Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Dirksland

Verordening Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee gemeente Dirksland 2008

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Dirksland
Officiële naam regelingVerordening Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee gemeente Dirksland 2008
CiteertitelVerordening Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee gemeente Dirksland 2008
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet maatschappelijke ondersteuning, art. 11
  2. Wet maatschappelijke ondersteuning, art. 12

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2008Nieuwe regeling

22-11-2007

Gemeenteblad, 2007, 36

2007-X-10
01-01-200811-02-2011Nieuwe regeling

22-11-2007

Gemeenteblad, 2007, 36

2007-X-10

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Dirksland;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 november 2007;

gelet op de artikelen 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);

b e s l u i t :

vast te stellen de Verordening Wmo-advies Goeree-Overflakkee gemeente Dirksland 2008.

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

1. Wet: de Wet maatschappelijke ondersteuning;

2. Het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dirksland;

3. Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee: het orgaan, in het kader van cliënt- en burgerparticipatie zoals bedoeld in de wet, ingesteld door de raad gezamenlijk met de gemeenteraden van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee.

4. De overige begrippen die in deze Verordening worden gehanteerd, zijn ontleend aan de Wet of de Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Dirksland 2007, tenzij in de verordening uitdrukkelijk anders is bepaald. Inhoudelijk dient aan deze begrippen dezelfde betekenis en invulling te worden gegeven, als omschreven in artikel 1 van de Wet respectievelijk de Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Dirksland 2007.

Artikel 2 Samenstelling

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee bestaat uit ten hoogste 13 leden.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vertegenwoordigt in elk geval de volgende doelgroepen:

    - gehandicapten (2 zetels, bij voorkeur 1 zetel namens de lichamelijk gehandicapten en 1 zetel namens de verstandelijk gehandicapten);

    - senioren (2 zetels);

    - vrijwilligers (1 zetel);

    - mantelzorgers (1 zetel);

    - afnemers hulp bij het huishouden (1 zetel);

    - chronisch zieken (1 zetel);

    - psychiatrie/verslavingszorg (1 zetel);

    - jongeren (1 zetel);

    - afnemers van wijk- en buurthuiswerk (1 zetel);

    - kerken (van diverse denominaties; 2 zetels).

  • 3 De leden verrichten hun werkzaamheden in de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee zonder last, maar voeren waar nodig wel ruggespraak met hun achterban.

Artikel 3 De voorzitter

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee heeft een onafhankelijk voorzitter, welke door het college in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee wordt benoemd op voordracht van een speciaal in te stellen selectiecommissie.

  • 2 De selectiecommissie ten behoeve van de voordracht van een onafhankelijk voorzitter zal bestaan uit:

    a. 3 leden van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee,

    b. 1 van de 4 wethouders die deel uitmaken van de Portefeuillehouders Agenda Commissie Maatschappelijke Aangelegenheden,

    c. 1 ambtelijk medewerker van één van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 3 De voorzitter wordt benoemd voor een periode van vier jaar en kan ten hoogste één maal worden herbenoemd.

  • 4 Herbenoeming van de voorzitter vindt plaats op voordracht van een selectiecommissie zoals bedoeld in lid 1.

  • 5 De voorzitter bekleedt officieel niet het lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee en heeft derhalve geen stemrecht.

Artikel 4 Benoeming en zittingsduur

  • 1 Het college verzoekt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, schriftelijk aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, om een voordracht te doen voor kandidaten en plaatsvervangende kandidaten voor de volgende zittingsperiode van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, in overeenstemming met de doelgroepenverdeling zoals genoemd in artikel 2, lid 2.

  • 2 De voor te dragen kandidaten en plaatsvervangende kandidaten dienen in principe woonachtig te zijn op Goeree-Overflakkee. Wanneer namens een doelgroep hierdoor geen als geschikt aan te merken kandidaat of plaatsvervangende kandidaat voorgedragen kan worden, kan het college in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, naar aanleiding van een hiertoe ingediend gemotiveerd schriftelijk verzoek, incidenteel besluiten van dit principe af te wijken.

  • 3 Het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee is onverenigbaar met het lidmaatschap van de gemeenteraad dan wel het college van burgemeester en wethouders van één van de gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 4 Naar aanleiding van de ontvangen voordrachten zoals bedoeld in lid 1, benoemt het college in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, de leden en plaatsvervangende leden van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee voor een periode van vier jaar.

  • 5 Zittende leden en plaatsvervangende leden kunnen, na hernieuwde voordracht hiertoe door de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, hoogstens één maal worden herbenoemd.

  • 6 Wanneer de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee voor een doelgroep binnen drie maanden na het daartoe ingediende verzoek geen schriftelijke voordracht heeft ingediend, dan wel schriftelijk heeft laten weten niet tot een voordracht te zullen komen, kan het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, besluiten de betreffende zetel in de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee tijdelijk ter invulling aan een andere relevante doelgroep aan te bieden.

  • 7 Bij tussentijdse vacatures geschiedt de benoeming voor de duur van de resterende zittingsperiode.

Artikel 5 Beëindiging van het lidmaatschap

  • 1 Het lidmaatschap of het plaatsvervangend lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee eindigt in elk geval door:

    - het aflopen van de zittingsperiode;

    - overlijden;

    - het nemen van ontslag;

    - beëindiging van het lidmaatschap van de organisatie namens welke het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap wordt bekleed.

  • 2 Het college kan, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, op aanbeveling van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap vervallen verklaren, indien het betreffend lid drie achtereenvolgende vergaderingen zonder geldige reden verzuimd heeft.

Artikel 6 Organisatie

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee benoemt uit zijn midden een secretaris, een penningmeester en een algemeen adjunct.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee stelt een huishoudelijk reglement op, waarin tenminste de volgende zaken zijn vastgelegd:

    - de taken en bevoegdheden welke bij mandaat worden opgedragen aan de voorzitter, de secretaris en de penningmeester;

    - de wijze waarop door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester jaarlijks verantwoording wordt afgelegd over de uitvoering van de taken en bevoegdheden welke hen bij mandaat zijn opgedragen;

    - een in te stellen quorum voor vergaderingen en besluiten;

    - de wijze waarop besluitvorming inzake interne aangelegenheden tot stand komt;

    - de wijze waarop besluitvorming inzake het uitbrengen van adviezen zoals bedoeld in artikel 7, lid 1 sub a. tot stand komt;

    - het minimaal aantal jaarlijks te houden vergaderingen;

    - de openbaarheid dan wel beslotenheid van vergaderingen;

    - de wijze waarop het huishoudelijk reglement gewijzigd kan worden.

    - de wijze waarop de leden en plaatsvervangend leden zijn of worden gelegitimeerd door de achterban welke zij vertegenwoordigen en de wijze waarop de leden en plaatsvervangend leden de communicatie en terugkoppeling naar de achterban welke zij vertegenwoordigen vormgeven.

Artikel 7 Taken

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee heeft tenminste de volgende taken:

    a. Het verstrekken van schriftelijke adviezen – gevraagd en ongevraagd – aan de colleges van burgemeester en wethouders en/of gemeenteraden van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee gezamenlijk of aan één der vier gemeenten individueel, over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk beleid als bedoeld in artikel 1, lid 1, onder g, van de wet of daaraan gerelateerde beleidsterreinen, bezien vanuit de positie van vragers naar maatschappelijke ondersteuning, alsmede over de uitvoering hiervan en de uitgaven welke ermee gemoeid zijn.

    b. Het op een actieve wijze verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatie omtrent maatschappelijke ondersteuning en de vragers naar maatschappelijke ondersteuning, om de onder a. genoemde adviesrol zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

    c. Het bevorderen van overleg en samenwerking tussen organisaties, instellingen, groeperingen en personen die in of door de gemeente te maken krijgen of willen krijgen met maatschappelijke ondersteuning.

    d. Het actief informeren van vragers naar maatschappelijke ondersteuning over de mogelijkheden tot het verkrijgen van maatschappelijke ondersteuning.

    e. Het verlenen van medewerking aan evaluaties en klanttevredenheidsonderzoeken in relatie tot beleid en uitvoering van de wet.

  • 2 Ter uitvoering van de onder 1. genoemde taken stelt de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee per kalenderjaar een activiteitenplan en een bijbehorende begroting op, binnen de door het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, vastgestelde financiële kaders, en dient dit plan voor 1 november van het jaar voorafgaand aan het betreffende kalenderjaar in bij de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 3 Ter verantwoording van de wijze waarop invulling is gegeven aan de onder 1. genoemde taken stelt de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee per kalenderjaar een jaarverslag en een jaarrekening op, welke voor 1 mei van het jaar volgend op het betreffende kalenderjaar wordt aangeboden aan de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 4 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee adviseert niet over klachten, bezwaarschriften en/of andere zaken die op individuele cliënten van één van de gemeenten op Goeree-Overflakkee betrekking hebben.

Artikel 8 Informatievoorziening en overleg

  • 1 Het college draagt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, zorg voor het tijdig en volledig aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee verstrekken van alle informatie, welke voor een goede taakvervulling noodzakelijk te achten is.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee nodigt tenminste één maal per half jaar de vier wethouders, welke deel uitmaken van de Portefeuillehouders Agenda Commissie Maatschappelijke Aangelegenheden, uit voor een overlegvergadering en stelt hen in de gelegenheid voor dit overleg onderwerpen op de agenda te laten plaatsen.

Artikel 9 Vergoedingen

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee kan besluiten tot het instellen van presentiegeld voor het deelnemen aan de reguliere vergaderingen.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee kan besluiten om voor de voorzitter, de secretaris en de penningmeester een toe te kennen presentiegeld tot een hoger bedrag vast te stellen dan voor de overige leden.

  • 3 De besluiten als bedoeld in lid 1, en lid 2, van dit artikel dienen te worden opgenomen in het huishoudelijk reglement, zoals genoemd in artikel 6, lid 2.

  • 4 Het presentiegeld zal niet hoger worden vastgesteld dan € 60,-- per vergadering, met een maximum van zes te vergoeden vergaderingen per kalenderjaar.

  • 5 Bij het instellen van een presentiegeld worden geen nadere vergoedingen verstrekt voor reiskosten ten behoeve van het bijwonen van de vergaderingen.

Artikel 10 Faciliteiten

  • 1 Het college stelt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, jaarlijks een vastgesteld budget aan financiële middelen beschikbaar.

  • 2 Het budget mag jaarlijks, op grond van een ingediende begroting, vrijelijk door de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee worden ingezet voor inhoudelijke activiteiten, deskundigheidsbevordering en diverse organisatiekosten. Onkostenvergoedingen worden slechts op declaratiebasis verstrekt.

  • 3 Het college kan op verzoek van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vergaderruimte beschikbaar stellen aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 11 Onvoorziene omstandigheden

In situaties waarin deze verordening niet voorziet, neemt het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, een bindend besluit. Alvorens een dergelijk besluit te nemen zal op overeenstemming gericht overleg plaatsvinden met de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 12 Evaluatie

Deze verordening wordt in het 2e jaar van elke zittingsperiode geëvalueerd door de colleges van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee en de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee. Indien de evaluatie daartoe aanleiding geeft, zal deze verordening worden aangepast.

Artikel 13 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2008.

Artikel 14 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee gemeente Dirksland 2008”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Dirksland, gehouden op 22 november 2007.

De griffier,                                                          De voorzitter,

P.J. de Pagter                                                   drs. S. Stoop