Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Skarsterlân

Nadere regels Sport en Bewegen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Skarsterlân
Officiële naam regelingNadere regels Sport en Bewegen
CiteertitelNadere regels Sport en Bewegen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze Nadere regels hebben betrekking op subsidiejaar 2011 en volgende jaren.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening Skarsterlân, art. 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-07-201001-04-2014nieuwe regeling

03-06-2010

Skarsterlân Nijs, 07-07-2010

collegebesluit 2010.2722

Tekst van de regeling

Het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân;

gelet op de bepalingen in titel 4.2 Algemene wet bestuursrecht en artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Skarsterlân;

besluit: Vast te stellen de Nadere regels Sport en Bewegen

Artikel 1 Begripsomschrijving

In aanvulling op artikel 1 van de verordening wordt verstaan onder: a sportaccommodatie: niet zijnde clubgebouwen, horecavoorzieningen, tribune of wedstrijdveldverlichting; b beperking: auditieve, chronische, lichamelijke, verstandelijke of visuele beperking; c peildatum: 1 januari van het jaar waarover de subsidie wordt verleend; d sport- en beweegorganisatie: organisatie die zich richt op het bevorderen of beoefenen van erkende sport- en beweegactiviteiten; e verordening: Algemene subsidieverordening Skarsterlân.  

Artikel 2 Soorten subsidie

Een subsidie voor Sport en Bewegen kan verstrekt worden voor: 1 bevordering jeugdsport en kadervorming bij een sportvereniging 2 bevordering sport- en bewegingsactiviteiten door ouderen 3 nutsvoorzieningen 4 bevordering sport- en bewegingsactiviteiten mensen met een beperking 5 deskundigheidsbevordering bestuurlijk en sporttechnisch kader 6 versterking verenigingsstructuur 7 verbetering van (het gebruik van) de sportaccommodatie 8 gebruik voorzieningen openbare ruimte 9 realiseren wijkgebonden recreatieve jeu de boulesbaan 10 organisatie van (top)sportevenementen 11 maatschappelijk wenselijke activiteiten  

Artikel 3 Algemene bepalingen

In aanvulling op de verordening gelden voor alle subsidies in deze nadere regels de volgende voorwaarden: 1 een subsidie kan uitsluitend aangevraagd worden door een sport- en beweegorganisatie; 2 de sport- en beweegorganisatie is statutair gevestigd in de gemeente; 3 de sport- en beweegorganisatie is niet direct of indirect gerelateerd aan een bedrijf; 4 en het lid of de deelnemer is inwoner van de gemeente.  

Artikel 4 Subsidie Bevordering jeugdsport en kadervorming bij een sportvereniging

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels gelden de volgende voorwaarden: a het lid heeft op de peildatum de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt; en b het aantal leden, zoals bedoeld onder a, is op de peildatum minimaal 10.  

  • 2 De subsidie bestaat uit een basisbedrag per jeugdlid.  

  • 3 Het basisbedrag per jeugdlid wordt vermenigvuldigd wanneer er sprake is van een trainer met bevoegdheid en is afhankelijk van de mate van bevoegdheid.  

  • 4 Het basisbedrag wordt door het college vastgesteld

  • 5 In aanvulling op artikel 6 lid 1 van de verordening wordt de aanvraag ingediend met behulp van een aanvraagformulier.  

  • 6 In afwijking van artikel 7 lid 2 van de verordening wordt de aanvraag ingediend voor 31 december in het jaar voorafgaand aan het jaar, waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft.  

Artikel 5 Subsidie Bevordering sport- en bewegingsactiviteiten door ouderen

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels gelden de volgende voorwaarden: a het lid heeft op de peildatum de leeftijd van 60 jaar bereikt; b het aantal leden, zoals bedoeld onder a, is op de peildatum minimaal 10; c er wordt minimaal één keer per week getraind.  

  • 2 De subsidie bestaat uit een basisbedrag per lid.  

  • 3 Het bedrag per lid wordt vermenigvuldigd met de factor 1,5 wanneer er sprake is van een trainer met een specifieke bevoegdheid gericht op sport en bewegen voor ouderen.  

  • 4 Het basisbedrag wordt door het college vastgesteld.

  • 5 In aanvulling op artikel 6 lid 1 van de verordening wordt de aanvraag ingediend met behulp van een aanvraagformulier.  

  • 6 In afwijking van artikel 7 lid 2 van de verordening wordt de aanvraag ingediend voor 31 december in het jaar voorafgaand aan het jaar, waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft.  

Artikel 6 Subsidie Nutsvoorzieningen

  • 1 De subsidie kan jaarlijks worden verstrekt aan de huurders van gemeentelijke sportvelden.  

  • 2 De subsidie per sportveld/per jaar wordt door het college vastgesteld.  

  • 3 In aanvulling op artikel 6 lid 1 van de verordening wordt de aanvraag ingediend met behulp van een aanvraagformulier.

  • 4 In afwijking van artikel 7 lid 2 van de verordening wordt de aanvraag ingediend voor 31 december in het jaar voorafgaand aan het jaar, waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft.

     

Artikel 7 Subsidie Bevordering sport- en bewegingsactiviteiten mensen met een beperking

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels geldt de voorwaarde dat het project of de activiteit bijdraagt aan een vergroting van de deelname aan sport- en beweegactiviteiten door mensen met een beperking.  

  • 2 Het subsidiebedrag wordt door het college vastgesteld.  

Artikel 8 Subsidie Deskundigheidsbevordering bestuurlijk en sporttechnisch kader

  • 1 Er kan subsidie verleend worden voor: a sport technisch kader indien één van de volgende opleidingen of cursussen wordt gevolgd: - rijksoverheid erkende sportopleiding; - bijscholing; of - applicatie voor vrijwilligers. b bestuurlijk kader indien er een opleiding voor vrijwilligers in de sport wordt gevolgd c andersoortige activiteiten die leiden tot deskundigheidsbevordering  

  • 2 Bij het bepalen van de subsidiebedragen wordt onderscheid gemaakt tussen deskundigheidsbevordering voor sporttechnisch kader, bestuurlijk kader en andersoortige activiteiten.  

  • 3 De subsidiebedragen worden door het college vastgesteld.

     

Artikel 9 Subsidie Versterking verenigingsstructuur

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels geldt de voorwaarde dat de maatregelen leiden tot: a een versterking van het functioneren van de sportvereniging; of b de start van een nieuwe sportvereniging.  

  • 2 Bij het bepalen van de subsidiebedragen wordt onderscheidt gemaakt tussen maatregelen die leiden tot versterking van de sportvereniging en de start van een nieuwe vereniging.  

  • 3 De subsidiebedragen worden door het college vastgesteld.  

Artikel 10 Subsidie Verbetering van (het gebruik van) de sportaccommodatie

  • 1 De subsidie wordt verleend voor het noodzakelijk uitbreiden, verbeteren als gevolg van veranderde sporttechnische eisen of renoveren vanwege volledige afschrijving van een accommodatie.  

  • 2 De noodzaak wordt bepaald aan de hand van zes wegingsfactoren, namelijk: toegankelijkheid, betaalbaarheid, gebruikers draagvlak, financieel draagvlak, organisatievorm en pluriformiteit.  

  • 3 Het subsidiebedrag wordt per aanvraag bepaald en is afhankelijk van het door de gemeenteraad in de Kadernota beschikbaar stellen van gelden, met dien verstande dat de subsidie niet meer bedraagt dan 50% van de kosten.  

Artikel 11 Subsidie Gebruik voorzieningen openbare ruimte

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels geldt de voorwaarde dat de activiteiten in het kader van een project leiden tot een beter gebruik van voorzieningen in de openbare ruimte in de gemeente.  

  • 2 Het subsidiebedrag wordt door het college vastgesteld.

     

Artikel 12 Subsidie Realiseren wijkgebonden recreatieve jeu de boulesbaan

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels gelden de volgende voorwaarden: a minimaal 25 bewoners van de wijk hebben aantoonbaar belangstelling getoond voor het realiseren van de jeu de boules baan; b de initiatiefnemers zijn of vormen een commissie onder verantwoordelijkheid van plaatselijk belang of een buurtvereniging; c de buurtvereniging of vereniging van Plaatselijk Belang is verantwoordelijk voor de aanleg, instandhouding, onderhoud en het verwijderen van de baan bij gebrek aan belangstelling; en d per jaar wordt er voor maximaal één te realiseren locatie in de gemeente subsidie verleend.  

  • 2 In afwijking van artikel 3 van deze nadere regels kan de subsidie slechts aangevraagd worden door een buurtvereniging of Vereniging van Plaatselijk Belang.  

  • 3 Het subsidiebedrag wordt door het college vastgesteld.  

  • 4 In aanvulling op artikel 6 van de verordening wordt bij de aanvraag een plan met locatie, investeringsopzet, en investeringsdekking ingeleverd.

     

Artikel 13 Subsidie Organisatie van (top)sportevenementen

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels gelden de volgende voorwaarden: a de sportactiviteiten vinden plaats in de gemeente; b de sportactiviteiten hebben een verenigingsoverstijgend lokaal, nationaal of internationaal karakter; c de sportactiviteiten behoren niet tot het reguliere wedstrijd- en trainingsprogramma van sportverenigingen; en d de sportactiviteit biedt een grote groep mensen de mogelijkheid tot actieve of passieve deelname.  

  • 2 De subsidiebedragen voor de te maken kosten en voor de eventuele aanschaf van een gemeentebeker worden door het college vastgesteld.  

Artikel 14 Subsidie Maatschappelijk wenselijke activiteiten

  • 1 In aanvulling op de verordening en artikel 3 van deze nadere regels geldt de voorwaarde dat de activiteiten plaatsvinden in de gemeente.  

  • 2 Er kan subsidie verleend worden voor activiteiten die: a de sportkwaliteit verhogen, een vernieuwend aanbod mogelijk maken en de sportdeelname van mensen te vergroten; of b gericht zijn op samenwerking binnen de driehoek buurt, onderwijs en sport.  

  • 3 De subsidiebedragen voor de onder lid 2 sub a en b genoemde activiteiten worden door het college vastgesteld.

     

Artikel 15 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking, met dien verstande dat zij betrekking hebben op de subsidieverstrekking over het kalenderjaar 2011 en volgende jaren.  

Ondertekening

Besloten in de vergadering van 3 juni 2010.

Burgemeester en wethouders van Skarsterlân,

 

burgemeester, secretaris,  

1 Nadere regels Sport en bewegen

BeleidsdoelBevorderen van een kwalitatief hoogwaardige sportinfrastructuur opdat:• de inwoners van de gemeente de mogelijkheid wordt geboden om op een verantwoorde wijze en overeenkomstig eigen aanleg en behoefte sport- en bewegingsactviteiten te beoefenen, • de maatschappelijke betekenis van sport en bewegen optimaal benut wordt.

Zowel de afdeling samenleving, cluster maatschappelijke ontwikkeling, als de afdeling publiekszaken, cluster informatie zijn belast met de uitvoering van deze nadere regels. De afdeling publiekszaken zorgt voor de verstrekking van subsidies zoals beschreven in de artikelen 4 tot en met 6. De overige subsidies worden verstrekt door de afdeling samenleving. Het betreft hier puur de uitvoering. Budgettair gezien valt de subsidieverlening volledig onder de afdeling samenleving.

Artikel 4 Subsidie Bevordering jeugdsport en kadervorming bij een sportverenigingHet basisbedrag wordt vermenigvuldigd met de factor 1, 1½, 3 of 4½ al naar gelang de bevoegdheid van de trainer hoger is.

Factor 1: training van leider zonder enige erkende bevoegdheidFactor 1½: training van leider die een sporttechnische opleiding heeft afgerond met maximale duur van 75 lesuren (basisopleiding).Factor 3: training van leider die sporttechnische opleiding heeft afgerond met duur van 76 tot 200 lesuren (voortgezette opleidingen).Factor 4½: training van leider met een afgeronde sporttechnische opleiding met een minimale duur van 200 lesuren (hoogste bondsdiploma, CIOS of akte lichamelijke opvoeding).

Artikel 5 Subsidie Bevordering sport- en bewegingsactiviteiten door ouderenOnder sport- en bewegingsactiviteiten wordt in dit kader verstaan:• badminton• gymnastiek• jeu de boules• koersbal• spelinstuif• volksdansen• wandelen• watergymnastiek• overige door NOC/NSF aangemerkte sportenArtikel 8 Subsidie Deskundigheidsbevordering bestuurlijk en sporttechnisch kader Onder andersoortige activiteiten zoals genoemd in het eerste lid onder c kan worden verstaan: thema-avond, symposium, studiedagen, sportmarkt etc.

Artikel 9 Subsidie Versterking verenigingsstructuur Onder maatregelen die leiden tot versterking van het functioneren van de sportvereniging wordt verstaan een samenwerking of clustering met andere sportverenigingen, samenwerking met scholen of bijvoorbeeld kinderopvang, een fusie, of participatie van jeugd in het bestuur.

Artikel 10 Subsidie Verbetering van (het gebruik van) de sportaccommodatieDeze subsidie wordt slechts verleend indien de gemeenteraad instemt met het verbeteren van (het gebruik van) de sportaccommodatie en hiervoor specifiek middelen beschikbaar stelt. Deze middelen worden uitsluitend beschikbaar gesteld via de kadernota nadat tijdig een concreet verzoek om een subsidie is ingediend bij de gemeente.

Artikel 13 Subsidie Organisatie van (top)sportevenementen Onder passieve deelname wordt verstaan het als toeschouwer aanwezig kunnen zijn.

Artikel 14 Subsidie Maatschappelijk wenselijke activiteitenBij samenwerkingsactiviteiten zoals genoemd in het tweede lid onder b kan gedacht worden aan schoolsporttoernooien, naschoolse activiteiten, sportinstuiven, school/sport/buurt arrangementen, brede school activiteiten, werkgelegenheid, sport vakantieactiviteiten, clinics etc.