Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Reeuwijk

Gebiedstoezicht notitie gemeente Reeuwijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Reeuwijk
Officiële naam regelingGebiedstoezicht notitie gemeente Reeuwijk
CiteertitelGebiedstoezicht notitie gemeente Reeuwijk
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerpWoningbouw/ ruimtelijke ordening/ milieu

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze notitie is vervallen bij de vaststelling van het Handhavingsbeleidsplan Wabo 2012 door de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk op 30 mei 2012.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-06-200830-05-2012Vervallen 30 mei 2012

27-11-2008

Kijk op Reeuwijk, 04-06-2008

Punt 2, B&W-vergadering 27-05-2008

Tekst van de regeling

Intitulé

Gebiedstoezicht 2007-2008

GEBIEDSTOEZICHT REEUWIJK 2007-2008

Inleiding

In overleg met de gemeente Reeuwijk zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van het gebiedstoezicht in de gemeente door de Milieudienst Midden-Holland. Gebiedstoezicht is het toezicht dat niet direct is gekoppeld aan een vergunning, en heeft bijvoorbeeld betrekking op illegale bouw en illegaal gebruik van gronden.

De uitvoering van het toezicht omvat twee hoofdactiviteiten. Ten eerste moeten de achterstanden in de handhaving worden weggewerkt Gelijktijdig moet een begin worden gemaakt met structureel toezicht op de verschillende gebieden om te voorkomen dat opnieuw achterstanden ontstaan terwijl de oude worden aangepakt.

In de voorbereiding is met de gemeente overleg gevoerd over gebiedsindeling, toezichtsintensiteit en daarmee samenhangend de capaciteit.

Korte karakteristiek van Reeuwijk

Voor het gebiedstoezicht is het van belang om het gemeentelijk grondgebied op te delen in gebieden die een min of meer samenhangende structuur kennen. Op basis daarvan kunnen vervolgens afspraken worden gemaakt over de mogelijke risico’s en bedreigingen in deze gebieden, waarop dan weer uitvoering en intensiteit van het toezicht kan worden afgestemd.

Langs deze weg is in Reeuwijk een vijftal gebieden gedefinieerd, waarbij één van de gebieden (veenweidegebied) nog is opgesplitst in a en b. Wij onderscheiden de volgende gebieden:

1Woonkernen
2Landelijk Gebied West
3Plassengebied
4a.Veenweidegebied West
4b.Veenweidegebied Oost
5Bedrijventerrein

Voor elk van de deelgebieden volgt hieronder een korte verantwoording. Daarbij geldt voor alle gebieden dat het toezicht visueel plaatsvindt vanaf de openbare weg op excessieve situaties. Daarbij zijn illegale bouw en illegaal gebruik in elk deelgebied belangrijke thema’s.

Woonkernen

De gemeente Reeuwijk omvat een viertal woonkernen, Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp, Waarder en Driebruggen. Het zijn overwegend landelijke woonkernen met een ruime opzet zoals gebruikelijk in dorpse gebieden. Er zijn geen bijzondere waarden in deze gebieden die speciale aandacht vragen, zodat met een relatief beperkt toezichtregime kan worden volstaan.

Bijzondere aandacht daarbij zo nodig voor locaties waar bouwvergunningen in het verleden zijn geweigerd.

Landelijk gebied West

Het westelijk buitengebied van de gemeente onderscheidt zich van het overige buitengebied, doordat zich hier een concentratie bevindt van bedrijven die zich bezighouden met sierteelten, zoals de Boskoopse cultures. Bestaande bedrijven worden toegestaan, maar uitbreiding van deze bedrijvigheid wordt ongewenst geacht. Dat is een aandachtspunt bij het toezicht.

Plassen gebied

Centraal in de gemeente ligt het plassengebied. Dit is een bijzonder gebied met grote landschappelijke, natuurwetenschappelijke en recreatieve waarden. Bij het toezicht is van belang dat de openheid van het gebied, mat doorkijkjes naar de plas, blijft gewaarborgd. Illegale bebouwing is een probleem, dat mede in de hand wordt gewerkt door de ontoegankelijkheid van het gebied. Het houden van toezicht is daardoor een

arbeidsintensieve aangelegenheid. Het is van belang dat het gebied beter onder controle wordt gebracht. Het inhalen van de handhavingsachterstanden krijgt in het plassengebied prioriteit. Ook zal hier een beduidend intensiever toezichtregime gaan gelden dan in de rest van de gemeente. Bijzondere aandachtspunten zijn illegale bouw, waarbij met name ook aandacht moet worden gegeven aan de bouw van steigers.

Om de controles op moeilijk toegankelijke percelen te kunnen uitvoeren zal ook bij de periodieke milieuvluchten aandacht kunnen worden gegeven aan het toezicht op de illegale bouw in het plassengebied. Tevens zal het soms noodzakelijk zijn om de controles met behulp van een boot uit te voeren omdat een deel van de locaties in dit gebied uitsluitend via het water bereikbaar is.

Veen weidegebied

Het veenweidegebied is in Reeuwijk onderverdeeld in West en Oost. In geen van beide gebieden zijn ernstige bedreigingen van de aanwezige landschappelijke waarden te verwachten. Wel grenst het westelijk deel van het veenweidegebied (4a) aan het sierteeltgebied. Aangezien het ongewenst is dat de sierteelt wordt uitgebreid moet hierop nadrukkelijk toezicht worden gehouden. In het oostelijk veenweidegebied (4b bij Waarder en Driebruggen) speelt de sierteelt veel minder. In beide gebieden ligt de nadruk voor het toezicht op illegale bouw en strijdig gebruik van gronden en opstallen.

Bedrijventerrein

In de gemeente is het bedrijventerrein De Zoutrnan gelegen. Het is een kleinschalig terrein waar geen bijzondere risico’s spelen. Toezicht moet worden georganiseerd op illegale bouw strijdig gebruik, waarbij het accent ligt op het tegengaan van illegale bewoning. Dit laatste vraagt aandacht omdat een ongestoorde bedrijfsvoering moet kunnen worden gewaarborgd. Deze inventarisaties kunnen eventueel meegenomen worden tijdens de controles die de milieudienst er in het kader van de Wet milieubeheer regelmatig houdt.

Toezichtfrequentie

Op basis van bovenstaande gebiedsindeling en karakteristiek van de verschillende gebieden is in overleg met de gemeente de toezichtfrequentie bepaald voor elk van de gebieden. Daarbij bestaat nog de mogelijkheid voor een of meerdere toezichtmomenten de periode vast te leggen waarin het toezicht moet worden uitgevoerd. Dat is alleen van belang als categorieën overtredingen uitsluitend in een bepaalde tijd van het jaar worden begaan. Vooralsnog is hieraan geen invulling gegeven.

DeelgebiedToezicht-frequentieToezicht in periodeOpmerkingen
1.Woonkernen2x p/j    
2.Landelijk gebied West1x p/j    
3.Plassengebied6x p/j  Openheid waarborgen, illegale bouw
4a.Veenweidegebied2x p/j  Tegengaan uitbreiding sierteelt
4b.Veenweidegebied Oost2x p/j    
5.Bedrijventerrein1 x p/j0  Illegale bewoning

Toezichtcapaciteit

Om de capaciteit te bepalen die moet worden ingezet om het toezicht uitte voeren is het noodzakelijk per deelgebied te ramen hoe veel uren gemoeid zal zijn met het toezicht op de verschillende deelgebieden. Hieronder is daarvoor een raming gemaakt. Die urenraming omvat de volgende activiteiten:

  • ·

    Reistijden naar en van da locaties;

  • ·

    Inspecties ter plaatse;

  • ·

    Rapport van bevindingen per deelgebied.

Het is de eerste keer dat voor Reeuwijk een capaciteitsraming wordt gemaakt voor deze activiteiten. Dat impliceert dat aannames zijn gemaakt, die goeddeels zijn gebaseerd op de ervaringen in andere gemeenten, daarom is een post onvoorzien van vijftien procent opgenomen. Overschrijding van de totale raming zal alleen gemotiveerd plaatsvinden in overleg met de gemeente.

Als in een deelgebied overtredingen worden aangetroffen moet daarvan uiteraard ook een rapportage worden gemaakt. Deze rapportages zijn rijst in de raming opgenomen, omdat uiteraard niet bij benadering kan worden geraamd hoe veel overtredingen mogen worden verwacht. Ook ligt het in de rede te veronderstellen dat het aantal overtredingen op de langere termijn zal afnemen naarmate bekender wordt dat actief toezicht wordt gehouden en de gemeente zo nodig ook optreedt daartegen. Dit zijn dus geen stabiele factoren waarop eenduidig geraamd kan worden. Voor het voorbereiden van handhavingsdossiers moet per overtreding twee uur worden gereserveerd.

 AantalGemiddelde toezichtfrequentie per jaarToezichthouder per toezichtsmomentTotaal uren toezicht
1. Woonkernen4268
>illegale bouw        
>illegaal gebruik        
2. Landelijk gebied1155
>illegale bouw        
>illegaal gebruik        
3. Plassengebied1620120
>Behoud openheid        
>illegale bouw (op percelen en in het water)        
4a. Veenweidegebied West12612
>illegale uitbreiding sierteelten        
>illegale bouw >illegaal gebruik overige        
4b. Veenweidegebied Oost121020
>illegale bouw        
>illegaal gebruik        
5. Bedrijventerrein (Zoutman)1166
>illegale bouw        
>illegaal gebruik        
>illegale bewoning        
Totaal toezicht211
Onvoorzien 15%32
Totaal niet-vergunninggebonden243
Urenraming gebiedtoezicht gemeente Reeuwijk

Inhalen handhavingsachterstanden

In de gemeente Reeuwijk zijn de afgelopen tijd achterstanden ontstaan in de handhaving van illegale bouw en gebruik. Deze achterstanden moeten worden ingehaald om een goede uitgangssituatie te bereiken voor georganiseerd toezicht. Immers, de bestaande achterstanden maken de aanpak van nieuwe overtredingen gecompliceerder omdat steeds verwezen zal worden naar die oude overtredingen. Daarom zal in de gemeente Reeuwijk een inhaalslag handhaving worden uitgevoerd. Voor deze inhaalslag die reeds in november 2007 is gestart en die aansluit bij de in deze notitie weergegeven prioriteitstelling en werkwijze, is een aparte notitie opgesteld.