Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Skarsterlân

Nadere regels Oud papier

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Skarsterlân
Officiële naam regelingNadere regels Oud papier
CiteertitelNadere regels Oud papier
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze Nadere regels hebben betrekking op subsidiejaar 2011 en volgende jaren.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening Skarsterlân, art. 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-07-2010nieuwe regeling

03-06-2010

Skarsterlân Nijs, 07-07-2010

collegebesluit 2010.2722
08-07-201001-04-2014nieuwe regeling

03-06-2010

Skarsterlân Nijs, 07-07-2010

collegebesluit 2010.2722

Tekst van de regeling

Het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân;

gelet op de bepalingen in titel 4.2 Algemene wet bestuursrecht en artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Skarsterlân;

besluit: Vast te stellen de Nadere regels Oud papier.

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In aanvulling op artikel 1 van de verordening wordt verstaan onder: a garantieprijs: de prijs die door de gemeente Skarsterlân wordt gegarandeerd voor het ingezamelde oud papier per kilo; b inzamelaar: inzamelaar van oud papier die geregistreerd is door de gemeente; c inzameladres: locatie waar de inzamelaar het oud papier ingezameld; d inzamelkosten: de vervoerskosten die ten behoeve van de inzamelaar worden gemaakt voor het inzamelen van oud papier; e inzameloverzicht: een door het papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf verstrekt overzicht van het door de inzamelaars ingezamelde oud papier; f huis-aan-huisinzameling: het met toestemming van het college aan huizen inzamelen van oud papier in een toegewezen gebied; g marktprijs: prijs per kilogram oud papier dat door het papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf wordt betaald; h oud papier: droog en schoon oud papier en karton afkomstig uit Skarsterlânse huishoudens; i papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf: het bedrijf dat een contract heeft met Papier Recycling Nederland en het transport en de inzameling van door inzamelaars aangeleverd oud papier verzorgt; j verordening: Algemene subsidieverordening Skarsterlân.  

Artikel 2 Reikwijdte

Het college kan een inzamelaar subsidie verlenen voor de inzameling van oud papier.  

Artikel 3 Hoogte subsidie

  • 1 Er wordt uitsluitend subsidie verleend wanneer de marktprijs lager is dan de garantieprijs.  

  • 2 Wanneer de marktprijs lager is dan de garantieprijs, wordt de marktprijs in mindering gebracht op de garantieprijs.

  • 3 Voor het bepalen van de marktprijs wordt de datum op de weegbon gehanteerd.

  • 4 De garantieprijs is afhankelijk van de wijze waarop de inzameling plaatsvindt.  

  • 5 Bij het bepalen van het subsidiebedrag wordt rekening gehouden met de eventuele inzamelkosten.  

  • 6 De garantieprijs wordt door het college in het bedrijfsplan Afvalinzameling vastgesteld.  

Artikel 4 Bij aanvraag in te dienen gegevens

In aanvulling op artikel 6 lid 1 van de verordening wordt het door het papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf verstrekte inzameloverzicht beschouwd als subsidieaanvraag van de inzamelaar.

 

Artikel 5 Overige verplichtingen van de subsidieontvanger

  • 1 In aanvulling op artikel 14 van de verordening gelden de volgende verplichtingen: a de inzamelaar zamelt minimaal gedurende een periode van 12 maanden oud papier in; b de inzamelaar informeert het college minimaal drie maanden voordat hij de inzameling van oud papier beëindigd; c de inzamelaar biedt het ingezamelde papier aan bij een papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf zoals bedoeld in deze nadere regels; d de inzamelaar zorgt er voor dat het papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf binnen een maand na de aanlevering van het oud papier een inzameloverzicht waaruit de inzamelaar, de afleverdatum, het aantal kilo's en de marktprijs blijkt aan het college verstrekt; e de inzameling vindt minimaal één keer per maand plaats; en f de inzamelaar die geen toestemming heeft om huis aan huis oud papier in te zamelen mag uitsluitend op het inzameladres oud papier inzamelen.  

  • 2 Het college kan in afwijking van het eerste lid onder e andere afspraken met inzamelaar maken over de frequentie van inzameling.  

Artikel 6 Verantwoording subsidies

  • 1 In afwijking van artikel 15 en 16 van de verordening wordt de subsidie vastgesteld na het verstrekken van een inzameloverzicht.  

  • 2 Wanneer één of meer verplichtingen niet worden nagekomen kan de subsidie lager vastgesteld worden.  

  • 3 Eén keer per jaar verstrekt de gemeente een overzicht aan de inzamelaar waaruit het aantal kilo's, de uitbetaalde bedragen en het subsidiebedrag blijkt.

     

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking, met dien verstande dat zij betrekking hebben op de subsidieverstrekking over het kalenderjaar 2011 en volgende jaren.  

Ondertekening

Besloten in de vergadering van 3 juni 2010.

Burgemeester en wethouders van Skarsterlân,

 

burgemeester, secretaris,  

1 Nadere regels oud papier

Met het oog op het belang van beperking van de afvalstroom en het belang van hergebruik van oud papier, wordt subsidie verleend voor ingezameld oud papier uit particuliere huishoudens.

Er mag alleen oud papier ingezameld worden door bij de gemeente Skarsterlân geregistreerde inzamelaars. Een verzoek tot registratie kan ingediend worden door in de gemeente Skarsterlân gevestigde:• scholen;• verenigingen;• instellingen of organisaties die in het algemeen en plaatselijk belang werkzaam zijn en niet het maken van winst beogen.

Bij het verzoek om geregistreerd te worden, wordt aangegeven of de inzameling gebaseerd is op inzameladres, huis-aan-huisinzameling of een combinatie hiervan.

Het college registreert een verzoeker als inzamelaar als er in de gemeente nog ruimte is voor een inzamelaar. Een registratie wordt schriftelijk bevestigd aan de inzamelaar en het papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf met daarin vastgelegd de voorwaarden/verplichtingen voor zover deze afwijken van de Algemene subsidieverordening en de nadere regels Oud papier.Wanneer er in de gemeente Skarsterlân voldoende inzamelaars zijn c.q. alle inzamelgebieden zijn toegewezen kan de verzoeker op een wachtlijst geplaatst worden. De plaatsing op de wachtlijst vervalt automatisch twee jaar na plaatsing op de wachtlijst.

Artikel 3 Hoogte subsidieEr wordt uitsluitend subsidie verleend wanneer de marktprijs lager is dan de garantieprijs die het college heeft vastgesteld.De gemeente hanteert twee garantieprijzen, één voor de inzamelaar die geheel zelf inzamelt en een garantieprijs voor de inzamelaar die met hulp van of namens de gemeente inzamelt (inzamelwagens van of namens de gemeente).

Wanneer de marktprijs gelijk is aan of hoger is dan de garantieprijs wordt de marktprijs die het papier inzamelend en/of verwerkend bedrijf aan de gemeente Skarsterlân betaalt, betaald aan de inzamelaar. Er is hier geen sprake van subsidieverlening maar van het doorsluizen van geld. De inzamelkosten worden verrekend in het door de gemeente aan de inzamelaar te betalen bedrag. Daarbij wordt aangesloten bij de berekeningsmethode voor de "zelfinzamelaars".

Artikel 5 Overige verplichtingen van de subsidieontvangerOm de inzameling van oud papier te garanderen en daarmee te voorkomen dat het oud papier bij het overige huishoudelijke afval belandt, verplicht de inzamelaar zich om één keer per maand oud papier in te zamelen. Het college kan een uitzondering op deze frequentie maken. Een reden hiervoor kan zijn:• meerdere inzamelaars in één gebied;• klein inzamelgebied;• aantal huishoudens dat is aangewezen op een inzamellocatie.De afwijkende inzamelfrequentie wordt schriftelijk vastgelegd.

De registratie als inzamelaar brengt naast rechten, het mogen inzamelen van oud papier en het eventueel ontvangen van subsidie, maar ook een aantal verplichtingen/voorwaarden.Tot deze verplichtingen/voorwaarden behoren:• het inzamelen volgens de afgesproken frequentie;• het inzamelen op de aangewezen locatie/in het aangewezen gebied;• uitsluitend het verzamelen van oud papier binnen de gemeentegrenzen en afkomstig van huishoudens (particulieren).

Artikel 6 Verantwoording subsidiesWanneer de inzamelaar zich niet aan de voorwaarden/verplichtingen houdt, is het college bevoegd de registratie met onmiddellijke ingang in te trekken. Wanneer het college besluit de registratie voort te zetten kan er bij wijze van sanctie besloten worden geen of minder subsidie te verstrekken c.q. de marktprijs niet of niet geheel door te sluizen aan de inzamelaar. Deze situatie kan zich voordoen als blijkt dat de inzamelaar oud papier inzamelt bij bedrijven, buiten de gemeentegrenzen of het oud papier niet of slechts gedeeltelijk inzamelt (bijvoorbeeld maar een deel van een gebied of helemaal niet wegens gebrek aan vrijwilligers of door weersomstandigheden).