Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Middelharnis

Verordening cliëntenparticipatie Wet maatschappelijke ondersteuning

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Middelharnis
Officiële naam regelingVerordening cliëntenparticipatie Wet maatschappelijke ondersteuning
CiteertitelVerordening cliëntenparticipatie Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Middelharnis 2009
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpZorg en gezondheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet maatschappelijke ondersteuning, art. 11 en 12

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200901-01-2015Nieuwe regeling

04-12-2008

Ons Eiland, 11-12-2008

Besluitnummer: 13

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Middelharnis;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders vangelet op artikel 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning;

b e s l u i t:

vast te stellen de volgende verordening Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 1 begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:1. Wet: de Wet maatschappelijke ondersteuning;2. Het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelharnis;3. Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee: het orgaan, in het kader van cliënt- en burgerparticipatiezoals bedoeld in de wet, ingesteld door de raad gezamenlijk met de gemeenteradenvan de gemeenten Dirksland, Goedereede en Oostflakkee.4. De overige begrippen die in deze Verordening worden gehanteerd, zijn ontleend aande Wet of de Verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning gemeenteMiddelharnis 2007, tenzij in de Verordening uitdrukkelijk anders is bepaald. Inhoudelijkdient aan deze begrippen dezelfde betekenis en invulling te worden gegeven, alsomschreven in artikel 1 van de Wet resp. de Verordening Voorzieningen MaatschappelijkeOndersteuning gemeente Middelharnis 2007.

Artikel 2 samenstelling

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee bestaat uit ten hoogste 13 leden.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vertegenwoordigt in elk geval de volgendedoelgroepen:- gehandicapten (2 zetels, bij voorkeur 1 zetel namens de lichamelijk gehandicaptenen 1 zetel namens de verstandelijk gehandicapten),- senioren (2 zetels),- vrijwilligers (1 zetel),- mantelzorgers (1 zetel),- afnemers hulp bij het huishouden (1 zetel),- chronisch zieken (1 zetel),- psychiatrie/verslavingszorg (1 zetel),- jongeren (1 zetel),- afnemers van wijk- en buurthuiswerk (1 zetel)- kerken (van diverse denominaties; 2 zetels).

  • 3 De leden verrichten hun werkzaamheden in de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkeezonder last, maar voeren waar nodig wel ruggespraak met hun achterban.

Artikel 3 de voorzitter

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee heeft een onafhankelijk voorzitter, welkedoor het college in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethoudersvan de gemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee wordt benoemd opvoordracht van een speciaal in te stellen selectiecommissie.

  • 2 De selectiecommissie ten behoeve van de voordracht van een onafhankelijk voorzitterzal bestaan uit:a. 3 leden van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee,b. 1 van de 4 wethouders die deel uitmaken van de Portefeuillehouders AgendaCommissie Maatschappelijke Aangelegenheden,c. 1 ambtelijk medewerker van één van de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 3 De voorzitter wordt benoemd voor een periode van 4 jaar en kan ten hoogste éénmaal worden herbenoemd.

  • 4 Herbenoeming van de voorzitter vindt plaats op voordracht van een selectiecommissiezoals bedoeld in lid 1.

  • 5 De voorzitter bekleedt officieel niet het lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee en heeft derhalve geen stemrecht.

Artikel 4 benoeming en zittingsduur

  • 1 Het college verzoekt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethoudersvan de gemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee, schriftelijk aande Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, om een voordracht te doen voor kandidatenen plaatsvervangende kandidaten voor de volgende zittingsperiode van de WmoadviesraadGoeree-Overflakkee, in overeenstemming met de doelgroepenverdelingzoals genoemd in artikel 2, lid 2.

  • 2 De voor te dragen kandidaten en plaatsvervangende kandidaten dienen in principewoonachtig te zijn op Goeree-Overflakkee. Wanneer namens een doelgroep hierdoorgeen als geschikt aan te merken kandidaat of plaatsvervangende kandidaat voorgedragenkan worden, kan het college in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeesteren wethouders van de gemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee,naar aanleiding van een hiertoe ingediend gemotiveerd schriftelijk verzoek, incidenteelbesluiten van dit principe af te wijken.

  • 3 Het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschap van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee is onverenigbaar met het lidmaatschap van de gemeenteraad danwel het college van burgemeester en wethouders van één van de gemeenten opGoeree-Overflakkee.

  • 4 Naar aanleiding van de ontvangen voordrachten zoals bedoeld in lid 1 benoemt hetcollege, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethouders van degemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee, de leden en plaatsvervangendeleden van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee voor een periode van 4 jaar.

  • 5 Zittende leden en plaatsvervangende leden kunnen, na hernieuwde voordracht hiertoedoor de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee, hoogstens één maal worden herbenoemd.

  • 6 Wanneer de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee voor een doelgroep binnen 3maanden na het daartoe ingediende verzoek geen schriftelijke voordracht heeft ingediend,dan wel schriftelijk heeft laten weten niet tot een voordracht te zullen komen,kan het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethoudersvan de gemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee, besluiten de betreffendezetel in de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee tijdelijk ter invulling aan eenandere relevante doelgroep aan te bieden.

  • 7 Bij tussentijdse vacatures geschiedt de benoeming voor de duur van de resterendezittingsperiode.

Artikel 5 beëindiging van het lidmaatschap

  • 1 Het lidmaatschap of het plaatsvervangend lidmaatschap van de Wmo-adviesraadGoeree-Overflakkee eindigt in elk geval door:- het aflopen van de zittingsperiode;- overlijden;- het nemen van ontslag;- beëindiging van het lidmaatschap van de organisatie namens welke het lidmaatschapof plaatsvervangend lidmaatschap wordt bekleed.

  • 2 Het college kan, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethoudersvan de gemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee, op aanbeveling vande Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee het lidmaatschap of plaatsvervangend lidmaatschapvervallen verklaren, indien het betreffend lid drie achtereenvolgende vergaderingenzonder geldige reden verzuimd heeft.

Artikel 6 organisatie

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee benoemt uit zijn midden een secretaris,een penningmeester en een algemeen adjunct.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee stelt een huishoudelijk reglement op, waarintenminste de volgende zaken zijn vastgelegd:- de taken en bevoegdheden welke bij mandaat worden opgedragen aan devoorzitter, de secretaris en de penningmeester;- de wijze waarop door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester jaarlijksverantwoording wordt afgelegd over de uitvoering van de taken en bevoegdhedenwelke hen bij mandaat zijn opgedragen;- een in te stellen quorum voor vergaderingen en besluiten;- de wijze waarop besluitvorming inzake interne aangelegenheden tot standkomt;- de wijze waarop besluitvorming inzake het uitbrengen van adviezen zoals bedoeldartikel 7, lid 1 sub a. tot stand komt;- het minimaal aantal jaarlijks te houden vergaderingen;- de openbaarheid dan wel beslotenheid van vergaderingen;- de wijze waarop het huishoudelijk reglement gewijzigd kan worden.- de wijze waarop de leden en plaatsvervangend leden zijn of worden gelegitimeerddoor de achterban welke zij vertegenwoordigen en de wijze waarop deleden en plaatsvervangend leden de communicatie en terugkoppeling naar deachterban welke zij vertegenwoordigen vormgeven.

Artikel 7 taken

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee heeft tenminste de volgende taken:a. Het verstrekken van schriftelijke adviezen – gevraagd en ongevraagd – aande colleges van burgemeester en wethouders en/of gemeenteraden van de 4gemeenten op Goeree-Overflakkee gezamenlijk of aan één der 4 gemeentenindividueel, over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk beleid als bedoeldin artikel 1, lid 1 onder g van de wet of daaraan gerelateerde beleidsterreinen,bezien vanuit de positie van vragers naar maatschappelijke ondersteuning,alsmede over de uitvoering hiervan en de uitgaven welke ermeegemoeid zijn.b. Het op een actieve wijze verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatieomtrent maatschappelijke ondersteuning en de vragers naar maatschappelijkeondersteuning, om de onder a. genoemde adviesrol zo goed mogelijk tekunnen uitvoeren.c. Het bevorderen van overleg en samenwerking tussen organisaties, instellingen,groeperingen en personen die in of door de gemeente te maken krijgenof willen krijgen met maatschappelijke ondersteuning.d. Het actief informeren van vragers naar maatschappelijke ondersteuning overde mogelijkheden tot het verkrijgen van maatschappelijke ondersteuning.e. Het verlenen van medewerking aan evaluaties en klanttevredenheidsonderzoekenin relatie tot beleid en uitvoering van de wet.

  • 2 Ter uitvoering van de onder 1. genoemde taken stelt de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee per kalenderjaar een activiteitenplan en een bijbehorende begroting op,binnen de door het college, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester enwethouders van de gemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee, vastgesteldefinanciële kaders, en dient dit plan voor 1 november van het jaar voorafgaand aan hetbetreffende kalenderjaar in bij de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 3 Ter verantwoording van de wijze waarop invulling is gegeven aan de onder 1. genoemdetaken stelt de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee per kalenderjaar eenjaarverslag en een jaarrekening op, welke voor 1 mei van het jaar volgend op het betreffendekalenderjaar wordt aangeboden aan de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee.

  • 4 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee adviseert niet over klachten, bezwaarschriftenen/of andere zaken die op individuele cliënten van één van de gemeenten opGoeree-Overflakkee betrekking hebben.

Artikel 8 Informatievoorziening en overleg

  • 1 Het college draagt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethoudersvan de gemeenten Goedereede, Dirksland en Oostflakkee, zorg voor het tijdigen volledig aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee verstrekken van alle informatie,welke voor een goede taakvervulling noodzakelijk te achten is.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee nodigt tenminste één maal per half jaar de4 wethouders, welke deel uitmaken van de Portefeuillehouders Agenda CommissieMaatschappelijke Aangelegenheden, uit voor een overlegvergadering en stelt hen inde gelegenheid voor dit overleg onderwerpen op de agenda te laten plaatsen.

Artikel 9 vergoedingen

  • 1 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee kan besluiten tot het instellen van presentiegeldvoor het deelnemen aan de reguliere vergaderingen.

  • 2 De Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee kan besluiten om voor de voorzitter, de secretarisen de penningmeester een toe te kennen presentiegeld tot een hoger bedragvast te stellen dan voor de overige leden.

  • 3 De besluiten als bedoeld in lid 1 en lid 2 van dit artikel dienen te worden opgenomenin het huishoudelijk reglement, zoals genoemd in artikel 6, lid 2.

  • 4 Het presentiegeld zal niet hoger worden vastgesteld dan € 60,-- per vergadering., meteen maximum van 6 te vergoeden vergaderingen per kalenderjaar.

  • 5 Bij het instellen van een presentiegeld worden geen nadere vergoedingen verstrektvoor reiskosten ten behoeve van het bijwonen van de vergaderingen.

Artikel 10 faciliteiten

  • 1 Het college stelt, in gezamenlijkheid met de colleges van burgemeester en wethoudersvan de gemeenten Dirksland , Goedereede en Oostflakkee, jaarlijks een vastgesteldbudget aan financiële middelen beschikbaar.

  • 2 Het budget mag jaarlijks, op grond van een ingediende begroting, vrijelijk door deWmo-adviesraad Goeree-Overflakkee worden ingezet voor inhoudelijke activiteiten,deskundigheidsbevordering en diverse organisatiekosten. Onkostenvergoedingenworden slechts op declaratiebasis verstrekt.

  • 3 Het college kan op verzoek van de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee vergaderruimtebeschikbaar stellen aan de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 11 onvoorziene omstandigheden

In situaties waarin deze verordening niet voorziet, neemt het college, in gezamenlijkheid metde colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Dirksland, Goedereede enOostflakkee, een bindend besluit. Alvorens een dergelijk besluit te nemen zal op overeenstemminggericht overleg plaatsvinden met de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.

Artikel 12 evaluatie

Deze verordening wordt in het 2e jaar van elke zittingsperiode geëvalueerd door de collegesvan de 4 gemeenten op Goeree-Overflakkee en de Wmo-adviesraad Goeree-Overflakkee.Indien de evaluatie daartoe aanleiding geeft, zal deze verordening worden aangepast.

Artikel 13 inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2009.

Artikel 14 citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als “Verordening cliëntenparticipatie Wet maatschappelijkeondersteuning gemeente Middelharnis 2009”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raadvan de gemeente Middelharnis op 4 december 2008.

De griffier,                                      De voorzitter,

P.W. Berrevoets-Ringelberg.     G. de Vries-Hommes.