving en verandering van de dienstverleningsactiviteiten van de bibliotheek. (231 bibliotheek)

Het in stand houden van het cultureel erfgoed binnen en buiten de Vesting Naarden met het oogmerk om door een gevarieerd en dynamisch aanbod van activiteiten de belangstelling te wekken voor de cultuurhistorische waarde van het cultureel erfgoed. De instellingen die door de gemeente gesubsidieerd worden, leggen meer nadruk op cultuur educatie in relatie tot cultureel erfgoed.

Het bevorderen van het (sociaal) culturele leven in de gemeente door instandhouding van uiteenlopende vormen van amateurkunst, het bieden van gelegenheid voor het vieren of herdenken van nationale feest(dag)en en het stimuleren van activiteiten ten behoeve van de integratie van groepen met verschillende culturele achtergronden. Van belang is dat jongeren voldoende ruimte hebben voor cultuuruitingen en culturele ontmoetingen binnen hun interesse sfeer.

Het stimuleren van cultuur & toerisme en het faciliteren van ((2) jaarlijks terugkerende) evenementen ter promotie van Naarden. Ingezet wordt op verbetering van de relatie tussen de diverse attracties/ evenementen. Ook wordt extra aandacht besteed aan de verbetering van de toeleiding naar Naarden, de opvang en geleiding van toeristen/ recreanten in Naarden.

Operationele doelstellingen Recreatie en Sport Het adviseren over het sportbeleid, het stimuleren van sportbeoefening in de breedste zin van het woord bij diverse sportverenigingen en andere organisaties ter bevordering van de sportdeelname van met name jeugdigen, ouderen en/of gehandicapten.

Het zorgdragen voor een centrale voorziening met een zwembad en een sporthal ter bevordering van de sportdeelname van alle inwoners in het algemeen en leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs in het bijzonder. Er is aandacht voor multifunctioneel gebruik van de sportaccommodaties.

Het stimuleren van initiatieven die een bijdrage leveren aan de toeristisch recreatieve functie van de Vesting. 

Artikel 8 Maatschappelijke voorzieningen

Algemene doelstelling

Inzetten op minimaal de handhaving van het huidige niveau van maatschappelijke voorzieningen voor jong en oud.

Mensen moeten zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk in hun eigen sociale leefomgeving kunnen wonen met behoorlijke kwaliteit van leven, dat wil zeggen een kwaliteit die niet leidt tot eenzaamheid en/of een bestaan onder het bestaansminimum. De toegang tot de zorg dient makkelijk te zijn en te blijven. Bij uitvoering van het wetgevingskader streeft Naarden naar maatwerk waar dat mogelijk en nodig is.

Bevordering van actieve deelname van Naardense inwoners aan het maatschappelijk leven om sociaal isolement te voorkomen.

Operationele doelstellingen Het zorgdragen voor het beheer en de exploitatie van de kinderboerderij, het hertenkamp en de dierencontactweide met het oogmerk om een recreatieve en educatieve functie te vervullen voor de inwoners van Naarden. (285 Speelterreinen)

Het stimuleren van initiatieven en het initiëren van activiteiten ter verbetering van het leefklimaat in wijken op het gebied van leefomgeving en het verbeteren van de onderlinge verstandhouding tussen de buurtbewoners

Het bieden van een laagdrempelige voorziening die zich met name richt op het ondersteunen van individuen/gezinnen bij hun psychosociale en financiële problemen. Doelstelling van de hulp is dat mensen binnen hun eigen mogelijkheden zoveel mogelijk zelfredzaam worden.

Het bevorderen van de persoonlijke en sociale ontwikkeling van jeugd en jongeren door het aanbieden van een gevarieerd pakket van laagdrempelige sociaal-culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en het bieden van gelegenheid om leeftijdsgenoten te ontmoeten. Bij specifieke jongerenonderwerpen wordt de doelgroep actief opgezocht. Er wordt jaarlijks een jongerendebat georganiseerd.

Het bevorderen van de persoonlijke, sociale en (senso)motorische ontwikkeling van peuters van 2 tot 4 jaar door onder meer het in een veilige omgeving bieden van speelgelegenheid en de mogelijkheid tot samenspelen met andere peuters onder professionele begeleiding.

Het geven van informatie en advies aan ouderen met het oog op zo goed mogelijk zelfstandig wonen en het zorgdragen voor een samenhangend voorzieningenaanbod ter bevordering van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van ouderen.

Het stimuleren van het bijeenbrengen van vraag en aanbod op het terrein van het vrijwilligerswerk. Het geven van een blijk van waardering voor de inzet die vrijwilligers dag in dag uit plegen.

Het ondersteunen van organisaties die opkomen voor de belangen van specifieke doelgroepen en/of deze groepen praktisch ondersteunen bij diverse aspecten van het dagelijks leven (zoals mobiliteit, toegankelijkheid, tijdelijke opvang bieden).

Het bijdragen aan de instandhouding van een uitvoerende dienst die zich richt op bescherming, behoud en bevordering van de gezondheid van de inwoners van de Gooi & Vechtstreek in de vorm van collectieve preventie, zorg voor risicogroepen, vangnet bij acute problematiek, spoedeisende medische hulpverlening en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen.

Het zorgdragen voor de inburgering van nieuwkomers en asielzoekers ter bevordering van de integratie. 

Artikel 9 Bestuur en publieke diensten

Algemene doelstelling Naarden zorgt op doelmatige wijze voor een passend voorzieningenpakket voor burgers, bedrijven en instellingen.

Operationele doelstelling Het verlenen van een kleine financiële bijdrage ter ondersteuning van incidentele activiteiten met een bijzonder en eenmalig karakter. 

Artikel 10 Communicatie en internationale samenwerking

Algemene doelstelling Met burgers, instellingen en bedrijven wordt open, helder en tijdig gecommuniceerd, zowel bij de beleidsvoorbereiding als bij de uitvoering van taken. De wijze waarop het gemeentebestuur en haar ambtenaren de burger tegemoet treden wordt gekenmerkt door openheid, transparantie en klantgerichtheid. Door verbetering van de communicatie wordt het draagvlak voor de gemeente bij de doelgroepen vergroot.

Operationele doelstelling Het onderhouden van een stedenband tussen Naarden en Uherski Brod en de bevordering van de contacten tussen inwoners van de beide steden.  

Artikel 11 Algemene baten en lasten

Algemene doelstelling Een structureel sluitende begroting in meerjarenperspectief en het in toom houden van de lasten. Binnen dit programma worden geen subsidies verleend op grond van de ASV. 

1

Overzicht van de organisaties die voor 2006 subsidie hebben gehad, verdeeld over de programma´s en producten.

Artikel 1: Ruimtelijke ordening en wonen * 491 Bouw- en sloopvergunningen Woon Advies Commissie

Artikel 2: Openbare Orde en Veiligheid * 102 Criminaliteit Halt

* 311 Beschermende maatregelen Reddingsbrigade Naarden

Artikel 3: Inrichting en beheer openbare ruimte * 301 Landschappelijk groen Goois Natuurreservaat

Artikel 4: Verkeer en milieu * 181 Verkeersplannen en 182 Verkeersvoorzieningen en maatregelen 3VO Stichting Verkeersbrigadiers

Artikel 5: Werk en Inkomen * 422 ROA Vluchtelingenwerk

Artikel 6: Onderwijs * 212 onderwijsbegeleiding Onderwijsbegeleidingsdienst

* 213 schoolzwemmen Schoolzwemmen

* 214 Onderwijs overige Godsdienst- en Humanistisch Vormingsonderwijs Verkeersexamen ICT Vakonderwijs Spel op maat Stichting Jozef Avondschool

Artikel 7: Cultuur, recreatie en sport * 231 bibliotheek bibliotheek

* 251 Comeniusmuseum Comeniusmuseum

* 252 Vestingmuseum Vestingsmuseum

* 331 Overige Sociaal Culturele Activiteiten Stichting Burgerzin Scouting Olav Muziekvendel Nardinc Stichting Nationale Gedenkdagen Vereniging Marokkanen

* 292 Evenementen en 291 Toerisme Fotofestival Feestverlichting VVV Hollands Midden Vereniging Nederlandse Vestingsteden

* 261 Monumenten Stichting Grote Kerk

* 281 Sport Breedtesportstimulering Diverse jeugdsportsubsidies Sportservice Noord-Holland Hockeyclub Naarden

* 282 Lunet Exploitatie Lunet

Artikel 8: Maatschappelijke voorzieningen * 285 Speelterreinen De Gooise Ark

* 313 Lokaal sociaal beleid Buurtplatform Keverdijk

* 321 Maatschappelijk werk Algemeen maatschappelijk werk Versa Sociaal pension Stichting Slachtofferhulp Vangnet en Advies

 

* 341 Jeugd en Jongerenwerk Kinderwerk SCAN Jongerenwerk SCAN Kindervakantieweek Straatspeeldag.

* 344 Peuterspeelzalen Peuterspeelzalen Speel-o-theek

* 351 ouderenzorg Bellefleur De Schakel Versa SHON en WSN Vrijwilligerscentrale Versa

* 361 Voorzieningen gehandicapten Nederlandse Vereniging voor Blinden & Slechtzienden Rollybus Regionaal Beraad Gehandicapten

* 431 Gezondheidszorg Jellinek GGD

* 421 WIN Stichting Vluchtelingenwerk

Artikel 10: Communicatie en internationale samenwerking

* (32 Jumelage) Stichting Naarden-Uherski Brod