Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Skarsterlân

Nadere regels Molens en waardevolle objecten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Skarsterlân
Officiële naam regelingNadere regels Molens en waardevolle objecten
CiteertitelNadere regels Molens en waardevolle objecten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze Nadere regels hebben betrekking op subsidiejaar 2011 en volgende jaren.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening Skarsterlân, art. 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

08-07-201001-04-2014nieuwe regeling

03-06-2010

Skarsterlân Nijs, 07-07-2010

collegebesluit 2010.2722

Tekst van de regeling

Het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân;

gelet op de bepalingen in titel 4.2 Algemene wet bestuursrecht en artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Skarsterlân;

besluit: Vast te stellen de Nadere regels Molens en Waardevolle objecten.  

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In aanvulling op artikel 1 van de verordening wordt verstaan onder: a aanvrager: rechtspersoon of natuurlijk persoon die door eigendom, recht van erfpacht of recht van opstal gerechtigd is tot de molen of het waardevol object. b subsidiabele kosten: de bouwkosten voor zover deze betreffen de constructie en de uiterlijke verschijningsvorm van het object en voor zover deze naar het oordeel van het college in relatie tot de specifieke waarde van het object noodzakelijk zijn om het object te herstellen of in stand te houden. c verordening: Algemene subsidieverordening Skarsterlân.  

Artikel 2 Soorten subsidie

De subsidie voor Molens en waardevolle objecten kan verstrekt worden in de vorm van: 1 Incidentele subsidie: de subsidie voor de kosten van restauratie of renovatie van waardevolle objecten of molens, waarvoor niet of in onvoldoende mate een financiële bijdrage op grond van een andere regeling van Rijk, provincie of de gemeente kan worden verkregen. 2 Jaarlijkse subsidie: de subsidie voor de kosten van onderhoud van molens.

 

Artikel 3 Hoogte van de subsidie

De subsidiebedragen worden door het college vastgesteld waarbij er voor de jaarlijkse subsidie onderscheidt wordt gemaakt tussen maalvaardige molens die in bedrijf zijn en overige molens.  

Artikel 4 Voorwaarden voor subsidieverlening

In aanvulling op de verordening gelden de volgende voorwaarden: 1 het waardevolle object of de molen bevindt zich in de gemeente Skarsterlân; 2 het waardevolle object is: a opgenomen in het Monumenten Inventarisatie Project Skarsterlân 1992 (MIP 1992); b opgenomen in de inventarisatie gemeentelijke monumenten 2009; c aangewezen als rijksmonument in de zin van de Monumentenwet; d gelegen in een beschermd dorpsgezicht; of e anderszins naar het oordeel van het college door zijn karakteristieke architectuur, bouw-vorm of cultuurhistorisch belang voldoende waardevol om te behouden. 3 bij een aanvraag voor een eenmalige subsidie heeft het college goedkeuring verleend aan de restauratietechnische werkzaamheden; en 4 de werkzaamheden mogen bij de aanvraag voor een eenmalige subsidie pas uitgevoerd worden nadat er een besluit op de aanvraag is genomen.

 

Artikel 5 Bij aanvraag in te dienen gegevens

  • 1 In afwijking van artikel 6 lid 1 van de verordening wordt de jaarlijkse subsidie zonder voor-afgaande aanvraag verstrekt.

  • 2 In aanvulling op artikel 6 lid 4 van de verordening wordt een exacte aanduiding van het waardevolle object verstrekt.  

  • 3 Een aanvraag voor een incidentele subsidie bevat tevens: a een gespecificeerde begroting van de werkzaamheden; b een specificatie van de te verrichten werkzaamheden (tekening en werkomschrijving) en daarbijbehorende tijdsplanning (in weken); en c een opgave van een toegekende financiële bijdrage op basis van een andere regeling.  

Artikel 6 Aanvraagtermijn

In afwijking van artikel 7 van de verordening wordt de aanvraag voor een incidentele subsidie minimaal 13 weken voor de beoogde aanvangsdatum van de werkzaamheden ingediend.  

Artikel 7 Overige verplichtingen van de subsidieontvanger

In aanvulling op artikel 14 van de verordening gelden voor incidentele subsidies de volgende aanvullende verplichtingen: 1 de aanvang van de werkzaamheden wordt aan het college gemeld; 2 binnen 26 weken na bekendmaking van het besluit tot subsidieverlening wordt gestart met de werkzaamheden; 3 de werkzaamheden worden afgerond binnen 52 weken na de verzenddatum van de subsidiebeschikking; 4 het gereedmeldingsformulier van de werkzaamheden wordt binnen 13 weken na afronding van de werkzaamheden ingeleverd bij het college; en 5 na afloop van de werkzaamheden wordt het object onveranderd bewaard en onderhouden in de staat waarin het door de gesubsidieerde werkzaamheden is gebracht.  

Artikel 8 Verantwoording subsidies

  • 1 Jaarlijkse subsidies worden direct vastgesteld.  

  • 2 Incidentele subsidies worden in afwijking van artikel 15 en artikel 16 van de verordening vastgesteld nadat: a aanvrager het gereedmeldingsformulier heeft ingeleverd; b aanvrager kopieën van de facturen en betalingsbewijzen heeft ingeleverd; en c het college heeft vastgesteld dat de werkzaamheden overeenkomstig de aanvraag zijn uitgevoerd.  

  • 3 Indien de werkzaamheden niet zijn gestart binnen de termijn zoals genoemd in artikel 7 onder 2 en 3 wordt de subsidie op € 0 vastgesteld.  

Artikel 9 Inwerkingtreding

Deze nadere regels treden in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking, met dien verstande dat zij betrekking hebben op de subsidieverstrekking over het kalenderjaar 2011 en volgende jaren.  

Ondertekening

Besloten in de vergadering van 3 juni 2010.

Burgemeester en wethouders van Skarsterlân,

 

burgemeester, secretaris,  

1 Nadere regels Molens en Waardevolle objecten

De raad van de gemeente Skarsterlân heeft in de gemeente Skarsterlân vier molens aangewe-zen die in aanmerking komen voor een jaarlijkse subsidie ter ondersteuning in de onderhoudskosten. Het betreft de vier molens die geen eigendom van de gemeente zijn. Te weten:• Langweerder Molen te Boornzwaag;• Penninga's Molen te Joure;• Skarren Moune te Scharsterbrug;• Molen De Hersteller te Sintjohannesga.

De gemeente Skarsterlân is eigenaar en verzorgt het onderhoud van De Griene Moune te Joure en De Deels- of Grevenmolen te Vegelinsoord.