Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Skarsterlân

Nadere regels Openbare manifestaties

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Skarsterlân
Officiële naam regelingNadere regels Openbare manifestaties
CiteertitelNadere regels Openbare manifestaties
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze Nadere regels hebben betrekking op subsidiejaar 2011 en volgende jaren.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening Skarsterlân, art. 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-07-201005-07-2014nieuwe regeling

03-06-2010

Skarsterlân Nijs, 07-07-2010

collegebesluit 2010.2722

Tekst van de regeling

Het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân;

gelet op de bepalingen in titel 4.2 Algemene wet bestuursrecht en artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Skarsterlân;

besluit: Vast te stellen de Nadere regels Openbare manifestaties 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In aanvulling op artikel 1 van de verordening wordt verstaan onder: a incidentele subsidie: subsidie voor een eenmalige culturele activiteit of culturele activiteit waarvoor voor de eerste keer subsidie wordt verstrekt; b meerjaarlijkse subsidie: subsidie voor een herhalende culturele activiteit; c structurele subsidie: subsidie voor een herhalende culturele activiteit en die in de gemeentelijke begroting is opgenomen; d verordening: Algemene subsidieverordening Skarsterlân.  

Artikel 2 Reikwijdte

Het college kan subsidie verstrekken voor culturele activiteiten met een nieuw, vernieuwend, spontaan, experimenteel of uitzonderlijk karakter.  

Artikel 3 Soorten subsidies

  • 1 De subsidie voor openbare manifestaties kan verleend worden in de vorm van een: a incidentele subsidie; b meerjaarlijkse subsidie; of c structurele subsidie.  

  • 2 Een meerjaarlijkse subsidie wordt verleend voor totaal maximaal vier jaar.

  • 3 Een structurele subsidie wordt slechts verleend nadat er voor dezelfde culturele activiteit in de voorgaande vier jaar een meerjaarlijkse subsidie is verleend.  

Artikel 4 Hoogte subsidie

Het college stelt binnen de door haar vastgestelde maximale bedragen per openbare manifestatie de hoogte van de subsidie vast.  

Artikel 5 Subsidieplafond

  • 1 In aanvulling op artikel 5 van de verordening wordt het voor subsidie beschikbare bedrag voor een incidentele subsidie verdeeld in twee gelijke delen, waarbij het eerste deel beschikbaar is voor activiteiten die in de periode januari tot en met juni plaatsvinden en het tweede deel voor activiteiten die plaatsvinden in de periode juli tot en met december.  

  • 2 Indien het voor subsidie beschikbare bedrag voor de eerste periode niet volledig is benut, wordt het restant toegevoegd aan het voor subsidie beschikbare bedrag voor de tweede periode.

     

Artikel 6 Voorwaarden subsidieverstrekking

  • 1 In aanvulling op de verordening dient de openbare manifestatie: a voor een ieder toegankelijk te zijn; b plaats te vinden in de gemeente; c niet concurrerend te zijn met een al bestaande openbare manifestatie; d naar het oordeel van het college een uniek of uitzonderlijk karakter te hebben of qua artistieke inhoud uit te stijgen boven het reguliere aanbod; e een laagdrempelige bijdrage te leveren aan het vergroten van de culturele participatie van de inwoners; en f geen commercieel karakter te hebben.  

  • 2 Om in aanmerking te komen voor een meerjaarlijkse of structurele subsidie dient de openbare manifestatie tevens, naar het oordeel van het college, gezien de behoefte, uitstraling en verwachte bezoekersaantallen uniek te zijn.  

  • 3 Voor een openbare manifestatie wordt gelijktijdig slechts één subsidie verstrekt.

  • 4 Voor een openbare manifestatie wordt geen subsidie verleend als deze openbare manifestatie naar het oordeel van het college beschouwd kan worden als een reguliere (deel) activiteit van de aanvrager.  

  • 5 De aanvrager dient over de benodigde vergunningen voor het houden van de openbare manifestatie te beschikken.

     

Artikel 7 Bij aanvraag in te dienen gegevens

  • 1 In aanvulling op artikel 6 van de verordening wordt bij de aanvraag een begroting ingediend.  

  • 2 Indien er een structurele subsidie wordt aangevraagd, wordt tevens de inhoudelijke en financiële verslaglegging over het afgelopen subsidietijdvak verstrekt.  

Artikel 8 Aanvraagtermijn

In afwijking van artikel 7 van de verordening wordt een aanvraag voor een structurele subsidie ingediend voor 1 maart van het jaar waarin de openbare manifestatie plaatsvindt.  

Artikel 9 Verplichtingen

In aanvulling op artikel 14 van de verordening geldt de verplichting dat de aanvrager de in de vergunning opgenomen verplichting(en) nakomt.  

Artikel 10 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking, met dien verstande dat zij betrekking hebben op de subsidieverstrekking over het kalenderjaar 2011 en volgende jaren

 

Ondertekening

Besloten in de vergadering van 3 juni 2010.

Burgemeester en wethouders van Skarsterlân,

 

burgemeester, secretaris,  

1 Nadere regels Openbare manifestaties

Artikel 3 Soorten subsidieSubsidie voor Openbare manifestaties kan in drie verschillende soorten verleend worden. De soort van de subsidie is afhankelijk van de bestaansduur en subsidieduur van de activiteit. Onder bestaansduur wordt verstaan, het aantal keren dat een activiteit al is georganiseerd. Onder subsidieduur wordt verstaan het aantal keren dat er voor deze culturele activiteit al subsidie is verleend door de gemeente.

Een openbare manifestatie die voor het eerst wordt georganiseerd of waarvoor voor de eerste keer subsidie wordt verstrekt, ontvangt de subsidie in de vorm van een incidentele subsidie. Bij deze activiteit moet namelijk nog blijken dat deze daadwerkelijk aan de voorwaarden (verwachtingen) voldoet. Wanneer na het uitvoeren van de activiteit blijkt dat de activiteit niet aan de voorwaarden voldoet is er nog geen sprake van een langere subsidierelatie tussen gemeente en aanvrager en is de gemeente niet gebonden aan aangegane verplichtingen.

Indien een openbare manifestatie in het jaar volgend op het jaar waarin de incidentele subsidie is verstrekt wederom wordt georganiseerd, wordt de subsidieaanvraag beschouwd als meerjaarlijkse subsidieaanvraag. Het college verleend voor maximaal vier opeenvolgende kalenderjaren een meerjaarlijkse subsidie. De subsidieaanvraag kan jaarlijks dan wel voor een periode van maximaal vier jaar ingediend en beoordeeld worden. Een en ander is afhankelijk van de openbare manifestatie en de verwachtingen. De uitbetaling van de subsidie vindt in ieder geval jaarlijks plaats.

Na afloop van de maximale termijn voor een meerjaarlijkse subsidie kan voor het organiseren van een openbare manifestatie een aanvraag ingediend worden voor een structurele subsidie. Het college beoordeeld of deze openbare manifestatie een zodanige waarde heeft voor de gemeente dat deze structureel subsidie van de gemeente behoeft. De structurele subsidie wordt verleend zolang er financiële middelen beschikbaar zijn en zolang de openbare manifestatie aan de voorwaarden voldoet.

Artikel 4 Hoogte subsidieIn verband met de voorwaarde dat voor een openbare manifestatie slechts subsidie wordt verstrekt wanneer er sprake is van een unieke activiteit, brengt met zich mee dat het bepalen van de hoogte van de subsidie maatwerk is waarbij rekening gehouden dient te worden met het beschikbare budget.