Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Skarsterlân

Verordening Brandweerzorg Skarsterlân

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Skarsterlân
Officiële naam regelingVerordening Brandweerzorg Skarsterlân
CiteertitelVerordening Brandweerzorg Skarsterlân
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze verordening vervangt de Verordening betreffende de organisatie en het beheer van de gemeentelijke brandweer, vastgesteld bij raadsbesluit van 26 april 1995. De datum inwerkingtreding is bij benadering, de exacte datum is niet bekend.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Brandweerwet 1985

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-05-200901-10-2010nieuwe regeling

22-04-2009

Onbekend

raadsbesluit 37/2009

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Skarsterlân; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nummer 37/2009;

gelet op de bepalingen in: • de Brandweerwet 1985 (artikel 1, tweede lid, artikel 12 en 13); • de Wet rampen en zware ongevallen (artikel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 11); • het Besluit informatie inzake rampen en zware ongevallen (artikel 1, 3, 6, 7 en 8); • het Besluit Rampbestrijdingsplannen Inrichtingen (artikel 1, 3, 6, 7 en 8); • het Besluit Risico's Zware Ongevallen (artikel 6, 7, 10, 15 en 18); • het Besluit Brandweerpersoneel 1991; • de Woningwet (artikel 8, tweede lid); • de Brandbeveiligingsverordening; • de Wet milieubeheer (artikel 8.11, derde lid en artikel 8.40); • de Gemeentewet (artikel 149); • de Gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsdienst Fryslân;

mede gezien: • de Arbeidsomstandighedenwet; • het Besluit Bedrijfsbrandweren;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 24 februari 2009,

overwegende dat:

1 burgemeester en wethouders de zorg hebben voor: a het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar, het voorkomen en beperken van ongevallen bij brand en al hetgeen daarmee verband houdt; b het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij ongevallen anders dan bij brand; 2 burgemeester en wethouders andere werkzaamheden, dan hiervoor is bedoeld, kunnen aanwijzen die de gemeentelijke brandweer verricht;

3 de gemeentelijke brandweer in staat moet zijn adequaat te reageren op de in de gemeente aanwezige c.q. voorzienbare risico's en gevaren alsmede adequaat te adviseren over veiligheidsaspecten in de ruimtelijke ordening van de gemeente;

4 de raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester, ieder voor zover zij daartoe bevoegd zijn, de Gemeenschappelijke regeling HVD Fryslân, mede hebben vastgesteld in de openbare vergadering van de raad op 31 mei 2006 en de instandhouding van een regionale brandweer een verantwoordelijkheid is van de gemeenten in Fryslân;

5 de organisatie en werkwijze van Brandweer Fryslân zal worden vastgelegd in het regionale organisatieplan brandweerzorg en rampenbestrijding;

6 onder regionale regie tot dusver afspraken zijn gemaakt over de samenwerking en over het kwaliteitsniveau van brandweerzorg en rampenbestrijding in de gehele regio in onder meer: • het repressief dekkingsplan Fryslân; • het convenant inzake gemeentelijke samenwerking in geval van calamiteit; • het convenant samenwerking met de gemeente Lemsterland aangaande brandweerzorg;

7 met het vaststellen van deze verordening de gemeentelijke verantwoordelijkheid op het gebied van brandweerzorg is beschreven en geborgd.

besluit:

vast te stellen de Verordening Brandweerzorg Skarsterlân.  

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder: a veiligheidsketen: de aaneenschakeling van de beleidsterreinen pro-actie, preventie, preparatie, repressie en nazorg; b pro-actie: het wegnemen van structurele oorzaken van onveilig heid en het voorkomen van het ontstaan daarvan; c preventie: het voorkomen en beperken van brand, (zware) on gevallen en rampen; d preparatie: het voorzien in voorbereidende maatregelen voor een adequate bestrijding van branden, (zware) ongevallen en rampen; e repressie: het op een adequate wijze bestrijden van branden, (zware) ongevallenen rampen; f nazorg: het geven van aandacht aan slachtoffers en ingezet personeel na een brand, (zwaar) ongeval of ramp; g Beleidsplan Brandweerzorg: het door burgemeester en wethouders vast te stellen plan waarin wordt beschreven op welke wijze de ge meente de taken op het gebied van de brandweerzorg uitvoert, welke taken de gemeente in samenwerking of regionaal verband uitvoert evenals de wijze van orga nisatie daarvan. Het regionale organisatieplan brand weerzorg en rampenbestrijding maakt deel uit van dit plan; h Regionaal organisatieplan brandweerzorg en rampenbestrijding: het door het bestuur van de HVD Fryslân vast te stellen plan waarin op hoofdlijnen wordt beschreven welke taken de gemeenten zelf uitvoeren, welke taken in samenwerking of regionaal verband worden uitgevoerd alsmede de wijze van organisatie daarvan. De gemeen telijke beleidsplannen brandweerzorg en rampenbestrij ding maken deel uit van dit plan; i ramp of zwaar ongeval: een gebeurtenis, waardoor een ernstige verstoring van de algemene veiligheid is ontstaan, waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad, en waarbij een gecoördineerde bestrijding door de diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken.

 

Artikel 2 Gemeentelijke brandweer

Burgemeester en wethouders beschikken over een brandweer Skarsterlân.  

Artikel 3 Taken brandweer

De taken van brandweer Skarsterlân bestaan, uit: 1 de uitvoering van de brandweerzorg op basis van de veiligheidsketen; 2 het mede uitvoeren van de taken van de regionale brandweer; 3 door burgemeester en wethouders aangewezen taken voor zover deze niet samenvallen met de taken genoemd onder 1 en 2.  

Artikel 4 Beleidsplan brandweerzorg

  • 1 Burgemeester en wethouders leggen de gemeenteraad eenmaal per vier jaar een Beleidsplan Brandweerzorg voor. Het plan dient afgestemd te zijn op en maakt deel uit van het Regionaal organisatieplan brandweerzorg en rampenbestrijding.  

  • 2 Het beleidsplan beschrijft: a de taken, genoemd in artikel 3 en de wijze waarop aan de inhoud van die taken uitvoering zal worden gegeven; b op welke wijze de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de bij de brandweerzorg betrokken gemeentelijke functionarissen en dienstonderdelen worden uitgeoefend alsmede de mate van geoefendheid; c de financiële en personele middelen die beschikbaar zijn voor de uitvoering van alle genoemde taken; d de afspraken die in regionaal verband zijn gemaakt over de uitvoering van gemeentelijke taken die om een regionale of intergemeentelijke aanpak vragen, aanvullende taken, evenals gemeentelijke taken op verzoek, betreffende de brandweerzorg en rampenbestrijding.  

Artikel 5 Instructie commandant brandweer

  • 1 De commandant brandweer Skarsterlân heeft de algehele leiding over de uitvoering van de brandweerzorg.  

  • 2 Voor hem stellen burgemeester en wethouders een instructie vast. In deze instructie is tenminste geregeld welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden betrokkene in de gemeentelijke brandweerzorg vervult evenals de afspraken die zijn gemaakt over het vervullen van regionale taken.  

Artikel 6 Operationele leiding

De operationele leiding bij de brandbestrijding en hulpverlening is geregeld op basis van in regionaal verband gemaakte afspraken.  

Artikel 7 Personeel

  • 1 De personeelssterkte, de formatie en organisatie van de gemeentelijke brandweer ten behoeve van de uitvoering van de taken in de veiligheidsketen, zijn afgestemd op en vastgelegd in het Beleidsplan Brandweerzorg.  

  • 2 Op de vrijwilligers bij de brandweer is hoofdstuk 19 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Skarsterlân van toepassing.  

Artikel 8 Opleiding en oefening

  • 1 Burgemeester en wethouders dragen zorg voor de opleiding en oefening van het brandweerpersoneel, die voor de taakuitoefening noodzakelijk is.  

  • 2 Het opleiding- en oefenplan brandweerzorg maakt deel uit van het Beleidsplan Brandweerzorg.  

Artikel 9 Materieel

Het materieel van de gemeentelijke brandweer en het materieel waarover de gemeentelijke brandweer de beschikking heeft ten behoeve van de regionale taken alsmede de plaats waar dat is ondergebracht, zijn beschreven in het Beleidsplan Brandweerzorg.  

Artikel 10 Bluswatervoorziening

Burgemeester en wethouders dragen zorg voor zodanige bluswatervoorzieningen en de bereikbaarheid daarvan, zodanig dat de brandbestrijding te allen tijde zoveel mogelijk gewaarborgd is.  

Artikel 11 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1 Deze verordening kan worden aangehaald als: Verordening Brandweerzorg Skarsterlân.  

  • 2 Deze verordening treedt in werking tien dagen na het openbaar maken.  

  • 3 Op de in het tweede lid genoemde datum vervalt de verordening betreffende de organisatie en het beheer van de gemeentelijke brandweer, vastgesteld bij raadsbesluit van 26 april 1995.  

Ondertekening

Aldus besloten door de raad van de gemeente Skarsterlân in zijn openbare vergadering van 22 april 2009.

De raad voornoemd,

voorzitter griffier