Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Middelharnis

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Middelharnis
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening
CiteertitelUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Middelharnis 2010
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpNatuur en milieu

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet milieubeheer, art. 10.23, lid 1
  2. Gemeentewet, art. 156, lid 3
  3. Afvalstoffenverordening

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

26-03-201009-01-2013Nieuwe regeling

09-03-2010

Ons Eiland, 18-03-2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Het college van burgemeester en wethouders;

overwegende dat :

•de raad op 4 februari 2010 heeft vastgesteld de Afvalstoffenverordening gemeenteMiddelharnis 2010;

•de raad in deze verordening de bevoegdheid tot het vaststellen van nadere regels metbetrekking tot bepaalde in deze verordening aangewezen onderwerpen heeftgedelegeerd aan burgemeester en wethouders;

•het nodig geoordeeld wordt nadere regels vast te stellen;

gelet op artikel 10.23, eerste lid, van de Wet milieubeheer, artikel 156, derde lid, van deGemeentewet en de Afvalstoffenverordening gemeente Middelharnis 2010;

besluit:

vast te stellen: het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Middelharnis 2010.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit uitvoeringsbesluit wordt verstaan dan wel mede verstaan onder:a. verordening: de Afvalstoffenverordening gemeente Middelharnis 2010;b. inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel,bijvoorbeeld een huisvuilzak, minicontainer, afvalemmer, kca-box of big bag, ten behoevevan één huishouden;c. inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of-plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, wijkcontainer of brengdepot, ten behoevevan meerdere huishoudens;d. ISGO: het Intergemeentelijk Samenwerkingverband Goeree-Overflakkee als publiekrechtelijkrechtspersoon belast met het beheer van de regionale milieustraat, welke milieustraatis gevestigd te Middelharnis aan het adres Johannispolderseweg 19.

Artikel 2 Aanwijzing inzamelende instanties

  • 1 Als inzameldienst op grond van artikel 2, eerste lid, van de verordening wordt aangewezen:N.V. IRADO, gevestigd te Schiedam.

  • 2 Als inzamelaar op grond van artikel 2, tweede lid, van de verordening worden aangewezen:a. groente-, fruit- en tuinafval: N.V. IRADO en het ISGO;b. klein chemisch afval: het ISGO en Van Gansewinkel;c. glas: het ISGO en Van Gansewinkeld. oud papier en karton: het ISGO en privaatrechtelijke rechtspersonen die een subsidiemet de gemeente hebben gesloten;e. textiel: privaatrechtelijke rechtspersonen die als zodanig positief zijn beoordeeld doorhet Centraal Fonds Fondsenwerving;f. wit- en bruingoed: de gemeente Middelharnis, het ISGO en de leverancier of winkelierin het kader van het Besluit beheer wit- en bruingoed;g. bouw en sloopafval: het ISGO;h. grof tuinafval: het ISGO;i. asbest en asbesthoudend afval: het ISGO;j. grof huishoudelijk afval: het ISGO en N.V. IRADO;k. huishoudelijk restafval: het ISGO en N.V. IRADO;l. oud ijzer en metalen: het ISGO en de heer J. van Meurs te Middelharnis.

Artikel 3 Omschrijving categorieën huishoudelijke afvalstoffen

De volgende omschrijvingen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen worden op grondvan artikel 3, tweede lid, van de verordening vastgesteld:a. groente-, fruit- en tuinafval: dat deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organischeoorsprong is, beperkt is van omvang en apart wordt ingezameld;b. klein chemisch afval: huishoudelijke afvalstoffen zoals vermeld op de KCA-lijst van hetministerie van VROM;c. glas: op kleur gescheiden eenmalige glasverpakkingen zoals flessen, potten en andereglazen verpakkingen, met uitzondering van vlakglas, (glas)keramiek, gloei- en spaarlampen,TL-lampen, nagellakflesjes, stenen kruiken, porselein, kristal, spiegels, doppen vanflessen, kunststofflessen en kurken;d. oud papier en karton: huishoudelijk oud papier en karton dat droog en schoon en niet vervuildis met andere afvalfracties, met uitzondering van drankenkartons voor zuivel en frisdranken,ordners en ringbanden met metaal en/of plastic onderdelen, geplastificeerd papier,sanitair papier, behang, vinyl en doorslagpapier;e. kunststof verpakkingen: verpakkingen van kunststof zoals bedoeld in het kader van deRaamovereenkomst verpakkingen;f. textiel: kleding, lakens, dekens, handdoeken en dergelijke, schoeisels, grote lappen stofen gordijnen die schoon zijn, niet vervuild met andere afvalfracties en niet eerder gebruiktals bijvoorbeeld poets- of verflappen;g. elektrische en elektronische apparatuur: de producten zoals genoemd in de Regeling beheerelektrische en elektronische apparatuur;h. bouw- en sloopafval: harde steenachtige materialen, zoals puin, gasbeton, dakpannen,serviesgoed, sloophout en isolatiematerialen;i. verduurzaamd hout: hout dat is geïmpregneerd, te herkennen aan groene of bruine kleur,zoals bielzen of tuinhout;j. grof tuinafval: plantaardige of organische afvalstoffen door aard, samenstelling of omvangniet vallend onder groente-, fruit- en tuinafval en vrijkomend bij de aanleg, het onderhoudof verwijdering van particulier groen, zoals grof loofafval, snoeihout etcetera, met uitzonderingvan bielzen, tuinhekken en tuinschuttingen;k. asbest en asbesthoudend materiaal: afval waarin zich asbest bevindt;l. grof huishoudelijk afval: volumineus of zwaar huishoudelijk afval dat door afmeting of gewichtniet in een inzamelmiddel of via een inzamelvoorziening ter inzameling kan wordenaangeboden;m. huishoudelijk restafval: afval afkomstig uit particuliere huishoudens, dat overblijft nascheiding in andere deelstromen genoemd in artikel 3 van de verordening.

Artikel 4 Aanwijzing inzamelmiddelen en -voorzieningen

Op grond van artikel 4, tweede lid, van de verordening worden de volgende inzamelmiddelenen inzamelvoorzieningen aangewezen:a. voor huishoudelijk restafval van de gebruiker van een perceel: een minicontainer;b. voor groente-, fruit- en tuinafval van de gebruiker van een perceel: een minicontainer;c. voor huishoudelijk restafval van de gebruikers van een groep percelen: een verzamelcontainer;d. voor groente-, fruit- en tuinafval van de gebruikers van een groep percelen: een verzamelcontainer;e. voor glas: een wijkcontainer;f. voor kunststof verpakkingen: een wijkcontainer;g. voor textiel: een wijkcontainer.

Artikel 5 Afzonderlijk ter inzameling aanbieden

(gereserveerd)6

Artikel 6 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

  • 1 Krachtens artikel 10, derde lid, van de verordening worden de volgende regels vastgesteldvoor het gebruik van de van gemeentewege verstrekte inzamelmiddelen:a. het beheer van de inzamelmiddelen die in bruikleen zijn verstrekt door of namens degemeente, berust bij de gemeente;b. de inzameldienst is bevoegd om de container te voorzien van een sticker waaropstaat vermeld: een barcode, de afvalstroom waarvoor de container is bestemd, het volumevan de container, een postcode, een plaatsnaam, een straatnaam of een huisnummer.c. de door of namens de gemeente verstrekte inzamelmiddelen behoren bij de woning;d. de gebruiker van een perceel dient zich tot de gemeente te wenden indien bij een verhuizingnaar een perceel geen of een kapot door of namens de gemeente te verstrekkeninzamelmiddel wordt aangetroffen, bij verdwijning, vermissing of beschadigingvan een door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel;e. de inzamelmiddelen blijven eigendom van de gemeente en worden bij normale slijtagevoor haar rekening technisch onderhouden;f. de gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleenontvangen inzamelmiddelen als ware deze zijn eigendom;g. de gebruiker is verplicht de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruikendat deze geen overlast voor derden veroorzaakt;h. in het inzamelmiddel en de inzamelvoorziening mogen geen hete vloeistoffen, hete asof andere hete voorwerpen worden gedeponeerd die tot beschadiging van het inzamelmiddelkunnen leiden;i. de verstrekte inzamelmiddelen voor huishoudelijk restafval en groente-, fruit- en tuinafvalmogen alleen worden gereinigd met water;j. ter voorkoming van maden dienen in een warme periode vlees- en visresten te wordengedeponeerd in de container die het eerst voor lediging in aanmerking komt.

  • 2 Krachtens artikel 10, vierde lid, van de verordening worden de volgende regels vastgesteldomtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden:a. het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in containers dient ordelijkte geschieden door plaatsing van de container op het voetpad, zo dicht mogelijk bijde rijweg, of, bij het ontbreken van een voetpad, aan de kant van de openbare weg,dan wel op een inzamel- of clusterplaats, zodanig dat het voetgangers- en overigeverkeer niet wordt gehinderd of in de doorgang wordt belemmerd en gevaar of schadewordt voorkomen en waarbij aanwijzingen van de inzameldienst dienen te worden opgevolgd;b. indien de weg zodanig smal is dat het voor de inzameldienst niet mogelijk is deze wegin te rijden, dient het inzamelmiddel aan het begin van deze weg te worden geplaatst;c. er mogen maximaal twee minicontainers per perceel gelijktijdig ter inzameling wordenaangeboden;d. inzamelmiddelen dienen goed gesloten te zijn en inzamelingvoorzieningen moeten nagebruik goed gesloten worden;e. uit de inzamelmiddelen en de inzamelvoorzieningen mag geen huishoudelijk afval steken;f. het huishoudelijk restafval en het groente-, fruit- en tuinafval dat in een inzamelvoorzieningwordt gedeponeerd, dienen zich in afgesloten huisvuilzakken te bevinden, welke huisvuilzakken dienen te voldoen aan de desbetreffende NEN-norm (KOMOkeurmerk);g. afvalstoffen welke ten onrechte of op een onjuiste wijze zijn aangeboden en welke nainzameling daardoor in de container zijn achtergebleven, dienen onverwijld door deaanbieder uit de container te worden verwijderd;h. het gewicht van de hoeveelheid afvalstoffen en het eigen gewicht van het ter ledigingaangeboden minicontainer mag in zijn totaliteit niet zwaarder zijn dan 80 kilogram;i. klein chemisch afval mag niet op of aan de openbare weg worden aangeboden, maarmoet persoonlijk worden overhandigd aan de inzamelaar of bij de regionale milieustraatvan het ISGO;j. de inzameling van grof huishoudelijk afval, elektrische en elektronische apparatuur enoud ijzer en metalen vindt op afroep plaats, waarbij de aanbieder voor deze inzamelingeen afspraak dient te maken met het ISGO, telefoon 0187-487711 van maandagtot en met vrijdag van 8:30 tot 10:30 uur;k. grof huishoudelijk afval mag bij het overdragen of het aanbieden geen groter volumehebben dan twee kubieke meter;l. kleinere stukken grof huishoudelijk afval moeten zoveel mogelijk in één of meer bundelssamengedrukt en –gebonden worden overgedragen of aangeboden waarbij eenbundel niet langer mag zijn dan twee meter, niet breder dan een halve meter en nietzwaarder dan 25 kilogram;m. de regionale milieustraat van het ISGO wordt aangewezen als brengdepot waar deafvalstoffen als vermeld in artikel 3, eerste lid, van de verordening kunnen wordenachter gelaten;n. bij de afgifte van afvalstoffen bij de regionale milieustraat zijn de acceptatievoorwaardenvan het ISGO van toepassing;o. de ontdoener van afvalstoffen moet zich bij de regionale milieustraat kunnen legitimeren.

  • 3 Op grond van artikel 10, vijfde lid, van de verordening moeten grof huishoudelijk afval,elektrische en elektronische apparatuur en oud ijzer en metalen zonder inzamelmiddelmaar wel gescheiden ter inzameling worden aangeboden.

Artikel 7 Dagen en tijden voor het inzameling aanbieden

  • 1 Op grond van artikel 11, eerste lid, van de verordening, worden voor de inzameling van devolgende categorieën huishoudelijke afvalstoffen de volgende dagen en tijden vastgesteld:a. groente-, fruit en tuinafval kan in de even week ter inzameling worden aangeboden:- elke dinsdag in de woonkernen Middelharnis en Sommelsdijk-Noord inclusief deaan deze woonkernen gekoppelde buitengebieden en- elke donderdag in de woonkernen Nieuwe Tonge en Stad aan ’t Haringvliet inclusiefde aan deze woonkernen gekoppelde buitengebieden en- elke vrijdag in de woonkern Sommelsdijk-Zuid inclusief de aan deze woonkerngekoppeld buitengebied;b. huishoudelijk restafval kan in de oneven week ter inzameling worden aangeboden;- elke dinsdag in de woonkernen Middelharnis en Sommelsdijk-Noord inclusief deaan deze woonkernen gekoppelde buitengebieden en- elke donderdag in de woonkernen Nieuwe Tonge en Stad aan ’t Haringvliet inclusiefde aan deze woonkernen gekoppelde buitengebieden en- elke vrijdag in de woonkern Sommelsdijk-Zuid inclusief de aan deze woonkerngekoppeld buitengebied;c. het inzamelmiddel dient vanaf 07.00 uur op de inzameldag op de weg te worden geplaatsten het dient op die dag om 20.00 uur van de weg verwijderd te zijn.

  • 2 Klein chemisch afval kan ter inzameling worden aangeboden aan het hiervoor aangewezenregionale brengstation voor KCA van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 11:45 uur envan 13:00 – 16:45 uur en zaterdag van 9:00 tot 12:15 uur.

  • 3 De in artikel 6, tweede lid, onder j, genoemde categorieën van huishoudelijke afvalstoffendienen op de afgesproken woensdag vanaf 07.00 uur op een voor het inzamelmaterieelgoed bereikbare plaats bij de woning klaar te staan.

  • 4 Asbest en asbesthoudend afval afkomstig uit huishoudens of van particulieren mag uitsluitendin kleine hoeveelhdedne (tot max. 35m²) verpakt in dubbel plastic na aanmeldingen goedkeuring door de gemeente kosteloos aan de regionale milieustraat aangebodenworden.

  • 5 In verband met geluidhinder mogen wijkcontainers bestemd voor het deponeren van glas,tussen 7.00 uur en 20.00 uur worden gebruikt.

Artikel 8 Het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

(gereserveerd)

Artikel 9 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst

Op grond van artikel 13 van de verordening kan de inzameldienst ook bedrijfsafval uit dekantoor-, winkel- en dienstensector inzamelen.

Artikel 10 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst

Bedrijven die krachtens artikel 14, derde lid, van de verordening bedrijfsafvalstoffen aanbieden,dienen deze aan te bieden overeenkomstig de in de verordening en dit uitvoeringsbesluitgestelde regels.

Artikel 11 Ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan een ander dan de inzameldienst

(gereserveerd)

Artikel 12 Intrekking en inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die van zijn bekendmaking.

Artikel 13 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening gemeente Middelharnis2010.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college op 9 maart 2010.

De secretaris,                                                                     De burgemeester,

mr. H. Scholtens.                                                               drs. P. Zevenbergen.