Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Anna Paulowna

Beleidsregels gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen gemeente Anna Paulowna

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Anna Paulowna
Officiële naam regelingBeleidsregels gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen gemeente Anna Paulowna
CiteertitelBeleidsregels gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen gemeente Anna Paulowna
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum inwerkingtreding bij benadering.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-06-200701-01-2014Nieuwe regeling

29-05-2007

CTR/Polderbode, onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Afdeling 1 Beleidsregels

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. RVV 1990: het reglement verkeersregels en verkeerstekens van 26 juli 1990;b. wet: Wegenverkeerswet 1994;c. motorvoertuigen: alle gemotoriseerde voertuigen behalve bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen;d. gehandicaptenvoertuig: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter en niet is uitgerust met een motor, dan wel is uitgerust met een motor waarvan de door de constructie bepaalde maximumsnelheid niet meer dan 45 km per uur bedraagt, en geen bromfiets is;e. parkeren: het gedurende een aaneengesloten periode doen of laten staan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van personen danwel het onmiddellijk laden of lossen van goederen, op binnen de gemeente gelegen voor het openbaar verkeer openstaande terreinen of weggedeelten, waarop dit doen of laten staan niet ingevolge een wettelijk voorschrift is verboden;f. gehandicaptenparkeerplaats: parkeerplaats aangeduid met bord E6 uit bijlage I van het RVV 1990 waar uitsluiten mag worden geparkeerd door:a. een gehandicaptenvoertuigb. een motorvoertuig op meer dan twee wielen waarin een geldige gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar is aangebrachtc. indien de gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor een bepaald voertuig, dat voertuig;g. bestuurder: degene die het motorvoertuig of gehandicaptenvoertuig bestuurt;h. CIZ: Centrum Indicatiestelling Zorg;i. college: college van burgemeester en wethouders

 

Hoofdstuk A Procedures

Artikel 2 Aanvraag
  • 1 . Een aanvraag voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats dient schriftelijk te worden ingediend bij het college.

  • 2 De aanvrager dient een hiervoor bestemd aanvraagformulier in te vullen. Dit formulier dient volledig te worden ingevuld en te zijn voorzien van een handtekening van de aanvrager.

  • 3 Bij het aanvraagformulier dienen de volgende gegevens te worden overlegd: a. een kopie van een recente geneeskundige verklaring waaruit blijkt dat een GPP op kenteken noodzakelijk is; b. een kopie van de geldige gehandicapten parkeerkaart. 

  • 4 Het college kan nadere regels stellen over de inhoud, inrichting, uitvoering, vorm, aantal en wijze van indiening van de aanvraag en de in het derde lid bedoelde bescheiden.

     

Artikel 3 Onvolledigheid ingediende bescheiden

Indien de aanvraag niet voldoet aan de bij of krachtens artikel 2 gestelde eisen, stelt het college binnen twee weken na ontvangst van de aanvraag de aanvrager in de gelegenheid deze binnen twee weken nadat hem dit is meegedeeld, aan te vullen of te verbeteren.

 

Artikel 4 Beslissingstermijn
  • 1 Het college beslist binnen acht weken na de ontvangst op de aanvraag om een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats.

  • 2 . Het college kan deze beslissing voor ten hoogste 4 weken verdagen. Voor afloop van de in het eerste lid van dit artikel gestelde termijn wordt de aanvrager hiervan schriftelijk in kennis gesteld.

     

Artikel 5 Keuring
  • 1 Door een arts van de CIZ wordt een medische keuring uitgevoerd om te bepalen wat de maximale loopafstand van de aanvrager is.

  • 2 De kosten voor deze keuring zijn voor rekening van de aanvrager.

     

Artikel 6 Intrekkingsgronden

Het college kan het besluit tot het inrichten van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats intrekken: a. indien degene aan wie de parkeerplaats is toegewezen verhuisd is; b. indien degene aan wie de parkeerplaats is toegewezen niet meer in het bezit van een auto is; c. na overlijden van degene aan wie de parkeerplaats was toegewezen; d. indien de parkeerplaats is toegewezen op grond van door de aanvrager verschafte onjuiste gegevens en de parkeerplaats niet zou zijn toegewezen indien de onjuistheid van die gegevens ten tijde van de aanvraag en keuring bekend zou zijn geweest; e. indien degene aan wie de parkeerplaats is toegewezen niet meer voldoet aan de gestelde medische criteria.

 

Artikel 7 Verkeersbesluit

Het inrichten van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats geschiedt door middel van het nemen van een verkeersbesluit, zoals genoemd in artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

 

Artikel 8 Aanleg gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats

Een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats bestaat uit de volgende voorzieningen: - een met een parkeervak ; - een verkeersbord E6 van bijlage I van het RVV 1990 met een onderbord met kenteken.  

Hoofdstuk B Criteria voor gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen

Artikel 9 Bestuurders

Voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats komen in aanmerking bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen, die ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking hebben van langdurige aard, waardoor zij -met gebruikelijke loophulpmiddelen- in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan een stuk te voet te overbruggen.

Artikel 10 Passagiers
  • 1 Passagiers van een motorvoertuig op meer dan twee wielen of een gehandicaptenvoertuig komen in beginsel niet in aanmerking voor een gereserveerde gehandicapten-parkeerplaats.

  • 2 Een toewijzing vindt enkel plaats indien: - zij ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking hebben van langdurige aard, waardoor zij -met gebruikelijke loophulpmiddelen- in redelijkheid niet in staat zijn zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan een stuk te voet te overbruggen; - het uit oogpunt van verkeersveiligheid en de doorstroming van verkeer niet mogelijk is dat de bestuurder van het motorvoertuig in de directe omgeving van de woning van de gehandicapte passagier stopt om deze te ondersteunen bij het in- en uitstappen en zo nodig te begeleiden naar zijn/haar woning.  

Artikel 11 Aanwezigheid parkeergelegenheid op eigen terrein

Indien er op eigen terrein gelegenheid is om zelf in een parkeerplaats te voorzien, komt de aanvrager niet in aanmerking voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats.

Artikel 12 Verkeersveiligheid
  • 1 1. De verkeersveiligheid op de weg mag niet in het gedrang komen door het toewijzen van een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats. Dit is het geval: a. ter plaatse van een stopverbod; b. in de nabijheid van een hoek van een straat;  

  • 2 Indien uit verkeersonderzoek blijkt dat een van bovenstaande situaties van toepassing is, wordt geen gehandicaptenparkeerplaats gereserveerd.

     

Artikel 13 Straal van 100 meter

Indien blijkt dat binnen een straal van 100 meter geen ruimte is om een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen, wordt getracht om een parkeerplaats te creëren die deze afstand van 100 meter het meest benadert.

 

Artikel 14 Kosten van de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats
  • 1 De kosten voor de keuring die door de CIZ is uitgevoerd zijn voor de aanvrager.

  • 2 Indien de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats wordt toegekend, worden de leges kosten in rekening gebracht bij de aanvrager.

Hoofdstuk C Slotbepalingen

Artikel 15 Hardheidsclausule

Het college is bevoegd, in gevallen waarin de toepassing van deze beleidsregels naar hun oordeel tot onaanvaardbare gevolgen voor de aanvrager kan leiden, ten gunste van de aanvrager af te wijken van deze beleidsregels.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de dag na publicatie ervan.

Artikel 17 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels gereserveerde gehandicaptenparkeerplaatsen gemeente Anna Paulowna.