Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Schoonhoven

Havenverordening Gemeente Schoonhoven 2004

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Schoonhoven
Officiële naam regelingHavenverordening Gemeente Schoonhoven 2004
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-10-200409-04-2014Actualisatie

23-09-2004

Havenverordening Gemeente Schoonhoven 2004

Tekst van de regeling

Artikel 1

De raad van de gemeente Schoonhoven;gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 07-06-2004, nr. 4;gelet op de artikel 149 van de Gemeentewet;

BESLUIT:

I. in te trekken: de “Havenverordening der gemeente Schoonhoven” laatstelijk gewijzigd op d.d. 29-08-1991.II. vast te stellen: de “Havenverordening Gemeente Schoonhoven, 2004”.

Artikel 1

In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:a. haven: alle met de rivier de Lek in verbinding staande wateren die toegankelijk zijn voor vaartuigen, inclusief de ligplaatsen aan de steigers die in de Lek liggen, met uitzondering van de jachthaven behorende tot recreatieoord “‘t Wilgerak”;b. vaartuig: vervoermiddel op water;c. schipper: de verantwoordelijke persoon voor het betreffende vaartuig;d. kunstwerken: objecten verband houdend met de haven, zoals bruggen, kademuren, sluizen, steigers, meerpalen e.d.;e. havenmeester: persoon die aangewezen is door het college van Burgemeester en Wethouders als verantwoordelijke voor het beheer van de haven;f. exploitant: een natuurlijk of rechtspersoon die met de gemeente een overeenkomst heeft gesloten voor exploitatie van de haven of een deel van de haven. g. huurder: een natuurlijk of rechtspersoon die met de gemeente of met de exploitant een huurovereenkomst heeft gesloten voor de haven of een deel daarvan (één of meer ligplaatsen);h. havenbeheerder: persoon die aangewezen is door de exploitant als verantwoordelijke voor het beheer van het te exploiteren gedeelte van de haven;i. ligplaats: wateroppervlak dat bestemd en ingericht is voor het afmeren van een vaartuig.

Artikel 2

1. Het is de schipper verboden om met zijn vaartuig een andere dan een door de havenmeester of havenbeheerder aangewezen ligplaats in te nemen.2. Voor het innemen van een ligplaats in de haven is liggeld verschuldigd. De hoogte van de tarieven is afhankelijk van de kenmerken van het vaartuig en de duur van het verblijf. De tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de gemeenteraad en openbaar gemaakt in de “Verordening haven- en kadengelden”.3. Vaartuigen met een lengte groter dan 50 meter zijn verplicht een ligplaats te reserveren.

Artikel 3

1. Het is verboden in de haven een vaartuig te hebben liggen dat is ingericht en gebruikt wordt als woonschip of voor vrachtvervoer.2. Het is verboden de kaden te gebruiken om te laden, te lossen of voor de opslag van goederen. 3. Het college van Burgemeester en Wethouders kan ontheffing verlenen voor de bepalingen in lid 1 en 2.  

Artikel 4

1. De schipper zorgt ervoor dat zijn vaartuig na het afmeren behoorlijk is vastgelegd aan de daarvoor bestemde meermiddelen of aan een ander vaartuig dat afgemeerd ligt. 2. Het is verboden om in de haven een anker uit te gooien.3. Het is de schipper verboden om met zijn vaartuig de doorvaart op de vaarweg te hinderen.

Artikel 5

1. De schipper voorkomt dat met zijn vaartuig of een onderdeel daarvan een ongeval of schade wordt veroorzaakt of in het algemeen de veiligheid in het gevaar wordt gebracht.2. Het is verboden om op een dusdanige wijze te varen dat dit gevaar of schade oplevert voor andere vaartuigen, meermiddelen en andere kunstwerken in de haven. 3. De maximale snelheid in de haven is 6 km/uur.4. Wanneer het vaartuig afgemeerd ligt is de motor niet in werking gesteld en zijn eventuele zeilen gestreken.5. De schipper stelt zo spoedig mogelijk de havenmeester of havenbeheerder op de hoogte van eventuele schade die ontstaan is.

Artikel 6

1. Bij het naderen van de sluis en de bruggen vermindert de schipper de snelheid van zijn vaartuig dat het zo nodig op 20 meter van de kunstwerken kan stoppen. 2. Het is verboden gedurende de doorgang door de bovensluis de motor te laten draaien of de zeilen gehesen te hebben, of met scheepshaken de sluisdeuren te raken.

Artikel 7

In geval van ijsvorming in de haven breekt de schipper het ijs tussen de kade en zijn afgemeerde vaartuig.

Artikel 8

1. Het is verboden afvalstoffen, stoffen of voorwerpen zodanig te vervoeren, te lozen of andere werkzaamheden te verrichten dat de haven wordt verontreinigd of het milieu nadelig kan worden beïnvloed.2. Aanwijzingen van de havenmeester of de havenbeheerder ten aanzien van de openbare veiligheid en openbare orde worden door een ieder terstond opgevolgd.

Artikel 9

Het is verboden om aan de kunstwerken in de haven wijzigingen van welke aard ook aan te brengen zonder daar schriftelijk toestemming van het college van Burgemeester en Wethouders.

Artikel 10

In de periode tussen 1 november en 1 april zijn de bovensluizen gesloten.

Artikel 11

1. Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze regeling is belast: de havenmeester.2. De bevoegdheden van een toezichthouder zijn onverminderd de bevoegdheden bepaald in de “Algemene Wet Bestuursrecht” artikelen 5:15 ten en met 5:19. 

Artikel 12

1. Burgemeester en Wethouders houden zich het recht voor om vaartuigen en/of schippers bij herhaalde overtreding van de artikelen in deze verordening de toegang tot de haven te ontzeggen.2. Overtreding van de bepalingen bij of krachtens artikel 2 lid 1, artikel 3 lid 1 en lid 2, artikel 4 lid 2 en lid 3, artikel 5 lid 2 en lid 3, artikel 6 lid 2, artikel 8 lid 1 en artikel 9 wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.

Artikel 13

1. Besluiten van het bestuursorgaan die genomen zijn krachtens de voorgaande verordeningen gelden als besluiten genomen krachtens deze verordening.2. Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening een aanvraag om vergunning op grond van de voorgaande verordening is ingediend en voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze verordening niet op de aanvraag is beslist, wordt daarop deze verordening toegepast.

Artikel 14

1. Deze verordening treedt in werking 8 dagen na bekendmaking.2. De “Havenverordening der gemeente Schoonhoven” d.d. 21 december 1964 en de wijzigingen daarop komen te vervallen.

Artikel 15

Deze verordening wordt aangehaald als: “Havenverordening Gemeente Schoonhoven 2004”.

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Schoonhoven in zijn openbare vergadering van 23 september 2004.

De griffier,                      de voorzitter,

 

 

L.B.W. Febus                D.W. de Cloe